Fredrik räddar liv på fritiden

Fredrik Engberg är civil insatsperson i Strångsjö utanför Katrineholm. Vid bilolyckor eller bränder i området är han ofta först på plats och hjälper till innan räddningstjänsten hunnit dit. Nu sker en satsning på tusentals frivilliga insatspersoner över hela landet.
Publicerades

Det lilla samhället Strångsjö ligger längs med olycksdrabbade väg 55 som ibland kallats för ”dödens väg”. Vägen är hårt trafikerad och vid olyckor kan det bli totalstopp och svårt för räddningstjänsten att ta sig fram. Men Fredrik Engberg eller någon annan i Strångsjös civila insatsgrupp kan vara där på fyra till fem minuter. Dom har tillgång till två fyrhjulingar i gruppen vilket gör att de kan ta sig förbi den vanliga trafiken.

– Vi kommer oftast före räddningstjänsten, kan göra en första insats och förbereda räddningsledaren över telefon på vad som väntar. När dom väl är där finns det mycket annat att hjälpa till med som att ta hand om chockade personer eller dirigera om trafiken, berättar Fredrik Engberg.

Fredrik Engberg arbetar som grävmaskinist. För sex år sedan fick han höra talas om att man kunde gå en utbildning för att bli civil insatsperson eller CIP som det också kallas.

– Jag har alltid tyckt om att hjälpa människor och vet om att jag klarar av svåra situationer, säger han.

Fredrik Engberg tar sig ofta fram till olycksplatser med sin fyrhjuling. Foto: Hansi Elsbacher

Utbildningen innebar en kurs i hjärt-lung-räddning och att följa med räddningstjänsten på olika övningar. Med sig hem från utbildningen fick han en varseljacka, brandsläckare, värmefilt och lite andra prylar. Som civilinsatsperson får man även inlogg till en särskild app från SOS Alarm. När något händer inom Fredrik Engbergs område, en mils radie runt Strångsjö, får han ett larm i telefonen.

– Vi får koordinaterna och kort information om vad det handlar om, till exempel brand, bilolycka eller sjuk person. Det finns inget krav på att åka på larmen, men oftast slänger man sig iväg. Jag åker väl på ett par larm i månaden i snitt, säger Fredrik Engberg.

Har du varit med om en allvarlig olycka någon gång?

– Häromdagen fick jag tyvärr vara med när en MC-förare dog efter en olycka på väg 55. Men det var första gången jag var med om en riktigt allvarlig trafikolycka.

Har du själv räddat livet på någon?

– I somras var jag med om en konstig händelse som kunde slutat illa om jag inte hunnit dit i tid.

Fredrik Engberg berättar om händelsen. Han fick ett larm om en brand i ett hus en bit utanför Strångsjö och var först på plats. Han såg rök från trappan upp till ytterdörren och ett par ben som stack ut bakom trappan. Det var en äldre man som hade kört med ogräsbrännare och råkat sätta eld på ett par halmbalar han placerat under trappan för att hans katter brukade sova där. Och när han försökte släcka elden blev han så medtagen av röken att han inte orkade ta sig ut.

– Jag drog ut honom och lyckades släcka branden. Ett par andra insatspersoner kom strax efter mig men det dröjde 5-6 minuter innan räddningstjänsten hunnit dit.

Kan vem som helst bli civil insatsperson?

– Ja, absolut. Alla kan hjälpa till med något. Det kan så klart vara jättejobbigt och rörigt att befinna sig på en olycksplats och det måste man vara beredd på. Men du behöver ju inte åka på alla larm och du behöver inte utföra alla arbetssysslor. På en olycksplats behövs det människor som varnar andra trafikanter, kollar om någon behöver vatten eller meddelar räddningstjänsten hur det ser ut i bilköerna.

– Vi har även hjälpt till under skogsbränder och då har vi dragit vattenslang eller kört ut räddningspersonal i skogen. Vi som bor här har oftast bäst koll på vägarna.