Publicerades

Fall av ny variant av mpox rapporterat i Sverige

Sverige har fått ett första fall av den nya varianten av sjukdomen mpox. Det meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen.

Världshälsoorganisationen, WHO, beslutade under gårdagen att spridningen av den nya virusvarianten av mpox (kallad mpox klad I) ska klassas som ett internationellt hot mot människors hälsa. Detta efter att den nya varianten av viruset fått fäste i flera afrikanska länder. Fallet i Sverige är enligt Folkhälsomyndigheten det första av den nya varianten som diagnostiserats utanför den afrikanska kontinenten. Myndigheten säger vid en pressträff att man bedömer att risken för spridning i samhället är liten i Sverige.

– Det rör sig om en person som har smittats under en vistelse i en del av Afrika där det pågår smittspridning av mpox klad I. Personen i Sverige som har bekräftats vara smittad har fått vård och förhållningsregler, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten på myndighetens webbplats.

Den nya varianten av mpox tros ha ett allvarligare förlopp och högre dödlighet än den variant som funnits i Sverige tidigare. En annan skillnad är att fler barn och ungdomar har drabbats av klad I.

Folkhälsomyndigheten skriver att Sverige har en beredskap för att diagnostisera, isolera och vårda personer med mpox på ett säkert sätt. Att en patient med mpox vårdas i landet påverkar inte risken för befolkningen i stort.

Enstaka nya fall som kommer via resenärer från andra länder kan dock förekomma även i fortsättningen.

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har bedömt risken för smittspridning inom EU av den nya virusvarianten som låg, men en ny bedömning väntas inom kort.

Om mpox

Mpox är en infektionssjukdom som kan ge blåsor eller sår och ibland också feber, huvudvärk eller andra symtom. Blåsorna kan uppkomma på olika ställen på kroppen. Sjukdomen är en så kallad zoonos och viruset hittades först bland apor. Därför kallades mpox till en början för apkoppor i Sverige. Mpox är klassad som allmänfarlig sjukdom och ingår i smittskyddslagen. Det betyder att du måste söka vård om du tror att du har fått mpox. Vaccin finns tillgängligt mot mpox.

Viruset finns främst i vätskan i blåsorna hos den som är sjuk, men kan också smitta via slemhinnor, kroppsvätskor och luftvägarna. Viruset kan därför spridas vid sexuella kontakter eller annan nära kontakt, till exempel via förlossning om mamman är smittad. Det kan också hända att man blir smittad genom att till exempel sova i samma sängkläder som någon som är smittad har gjort, men det är sällsynt.

Enligt Folkhälsomyndigheten har ungefär 300 personer i Sverige haft mpox sedan 2022. Då avses den variant som kallas klad IIb. I flera afrikanska länder sprids just nu en annan variant som heter klad I och som alltså bedöms allvarligare än den förra. Det är den nya varianten klad I som en person i Sverige nu har insjuknat i.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 Vårdguiden
Publicerades

Taggar för denna sida: