Vecka 1 2021
Söndag 10 januari
Omvärldsbevakning 21.10
Halka har orsakat flera trafikolyckor i landet
Vintervädret i stora delar av landet har orsakat många trafikolyckor, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Enligt SOS Alarm är det stora problemet halkan. De råder trafikanter att starta sin resa i god tid, att anpassa hastigheten efter underlag och att hålla avstånd.
Kommentar: har lagt vintertrafikblocket på startsidan.
Omvärldsbevakning 17.30
Klass 2-varning för snöfall med kraftig drivbildning
SMHI varnar för snöfall med kraftig drivbildning i Västernorrland i samband med det snöoväder som drar in över Mellansverige under måndagen, meddelar SR. Klass 1-varningar har samtidigt utfärdats för Värmland, Örebro, Västmanland, Sörmland, Uppsala utom kusten, Gävleborg, Dalarna utom fjällen och Jämtlands län utom fjällen. Dessutom råder kulingvarning runt nästan hela Sveriges kust, från Norra Bottenhavet till Skagerack.
Kommentar: Publicerat nyhet på webben, på Facebook och på twitter. Krisinfo följer väderutvecklingen.
Omvärldsbevakning 15.00
Varningar för kraftigt snöfall och drivbildning
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftigt snöfall med start i Värmland måndag morgon för att sedan sprida sig österut och norrut över Örebro län, Västmanland, Sörmland, Uppsala utom kusten, Gävleborg, Dalarna utom fjällen och Jämtlands län utom fjällen, skriver DN. I Västernorrlands län riskvarnar SMHI för snöfall som kan ge kraftig drivbildning. Dessutom råder kulingvarning runt nästan hela Sveriges kust, från Norra Bottenhavet till Skagerack.
Kommentar: Krisinfo följer väderutvecklingen.
Omvärldsbevakning 11.15
Regionerna positiva till spårningsapp
Hälften av Sveriges regioner är positiva till en smittspårningsapp som de som använts i Norge och Finland, visar en enkät från Sveriges Radio. Ingen av regionerna var negativ till tanken att använda en app i smittspårningen.
Kommentar: En då och då uppdykande fråga i våra sociala medier.
Lördag 9 januari
Omvärldsbevakning 21.15
Fågelinfluensautbrott har lett till skyddszoner i Skåne
Efter ett utbrott av fågelinsluensa på en skånsk gård har runt 18 000 höns slaktats. Skyddszoner har upprättats eftersom 16 andra besättningar ligger i området, rapporterar Aftonbladet/TT. Det innebär bland annat förbud mot att flytta djur utan tillstånd samt skärpta krav om att tamfåglar ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar.
Kommentar: Om frågor uppstår. Risken för att människor smittas av denna typ av fågelinfluensa är liten, enligt Folkhälsomyndigheten.
Omvärldsbevakning 17.30
Nytt snabbare PCR-test sparar timmar på akuten
Med en ny teknik att snabbanalysera PCR-tester på Skånes universitetssjukhus har väntetiden på provsvar minskat från sex timmar till 20 minuter, enligt SR. Tidigare låg patienten isolerad under de sex timmarna i väntan på provsvar. Problemet är tillgången på den nya tekniken, enligt avdelningschef Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: En nyhet som kan förväntas leda till diskussioner om resurser.
Omvärldsbevakning 15.00
Regionerna överens: Viss vårdpersonal prioriteras i vaccineringen
Efter ett gemensamt beslut i planerar nu alla landets regioner att vaccinera viss vårdpersonal flera veckor tidigare, skriver Sydsvenskan. I delar av landet inleds vaccinationerna redan nästa vecka.
Kommentar: Till grund för beslutet ligger Folkhälsomyndighetens besked i tisdags att vårdpersonal ska kunna vaccineras parallellt med den prioriterade gruppen i Fas 1.
Omvärldsbevakning 11.45
Publicerat nyhet om distansundervisning på högstadiet på webben, Facebook och på Twitter.
Omvärldsbevakning 11.00
Regioner börjar skjuta upp nödvändig vård
Samtliga regioner har ett ansträngt läge inom sjukvården. Det framgår av en kartläggning som SR Ekot gjort. Jönköping och Uppsala beskriver det som så allvarligt att de måste skjuta upp vård som egentligen inte kan vänta. Även Region Skåne uppger att covidbelastningen har påverkat vård som exempelvis canceroperationer.
Kommentar: För kännedom.
Snöstormen i Spanien fortsätter under helgen
Fredagens snöoväder Filomena över Spanien väntas fortsätta hela helgen, enligt DN. Varningar har utfärdats för halva Spanien och bland annat Madrid har drabbats. Flygplatsen i Madrid stängdes under fredagen. Tågtrafiken drabbades svårt enligt järnvägsbolaget Renfa som uppmanade människor att undvika att resa.
Kommentar: Ovädret berör även många svenskar, både turister och bofasta.
Fredag 8 januari
Omvärldsbevakning 21.00
Danmark avråder från alla resor
Danmark avråder från alla resor för danska medborgare, skriver SvT. Danmark skärper dessutom reglerna för inresor. Utländska medborgare som inte bor i Danmark inte får resa in i landet, om man inte har familj eller arbetar där, men då krävs ett negativt covidtest som tagits inom 24 timmar.
Kommentar: Har delat UD Resklar på Facebook.
Omvärldsbevakning 16.30
Länsstyrelsen i Skåne rekryterar pga nya pandemilagen
Länsstyrelserna får i uppdrag att övervaka de nya restriktionerna som införs med stöd i den nya pandemilagen. I Skåne har länsstyrelsen redan gått ut med att de behöver nyrekrytera för att gå i land med uppgiften, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: Med lagen följer sanktionsmöjligheter i form av böter eller i sista hand stängning av verksamheter som inte följer reglerna.
Omvärldsbevakning 15.30
Nya restriktioner för butiker och gym
Från och med söndag måste butiker, köpcentrum, gym och badhus beräkna antalet besökare så att varje person får tio kvadratmeter. Dessutom kommer maxgränsen på åtta deltagare att gälla även privata tillställningar i fest- och föreningslokaler. Det beslutade regeringen i dag med hjälp den nya pandemilagen.
Kommentar: Skriver nyhet och publicerar på twitter och facebook.
Omvärldsbevakning 13.00
Riksdagen röstade ja till nya pandemilagen
Lagen träder i kraft 10 januari och gäller fram till sista september 2021.
Kommentar: Skriver nyhet och publicerar på twitter och facebook.
Omvärldsbevakning 08.50
Under dagen väntar vi ett regeringsbelsut om att distansundervisning kan genomföras i högstadiet (vilket annonserades i går) samt att pandemilagen ska klubbas i riksdagen.
Torsdag 7 januari
Omvärldsbevakning 21.45
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 16.45
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 13.00
Högstadieskolor får möjlighet till fjärr- eller distansundervisning
I morgon planerar regeringen att besluta om en förordningsändring som gör det möjligt för grundskolor att använda fjärr- eller distansundervisning i högstadiet för att undvika trängsel i skolans lokaler eller i kollektivtrafiken.
Kommentar: Vi planerar att publicera nyhet när regeringen tagit beslutet.
Gymnasieskolan fortsätter med distansundervisning
Landets gymnasieskolor bör fortsätta att driva distans- eller fjärrundervisning till och med den 24 januari 2021. Det rekommenderar Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet.
Omvärldsbevakning 08.30
Misstänkt föremål hittat – avspärrningar i Gamla stan i Stockholm
En misstänkt låda har hittats vid en byggnad i Gamla stan i Stockholm, rapporterar Aftonbladet och flera andra medier. Det är enligt polisen oklart vad lådan innehåller och de har därför spärrat av ett större område och tillkallat bombskyddet.Vissa byggnader i det avspärrade området har utrymts.Trafiken på Vasabron, Munkbron och flera mindre gator i Gamla stan påverkas av avspärrningarna. I området där det misstänkta föremålet ska ha hittats ligger bland annat Sveriges högsta domstol.
Kommentar: Vi följer utvecklingen. Uppdatering: Vid klockan 9 på morgonen meddelade polisen att föremålet var ofarligt, men ska undersökas av kriminaltekniker, uppger SVT.
Efter kaoset – kongressen har samlats igen
Fyra personer har dödats och 52 gripits efter efter massiva demonstrationer i Washington DC då kongressen hade samlats för att formellt godkänna Joe Biden som president, rapporterar SVT nyheter. Trumpanhängare forcerade barriärerna vid Kapitolium och tog sig in i byggnaden.
Efter att demonstranterna drivits ut ur Kapitolium och polis och nationalgardet även fått bort dem från byggnadens trappor, återupptog USA:s kongressledamöter sitt arbete med att formellt godkänna valresultatet från november.
Kommentar: Vi följer utvecklingen med tanke på svenskar som eventuellt befinner sig i Washington.
Onsdag 6 januari
Omvärldsbevakning 22.00
Inget att notera
Uppdatering 17.15
EU-kommissionen godkänner Moderna
Kommentar: Nyhet publicerad och delat.
Omvärldsbevakning 15.45
EMA rekommenderar godkännande av Modernas vaccin
Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, rekommenderar att EU-kommissionen godkänner covid-19-vaccinet från Moderna.
Kommentar: Förberett nyhet hos oss, inväntar EU-kommissionens godkännande. Senast kom det samma dag.
MSB:s gd begär förflyttning
Efter de senaste dagarnas turbulens i samband med en semesterresa har MSB:s gd nu begärt förflyttning från arbetet som myndighetschef.
Kommentar: Kan leda till en ökad mängd kommentarer i våra sociala kanaler. Ännu lugnt dock.
Flera i Uppsala smittade av "brittisk covid"
I Uppsala har man upptäckt smitta av "det brittiska coronaviruset" hos ett flertal personer, bland annat en person som inte ska ha varit i Storbritannien den senaste tiden. Det skriver SVT.
Kommentar: Frågan väcker mycket intresse just nu, följer.
Samtalen till 1177 har ökat efter helgerna
Enligt uppgifter till Sveriges radio har antalet samtal till 1177 ökat efter helgerna. Det handlar till exempel om personer som träffat släktingar under julen och sedan fått covid-symtom och undrar hur de ska göra med testning etc. En representant för 1177 påminner om att många frågor finns besvarade på 1177.se.
Kommentar: Kanske aktuellt för oss att samverka med 1177 om en påminnelse om just ovan?
Omvärldsbevakning 10.00
Lägre resande vid nyår
Resande sjönk rejäl under årets nyårshelg jömfört med föregående år. Resandet till regionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne var drygt 40 procent lägre under nyårshelgen jämfört med motsvarande helg för ett år sedan. Det visar data från Telia, skriver Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Intressant data i relation till Folkhälsomyndighetens uppmaning om att undvika onödiga resor detta år.
Tisdag 5 januari
Omvärldsbevakning 21.20
Ett hundratal tidigare fullt friska barn i Sverige har drabbats hårt av covid-19
Göteborgs-Posten/TT rapporterar att barnintensiven i Lund är helt full, eftersom fler barn med akuta sjukvårdsbehov i sviterna av covid-19 kommit in och vårdas sida vid sida med barn som behöver intensivvård av andra orsaker.
– Vi ser att barn som haft covid drabbas av det här inflammatoriska syndromet, MIS-C, tre till sex veckor efter genomgången infektion, säger Maria Mossberg, överläkare vid barnkliniken i Lund.
Av de knappt 100 barn som drabbats av MIS-C i Sverige har svårighetsgraden av tillståndet varierat. Ungefär ett trettiotal har varit livshotande sjuka och behövt intensivvård.
Kommentar: kan orsaka oro och väcka frågor hos allmänheten.
Omvärldsbevakning 15.50
Vaccinering för viss vårdpersonal kan tidigareläggas
På grund av hög vårdbelastning kan regionernas vaccinering mot covid-19 behöva tidigareläggas för viss vårdpersonal, skriver Folkhälsomyndigheten. Men vaccineringen bör ske parallellt med att boende och personal i den kommunala omsorgen vaccineras. Exempelvis kan regioner behöva tidigarelägga vaccinationer av personal på IVA (intensivvårdsavdelningen) för att inte riskera att personalen insjuknar med störningar i vården som följd.
Kommentar: Flera regioner har önskat att Folkhälsomyndigheten ser över sin prioriteringsordning för coronavaccin.
Omvärldsbevakning 11.30
Kommunal varslar om strejk för 55 000 vårdanställda
Flera medier, bland annat SVT, rapporterar om att fackförbundet Kommunal varslar om strejk för omkring 55 000 vårdanställda inom privat sektor. Det kan bland annat röra personal på äldreboenden.
Kommentar: Vi följer, eftersom en strejk skulle innebära konsekvenser för coronasituationen.
Omvärldsbevakning 08.00
Inget att notera.
Måndag 4 januari
Omvärldsbevakning 21.15
Godkännande av Modernas coronavaccin skjuts upp
Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) kommer inte att fatta beslut under måndagskvällen om ett eventuellt godkännande av Modernas vaccin. Ett beslut kan komma att fattas på onsdag, enligt Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: för kännedom.
Vaccinprioriteringen kan ändras
Folkhälsomyndigheten är redo att ompröva prioriteringsordningen för vaccineringen och låta vårdpersonalen gå före de allra sköraste, skriver Göteborgs-Posten/TT. Men i så fall krävs djupare dialog och kunskap om vaccinet verkligen stoppar smittspridningen i vården, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Även Stockholm vill snabba på vaccineringen av vårdpersonal, i likhet med region Skåne och Västra Götaland, enligt Svenska Dagbladet.
Kommentar: Frågan om Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning för coronavaccin är aktuell. Se tidigare notering från idag.
Omvärldsbevakning 15.45
Regioner planerar för vaccinering av personal
Sjukvårdspersonal kan komma att vaccineras innan alla inom äldreomsorgen och på äldreboenden blivit vaccinerade, i såväl Västra Götalandsregionen som Region Skåne, enligt Göteborgs-Posten/TT. Från Västra Götalandsregionen har en begäran skickats till Folkhälsomyndigheten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om att prioritera viktiga personalgrupper på sjukhusen. Regionen är annars beredd att gå sin egen väg. I Region Skåne planeras för vaccinering av akutvårdpersonal inom några veckor.
Kommentar: kan ge upphov till kommentarer och frågor från allmänheten.
Omvärldsbevakning 11.40
Kraftig ökning av inlagda covid-patienter
Flera av Sveriges Radios lokalradiostationer rapporterar om drastiska ökningar när det gäller antalet inlagda covid-patienter, exempelvis P4 Väst, P4 Kronoberg och P4 Göteborg.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.
Omvärldsbevakning 08.00
Inget att notera.