Vecka 42 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 21 oktober


Omvärldsbevakning 20.30

Radioaktivt ämne läckte från industri i Torneå
Vid tre tillfällen de senaste månaderna har radioaktiva ämnen läckt från Outokumpus stålverk i Torneå, Finland. Enligt finska Strålsäkerhetscentralen har inga radioaktiva ämnen spridit sig utanför fabrikslokalerna och inga anställda har utsatts för strålning, rapporterar SR P4 Norrbotten. 
Kommentar: Fabriken ligger nära Haparanda vid svenska gränsen och kan därför oroa svenskar i området. 

Risk för stormbyar på Gotland
SMHI har utfärdat risk för stormbyar på 25 m/s för Gotland från onsdag natt. 
Kommentar: Följer för att se om prognosen utvecklas till en varning. 

Omvärldsbevakning 14.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.15

Inget nytt att rapportera.

Lördag 20 oktober


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att kommentera.

Omvärldsbevakning 15.00

Jordskalv i Gävle
Strax före klockan 15 inträffade ett jordskalv i Gävle. Det bekräftas hos Sveriges Radio Ekot här. Enligt uppgifterna i texten ska skalvet ha mött 3,0 på Richterskalan, vilket är mycket för att vara i Sverige. Det är dock inte en magnitud som leder till skador – enligt Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitetsom intervjuas av SR Ekot, ska det ha skakat och låtit ungefär som när en stor lastbil kör förbi.
Kommentar: Händelser kan leda till frågor.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att kommentera.

Fredag 19 oktober


Omvärldsbevakning 20.55

Tåg körde in i folkmassa i Indien - minst 50 uppges ha dött
Minst 50 personer har omkommit och omkring 200 kan vara skadade i en allvarlig tågolycka, uppger indisk polis för BBC. De drabbade stod på tågspåren och tittade på en fyrverkerishow, och upptäckte inte det framrusande tåget i tid. Olyckan inträffade nära Amritsar i norra Indien under en hinduisk festival där man firar guden Rama, enligt BBC. Flera medier nämner bara ett tåg som körde in i folkmassan. Men enligt SR Ekot inträffade olyckan när två tåg möttes på platsen, och det ena tåget tvingade över folkmassan på det mötande spåret, där de träffades av det andra tåget. Olyckan inträffade på fredagskvällen och mycket verkar fortfarande vara oklart. Bilden av hur olyckan gick till kommer säkert att bli tydligare vartefter. 
Kommentar: Följde under kvällen. Kollade ambassaden som i nuläget inte har lagt upp någon information. Vidtar ingen åtgärd. Tänker att eftersom det var en religiös indisk festival, så kanske det inte var så många svenska turister på plats. Men detta är såklart svårt att veta säkert. 

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 11.00

Kokningsrekommendationen för Östersund hävd
Nya provsvar visar att vattnet är rent, kokningsrekommendationen har därmed upphört, skriver Östersunds kommun.
Kommentar: Avlarmat nyhet. Slutar att följa.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera

Torsdag 18 oktober


Omvärldsbevakning 20.45

Inga bakterier i Östersunds vatten vid första provet - men fler prover behöver tas
Det fanns inga bakterier i det vattenprov som Östersunds kommun tog på onsdagen. Men för att vattnet ska betraktas som tjänligt måste ytterligare ett prov tas utan anmärkning, rapporterar SR P4 Jämtland. Svar på det provet väntas under fredag förmiddag. Om också det provet blir godkänt kan kokningsrekommendationen dras tillbaka, enligt SR P4 Jämtland. 
Kommentar: Uppdaterade nyheten, fortsätter att följa. 

Omvärldsbevakning 15.30

Kokning av dricksvattnet i Östersund
Vattnet i Östersunds kommun samt delar av Krokom måste fortfarande kokas innan det används till dryck eller matlagning. Se notering från gårdagen klockan 16.00 för mer information. Nu inväntas provsvar, för bekräftelse på att vattnet är fritt från bakterier, innan man tar bort kokningspåbudet.
Kommentar: Efter önskemål från kommunen har redaktionen publicerat en nyhet samt delat kommunens information på Facebook.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.

Onsdag 17 oktober


Omvärldsbevakning 22.10

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Dricksvattnet i Östersund måste kokas
Östersunds kommun uppmanar alla i Östersund att koka kranvattnet innan det kan drickas eller användas till matlagning. Det gäller alla som är anslutna till det kommunala vattnet i Östersunds stad, Frösö och Brunflo tätorter, Lugnvik, Byskogen och Sånghusvallen samt Annersia från Vallsundsbron till Orrviken. Det finns tecken på att det kommunala dricksvattnet kan vara förorenat av misstänkt e-coli bakterie.
Kommentar: Inget VMA utfärdat, ingen åtgärd från vår sida. Följer om läget skulle förvärras.

Omvärldsbevakning 12.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.40

Livgardet övar på fem platser i Stockholm
Försvarsmakten informerar om att det kommer pågå övningar under vecka 42 och 45 i Stockholm. Under övningarna kommer flera hundra soldater från Livgardet att öva utspritt i  på och omkring Polishögskolan Sörentorp, kvarteret Primus på Lilla Essingen, Telestaden i Farsta, runt Bromma flygplats samt i Nynäshamn. Soldaterna kommer att bära stridsutrustning och vapen och de kommer bland annat att öva på just strid i stadsmiljö. Vid skottlossning används endast lös ammunition, vilket låter likadant som vanlig ammunition men är helt ofarligt.
Kommentar: Noterar eftersom övningen kan leda till frågor från allmänheten.

Tisdag 16 oktober


Omvärldsbevakning 22.45

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 15.45

Misstänkt farligt föremål var ett tält
Det misstänkta föremålet som ledde till evakueringar i Karlskrona på förmiddagen visade sig vara ett tält invirat i en presenning. Det kunde den nationella bombgruppen konstatera när de anlände till platsen vid lunchtid, rapporterar SR P4 Blekinge. Avspärrningar hävdes och boende kunde återvända till sina hem.
Kommentar: Händelsen avslutad.

Omvärldsbevakning 11.20

Boende evakueras i Karlskrona på grund av misstänkt föremål
Ett misstänkt farligt föremål har hittas nära polishuset i Karlskrona på tisdagsförmiddagen, rapporterar SR P4 Blekinge. Polisen har beslutat att evakuera personer som bor i husen närmast platsen där föremålet hittades. Även en vårdcentral omfattas av utrymningen. Platsen där föremålet ligger är avspärrad i väntan på att nationella bombskyddet ska komma och undersöka föremålet, skriver SR P4 Blekinge. 
Kommentar: Följer händelsen. Vidtar ingen åtgärd i nuläget. 

Omvärldsbevakning 08.50

Fortsatta tågförseningar
Förseningarna i tågtrafiken fortsätter under tisdagen, rapporterar SR P4 Örebro. Tågstörningarna på Västra stambanan mellan Stockholm och Örebro har uppstått efter en brand i ett ställverk i Skövde och en nedriven kontaktledning i Kumla. 
Kommentar: För kännedom. Vi fortsätter puffa för vår text om transportstörningar på startsidan. 

Måndag 15 oktober


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.50

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 13.00

Översvämningar i södra Frankrike har krävt flera liv
The Local skriver att flera människor omkommit efter översvämningar som drabbat södra Frankrike.
Kommentar: Noterar detta. Ingen åtgärd i dagsläget.

Svininfluensan kan komma tillbaka i höst
Årets influensa är på ingång rapporterar SVT och den hotar främst yngre personer enligt Folkhälsomyndigheten. Årets variant kallas A (H1N1)pdm09, och kallades tidigare svininfluensa.
Kommentar: Vi följer rapporteringen om detta eftersom det skulle kunna uppstå frågor.

Omvärldsbevakning 08.40

Översvämningar i Norge
Stora regnmängder och höga temperaturer har orsakat flera översvämningar i västra delarna av Norge, meddelar SVT. Vattnet har påverkat strömförsörjningen och flera vägar har stängts av i Nord-Gudbrandsdal. Tidigare har röd varningsnivå rått, men nivåerna ligger nu på orange, den näst högsta, enligt norska vattenmyndigheten NVEs webbplats Varsom.no. Räddningstjänsten har haft en ansträngande natt, men säger att nederbördsmängderna avtagit under natten, rapporterar NRK.
Kommentar: Följer men SMHI  har inga varningar utfärdade för Sveriges del i nuläget.