Så kan du hjälpa till

Den som vill hjälpa till i en kris har flera möjligheter. Allra bäst är det om du redan innan krisen uppstår har sett över din egen beredskap att hantera kriser. Då kan du också hjälpa andra.
Uppdaterades
Grannar kan hjälpa varandra i en kris.

Engagera dig

Människor som engagerar sig frivilligt är en viktig del i Sveriges beredskap. Fundera på vad du kan bidra med nu eller under framtida kriser. Det finns många sätt att engagera sig. Här är några exempel:

  • Engagera dig i någon av Sveriges 18 frivilliga försvarsorganisationer eller kontakta din lokala hjälporganisation för att ta reda på vilken hjälp som behövs. Många kommuner har information på sina webbplatser om vilka organisationer som finns och vilken hjälp som behövs. Tänk gärna efter vilka föreningar du redan är medlem i. Skulle ni kunna göra något speciellt i en kris? 
  • Diskutera och öva frågor om säkerhet och beredskap i din bostadsrättsförening, idrottsförening eller med dina grannar. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit fram filmer och övningsmaterial för privatpersoner och föreningar

Lär dig mer om krishantering

Om du engagerar dig i en frivilligorganisation får du lära dig mer om kriser och krisberedskap. Här har vi samlat information om samhällets ansvar i kris och om hur du får information i en kris

Var källkritisk och sprid inte rykten

Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Just nu finns en ökad risk för desinformation och ryktesspridning som syftar till att påverka Sverige. Du kan hjälpa till att minska risken genom att:

  • Söka information från trovärdiga källor.
  • Vara uppmärksam på felaktig information. Vem ligger bakom information och tjänar på att den sprids?
  • Inte sprida vidare felaktig information och rykten.

Läs mer om hur du kan tänka källkritiskt
Läs mer om sociala medier i kriser

Skydda din information mot cyberangrepp

För att en IT-attack ska lyckas måste angriparen hitta ett säkerhetshål. Genom att skydda din egen information bidrar du även till samhällets motståndskraft mot cyberangrepp.

  • Installera säkerhetsuppdateringar på din telefon, dator eller andra enheter som är kopplade till internet så fort detta är möjligt.
  • Var försiktig med att klicka på länkar och bilagor eller ladda ned program som kommer via mejl, sms eller olika webbsidor. Var extra vaksam om du inte känner till avsändaren.
  • Använd starka lösenord. Lösenorden bör vara långa och innehålla en variation av små och stora bokstäver, siffror och specialtecken.

Läs mer om hur du kan förbättra din informationssäkerhet

Se över din hemberedskap

Det är alltid viktigt att vara förberedd på eventuella kriser. Planera för att du själv ska kunna ordna med vatten, mat och värme en. Ha viktiga läkemedel och första förband hemma, och olika sätt att betala för varor du behöver handla.  

Tips, råd och checklistor för din hemberedskap

Lär känna dina grannar

Dina grannar och du kan vara en resurs för varandra i en kris. Fundera på hur ni kan klara ett läge utan normal tillgång på el, vatten och värme. Fundera på vilka av er som skulle behöva extra hjälp i en kris och vad ni kan göra för att hjälpa varandra om det behövs.  

MSB: Grannsamarbete i kris

Ta hand om din egen och andras psykiska hälsa

Det är normalt att känna sig orolig om det oväntade händer och samhället inte fungerar som det brukar. Men det finns knep för att hantera sin stress och rädsla.

  • Försök leva ditt liv som vanligt och tänk på att det inte finns något omedelbart hot mot Sverige.
  • Håll dig sysselsatt med saker som du mår bra av.
  • Testa att begränsa din nyhetskonsumtion om du känner att nyheterna gör dig mer orolig eller får dig att må dåligt
  • Prata med någon du litar på om din oro och hur du känner dig. Om du hellre vill prata med någon utomstående finns det flera organisationer som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl. 
  • Stötta andra som mår dåligt. Läs mer om hur du kan möta människor i kris

Lär dig första hjälpen

Ju fler som kan hjälpa till, desto mer ökar samhällets förmåga att stå emot följder av olyckshändelser, kriser och även angrepp. Ett sätt är att lära sig mer om första hjälpen och hur du bör agera om någon skadat sig allvarligt. 

På vår sida om Personskador har vi samlat information och länkar om hur du kan agera vid till exempel hjärtstopp, blödning och andra typer av skador.