Livsmedel och dricksvatten
Brist på mat och vatten – så förbereder du dig
Brist på dricksvatten och livsmedel kan uppstå av olika anledningar, som till exempel långvariga strömavbrott eller störningar i transporterna.
Tänk efter hur du skulle klara dig en vecka utan vatten eller mat. Om du är förberedd kan du klara krisen bättre.
Ha alltid upptappat vatten hemma
Vatten behövs till både dryck och matlagning. Se till att alltid ha upptappat vatten hemma. Beräkna att det går åt minst tre till fem liter per person och dygn. Vid brist på färskt dricksvatten kan kommunen ställa ut vattentankar. Kontakta din kommun för att ta reda på var.
Livsmedelsverkets information om dricksvatten i dunk
Du som har egen brunn
Du som har egen dricksvattenförsörjning ansvarar själv för att se till att vattnet räcker och att det har den kvalitet som ställs på dricksvatten. Livsmedelsverket har information till dig med egen brunn. Du kan också kontakta kommunens miljö- och hälsoskyddskontor om du vill veta mer om enskild dricksvattenförsörjning.
Extra lager med lättlagad mat
Handla lite extra av det du brukar äta så att du alltid har ett lager hemma som inte blir för gammalt. Välj matvaror som:
- Kan tillagas snabbt.
- Inte behöver så mycket vatten.
- Kan ätas utan tillagning.
- Kan förvaras i rumstemperatur.
- Innehåller mycket energi.
Livsmedelsverkets information om livsmedel vid kris
Mer hos krisinformation om dricksvatten vid kris
Mer hos krisinformation om mat vid kris
Matförgiftning
Matförgiftning orsakas av bakterier, parasiter, virus eller gifter. Symtom på matförgiftning är diarré, kräkningar, illamående, magsmärtor och feber. Du kan bli sjuk både av mat du ätit på restaurang och mat du tillagat själv. I det senare fallet finns det mycket du själv kan göra för att minska risken.
Så minskar du risken att bli sjuk av maten du hanterar hemma:
- Stoppa in kylvaror i kylskåpet så fort som möjligt.
- Se till att temperaturen i kylskåpet är cirka 4 grader.
- Laga inte mat åt andra om du är eller precis varit magsjuk.
- Tvätta alltid händerna innan du lagar mat.
- Använd endast rena redskap.
- Diska redskapen extra noggrant om du skurit kött eller kyckling.
- Torka upp köttsaft med hushållspapper. Använd inte disktrasan.
- Ställ in tillagad mat i kylen så fort som möjligt.
- Undvik livsmedel och dricksvatten som är missfärgat, luktar eller smakar fel.
Livsmedelsverkets information om matförgiftning
Anmäl om du har blivit matförgiftad
Om du misstänker att du har blivit matförgiftad ska du alltid anmäla det till miljö- och hälsoskyddskontoret i din kommun. Det gäller oavsett om maten är inhandlad i butik eller ätits på restaurang eller en tillställning. Genom att anmäla matförgiftningen kan du hindra att andra blir sjuka.
Livsmedelsverkets information om smittspårning
Kokningsrekommendationer vid smitta i dricksvattnet
Kommunen kan utfärda rekommendation om att du ska koka dricksvattnet om det finns misstankar om att det kommunala kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter som kan göra dig sjuk. Då ska du:
- Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
- Koka vattnet tills det bubblar kraftigt. Då dör bakterier, virus och parasiter.
- Spara det kokade vattnet i väl rengjorda kannor, flaskor eller andra behållare och förvara det i rumstemperatur eller svalare.