”Sverige ska ha 75 000 civila insatspersoner 2030”

Nu sker en storsatsning på tiotusentals civila insatspersoner runtom i Sverige. Hjälpen ska finnas både i glesbygd och i storstäder.
Publicerades

I dag finns det omkring 500 civila insatspersoner i Sverige. De är kopplade till räddningstjänsterna på mindre orter i glesbygd för att kunna hjälpa till vid olyckor och bränder. Men nu genomför Brandskyddsföreningen och räddningstjänsterna en storsatsning på fler civila över hela landet.

– Målet är att Sverige ska ha 75 000 civila insatspersoner 2030, vilket innebär en procent av den vuxna befolkningen, säger Eliot Wieslander, ansvarig för CIP-konceptet på Brandskyddsföreningen.

Eliot Wieslander, Brandskyddsföreningen

Utbildningen kommer att vara densamma över hela Sverige och tanken är att insatspersonerna ska kunna rycka ut var de än befinner sig.

– I dag är du kopplad till ett visst område och får bara larm från det området. Men med det nya systemet känner SOS-appen istället av var insatspersoner befinner sig. Du blir alltså larmad och kan hjälpa till även när du är i sommarstugan eller på fjällsemestern, säger Eliot Wieslander.

En annan förändring är att man under slutet av 2025 vill börja rekrytera frivilliga i tätorter och större städer.

– Vi vet att civila insatspersoner kan vara helt avgörande i glesbygd där räddningstjänsten har 20 minuters framförkörningstid eller längre. Men vi vet också att det kan ha bra effekt i områden med stor socioekonomisk oro, där kanske inte alla kan svenska och det kan finnas en misstro mot myndigheter och räddningstjänst. Där kan civila insatspersoner som bor i området fylla en jätteviktig funktion, säger Elliot Wieslander.

Kommer ni att lyckas med satsningen?

– Det hoppas jag. Vi har inte ens börjat göra reklam för utbildningen och vi har redan över tusen anmälda.