De tillverkar 1 500 skyddsrockar om dagen till äldrevården

I en dansstudio i Farsta utanför Stockholm tillverkar frivilliga 1 500 skyddsrockar om dagen till äldrevården. Nu hoppas de att konceptet sprids till andra delar av landet. Behovet är omättligt, säger initiativtagaren Jens Petersson Berger till Krisinformation.
Publicerades

OBS! Den 1 juli 2020 las Förklädesfabriken ned. Under de tre månader som verksamheten pågick tillverkades närmare 100 000 förkläden. 

Iden fick Jens när han deltog i ett liknande projekt som kulturföreningen Blivande startat i en annan del av Stockholm.

 Jag ville skala upp och göra det på fler ställen. Via sociala medier fick jag snabbt tag i både lokalen och andra frivilliga som ville hjälpa till. Någon vecka senare hade vi levererat flera tusen skyddsrockar till ett antal olika boenden, säger han.

Konceptet är enkelt. Själva rock-modellen är framtagen av en läkare tillsammans med kunnig vårdpersonal. Materialet som används är byggplast och själva produktionen görs enligt löpande band-principen i några enkla steg. Vissa personer har i uppgift att skära ut plasten med mattkniv, andra viker ärmar och svetsar ihop sömmar med värmepistol eller strykjärn och därefter packas rockarna i lådor.
När en låda är klar ställer vi in den i en bastu för att sterilisera rockarna så långt det är möjligt innan vi kör ut dem till boendena. Under hela processen är vi jättenoga med hygienen. Vi tvättar händerna ofta och använder själva skyddsrockar och visir.  

Hur svårt är själva jobbet?

En tioåring klarar det. Har du väl fått logistiken på plats så kan vem som helst hjälpa till.

Hur gjorde ni för att knyta kontakter med äldrevården?

 Vi hade fått en lista från Blivande. Sen ringde vi runt och ryktet spred sig. Nu hör enskilda boenden av sig och lägger beställningar på tusen rockar. Det här handlar ju om engångskläder och behovet är omättligt. I natt levererade jag till ett boende med 300 personer varav tio är smittade. Dom hade inga rockar alls. 

Vem står för materialkostnaderna?

 Till en början la vi ut pengarna själva men nu får vi privata donationer och bidrag från organisationer som till exempel Svenska kyrkan. Vi har även fått ett byggföretag att sponsra oss med plast. Pengarna är inget problem nu. 

Vem kan starta ett sådant här projekt?

 Vem som helst som har en rymlig lokal och ett gäng människor på golvet. Företag som har lokaler och som permitterat folk kan definitivt göra det. Vi kan erbjuda ett startkit med rockmodell, verktyg och plast. Jag ska upp till Östersund i veckan och hjälpa till med ett projekt som kommunen startat där.

Vad har du för råd till andra som vill starta?

 Bara göra det. Det här är det bästa sättet att hantera sin oro på. Det visar också hur snabbt civilsamhället faktiskt kan agera när det är kris och man får upp hoppet om mänskligheten.