Många vet inte vad de ska göra om de hör VMA-tutan

Ljudsignalen för Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, testas fyra gånger om året. Men okunskapen är stor om vad man ska göra om man faktiskt hör VMA-signalen i skarpt läge. Det visar en enkätundersökning som vi låtit göra.
Publicerades
Så här kan en tuta som ljuder vid Viktigt meddelande till allmänheten se ut.

På frågan ”Vet du vad du ska göra om du hör signalen för Viktigt meddelande?” svarar en dryg tredjedel (34 procent) att de inte vet och ytterligare cirka 10 procent svarar fel på frågan.

En vanlig missuppfattning bland de som svarat fel är att signalen för Viktigt meddelande betyder att man ska uppsöka närmaste skyddsrum. (Det ska man göra om man hör flyglarmet, en signal med upprepade korta stötar under en minut. Flyglarm kan användas vid nära förestående flyganfall.)

Okunskapen var störst i den yngsta åldersgruppen, 18-29 år, i enkätundersökningen. I den gruppen svarade 52 procent nej på frågan om de vet vad de ska göra om de hör signalen för Viktigt meddelande, och 13 procent uppgav fel svar.

Signalen för Viktigt meddelande testas fyra gånger per år, klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Det är en signal på sju sekunder som följs av uppehåll i 14 sekunder, vilket sedan upprepas.

Om du hör signalen för Viktigt meddelande till allmänheten ska du:

• Gå inomhus
• Stäng dörrar, fönster och ventilation
• Lyssna på Sveriges Radio P4

Du kan också få info via Krisinformation.se, TV/text-tv och 113 13.

Mer än hälften vill få VMA som SMS

Ett Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) sänds alltid ut via Sveriges Radio, men att använda ljudsignalen Hesa Fredrik eller inte är valbart. I praktiken används ljudsignalen ganska sällan. Numera kan räddningsledaren också välja att skicka ut VMA som ett SMS till mobiler i det berörda området. I enkätundersökningen svarar över hälften, 53 procent, att de helst vill få VMA via just SMS. 14 procent föredrar ljudsignalen, medan 11 procent helst vill få meddelandet via radio.

Läs hela undersökningen här:

Allmänhetens syn på varningar och kriskommunikation (2019)

2013 års undersökning