Information om mpox

Utbrottet av mpox klad 1 i Demokratiska republiken Kongo har fått spridning till flera länder i Afrika. Sverige har haft ett bekräftat fall av sjukdomen. Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för spridning i det svenska samhället liten.
Uppdaterades

Mpox är en ovanlig sjukdom som orsakas av ett virus. Sjukdomen kan bland annat orsaka blåsor och feber. Besvären brukar gå över av sig själv och det är ovanligt att man blir allvarligt sjuk.

Mpox ingår i smittskyddslagen

Världshälsoorganisationen (WHO) beslutade 14 augusti 2024 att spridningen av mpox ska klassas som ett internationellt hot mot människors hälsa. Detta efter att den nya varianten av viruset, mpox klad I, fått fäste i flera afrikanska länder. 15 augusti 2024 bekräftades det första fallet av mpox klad I i Sverige.

Mpox är klassad som en allmänfarlig sjukdom och ingår i smittskyddslagen. Det betyder att om du måste söka vård om du misstänker att du är smittad av viruset. Det betyder också att det finns särskilda smittskyddsåtgärder i Sverige för att bekämpa sjukdomen om den skulle få större spridning. Det finns också tillgång till vaccin och antivirala läkemedel.

Så smittar mpox

Du behöver vara väldigt nära en person med mpox för att viruset ska kunna överföras till dig. Det kan till exempel smitta via kyssar, sexuella kontakter eller annan nära hudkontakt, som vid en förlossning om mamman är smittad. Viruset finns främst i vätskan i blåsorna hos personen som är sjuk. Viruset kan också finnas i slemhinnor och kroppsvätskor, till exempel i saliv eller i sperma.

Man kan också bli smittad av använda samma sängkläder eller handdukar som någon som är smittad har gjort, men det är sällsynt.

Symtom

Tiden från att man blir smittad till att man får symtom är vanligtvis 6 till 13 dagar men kan vara kortare eller längre, ända upp till 21 dagar. Symtomen kan skilja sig beroende på vilket sätt smittan har överförts.

Vanliga symtom vid icke-sexuell smitta:

  • Blåsor eller sår på bålen, armar, ben, händer och fötter
  • Feber
  • Ont i huvudet och i musklerna
  • Svullna lymfkörtlar

Vanliga symtom vid sexuell smitta:

  • Blåsor eller sår i ansiktet eller i och runt munnen och i halsen
  • Blåsor eller sår på och runt könsorganen och runt analöppningen
  • Problem med avföring, till exempel diarré, och svårigheter att kissa
  • Smärta runt analöppningen och i ändtarmen
  • Tyngdkänsla i nedre delen av magen och i bäckenet

Rekommendationer vid resor

Folkhälsomyndigheten har tagit fram rekommendationer för den som reser till eller från områden där smittspridning av mpox pågår.

Till dig som reser in i Sverige från ett område med pågående spridning

  • Var uppmärksam på tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår. Var uppmärksam på symtom i tre veckor efter att du har kommit hem. Kontakta 1177 om du får tydliga symtom.
  • Om du har haft nära kontakt med en person som misstänks ha eller bekräftas ha mpox, kontakta 1177 oavsett om du har symtom eller inte och oavsett vart du har rest ifrån.

Till dig som reser till områden med pågående smittspridning

  1. Följ Utrikesdepartementets råd inför din resa.

  2. Ta reda på om det pågår spridning av mpox i området som du ska resa till.

  3. Följ de lokala anvisningarna i det land du vistas i för hur du ska agera ifall du får tydliga symtom på mpox, som till exempel smärtsamma blåsor och sår. Tänk på att om du har fått symtom på mpox eller annan smittsam sjukdom medan du är utomlands kan regler i landet du befinner dig i medföra att du nekas hemresa tills du inte längre bedöms kunna smitta andra.

  4. Om du befinner dig i ett område som har pågående smittspridning, undvik nära kontakter, som till exempel nära hudkontakter.

  5. Undvik särskilt nya sexuella kontakter om du befinner dig i ett område som har pågående smittspridning.

  6. Kontakta vården om du får tydliga symtom på mpox, som smärtsamma blåsor och sår, när du reser eller vistas i områden där spridning av mpox pågår.

  7. Undvika att resa om du har tydliga symtom på mpox som smärtsamma blåsor och sår.

  8. Undersök om du omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccin mot mpox.

Folhälsomyndighetens reserekommendationer 

Vaccination mot mpox

Det finns vaccin som skyddar bra mot mpox. Du kan få vaccinet om du har utsatts för viruset eller om du riskerar att utsättas för det. Vaccinationen är gratis.

Rekommendationen att vaccinera sig gäller exempelvis biståndsarbetare och sjukvårdspersonal i områden där smittspridningen av mpox pågår. Även de som avser ha fysisk kontakt med personer i lokalsamhällen där mpox sprids rekommenderas att vaccinera sig. Det bästa sättet att skydda sig är att avstå från fysiska kontakter, framför allt sexuella kontakter, i de drabbade områdena.

Folkhälsomyndighetens frågor och svar om vaccination mot mpox.