Stormar och oväder
Sverige drabbas ibland av kraftiga oväder som bland annat kan leda till strömavbrott, trafikstörningar och teleavbrott. Här finns information om hur du kan förbereda dig för storm.
Uppdaterades
Genom åren har Sverige drabbats av många svåra stormar. Ett närliggande exempel är Alfrida som i början av 2019 gjorde cirka 100 000 hushåll strömlösa och fällde ett stort antal träd. Många abonnenter fick också problem med mobiltelefoni och internet.
Många minns nog även stormen Gudrun, 2005, och stormen Per, 2007, som orsakade stora problem i samhället och gjorde hundratusentals hushåll strömlösa.
Även vägtrafik, tågtrafik och flyg kan påverkas vid kraftiga oväder.
Före stormen
- Förbered dig för strömavbrott. Ett långvarigt strömavbrott kan drabba din tillgång på vatten, värme, mat och kommunikation, se punkt nedan.
- Ta in eller surra fast lösa föremål på uteplatser och balkonger, till exempel studsmattor, trädgårdsmöbler, redskap och annat som kan blåsa iväg.
- Dra in markiser.
- Se till att till datorer, surfplattor, mobiltelefoner och powerbanks (bärbara laddare) är laddade när en stormvarning utfärdas.
Bra att ha hemma
- Gasolkök med bränsle eller en annan alternativ värmekälla.
- Batteridriven radio eller vevradio, alternativt bilradion, för att få tillgång till viktig information via Sveriges Radio P4.
- Stearin- och värmeljus, tändare, ficklampa och batterier. Kontrollera regelbundet att batterierna i exempelvis ficklampor, klockradio och alarmsystem fungerar.
- Powerbank (bärbar laddare) till datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Se till att den är laddad om till exempel en stormvarning utfärdas.
- Färskt vatten och livsmedel som inte kräver tillagning.
Under stormen
- Stanna inomhus. Det finns risk att du kan skadas av exempelvis fallande träd eller grenar som hårda vindar bär med sig.
- Se till att fönster och dörrar är ordentligt stängda.
- Gå inte i närheten av elledningar som hamnat på marken, de kan vara livsfarliga.
- Undvik bilen om du måste gå ut. Stormar kan orsaka störningar i trafiken och det finns även risk för att exempelvis träd och lyktstolpar faller på vägen.
- Följ SMHI:s väderprognoser och vädervarningar.
- Lyssna på Sveriges Radio P4 för att följa med i vad som händer.
Källor: Räddningstjänsten Syd, Energimyndigheten, Region Gotland och Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB).