Preppa solidariskt
Det är bra att förbereda sig på kriser. Du kan också stötta de som inte har lika bra förutsättningar som du. Ju bättre förberedd du är, desto mer kan du hjälpa andra. Här hittar du tips på hur du kan preppa solidariskt.
Uppdaterades
- Börja med att kolla vad du själv behöver ha hemma i en krissituation. Här finns många bra tips!
- Handla lagom, bara det som du och dina närmaste behöver. På det sättet ser vi till att mat och mediciner räcker till så många som möjligt. Men som alltid är det bra att ha en hemberedskap för upp till en vecka eller längre.
- Känner du redan dina grannar? Annars är det här ett bra tillfälle. Dels är det bra att du vet vilka som kan bli mer utsatta än andra: vilka i ditt hus, ditt kvarter eller ditt område är till exempel äldre, sjuka, konvalescenter, spädbarnsföräldrar eller nyinflyttade?
- Knacka på hos de som kan tänkas behöva hjälp och fråga om du kan handla något extra åt dem. På samma sätt är det bra att handla tillsammans även om ni använder hemkörning. Transportföretagen behöver också spara på sina resurser och kan komma att prioritera de som behöver deras tjänster bäst.
- I en kris kan det vara bra att kunna ta hand om varandras barn ifall föräldrarna är sjuka eller behöver arbeta när barnomsorgen är stängd.
- Har dina grannar broschyren Om krisen eller kriget kommer? Där finns många tips för hemberedskap. Broschyren finns översatt till 13 språk och är inläst på både svenska och engelska. Här kan du beställa eller ladda ned broschyren.
- Påminn grannarna om att ha ett rimligt förråd av sina nödvändiga mediciner hemma.
- Odla tillsammans för framtiden. Egna grönsaker och rotsaker är bra stapelvaror.
- Köp in saker tillsammans, till exempel vattenpump, värmekälla, vev- eller batteriradio eller något annat som kan finnas i ett gemensamt utrymme, eller där det behövs.
- Bjud in till en ”preppfika” med de vänner och grannar som är intresserade. Inventera vilka kunskaper eller erfarenheter som finns i gruppen och som kan komma till pass.
- Diskutera vad som finns i närområdet i form av lokaler med mera. Läs mer på MSB:s sida om grannsamarbete i kris.
- Gör en lista över vem som har vilken utrustning som kan behövas, inklusive utrustning för sjukvård, matlagning (till exempel utomhusgrillar) och bygg.
- Gör en lista på vilka husdjur som kan behöva tas hand om.
- Skapa digitala mötesplatser som chatt- eller Facebookgrupper eller ännu hellre: skriv och dela ut papperslistor med allas telefonnummer.