Psykologiskt försvar

Även i fredstid utsätts vi för försök till påverkan från nationer och organisationer utanför landet. Det psykologiska försvaret ska hjälpa oss att hantera detta.
Publicerades

Det psykologiska försvaret är samhällets gemensamma förmåga att upptäcka och stå emot otillbörlig informationspåverkan som riktas mot Sverige från främmande makter.
Beskrivningen kommer från Myndigheten för psykologisk försvar, MPF.

Främmande makter betyder i det här sammanhanget länder eller organisationer som kan tänkas ha en fientlig inställning till Sverige. Med otillbörlig informationspåverkan menas att man inte är tydlig med vem man är och vad man egentligen vill.

Försöker påverka motståndaren

Ytterst handlar psykologiskt försvar om att höja försvarsviljan hos befolkningen under höjd beredskap, då landet är i krig eller att det finns en omedelbar risk för krig.

I krig och konflikter försöker parterna att påverka varandra. Det kan röra sig om att övertyga motståndarnas beslutfattare om att ändra sig på ett vis som gynnar ens egen sak. Att få civilbefolkningen hos motståndarna att tappa modet och tro att motstånd är meningslöst är också effektivt.

Men även i fredstid utsätts vi för påverkan från främmande makt. Det kan vara nationer eller organisationer, utanför Sverige, som är avsändare.

Få oss att misstro varandra

Syftet är ofta att få oss att misstro samhället vi lever i och också varandra. En befolkning som inte litar på vare sig andra människor, medier eller myndigheter är lättare att besegra.

När man pratar om samhällets gemensamma förmåga menar man inte bara myndigheter utan samtliga människor i landet. En del av vår motståndskraft är att fortsätta vara kritiska, granska och framföra våra åsikter.