Mat vid kris

Det är bra att ha tillräckligt med mat hemma så att alla i hushållet klarar sig i minst en vecka utan att handla. Välj matvaror som ger tillräckligt med energi, som kan tillagas snabbt, inte kräver så mycket vatten, kan ätas utan tillagning och förvaras i rumstemperatur.
Uppdaterades

Bra mat att ha hemma:

  • Torrvaror: Gryn, flingor, pasta, ris, couscous, pulvermos, pulvermjölk, tortilla, hårt bröd, kex, salt, kryddor.
  • Konserver: Tomater, grönsaker, frukter, färdiga rätter.
  • Proteinrikt: Torkat eller konserverat kött och fisk, kikärter, bönor, linser, ost på tub.
  • Fettrikt: Matolja, pesto, soltorkade tomater i olja, tapenade, jordnötssmör, nötter och frön.
  • Snabb energi: Fruktkräm, sylt, choklad, honung, proteinbars, torkad frukt.
  • Drycker: Kaffe, te, chokladpulver, blåbärs- och nyponsoppa, fruktdrycker, mjölkdrycker. Ultrahög temperaturbehandlad dryck (UHT) kan förvaras i rumstemperatur och har lång hållbarhet så länge som den är oöppnad.
  • Mat till barn: Välling, ersättning, gröt, barnmatsburkar.

Livsmedelsverket har en mer detaljerad lista över livsmedel som är bra att ha hemma

Laga mat utan el

Om elen försvinner kan vi inte laga mat som vi är vana vid. Då gäller det att välja mat som går snabbt och lätt att tillaga, samt inte kräver så mycket vatten. Med campingkök, grill, bränsle och tändstickor hemma klarar du enklare matlagning om det blir strömavbrott.

Att tänka på: 

  • Undvik att öppna frysen.
  • Använd maten i kylskåpet först.
  • Kylvaror kan förvaras utomhus under den kalla årstiden, men skydda dem väl från fåglar och andra djur.
  • Kylskåpskalla frysvaror kan du fortfarande äta.

På Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om att laga mat utan el.

Läs mer om mat vid kris