Publicerades
Livsmedelsverket om norovirus i hallon
Frysta importerade hallon ska kokas i en minut innan de äts. Det rådet ger Livsmedelsverket. Nyligen orsakade importerade hallon matförgiftningar inom äldreomsorgen i Ljungby kommun.
Livsmedelsverket har hittat norovirus i det parti hallon som misstänktes ha orsakat matförgiftningarna i Ljungby kommun. Därmed är det också klarlagt att de frysta, importerade hallonen låg bakom utbrottet.
Att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts är särskilt viktigt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka av en norovirusinfektion. Färska utländska hallon och svenska hallon har däremot inte kopplats till några utbrott av norovirus.
Borttagen länk - Mer information hos Livsmedelsverket
Borttagen länk - Mer information hos Ljungby kommun
Borttagen länk - Tema: Din beredskap för hot mot livsmedel