Vecka 14 2021
Söndag 11 april
Omvärldsbevakning 20.55
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 16.30
Tusentals utan el i Västernorrland
Närmare 4 000 hushåll saknar ström i Västernorrland. De drabbade är kunder hos Eon, främst i orter kring Sundsvall, Timrå och Härnösand, rapporterar Aftonbladet/TT. Avbrottet skedde vid klockan 13.50. Strax före klockan halv fyra meddelar elbolaget att problemet upptäckts. En ledning i regionnätet hade slagits ut. Tekniker uppges vara på väg för att undersöka vad som har hänt. Alla kunder väntas få tillbaka strömmen inom en timme ungefär.
Kommentar: Man tror att det kan ha att göra med vädret.
Lavin har gått i Åre
Strax efter klockan 14 fick SOS in ett larm om att en lavin har gått i Åre på Lillskutan, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Ett stort räddningspådrag kallades till platsen. En person som dragits med i snömassorna kunde tidigt grävas fram. Polis, fjällräddare och räddningstjänst jobbar fortsatt på platsen för att säkerställa att inte fler är drabbade. Enligt initiala uppgifter var lavinen cirka 300 meter bred., skriver SVT Nyheter.
Kommentar: För kännedom.
Omvärldsbevakning 13.10
Klass 2-varning för stora snömängder i Gävleborgs län
SMHI varnar för kraftigt snöfall i Gävleborgs län natten till måndag. SMHI har också utfärdat en klass 1-varning för snöfall i stora delar av södra Sverige.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i sociala medier.
Omvärldsbevakning 10.20
VMA i Luleå kommun, Norrbottens län
En lackeringsverkstad brinner sedan 7.30-tiden på söndagsmorgonen på industriområdet Ytterviken i Luleå, skriver Sveriges Radio P4 Norrbotten. Vid niotiden gick det ut ett VMA i Luleå. "Det brinner i en industrilokal på Porsön. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation."
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i sociala medier.
Klass 1-varning för snöfall i delar av södra Sverige
SMHI har gått ut med en klass 1-varning för att ett lågtryck med snö och blötsnö drar in över södra Sverige på söndagen och rör sig upp över landet. Temperaturen kommer att vara runt noll grader, vilket kan ge dåligt väglag och resultera i halka. Snöfallet berör delar av Götaland och under natten till måndag fortsätter snöfallet norrut över Svealand.
Kommentar: Risk för halka på vägar.
Oro kring Astra Zenecas vaccin
Den senaste tidens medierapportering om Astra Zeneca-vaccinet och ett fåtal, misstänkta allvarliga biverkningar, har lett till en viss oro bland många som bokar sina vaccinationstider i nordvästra Skåne, rapporterar Sveriges Radio P4 Kristianstad. "En del patienter är tveksamma, man har frågor och man vill ringa och förvissa sig och får svar på sina frågor innan man vågar boka en tid", säger Janet Hultberg som ansvarar för att samordna frågor kring covid19 i nordvästra Skåne.
Kommentar: För kännedom.
VMA i Årsta och Södermalm, Stockholms län
Klockan 01.14 inkom ett larm till Räddningstjänsten om en kraftig brand i en industrilokal i Årsta. På grund av kraftig rökutveckling utfärdades ett så kallat VMA, men det drogs tillbaka vid 04-tiden, skriver Sveriges Radio P4 Stockholm.
Kommentar: För kännedom. Vi publicerade nyhet, delade i sociala medier och uppdaterade nyheten när faran var över.
Lördag 10 april
Omvärldsbevakning 21.20
Ny studie: Blodproppar kopplas till höga nivåer av antikroppar
De personer i Norge som drabbades av blodproppar efter att ha tagit Astra Zenecas vaccin hade väldigt höga nivåer av antikroppar. Det framgår av en ny norsk studie, som SVT Nyheter har tagit del av.
– Det är bra att hitta sambandsorsaken, det gör att det kommer att gå att använda vaccinet bättre och till fler. När man vet orsak kan man sätta diagnos och behandla och precisera mer vilka som är i riskgrupp för att få eventuell biverkan, säger Ali Mirazimi, vaccinforskare vid Karolinska institutet samt verksam vid Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: För kännedom. Kan väcka frågor och diskussion på sociala medier.
Hög smittspridning men låga dödstal i Sverige
Enligt statistik från den europeiska smittskyddsmyndigheten var de svenska coronadödstalen bland de lägsta i Europa under den senaste 14-dagarsperioden. Samtidigt visar statistiken att smittspridningen i Sverige är betydligt högre än genomsnittet, rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: Kan orsaka frågor och reaktioner på sociala medier.
Omvärldsbevakning 16.30
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 13.00
Klass 1-varning för snöfall i delar av Götaland
SMHI har utfärdat en klass 1 varning för snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar i delar av Götaland. Natten till måndag fortsätter snöfallet norrut över Svealand.
Kommentar: Risk för halka på vägar.
Personer har smittats och vårdats med covid-19 trots vaccinering
Trots både en och två vaccindoser mot covid-19 har personer smittats och vårdats med sjukdomen på Skaraborgs sjukhus, skriver Sveriges Radio P4 Skaraborg. Det ska handla om enstaka fall. "Vår känsla är att de som har vaccingenombrott är lindrigt sjuka", säger överläkare Erik Backhaus på Skaraborgs sjukhus.
Kommentar: Frågor kring smittspridning efter vaccinering är vanligt förekommande i våra sociala medier.
Omvärldsbevakning 10.10
Inget att notera.
Fredag 9 april
Omvärldsbevakning 20.30
EMA utreder misstänkta biverkningar också för Janssens vaccin
Efter en rapport om några fall av blodproppar i samband med vaccinering i USA utreder nu EMA även Janssens vaccin, skriver DN. EMA undersöker också ännu en misstänkt biverkning av Astra Zenecas vaccin Vaxzevria. Detta sedan ett mindre antal personer drabbats av att de minsta blodkärlen börjat läcka.
Kommentar: Kan väcka frågor kring vaccineringen.
Omvärldsbevakning 16.30
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 13.10
Läkemedelsverket: Många felaktiga påståenden om vaccin
I en intervju med Dagens Nyheter vederlägger Läkemedelsverket flera av de vanligaste felaktiga påståendena om covidvaccinets biverkningar. Läkemedelsverket dementerar bland annat att vaccinerna skulle orsaka infertilitet och autism.
Kommentar: Aktuellt med tanke på att många av dessa uppfattningar också florerar i kommentarsfälten på våra sociala medier.
Omvärldsbevakning 8.30
Folkhälsomyndigheten ser över bedömningen om Astra Zenecas vaccin
Folkhälsomyndigheten skriver i en nyhet att de nu går igenom informationen från Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) säkerhetsgenomgång av en sällsynt eventuell biverkning av Astra Zenecas vaccin. Syftet är att ta reda på om det finns anledning att ändra dagens rekommendationer. Under tiden arbetet pågår ligger rekommendationerna fast.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor i sociala medier.
Kan bli aktuellt med tredje dos vaccin för vårdpersonal
Vårdpersonal som redan fått Astra Zenecas vaccin som första dos kan behöva ta två nya doser av vaccin mot covid-19, uppger SR Ekot. Cirka 120 000 personer inom vård och omorg har vaccinerats med en första dos.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor eller det blir diskussioner i sociala medier.
Cirka 150 anmälningar om skador av covidvaccin till Läkemedelsförsäkringen
SR Ekot uppger att nästan 150 svenskar kräver ersättning från Läkemedelsförsäkringen på grund av skadade av vaccin mot covid-19. Två av anmälningarna rör dödsfall. Läkemedelsförsäkringen har avböjt en del lindrigare fall. Samtliga tre vacciner är anmälda och inget av dessa är mer anmält.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor eller det blir diskussioner i sociala medier.
Torsdag 8 april
Omvärldsbevakning 20.30
Uppsala erbjuder bara en dos vaccin till redan smittade
Region Uppsala har beslutat att ge bara en dos vaccin till personer som redan genomgått covid-19-infektion, skriver DN. Dessa kommer dessutom att få sin spruta först sex månader efter positivt test. Detta för att spara på antalet doser.
– Vi har tittat på de studier som finns, och även de data som vi har själva, säger sjukvårdsdirektör Mikael Köhler, Region Uppsala. Vi är trygga i att de som redan haft en infektion är väl skyddade mot covid-19.
Kommentar: Uppsala är första region att ta eget beslut om antal doser, vilket kan väcka frågor.
Hårda vindar – tågtrafiken inställd hela fredagen
Södra Sverige kommer att drabbas av hårda vindar och framför allt på västkusten har Trafikverket ställt in tåg och ersatt med buss, skriver Sydsvenskan/TT.
Kommentar: Dock bara klass 1-varning än så länge, men värt att följa utvecklingen.
Omvärldsbevakning 16.30
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 13.15
Tre döda på äldreboende – trots att de var fullt vaccinerade
Tre personer på ett äldreboende i Svedala har dött av covid-19 trots att de hade fått två vaccinsprutor mot sjukdomen, rapporterar Sveriges Radio. Även två i personalen har smittats efter att ha blivit vaccinerade.
Kommentar: Kan leda till frågor om vaccinets skydd mot allvarlig sjukdom och död.
Vaccintvång kan vara försvarbart enligt Europadomstolen
Obligatorisk vaccination kan ibland vara nödvändigt. Det slår Europadomstolen fast i ett rättsfall där en tjeckisk familj överklagat att deras barn tvingats ta vaccin, rapporterar SvD/TT. "Åtgärderna kan betraktas som nödvändiga i ett demokratiskt samhälle", skriver domstolen i sitta avgörande. Domen kan du bli prejudicerande och vägledande för länder som skulle vilja göra vaccinering mot covid-19 obligatoriskt för sin befolkning.
Kommentar: Intressant med tanke på diskussionerna kring frivillighet och vaccinering.
Omvärldsbevakning 09.00
Inget att notera.
Onsdag 7 april
Omvärldsbevakning 20.30
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 17.30
Läkemedelsverket står bakom EMA:s slutsats
Biverkningen med koagulationsrubbning bedöms av Läkemedelsverket vara mycket sällsynt och kan drabba mellan 1 på 10 000 och 1 på 100 000 vaccinerade, meddelar bland annat SR. Folkhälsomyndigheten, som avgör hur vaccinet ska användas, förändrar inte den nuvarande rekommendationen att enbart ge Astra Zenecas vaccin till svenskar över 65 år, men ska se över vad EMA:s beslut kan innebära och väntas återkomma med sin slutsats om några dagar.
Kommentar: Publicerat en notis på vår Aktuellt-sida.
Omvärldsbevakning 16.30
EMA: Möjlig koppling mellan Astra Zenecas vaccin och blodrubbning
EMA för upp koagulationsrubbningen på listan som en möjlig biverkan på Astra Zenecas vaccin, meddelar GP/TT. EMA ger inga restriktioner för hur vaccinet ska användas och bedömer fortsatt att nyttan med vaccinet överstiger riskerna, skriver DN.
– Vår säkerhetskommitté har bekräftat att nyttan med Astra Zenecas vaccin i stort överväger riskerna, säger EMA:s chef Emer Cook på en pressträff.
Kommentar: Följer svenska myndigheters beslut med anledning av nyheten.
Omvärldsbevakning 12.45
EMA väntas tala ut om Astra Zenecas coronavaccin
Nya besked väntar i eftermiddag om hur EMA ser på Astra Zenecas vaccin mot covid-19, rapporterar Göteborgs-Posten/TT. EMA:s vaccinchef Marco Cavaleri uttalade sig redan i tisdags i en italiensk tidningsintervju om att det enligt hans mening redan går att slå fast en koppling mellan vaccinet och de blodproppar som upptäckts.
Kommentar: Vi följer.
Omvärldsbevakning 08.00
Risk för mentala problem efter covid-19
En studie visar att patienter som haft covid-19 löper en förhöjd risk att drabbas av psykiatriska problem efter infektionen, rapproterar Aftonbladet. Ju svårare sjukdom, desto högre är risken. I studien har forskare jämfört uppgifter från fler än 230 000 före detta covidpatienter, med drygt 100 000 patienter som haft säsongsinfluensa, och med 230 000 som haft någon form av luftvägsinfektion. Resultatet visar att var tredje covidpatient hade fått en psykiatrisk diagnos inom sex månader efter virusinfektionen.
Kommentar: Kan väcka oro och ge upphov till frågor från allmänheten.
Tisdag 6 april
Omvärldsbevakning 20.30
Fjällresandet ökade flera hundra procent
Statistik från Telia som visar svenskarnas rörlighet avslöjar att resandet till fjällen ökat kraftigt jämfört med förra året, meddelar SvD och SR. För skidorterna handlar det om flera hundra procent. Även i jämförelse med påsken 2019 ökade fjällresorna.
Kommentar: Följsamheten gentemot restriktionerna är ett hett debatterat ämne.
Omvärldsbevakning 16.45
Regeringen vill förlänga pandemilagen
Regeringen vill förlänga den tillfälliga pandemilagen till och med januari nästa år, enligt SvD. Orsaken är osäkerhet om hur smittspridningen blir i höst. Lagen trädde i kraft den 10 januari och gäller till den sista september.
Kommentar: En nyhet som kan väcka frågor.
Sverigebilden är oväntat fortsatt positiv
Trots den omdebatterade svenska coronastrategin och rekordmånga skjutningar under året som gick står sig sverigebilden enligt en rapport från Svenska institutet stark utomlands, skriver DN.
– Det intressanta är att vi inte ser någon förändring i länder som vi kanske upplevde rapporterade mycket och i negativ ton, som till exempel Tyskland, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör på institutet.
Kommentar: Ett tema som mycket väl kan komma upp i våra sociala kanaler.
Beslut om Astravaccin väntas från EMA onsdag eller torsdag
EMA:s vaccinchef Marco Cavaleri uttalade sig tidigare idag (se nedan) personligen om att man kan slå fast att det finns en koppling mellan Astra Zenecas vaccin och blodproppar. Nu uppger EMA att ett beslut från deras sida väntas presenteras på onsdag eller torsdag, enligt Aftonbladet.
Kommentar: Krisinfo följer utvecklingen.
Omvärldsbevakning 12.20
Antigentester för personal ett komplement till andra skyddsåtgärder
Folkhälsomyndigheten har i samarbete med Karolinska institutet, Familjeläkarna AB och Region Stockholm genomfört en studie för att utvärdera användningen av antigentester för screening av personal vid särskilda boenden för äldre. Studien visar att antigentester kan utgöra ett viktigt komplement till PCR-tester på SÄBO och inom andra verksamheter för att identifiera personer med covid-19 innan symtom utvecklats men ska då användas som en tilläggsåtgärd till övriga förebyggande åtgärder som fortsatt är viktiga.
Kommentar: Screening är en kompletterande åtgärd för att begränsa smittspridning.
EMA: Koppling med Astravaccin och blodpropp
Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, ser en koppling mellan vaccinet från Astra Zeneca och de uppmärksammade blodpropparna som rapporterats som biverkning. Detta rapporterar Göteborgs-Posten som hänvisar till en intervju med EMA:s vaccinchef Marco Cavaleri. I intervjun hintar vaccinchefen att sambandet kommer bekräftas av EMA inom de närmsta timmarna.
Kommentar: Vi följer.
Sverige behåller allt vaccin till egna befolkningen
Det är inte aktuellt för Sverige att ge bort vaccindoser till länder utanför EU före sommaren. Socialminister Lena Hallengren säger till TT att målet att vaccinera svenska folket går först. Detta rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Det har tidigare rapporterats om att Sverige måste vara öppna för att avstå doser.
Omvärldsbevakning 08.00
Fler yngre människor insjuknar i covid-19
Det har blivit vanligare att yngre som drabbas av covid-19 i Norrbotten blir allvarligt sjuka. Det säger smittskyddsläkare Anders Nystedt som tror att det beror på att den brittiska virusvarianten tar över, rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten. Enligt siffror från Intensivvårdsverket har en tredjedel av de personer med covid-19 som vårdats på en intensivvårdsavdelning i Norrbotten den senaste månaden, varit yngre än 50 år.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor i våra sociala medier.
Stora vaccinleveranser kommande veckor
I veckan väntas totalt 545 670 vaccindoser levereras till Sverige, ungefär dubbelt så många som påskveckan, rapporterar Sveriges Radio P1-morgon. Samtidigt fanns det innan påskhelgen ungefär 6000 lediga vaccinationstider i Stockholm.
Kommentar: Vi följer arbetet med vaccineringen.
Måndag 5 april
Omvärldsbevakning 21.20
Två häktade personer misstänks för stämpling till terrorbrott
I dag, måndag den 5 april, häktades två personer vid Stockholms tingsrätt, på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terrorbrott. Det uppger Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande. Personerna greps och anhölls efter en insats från Säkerhetspolisen i fredags.
Kommentar: De flesta större medier har uppmärksammat Säpos pressmeddelande. Kan orsaka frågor och oro hos allmänheten.
Studie: Större risk för allvarliga följdsjukdomar av postcovid
Enligt en studie som Dagens Nyheter har tagit del av kan personer som drabbas av långvariga coronasymptom – postcovid – löpa större risk för att få allvarliga följdsjukdomar och dödsfall.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.
Omvärldsbevakning 16.40
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 12.30
Flera trafikolyckor när halka slog till
Efter flera trafikolyckor och ett allmänt halt väglag under måndagen vädjar polisen till trafikanterna i Jönköpings län att ta det lugnt, rapporterar Sveriges Radio P4 Jönköping. Polisen uppmanar alla som ska ut och köra att ha koll på om temperaturen ligger ner mot nollan och tänka på vilka däck man använder.
Kommentar: Viktigt att tänka på om man har bytt till sommardäck.
Omvärldsbevakning 10.10
Inget att notera.