Upptrappning av konflikter i Mellanöstern

Israels konflikter med Hamas, Hizbollah samt Iran påverkar möjligheterna att resa från och till vissa länder i området. Även annan flygtrafik kan påverkas. Här samlar vi information från Sveriges ambassader.
Publicerades

UD avråder från resor till vissa länder

Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Libanon, Palestina, Iran och Israel. Avrådan gäller tills vidare. Utrikesdepartementet uppmanar alla svenskar som befinner sig i Libanon att lämna landet. 

Libanon

Sedan den 19 oktober 2023 uppmanar Utrikesdepartementet svenskar att lämna Libanon så snart som möjligt. En uppmaning om att lämna landet är UD:s skarpaste avrådan och innebär bland annat att UD och ambassaden har starkt begränsade möjligheter att hjälpa svenskar om en fullskalig konflikt skulle bryta ut. Ambassaden skriver att säkerhetssituationen i Libanon kan förändras och förvärras snabbt. Det betyder att transporter kan begränsas, luftrum kan stängas, och flyg kan skjutas upp eller ställas in. Ambassaden skriver att de svenskar som då befinner sig i Libanon inte kan förvänta sig att få hjälp av staten att lämna landet, utan måste själv ombesörja sin hemresa. 

Iran

Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Iran sedan den 23 juni 2022. Ambassaden skriver att spänningarna mellan Iran och Israel är fortsatt höga och uppmanar svenska resenärer att undvika att vistas i närheten av politiskt eller symboliskt viktiga platser och militära anläggningar. Svenska resenärer uppmanas även att undvika alla former av demonstrationer, manifestationer, polisansamlingar och större folksamlingar. Ambassaden skriver vidare att man även bör vara uppmärksam på att fotografering av särskilda områden eller byggnader kan få allvarliga rättsliga konsekvenser. 

Israel

Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Israel sedan den 1 augusti 2024. Ambassaden beskriver säkerhetsläget som fortsatt allvarligt och oförutsägbart, och att risk för ytterligare eskalering och en fullskalig konflikt föreligger alltjämt. Eftersom nya restriktioner kan beslutas om med kort varsel uppmanas alla svenskar som befinner sig i Israel att noggrant följa det israeliska civilförsvarets riktlinjer. Ambassaden skriver vidare att den upptrappade konflikten kan ha påverkan på tillgången till hälso- och sjukvård, i framför allt i de norra delarna av landet. 

Palestina

Sedan den 1 augusti 2024 avråder Utrikesdepartementet från alla resor till Palestina. Generalkonsulatet skriver att med anledning av Irans storskaliga raketattack mot Israel så uppmanas alla svenskar i generalkonsulatets verksamhetsområde att uppsöka närmaste skyddsrum i händelse av vidare attacker. Generalkonsulatets möjligheter att bistå i händelse av en större konflikt kan vara mycket begränsade, och svenska resenärer uppmanas att följa lokala anvisningar och hålla sig uppdaterade om utvecklingen. 

Flygtrafik kan påverkas

På grund av säkerhetsläget i regionen kan störningar i flygtrafiken väntas även i andra länder än de direkt berörda. Ha kontakt med ditt flygbolag för vidare information, skriver Sveriges ambassad i Jordanien. Det förekommer även veckovisa demonstrationer i Jordanien kopplat till utvecklingen i Israel/Palestina. Ambassadens råd är att undvika demonstrationer och andra större folksamlingar. Resenärer bör hålla sig uppdaterade om utvecklingen, läsa UD:s avrådan (som gäller delar av Jordanien) och följa lokala myndigheters anvisningar.