Totalförsvarsplikt

Från och med det år du fyller 16 till och med det år du fyller 70 är du totalförsvarspliktig och måste bidra till totalförsvaret vid krigsfara och krig. Totalförsvarsplikt gäller alla svenska medborgare, både de som bor i Sverige och i utlandet. Totalförsvarsplikten gäller även utländska medborgare som bor i Sverige.
Uppdaterades

Det finns tre typer av totalförsvarsplikt:

  • Värnplikt inom det militära försvaret.
  • Civilplikt inom till exempel räddningstjänst, barnomsorg och sjukvård.
  • Allmän tjänsteplikt inom verksamheter som måste fungera även vid krigsfara eller krig. Det kan betyda att man 1) fortsätter på sitt vanliga jobb, 2) tjänstgör i en frivillig försvarsorganisation som man är med i, eller 3) får i uppgift av Arbetsförmedlingen att utföra arbete som är särskilt viktigt för totalförsvaret.

Värnplikt

Du som är värnpliktig försvarar Sverige militärt. Du genomför en grundutbildning med värnplikt hos Försvarsmakten. Efter grundutbildningen blir du krigsplacerad och ska komma till ditt förband om regeringen beslutar om höjd beredskap eller mobilisering. 

Krigsplaceringen för en värnpliktig gäller i 10 år efter det senaste övningstillfället eller efter anställning, och som längst till och med året du fyller 47.

Mönstring

För att avgöra vilka som ska bli värnpliktiga måste nästan alla som fyller 18 år och är svenska medborgare samt folkbokförda i Sverige svara på Plikt- och prövningsverkets mönstringsunderlag. Utifrån svaren i mönstringsunderlaget bedömer Plikt- och prövningsverket vilka som ska mönstra.

Mönstringen tar en till två dagar och består av olika tester, undersökningar, bedömningar och intervjuer. Utifrån resultaten bestäms sedan vilka som ska göra grundutbildning med värnplikt.

Om du ska mönstra och är säker på att du inte kan använda vapen mot någon annan kan du ansöka om att få göra din totalförsvarsplikt utan vapen. Du kan då ändå bli inkallad till grundutbildning med civilplikt.

Om du inte blir kallad till mönstring, men är intresserad av att göra grundutbildning med värnplikt, kan du göra en egen ansökan hos Plikt- och prövningsverket

Civilplikt

Civilplikt är den civila motsvarigheten till värnplikt och handlar om att se till att viktiga delar av samhället fungerar vid höjd beredskap eller krig. De som är civilpliktiga krigsplaceras av Plikt- och prövningsverket. För att bli krigsplacerad med civilplikt krävs att du har relevant kompetens. Det får du antingen genom grundutbildning med civilplikt eller annan utbildning inom ditt yrke. 

Idag genomförs ingen grundutbildning med civilplikt, men regeringen kan återinföra den om det behövs. Om civilplikten skulle aktiveras bestämmer regeringen i vilka verksamheter som civilplikt ska genomföras. Det kan till exempel innebära att man tjänstgör som sjuksköterska, inom förskolan eller som brandman.

I början av 2024 aktiverade regeringen civilplikten för den kommunala räddningstjänsten och elförsörjningsområdet. Det betyder att personer med nödvändig grundläggande kompetens kan skrivas in och krigsplaceras med civilplikt.

Allmän tjänsteplikt

Om du inte är värnpliktig eller civilpliktig omfattas du av den allmänna tjänsteplikten. Vid höjd beredskap ska du som har allmän tjänsteplikt stötta landet så att viktiga delar av samhället fungerar. Det gör du genom att fortsätta gå till ditt vanliga arbete eller utföra andra uppgifter som är viktiga för totalförsvaret. Det kan exempelvis handla om att transportera vatten till dem som är utan, ta hand om barn eller att laga mat. Uppgifterna ska helst vara liknande de som du normalt arbetar med. Det är Arbetsförmedlingens uppgift att hitta jobb som passar dig vid kris och krig. 

Kan jag bli straffad om jag inte fullföljer min totalförsvarsplikt?

Ja. Du som har totalförsvarsplikt är skyldig att tjänstgöra inom totalförsvaret antingen som värnpliktig, civilpliktig eller allmänt tjänstepliktig. Om du vägrar att utföra totalförsvarsplikt kan du dömas till böter eller fängelse. Vid höjd beredskap kan du få upp till fyra års fängelse om du vägrar att utföra totalförsvarsplikt.

Vad händer med barnen om föräldrar måste tjänstgöra inom totalförsvaret?

Barnomsorg ska skötas av kommunen även under höjd beredskap. Om regeringen beslutar om höjd beredskap, och du behöver tjänstgöra inom totalförsvaret, ska du alltså få barnomsorg av kommunen. 

Vad gäller för sjukskrivna och andra personer med hälsoproblem?

Den som är totalförsvarspliktig är skyldig att tjänstgöra inom totalförsvaret i den omfattning som kroppskrafter och hälsotillstånd tillåter.

Måste jag bära vapen?

Det är bara värnpliktiga med godkänd militär grundutbildning som använder vapen. Du som inte är värnpliktig får alltså inte använda vapen. 

Informationen på den här sidan kommer från MSB, Försvarsmakten och Plikt- och prövningsverket.

Taggar för denna sida: