Vecka 6 2018

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 11 februari


Omvärldsbevakning 21.10

Flera svenska myndigheter kan ha hackats
Tusentals webbplatser i världen uppges ha utsatts för en hackerattack av så kallade kryptogrävare under söndagen enligt den brittiska tekniktidningen The Register, skriver Dagens Nyheter. Hackarna har lagt in en skadlig kod som gör att besökare på hemsidan hjälper till att bryta en kryptovaluta liknande bitcoin (Monero). Det sker genom ett populärt pluginprogram, Browsealoud. Enligt The Register har ett flertal svenska myndigheter det aktuella programmet installerat, till exempel Polisen, Moderaterna, Lunds universitet, Länsstyrelsen, Energimyndigheten, Luftfartsverket och ett stort antal kommuner. Storbritanniens it-säkerhetsmyndighet National Cyber Security Centre tar allvarligt på den skadliga koden, skriver DN. 
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning 16.30

Passagerarplan kraschade utanför Moskva
Ett flygplan med 71 personer ombord kraschade vid 14-tiden på söndagen strax efter starten från Domodedovo-flygplatsen i södra Moskva, skriver Dagens Nyheter. Planet ska ha kraschat vid en by sydöst om Moskva. Enligt ryska nyhetsbyråer har Transportministeriet bekräftat att ingen har överlevt kraschen, och att över 60 av personerna ombord kom från Orenburgregionen. Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om att några svenska medborgare ska ha varit ombord på planet, skriver DN.
Kommentar: Följde utifall att någon svensk skulle ha varit ombord. Vidtar ingen åtgärd. 

Uppdatering: Risk för snöfall i Hallands och delar av Västra götalands län
Det som tidigare var risk för snöfall i Hallands och Västra Götalands län (Sjuhärdsbygden och Göta älv) har nu ersatts med klass 1-varningar av SMHI. Varningen har även utsträckts till området Västra Götalands län, sydväst Vänern. Varningarna handlar om tidvis ymnigt snöfall som fram till kvällen kan ge 5-10 cm snö eller blötsnö, lokalt mer. 
Kommentar: Vidtar ingen åtgärd då varningen är på klass 1-nivå. 

Mässlingsutbrottet i Göteborg tros vara över
Mässlingsutbrottet i Göteborg är troligen över, enligt Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland. Inga nya fall har rapporterats sedan mitten av januari, och den 5 februari hade det passerat en inkubationstid sedan det senaste fallet. Därför bedömer Smittskydd Västra Götaland att risken är låg för att fler fall ska tillkomma i det aktuella utbrottet. Det rapporterar SVT Nyheter Väst
Kommentar: Noterar då vi tidigare skrivit om mässlingsutbrottet.

Omvärldsbevakning 09.20

Cyklon rör sig mot Tonga
Önationen Tonga förbereder sig på cyklonen Gita, som tidigare drabbat Samoa. På Samoa evakuerades 200 personer på grund av stormen, som då klassificerades som en kategori 2. Nu har den uppgraderats till en kategori 3-storm och vindbyar på 41 meter per sekund väntas på måndag morgon, skriver TT/DN.
Kommentar: För kännedom utifall att det finns svenskar i området. Vidtar ingen åtgärd i nuläget.

Risk för snöfall i Hallands och delar av Västra götalands län
SMHI har utfärdat risk för snöfall som kan ge kraftig drivbildning i Hallands län och Västra Götalands län (Sjuhäradsbygden och Göta älv). Söndag kväll och natt mot måndag kan det komma snö eller blötsnö som lokalt kan ge stora mängder i kombination med friska eller mycket hårda sydliga eller sydvästliga vindbyar, 21-24 m/s. Vid Hallandskusten regn. Osäkerheten i väderutvecklingen är stor. Om prognosen blir säkrare kan den ersättas med en varning, skriver SMHI.
Kommentar: Följer utvecklingen utifall att det blir en varning. 

Lördag 10 februari


Omvärldsbevakning 21.30

Lavinfara inför sportlovsveckan
Flera medier, däribland Aftonbladet och Svenska Dagbladet, rapporterar om att det råder betydande lavinfara i västra Härjedalsfjällen. Samtidigt varnar SMHI för mycket hård vind i Jämtlandsfjällen, södra och norra Lapplandsfjällen. I Naturvårdsverkets lavinprognoser uppmanas skidåkare i västra Härjedalsfjällen iaktta stor försiktighet när det gäller var och när man väljer att åka.
Kommentar: Av intresse med tanke på att sportlovsveckan drar igång i många delar av landet nu på måndag.

Omvärldsbevakning 16.25

Larm om gasläcka på Arlanda
Det har upprättats avspärrningar på ett område kring en lagerbyggnad på Arlanda, sedan en misstänkt acetylengasläcka upptäckts. Polisen meddelar att avspärrningarna på 300 meter och att man ska transportera bort gasflaskan med hjälp av en bombrobot. Det skriver Aftonbladet.
Kommentar: Följer utvecklingen.
Uppdatering 21.10: Enligt Aftonbladet visade det sig senare att det rörde sig om en vattenläcka och inte - som Polisen först trodde - en gasläcka. Polisens insats avbröts därmed och händelsen får anses vara avslutad.

Omvärldsbevakning 09.45

Stor vattenläcka upptäckt i Luleå
Under lördagsmorgonen upptäcktes en stor vattenläcka i Luleå, något som innebär att grumligt vatten kan förekomma i kranarna i hela kommunen. Vissa verksamheter på Storheden ska enligt Stadsbyggnadsförvaltningen vara helt utan vatten. Framkomligheten längs Cementvägen/Betongvägen på Storheden är mycket begränsad och även på- och avfart via Cementvägen i södergående riktning längs E4 berörs. Det rapporterar P4 Norrbotten.
Kommentar: Påverkar trafiken, samt verksamheter på Storheden. Fortsätter att följa.

Fredag 9 februari


Omvärldsbevakning 21.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.25

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting att rapportera.

Torsdag 8 februari


Omvärldsbevakning 22.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.50

Vattenläcka i Vellinge kommun
Två vattenläckor drabbade Vellinge kommun på torsdagsmorgonen. Det ledde till att flera hushåll blev utan vatten och några skolor valde att skicka hem elever. Det skriver Sydsvenskan. Nu uppges dock vattnet vara tillbaka, enligt Sydsvenskan.
Kommentar: För kännedom. Vidtar ingen åtgärd.

Omvärldsbevakning 08.50

Höjt tonläge mellan Nordkorea och USA
Inför invigningen vinter-OS i Sydkorea kommer rapporter om höjt tonläge mellan Nordkorea och USA enligt SvD. Båda länders diplomater anklagar varandra för att förbereda en attack mot motparten inom en snar framtid, skriver SvD. BBC rapporterar vidare att Nordkorea har hållit en militär parad en dag före invigningsceremonin, där ledaren Kim Jong-Un närvarade.
Kommentar: För kännedom inför vinter-OS i Pyongchang. Vidtar ingen åtgärd. 

Onsdag 7 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Spårvagnsolycka i Göteborg
Nio personer skadades, varav en svårt, när två spårvagnar krockade i Frölunda, Göteborg, rapporterar Aftonbladet. Orsaken till olyckan är oklar men en förundersökning gällande vårdslöshet i trafik har inletts.
Kommentar: För kännedom om det uppstår frågor från allmänheten.

Boende i Bråten och Granbergsdal bör koka dricksvattnet
SR P4 Örebro och även SR P4 Värmland rapporterar att en vattenläcka under kvällen i Karlskoga kan ha orsakat sämre vattenkvalitet. Karlskoga kommun uppmanar på sin hemsida boende att koka vatten som ska användas till dryck, matlagning och tandborstning. Under torsdag morgon tas prover på vattnet, provsvaren beräknas komma på fredag.
Kommentar: Inget VMA har gått ut. Följer ifall det ändras, men ingen åtgärd i nuläget.

Omvärldsbevakning 16.20

Störningar i Telenors mobilnät
Det har under dagen varit störningar i Telenors mobilnät, 2G/3G. Felet ska vara löst under den sena eftermiddagen, enligt företagets driftinformation.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 11.30

Industribrand i Gävle
På förmiddagen började det brinna i en industrilokal i Bomhus i Gävle, rapporterar lokala medier, bland annat Sveriges Radio P4 Gävleborg.  Ingen har skadats i branden, men en intilliggande fastighet utryms och Polisen informerar boende i området om att stänga dörrar, fönster och ventilation för att undvika rökskador.
Kommentar: Följer branden med tanke på eventuellt VMA. Släckningsarbetet väntas pågå under hela dagen.

Omvärldsbevakning 08.50

Anlagd brand på hem för ensamkommande
Någon eller några har kastat in ett brinnande föremål genom ett källarfönster till byggnaden där HVB-hemmet för ensamkommande barn är beläget, uppger polisen för Svt Västmanland. Ingen ska kommit till skada.
Kommentar: Det är det  tredje misstänkta attentatet mot flyktingboende på lika många dygn. I söndags och måndags brann det i tilltänkta flyktingboenden i Nacka respektive Åkersberga. Båda bränderna misstänks vara anlagda. Håller ett öga på utvecklingen om det blir fler bränder kan detta ge upphov till oro. Se även tidigare anteckning.

Tisdag 6 februari


Omvärldsbevakning 21.00

Stor brand på Phi Phi Island
En stor brand bröt ut på en bargata i centrala delarna av Phi Phi Island under kvällen, rapporterar Aftonbladet. Branden ska ha orsakats av en sprucken gastank och spreds snabbt till ett 20-tal butiker och restauranger. Enligt Aftonbladet ska människor ha fått lämna sina hotell och evakueras till stranden. Sveriges Radio Ekot rapporterade senare att branden släckts och att inga personer ska ha omkommit. UD har inga uppgifter om skadade svenskar.
Kommentar: För kännedom eftersom ön är ett populärt resmål för svenskar. Ingen ytterligare åtgärd krävs eftersom branden är släckt och medieuppgifterna tyder på att inga svenskar har skadats.

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.00

Uppdatering: strömavbrott i södra Stockholm
Strömavbrottet som inträffade på tisdag morgon i södra Stockholm har till stor del åtgärdats under förmiddagen. Vid lunchtid var fortfarande omkring 3000 abonnenter utan el, framförallt i Västertorp och Hägerstensåsen, enligt elnätsbolaget Ellevio . Avbrottet berodde på avgrävda elkablar vid en byggarbetsplats.
Kommentar: Avbrottet är under kontroll och på väg att åtgärdas men kan vara värt att fortsätta följa under dagen.

Omvärldsbevakning 08.50

Stort strömavbrott i södra Stockholm
Över 21 000 hushåll och anläggningar i södra Stockholm drabbades av ett omfattande strömavbrott under tisdag morgon, rapporterar DN. Även tunnelbanan stod stilla i delar av området. Enligt elnätsbolaget Ellevio är framförallt stadsdelsområdet Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö påverkat av avbrottet. Det finns ingen prognos för när strömavbrottet kan vara åtgärdat.
Kommentar: Händelsen påverkar många människor och det är oklart när problemet kan vara åtgärdat.

Brand på planerat flyktingboende
En brand utbröt natten till tisdag i Åkersberga i två byggnader som var planerade för flyktingboende, rapporterar flera medier, bland andra Sveriges radio. Polisen utreder händelsen som misstänkt mordbrand.
Kommentar: Följer eftersom detta är den andra misstänkta mordbranden vid planerade flyktingboenden i Stockholmsområdet på ett par dagar.

Måndag 5 februari


Omvärldsbevakning 21.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Demonstrationer på Maldiverna
Under de senaste dagarna har det förekommit politiska demonstrationer och icke-våldsamma protester på Maldiverna. Sveriges ambassad i New Delhi uppmanar nu resenärer till huvudstaden Malé att noga följa lokala nyheter och undvika demonstrationer och folksamlingar. Den internationella flygplatsen och turistöarna är i nuläget inte påverkade av demonstrationerna. UD Resklar har delat ambassadens information på sin Facebook-sida.
Kommentar: Kan vara bra att känna till om oroligheterna sprider sig till internationella flygplatsen och turistöarna, då det är många svenskar på plats i området den här tiden på året.

Sjukvården i Göteborg åter i normalläge efter mässlingsutbrottet
SR Ekot rapporterar om att det nu gått 18 dagar sedan det senaste utbrottet av mässling. Den första krisen anses därmed vara över. Sjukvården i Göteborg har återgått till normalläge och grindvakterna har plockats bort utanför akutmottagningar och vårdcentraler. 
Kommentar: Bra att känna till att smittspridningen verkar vara över, eftersom vi kommunicerat om mässlingsutbrottet tidigare. 

Omvärldsbevakning 11.30

Container med metangastuber välte i Norrköping
Under morgonen fick Ingelstaområdet i Norrköping spärras av sedan en lastbil tappat en container med metangastuber, rapporterade SR P4 Östergötland. Vid 10.30-tiden rapporterade SR P4 Östergötland i en ny artikel att faran var över eftersom räddningstjänsten kunnat gå in i containern och stänga av gasflaskorna. Ingen person kom till skada.
Kommentar: Har följt händelsen under förmiddagen då det rådde explosionsrisk. Ingen ytterligare åtgärd krävs.

Omvärldsbevakning 08.00

Ingenting att rapportera.