P4 – din vän i krisen
Den 3 januari 2024 satt tusentals människor fast i sina bilar på E22:an i Skåne i kyla och dåligt väder. Vissa kom inte loss förrän efter ett dygn. För många av de drabbade blev Sveriges Radios lokala P4-kanaler den viktigaste källan till information om vad som faktiskt hände.
– Vi kunde komma i kontakt med personer som satt fast och som kunde beskriva läget. Det blev också ett sätt för folk att hjälpa varandra. Någon var sjuk, någon hade små barn och andra som lyssnade kunde då lokalisera dem som hade det tuffast och dela med sig av både filtar, varm dryck och något att äta, säger Anna Svedberg.
Andra större kriser där Sveriges Radio P4 haft stor betydelse är de stora bränderna i Västmanland 2014, stormen Alfrida i Norrtälje 2019 och översvämningarna i Gävle 2021.
Sveriges Radios beredskapsuppdrag handlar om att informera allmänheten i Sverige om större händelser och kriser som utgör en fara för liv, hälsa och egendom. Det ger lyssnarna möjlighet att sätta sig själva och andra i sin närhet i säkerhet och till exempel rädda sitt hus om det blir översvämning.
– När det inträffar något allvarligt så går vi ut med informationen i FM-radion, men vi informerar även på vår webbplats och i SR Play-appen.
Vad är viktig information till allmänheten?
— Det kan vara en stor brand med giftig rök där vi behöver gå ut med information om att man ska gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation. Vad som är viktig information kan dock skilja sig i olika delar av landet. En inställd skolskjuts i Kiruna på vintern kan bli ett myndighetsmeddelande i P4 Norrbotten, eftersom det inte finns någonstans för skolbarnen att värma sig. Samma händelse i en storstad blir inte ett meddelande i radio eftersom skolbarnen där kan gå in och värma sig på närmaste kafé eller affär, säger Anna Svedberg.
Men vi har alla också ett eget ansvar att söka information.
— Din och min beredskap bygger delvis på eget ansvar att förbereda sig för kris. En del är att ta reda på var man hittar mer information när till exempel internet, telefoni eller el inte fungerar. En batteridriven radio eller vevradio kan vara räddningen för att få den information man behöver.
Ett bra och närliggande exempel på när analog radio blir särskilt betydelsefull är under det pågående kriget i Ukraina.
— I krig riktar sig anfall ofta mot viktig infrastruktur. Det kan handla om energiförsörjning, väg- och transportnät eller telefoni och annan kommunikation. Så har även fallet varit i Ukraina, som periodvis inte har haft någon elförsörjning. Då har radion varit kanalen för viktig information, till exempel att man ska evakuera eller uppsöka ett skyddsrum.