Vecka 30 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 28 juli


Omvärldsbevkning 23.05

VMA utfärdat efter industribrand i Göteborg
Vid 23-tiden gick det ut ett VMA om en brand i ett industriområde på Hisingen i Göteborg. Polisen har spärrat av området och man misstänker även att det föreligger risk för explosioner, skriver Göteborgs-Posten.
Kommentar: Följer utvecklingen. Har gjort nyhet och gått ut med den i sociala medier.

Skogsbränderna, uppdatering
Storbranden i Älvdalen i Dalarna ska nu enligt Dagens Nyheter vara under kontroll. Generellt verkar läget vara stabilt, mycket tack vare det senaste dygnets regnväder.
Det brinner dock fortfarande på flera håll i landet. Enligt Aftonbladet ska exempelvis all tågtrafik mellan Umeå och Kiruna/Narvik vara inställd på grund av bränder intill tågspåren.
Kommentar Fortsätter att följa utvecklingen.

Stora översvämningar i Uppsala
Aftonbladet rapporterar om stora översvämningar i Uppsala till följd av det kraftiga skyfall som tidigare drog fram över Uppland. Bland annat har Akademiska sjukhusets sterilcentral drabbats. Detta är inte något som ska påverka de mest akuta operationerna, men om arbetet med att torrlägga sterilcentralen drar ut på tiden kan det enligt chefsläkare Claes Juhlin, chefsläkare i beredskap på Akademiska sjukhuset, bli aktuellt att ta hjälp från andra sjukhus. Det rapporterar SVT.
Enligt P4 Uppland påverkas även tågtrafiken av översvämningarna, med stora förseningar i all tågtrafik som passerar Uppsala som följd.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevkning 16.00

VMA oljeutsläpp Loftahammar
Till följd av att ett oljefartyg gick på grund i Tjust skärgård mellan Loftahammar och Västervik tidigare i veckan (se notering från måndag 23 juli längst ned på den här sidan) riskerar ett oljeutsläpp nu att nå land. Ett VMA urfärdades därför under eftermiddagen och gäller främst Västervik och Valdemarsviks kommuner. SVT rapporterar att oljan nu nått kust och stränder vid Flatvarp.  Västerviks kommun uppdaterar löpande sin information och har även en FAQ om händelsen.
Kommentar: Publicerat enligt rutin. Följer läget.

VMA Trängslet borttaget
Det senaste VMA som utfärdats för brand i närheten av Trängslet i Dalarna togs under eftermiddagen bort. Enligt Sveriges Radio beror det på att branden är såpass under kontroll att man kan inleda eftersläckning.
Kommentar: Redigerat enligt rutin i våra kanaler.

Oväder på flera håll i landet
SMHI har under eftermiddagen utfärdat klass 1-varning för kraftig åska i stora delar av sydöstra Sverige. Kraftiga regnoväder har också orsakat översvämningar på flera håll, till exempel Uppsala. 
Kommentar: Vi följer eventuella konsekvenser av vädret - både översvämningar och eventuella bränder orsakade av åska.

Omvärldsbevakning 12.05

Skogsbränderna, uppdatering
Läget beskrivs som något ljusare i stora delar av länder efter nattens och förmiddagens regnväder. P4 Gävleborg  talar om ett trendbrott i brandbekämpningen i Hälsingland, där regnet har underlättat släckningsarbetet. Dagens Nyheter hänvisar till MSB:s presskkonferens och uppger att läget är stabilt i de branddrabbade områdena i Jämtlands, Dalarnas och Gävleborgs län. Samtidigt varnar Aftonbladet för att åskvädret kan leda både till översvämningar och nya bränder.
Under natten har flera småbränder blossat upp i Uppland, uppger P4 Uppland. Det har också uppstått en brand i närheten av Hultsfred, rapporterar P4 Kalmar. Vid halvtolvtiden hade räddningstjänsten inte fått kontroll på branden.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.30

Skogsbränderna, uppdatering
Det har varit en lugn natt och morgon. Ett regnväder drar under söndagen fram över landet och i praktiken råder inga klass 2-varningar för extrema temperaturer i landet även om varningen för Skåne formellt ligger kvar, uppger SR Ekot. Redan imorgon, måndag, väntas dock temperaturerna gå upp igen.
I Ljusdal hyser man gott hopp om regn som kan underlätta släckningsarbetet i dag, rapporterar SVT Gävleborg. När det gäller Älvdalen är läget mer osäkert, där är regnet mer skurbetonat.
Kommentar: Fortsätter att följa. Lugnt även på sociala medier under natten och morgonen.

Minst tio döda efter jordskalv i Indonesien
Dagens Nyheter rapporterar om att minst tio personer har omkommit i ett kraftigt jordskalv på den indonesiska turistön Lombok. Jordskalvet hade enligt EMSC en magnitud på 6,5 på Richterskalan och ska ha följts av minst 40 efterskalv.
Den svenska ambassaden uppmanar svenskar som befinner sig på norra Lombok eller på Mount Rinjani att följa anvisningar från lokala myndigheter samt meddela närstående att de befinner sig i säkerhet.
Kommentar: Inga uppgifter om dödade eller skadade svenskar än så länge.

Lördag 28 juli


Omvärldsbevakning 21.45

Skogsbränderna, uppdatering
Med tanke på den extrema brandrisk som råder så känns läget relativt lugnt. Det har inte förekommit någon rapportering om några större okontrollerade bränder under kvällen. Däremot brinner det fortfarande på många ställen och läget är fortsatt allvarligt på flera håll i landet.
Räddningstjänsten i Jämtland hanterar för närvarande två terrängbränder, en på berget Jälltjärnhön och en vid Äxingmyrkullen. Utöver de pågående bränderna undersöks även ett antal andra larm under kvällen, uppger P4 Jämtland.
P4 Gävleborg rapporterar att läget är fortsatt allvarligt i Gävleborgs län, men att man ändå lyckats utföra kontrollerade avbränningar av vissa områden. Det har även hållits möten med de evakuerade, men ännu är det oklart för många när de kan återvända till sina hem.
I Dalarna har helikoptrar kunnat återuppta arbetet med att vattenbomba skogsbranden norr om Trängslet i Älvdalens kommun. Arbetet fick tidigare under kvällen avbrytas på grund av åskvädret, meddelar P4 Dalarna.
Kommentar: Fortsätter att följa läget. Relativt lugnt på sociala medier under eftermiddagen och kvällen.

Omvärldsbevakning 17.20

Skogsbränderna, uppdatering
Flera medier, däribland Dagens Nyheter och Aftonbladet, har under eftermiddagen rapporterat om en stor brand i stadsdelen Torslanda på Hisingen i Göteborg. Strax innan femtiden uppgav dock SVT Väst att branden tack vare ett skyfall är under kontroll.
Det har även kommit in rapporter om flera andra bränder i landet, däribland i Grums, norr om Änge i Krokoms kommun samt i Gunnarsjö i Varbergs kommun. 
Kommentar: Fortsätter att följa läget.

Omvärldsbevakning 13.30

Skogsbränderna, uppdatering
MSB uppger att nuvarande brandriskvärden är de högsta i modern tid, skriver Dagens Nyheter. Värst ska läget i Färila i Ljusdals kommun samt i skogarna öster om Älvdalen och i norra Dalarna vara.
Samtidigt uppger räddningstjänsten i Jämtlands län att läget är under kontroll. Enligt P4 Jämtland har flera bränder släckts under fredagskvällen och lördagsmorgonen.
Vädret väntas vara ostadigt i stora delar av landet under lördagen, med åska och hårda vindar. Detta är något som räddningstjänsten i Gävleborg tror kan komma att försvåra släckningsarbetet, rapporterar P4 Gävleborg. Även situationen vid det brandhärjade skjutfältet Trängslet i Dalarna kan komma att förvärras av de kraftiga vindarna, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen.

Omvärldsbevakning 09.50

Skogsbränderna, uppdatering
Läget har stabiliserats något. Nu är det endast Skåne län som har kvar SMHI:s klass 2-varning för extremt höga temperaturer. Dessutom väntas regn och åska till helgen. Däremot kan vinden i helgen bidra till att försvåra släckningsarbetet, uppger SR Ekot.  Enligt Ekot kan åskan även bidra till att risken för att nya bränder uppstår i mellersta Sverige.
Flera av de nya bränder som blossade upp under gårdagen uppges vara under kontroll, något som både Ekot och P4 Kronoberg rapporterar om.
Kommentar: Fortsätter att följa.

Brand på värmeverk i Lidköping
Vid 23.30-tiden natten mellan fredag och lördag kom ett larm om att det brinner inne på värmeverket i Lidköping. Räddningstjänsten uppmanar folk i Lidköping att stänga fönster och dörrar om de känner röklukt, rapporterar P4 Skaraborg.
Kommentar: Följer utvecklingen. Än så länge inget VMA utfärdat.

Stor tyfon på väg mot Japan
Aftonbladet rapporterar om att en kraftig tyfon befaras dra in över Japan någon gång under natten mellan lördag och söndag. Tyfonen har en vindstyrka på omkring 50 meter per sekund och förväntas röra sig mot den sydligt belägna Chugoku-regionens västra delar.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Fredag 27 juli


Omvärldsbevakning 22.30

Fullt utvecklad skogsbrand vid Lockhyttan, Örebro län
Larmet om en skogsbrand vid masten i Lockshyttan kom vid 15-tiden, enligt P4 Örebro. Enligt räddningstjänsten kommer de portugisiska flygplanen att sättas in där under kvällen. Det finns boende och djurbesättningar i närheten.
Kommentar: Branden är inte under kontroll. Vi följer utvecklingen.

Brandsituationen övrigt
Ett större antal mark-och skogsbränder bröt ut under fredagseftermiddagen och kvällen i hela södra Sverige, bland annat:

•Två bränder i Sollefteåområdet, som bröt ut mellan kl 17 och 19, enligt P4 Västernorrland. Oklart hur omfattande de är.

•Larm om flera bränder efter blixtnedslag i Sörmland under fredagskvällen, enligt SvT. Flera små, men även här oklart hur små.

•Flera små bränder i Fagersta och Norberg, enligt P4 Västmanland

Kommentar: Läget för dessa många bränder är som sagt oklart i skrivande stund. Krisinfo följer utvecklingen av brandsituationen i landet. För övrigt har VMA Finneby (se nedan) avlysts och avpublicerats under kvällen.

Omvärldsbevakning 16.30

Brandsituationen uppdatering: Efter en relativt lugn dag gick larm om två bränder i Kronobergs och Örebro län kring 15-tiden i dag. Krisinfo följer händelseutvecklingen.

Evakueringen i Finneby hävs
Räddningsledningen har beslutat att boende i Finneby han återvända hem från kl 16 i dag, meddelar Gävleborgs länsstyrelse på sin hemsida.
Kommentar: Avvaktar avlysningen av det pågående VMA:et.

Omvärldsbevakning 11.30

Nya bränder i Härjedalen
En ny skogsbrand startade i trakten av Lomtjärnknätten utanför Lillhärdal i Härjedalen vid niotiden, skriver P4 Jämtland. En helikopter har satts in och två till har kallats in.
Kommentar: Krisinfo följer händelseutvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget nytt att notera.

Torsdag 26 juli


Omvärldsbevakning 22.00

VMA Huskölen i Ljusdal har avlysts och därmed uppdaterats på webben. I övrigt inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.25

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Boende i Huskölen får återvända hem
De boende i Huskölen i Ljusdals kommun som evakuerades förra veckan får återvända hem under eftermiddagen, enligt P4 Gävleborg.
Kommentar: Det VMA som utfärdades med anledning av utrymningen kommer att tas bort senare under eftermiddagen.

Italienska plan lämnar - ett turkiskt kommer
På grund av bränderna i Grekland kan EU inte längre bistå Sverige med brandflyg, skriver DN. MSB har därför via förmedling av EU begärt hjälp från länder utanför EU. Turkiet har svarat att landet kan avvara ett vattenbombningsplan.
Kommentar: För kännedom

Sverige begär hjälp från Nato
Regeringen öppnade i ett regeringsbeslut på förmiddagen för att begära hjälp från Nato med släckning av skogsbränderna runt om i landet, enligt DN. 
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 08.45

Skogsbranden uppdatering
Det har varit en ansträngd natt för släckningsarbetet i Ljusdal, enligt P4 Gävleborg. Elden nämar sig begränsningslinjerna i Ängra. I Jämtland beskrivs läget som lugnt, enligt P4 Jämtland.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Onsdag 25 juli


Omvärldsbevakning 21.15

Totalt eldningsförbud i fler län
Flera län har under dagen inför totalt eldningsförbud. Det gäller bland annat Länsstyrelsen i Västra Götaland som på uppmaning av Myndigheten för samhällskydd och beredskap nu infört totalt eldningsförbud. Det samma gäller Stockholms län.
Kommentar: Totalt eldningsförbud gäller alla platser – även den egna tomten och inkluderar alla typer av grillar, campingskök och annan öppen låga utomhus.För uppföljning och eventuel nyhet under morgondagen.

Omvärldsbevakning 16.00

MSB informerar om eldningsförbud
MSB gick under onsdagen ut med information om eldningsförbud på olika språk.
Här är länken
Kommentar: Vi publicerade nyhet samt delade i våra sociala medier.

Avböjer mer hjälp från utlandet
Sverige har i nuläget tackat nej till erbjudande om hjälp med brandsläckning från flera europeiska länder. Enligt MSB beror det på att resurserna inte behövs, skriver DN idag.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

Gripenplan bombar skogsbranden i Älvdalen
En ovanlig åtgärd har satts in mot den stora skogsbranden i Trängslet, där odetonerad ammunition försvårat släckarbetet. Försvarsmakten har låtit två JAS Gripen-plan fälla bomber för att slå ut branden, rapporterar SR. 
Kommentar: För kännedom. Stor medial uppmärksamhet.

Fler sökningar på värmesjukdomar     
Värmeböljan fortsätter. På 1177 Vårdguiden märks det genom att antalet sökningar på värmeslag, uttorkning och andra relaterade sjukdomstillstånd har
ökat med flera hundra procent jämfört med i fjol, skriver SVT Text.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.

SVA: Afrikansk svinpest – risk med foderimport?
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har i samband med torkan fått många frågor om risken för att afrikansk svinpest ska följa med importerat foder till Sverige.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor eller uppstår oro.

Omvärldsbevakning kl 12.00

MSB uppmanar till skärpta eldningsförbud
MSB vill att förbuden inkluderar alla platser, inklusive egen tomt, rapporterar SR.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppmanar nu berörda länsstyrelsen och kommuner att skärpa eldningsförbundet.
MSB skriver att eldningsförbudet bör skärpas till att gälla alla platser – även den egna tomten och bör inkludera alla typer av grillar, campingskök och annan öppen låga utomhus.
Uppmaningen är att förbuden ska hållas så skarpa som möjligt till läget förändras.
Kommentar: Uppmaning till allmänheten på olika språk är under produktion och kommer att delas av oss.

Omvärldsbevakning 08.00

Regeringen kallar till krismöte om bränderna
23 skogs - och terrängbränder rasar just nu i landet, enligt SOS Alarm. Läget är fortsatt allvarligast i Gävleborgs, Jämtlands, Dalarnas och Västernorrlands län. Runt 1 500 personer bekämpar just nu bränderna. Av dem är ungefär 300 utländska brandmän, skriver Sveriges Radio. Och sent igår kväll kom uppgifterna om att regeringen kallar till sig Krishanteringsrådet för möte om skogsbränderna, det skriver Dagens Nyheter. I Krishanteringsrådet ingår bland annat rikspolischefen, säpochefen och ÖB, chefen för MSB och en landshövding. Rådet kommer träffas under onsdagen. "Vi träffas och har alltid ömsesidig orientering vid större kriser", skriver inrikesminister Morgan Johanssons statssekreterare till DN.
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten.

Tisdag 24 juli


Omvärldsbevakning 22.20

Delar av branden i Trängslet förbi begränsningslinjen
Branden i Trängslet utanför Älvdalen har under tisdagskvällen hoppat över begränsningslinjern i norra området. Enligt räddningsledaren Johan Szymanski så är det för rökigt i området för att skicka in vattenbombhelikoptrar, men markpersonal arbetar för att stärka upp helikoptrarna som redan arbetat på platsen ett tag, uppger Sveriges Radio P4 Dalarna.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 18.00

SMHI varnar i starka ordalag
Brandrisken ökar alltmer och blir i söder allmänt extremt stor närmaste dagarna, skriver SMHI i prognosen vid lunchtid idag.

Snö kan stoppa brand
Snö från flera skidanläggningar kan komma att användas för att släcka den svåra skogsbranden som härjar vid Trängslet i Älvdalens kommun, skriver Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom

Väktare sätts in för att hindra grillare
Trots eldningsförbud fortsätter människor att grilla på de allmänna badplatserna i Hässelby och Vällingby västra Stockholm, skriver lokaltidningen Mitti Stockholm, som citeras i flera medier, bl a Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom med tanke på diskussionen om skärpta eldningsförbud runt om i landet.

Interaktiv brandkarta på SvT
SvT har gjort en kartfunktion som visar den yta bränderna täcker
Kommentar: För kännedom. Kartan var väckt ett stort intresse under dagen som pedagogiskt verktyg.

Kokningsrekommendation i Lerum
I Lerums kommun rekommenderas invånarna sedan i torsdags att koka vatten innan det används. De som drabbas av magsjuka uppmanas också att kontakta kommunen, skriver GP. Mer information finns hos Lerums kommun.

Omvärldsbevakning 13.00

Skärpta eldningsförbud
Just nu råder skärpt eldningsförbud i Blekinges län, Kalmars län, Gotlands län, Gävleborgs län och flera kommuner i Västerbotten, vilket innebär att grillning på egen tomt förbjuds. Tidigare har det varit tillåtet vid ett vanligt eldningsförbud, skriver SvT. Det råder sedan tidigare eldningsförbud i samtliga län i Sverige.
Kommentar: Allt fler kommuner/länsstyrelser inför totalt eldningsförbud. Vi följer utvecklingen och ser över vår kommunikation i takt med besluten.

Brändernas påverkan på trafiken
Trafikverket skriver i en nyhet idag på sin webb om läget och vilka vägar som är avstängda i de län som berörs av bränderna.
Kommentar: För kännedom och eventuell uppföljning om det sker stora förändringar.

Uppdatering bränder i Grekland:
SvT rapporterar att nödläge har utfärdats sedan flera stora skogsbränder brutit ut i närheten av Aten. Hundratals hus och bilar har förstörts och människor uppmanas att evakuera området. Omkring 60 personer har omkommit och 172 personer vårdas på sjukhus, enligt det grekiska brandförsvaret, uppger nyhetsbyrån AP.
Kommentar: UD har inga uppgifter om skadade svenskar, enligt SR och Aftonbladet. Vi delade - på facebook och twitter - UD:s rekommendation på facebook från svenska ambassaden i Aten som uppmanar svenskar på plats att följa lokala myndigheters anvisningar och hålla kontakt med sina anhöriga.

Värme ingen anledning att stanna hemma
Sydsvenskan skriver om värmen och vad som gäller svensk arbetsmiljö. När det kommer till kontorsarbetare och i stort sett alla andra yrken, finns det inga gränsvärden.
Däremot är arbetsgivare tvungna att göra en riskbedömning av läget och vidta möjliga åtgärder, säger Arbetsmiljöverket till tidningen.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.00

Minst 50 döda i skogsbränder i Grekland
Aftonbladet och SR Ekot rapporterar om skogsbränder som härjar i närheten av Aten. Över 100 personer ska ha skadats och minst 50 personer har omkommit. Höga temperaturer och kraftiga vindar gör att räddningsarbetet försvåras. Grekland har bett EU om hjälp med resurser. 
Kommentar: Fortsätter följa med tanke på att många svenskar kan finnas på plats. Det saknas ännu information från Sveriges ambassad i Grekland. Kan möjligen påverka de resurser vi får till Sverige i ett längre perspektiv.

Måndag 23 juli


Omvärldsbevakning kl. 22.45

Skogsbränderna - uppdateringar
Rapporteringen i medierna fortsätter att vara mycket omfattande. DN tar upp att nio europeiska länder deltar i släckningsarbetet i Sverige. Aldrig tidigare har så mycket resurser skickats från EU-länderna till skogsbränder i en medlemsstat. Detta är möjligt tack vare att ingen storbrand just nu pågår i Sydeuropa, skriver tidningen.
Kommentar: Fortsätter följa. Det står också i DN och andra medier ikväll om en grekisk skogsbrand väster om Aten  som pågår där och kräver resurser. Och även att Japan har många döda efter intensiv period av värme. 

Omvärldsbevakning kl. 17.45

Skogsbränderna - uppdatering
Många medier rapporterar om hur räddningstjänsten nu skapar brandgator genom kontrollerade avbränningar, bland andra Aftonbladet. 


Släckningsarbetet i Trängslet i Dalarna med två flygplan och sju helikoptrar verkar ha mycket god effekt, enligt Älvdalens kommun.

Länsstyrelsen Gävleborg tog på måndag eftermiddag över räddningstjänstansvaret från Ljusdals kommun. Bakgrunden är brandens stora omfattning och att kommunen och länsstyrelsen inte bedömer att det är rimligt för en så liten kommun som Ljusdal att ensam ansvara för räddningsinsatsen. Målbilden är att branden inte ska nå Kårböle, Färila, Ramsjö, Los och Ljusdal. I brandområdet prioriteras människoliv, samhällsviktiga funktioner samt hälsa.


Räddningstjänsten i Jämtland rapporterar att de fortfarande har ett relativt lugn läge och att de har kunnat förstärka begränsningslinjerna. Resurserna från Polen som anlände till Sverige under gårdagen är nu i Sveg.

Skogsstyrelsen beräknar enligt DN att skog till ett värde av 900 miljoner kronor nu har brunnit. Mycket av skogen bedöms dock kunna användas sågtimmer och bränlse.

Läget för de evakuerade byarna Huskölen och Storån är fortsatt allvarligt, eftersom branden i Enskogen driver norrut. Räddningstjänsten har skapat 50-60 meter breda brandgator men det är fortfarande risk att de inte kommer att räcka till, rapporterar SR P4 Jämtland.
Kommentar: Fortsätter att följa. 

Torkan fortsätter att drabba lantbrukarna
Den ihållande torkan och de höga temperaturerna fortsätter att förvärra läget för landets bönder, rapporterar DN. Många djur är för slöa för att äta ordentligt och skördarna uppges på sina håll vara nere i 10 procent av vad de är ett normalår.
Kommentar: Fortsätter att följa. Har publicerat händelsesida om torkan på startsidan, tillsammans med händelsesida om höga temperaturer. 

Omvärldsbevakning kl. 14.30

Skogsbränderna – uppdatering
Läget är fortsatt allvarligt i Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Västernorrland. Hjälp har nu kommit även från Polen i forma av personal och brandbilar. Även Portugal har ställt ett brandflyg till förfogande som är på väg till Sverige. Vid lunchtid på måndagen gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ut med ett myndighetsmeddelande som uppmanade allmänheten att följa de eldningsförbud som gäller. Bakgrunden är bland annat SMHI:s prognoser för de kommande dagarna som varnar för extremt stor brandrisk i framförallt södra Sverige.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen. Har publicerat nyhet på Krisinformation.se samt inlägg på Facebook och Twitter.

SMHI varnar för extremt höga temperaturer och brandrisk
SMHI har gått ut med en klass 2varning för extremt höga temperaturer i Kalmar län, Östergötland och Östra Svealand. Det är också fortsatt mycket torrt eller extremt torrt i markerna. Risken för bränder i skog och mark är därför mycket stor eller extremt stor i större delen av landet.
Kommetar: För kännedom

Lastfartyg på grund utanför Västervik
Ett lastfartyg gick på grund utanför Loftahammar i Västerviks kommun på måndag morgon. Fartyget på 139 meter var på väg till Södertälje och fraktade bilar. Ingen person uppges vara skadad, rapporterar DN och SVT. Kustbevakningen har inlett en miljöräddningsinsats för att bland annat inventera skadorna och den olja som till viss del har läckt ut från fartyget. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Flera skadade i skjutning i Toronto i Kanada
En person har dödats och ett tiotal har skadats efter en skjutning i Toronto under söndag kväll lokal tid, rapporterar bland andra SVT. Gärningsmannen, som enligt polisen har dödats, ska ha skjutit på en gata utanför en restaurang i Greektown, Toronto. Det finns ännu inga uppgifter om motivet till skjutningen eller om några svenskar är drabbade.
Kommentar: För kännedom. Fortsätter att följa rapporteringen

Absolut eldningsförbud i Kalmar
Det är nu förbjudet att elda och grilla även på den egna tomten i hela Kalmar län, rapporterar bland andra SVT. Eldningsförbudet skärptes på måndagen och innebär att man inte får elda med vare sig stormkök, gasolkök eller grill.
För kännedom. Fortsätter att följa utvecklingen och och om fler län tar efter Kalmar.

Omvärldsbevakning kl 08.00

Skogsbränderna i landet – läget just nu
På morgonen var 43 ärenden noterade som  ”brand i terräng”, den klassificering SOS Alarm tillämpar, skriver DN/TT. Kommentar: Här finns fakta och grafik samlat. Inget att notera i övrigt.