Vecka 2 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 17 januari


Omvärldsbevakning 21.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

Remdesivir används i Sverige trots avrådan från WHO

I somras godkändes läkemedlet i EU och har sedan dess använts för att behandla covidpatienter. I november gick WHO ut med en avrådan från att använda remdesivir mot covid-19 överhuvudtaget, efter att ha slagit fast att läkemedlet inte har effekt på dödligheten. Sveriges hållning är dock oförändrad. Studierna som Läkemedelsverket har tittat på fokuserar på andra perspektiv, till exempel att läkemedlet har bevisad effekt på vårdtiden för en specifik patientgrupp, enligt Sydsvenskan/TT.
Kommentar: ingen nyhet att läkemedlet används, men det kan vara bra att känna till att det rapporteras om det om frågor skulle uppstå. 

Omvärldsbevakning 12.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.20

Lögner om vaccin sprids på nätet

Sveriges Radio Ekot har gått igenom ett stort antal diskussioner om coronavaccinen i de största Facebookgrupperna om covid-19 i Sverige. Kommentarer och inlägg kan handla om allt från att vaccineringen är ett brott mot mänskligheten, till teorier om att  vaccinering är läkemedelsbolagens sätt att hålla människor sjuka så att de kan sälja mer läkemedel och därmed tjäna mer pengar. Personer uppmanas istället för vaccin att stärka immunförsvaret med olika preparat. Andra säger att man hoppat över kliniska tester när man tog fram vaccinet. Allt det är fel, säger Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet och expert på vaccin.
Kommentar: Viktigt att påminna om källkritik. Liknande kommentarer har förekommit i våra kommentarsfält. Det finns en risk att de falska påståendena får fäste om det upprepas tillräckligt många gånger. 

Inga planer på att rekommendera grundskolorna att erbjuda munskydd till alla lärare

Folkhälsomyndigheten bedömer inte grundskolan som en särskild riskmiljö för smittspridning och har inga planer på att rekommendera grundskolorna att erbjuda munskydd till alla lärare och elever, trots att Lärarnas riksförbund krävt det. Detta enligt Sveriges Radio P4 Värmland .
Kommentar: Frågan om smittspridningen bland lärare och elever har diskuterats flitigt. 

Jordskalv utanför Grebbestad

Under söndagsmorgonen inträffade ett jordskalv som skakade i stora delar av norra Bohuslän, rapporterar Sveriges Radio P4 Väst. Skalvet hade magnituden 2,7 på Richterskalan. 
Kommentar: för kännedom. 

Lördag 16 januari


Omvärldsbevakning 22.20

Brasiliansk virusvariant befaras orsaka återinfektioner

Dagens Nyheter rapporterar om att den brasilianska varianten av coronaviruset  befaras ha en mutation som ökar förmågan att återinfektera personer som redan haft covid-19. Varianten har uppstått i en region i Amazonas, som haft en mycket stor smittspridning den senaste tiden, men har ännu inte någon stor spridning i resten av världen.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.

Coronautbrott på flera äldreboenden 

Coronaviruset har tagit sig in på flera äldreboenden mitt under pågående vaccination, skriver Dagens Nyheter. Exempelvis har 13 personer som fått den första sprutan hunnit insjukna på ett äldreboende i Ockelbo, rapporterar P4 Gävleborg.
Kommentar: Kan orsaka oro, frågor och kritik mot hur vaccineringen hanteras.

Coronastudie: Högstadielärare mer utsatta än gymnasielärare

Under våren smittades högstadielärare av covid-19 i dubbelt så hög utsträckning som gymnasielärare.  Det visar en ny studie som SVT Nyheter tagit del av. Enligt forskarna bakom studien visar detta att riskerna att drabbas av covid-19 är högre när man bedriver undervisning på plats än när man gör det på distans.
Kommentar: Kan få debatten om huruvida skolundervisning att bedrivas på plats eller på distans att blossa upp igen.

Nytt utbrott av fågelinfluensan på skånsk gård

På en skånsk gård har man avlivat 2 200 kalkoner, sedan man konstaterat ett nytt utbrott av fågelinfluensan. Jordbruksverket har spärrat av gården och upprättat ett skyddsområde för att minska risken för spridning. Det skriver Göteborgs-Posten.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor. Fågelinfluensan sprider sig på flera håll i hela Europa.

Omvärldsbevakning 16.45

Stor lavin har gått vid Grövelsjön

Fjällräddare kontrollerar en lavin som gått i Djupgravsstöten, i fjällområdet Grövelsjön, rapporterar Aftonbladet. Fjällräddningen larmades vid 15.30-tiden. De är fortfarande kvar för att säkerställa att det inte finns några spår som tyder på att människor varit på platsen.
Kommentar: För kännedom. Än så länge inga tecken på att någon ska ha skadats. 

Ingen vaccinförtur för yrkesgrupper

Folkhälsomyndighetens chef, Johan Carlsson, avvisar kraven på förtur av vaccin till olika yrkesgrupper, rapporterar Sveriges Radio Ekot
Kommentar: frågan om prioriteringsordningen har diskuterats i våra sociala medier. Det är flera som har frågor och synpunkter. 

Omvärldsbevakning 12.30

Tarmbakterier kan påverka hur sjuk man blir i covid-19

SVT rapporterar om en ny studie från Hongkong där forskare i avföringsprov kunde se att sammansättningen av bakterier i tarmfloran hos covidsjuka var förändrad – även flera veckor efter tillfrisknandet. Studien visar att covidpatienter har en förändrad tarmflora och bakterierna i magen kan påverka hur sjuk man blir i covid-19.
Kommentar: relativt liten studie, men den bidrar med kunskap om den varierande sjukdomsbilden hos covidpatienter.

13 personer smittade på äldreboende efter första vaccindos

13 personer på ett äldreboende i Ockelbo kommun har smittats av covid-19 efter att de fått sin första dos av vaccin, rapporterar P4 Gävleborg. Sjukdomen kan eventuellt mildras av den första vaccindosen och besvikelsen är stor över att restriktioner och snabb vaccinering inte kunnat hålla smittan borta.
Kommentar: kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 10.15

Äldre med hemtjänst kan få vänta på vaccin

Personer inom högriskgrupper som har hemtjänst, och som inte kan ta sig till vårdcentralen för att få vaccin, kan tvingas vänta på vaccin mot covid-19 inom vissa regioner i Sverige, enligt Göteborgs-Posten. Orsaken är att de godkända vaccinen är känsliga att transportera, och de drabbade måste därför vänta på att det mindre känsliga vaccinet från Astra Zeneca blir godkänt.
Kommentar: för kännedom. 

Fredag 15 januari


Omvärldsbevakning 21.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.50

Många patienter på sjukhusen efter halkolyckor

De senaste dygnen har det kommit in ett stort antal patienter till de skånska sjukhusen, till följd av olyckor som är kopplade till väder och halka, rapporterar Sveriges Radio P4 Kristianstad. "Kan vi minska inflödet av olycksfallspatienter, då lämnar vi mer utrymme åt covid-patienterna", säger Carl Emilsson som arbetar med säkerhetsfrågor på Region Skåne.
Kommentar: påverkar den redan tungt belastade vården. 

Omvärldsbevakning 13.00

Pfizer minskar sin vaccinleverans

Läkemedelsbolaget Pfizer minskar ner sina vaccinleveranser till Europa från och med nästa vecka och en tid framöver, uppger Folkehelseinstituttet i Norge, enligt NTB. Det ska bero på en uppgradering av produktionskapaciteten hos Pfizer. Detta rapporterar GP.
Kommentar: För kännedom. Ännu oklart hur detta kan påverka Sverige.

Omvärldsbevakning 09.30

Polisen uppmanar till samordning av kontakter inför vaccinationen

Polismyndigheten ser en risk i att Sveriges regioner inte arbetar på samma sätt med att ta kontakt med dem som ska vaccineras mot covid-19. Bland annat ökar risken för telefonbedrägerier när en del regioner ibland kontaktar patienter via telefon, medan andra regioner inte gör det. Detta rapporterar Ekot.
Kommentar: För kännedom.

Vissa ändringar och förlängning av inreseförbuden från Storbritannien och Danmark

Regeringen har fattat beslut om vissa ändringar i inreseförbuden till Sverige från Storbritannien och Danmark. Ändringarna görs för att barn och föräldrar ska kunna träffa varandra och för att underlätta för vissa sjuktransporter från Danmark. Samtidigt förlängs också den tidsbegränsade förordningens giltighetstid till den 31 januari 2021, berättar Regeringen i ett pressmeddelande.
Kommentar: För kännedom och uppdatering av information på våra sidor.

Lärarförbundet vill att rekommendationer ska vara tvingande

Beslutet att en skola ska övergå till distansundervisning bör inte landa på rektorer, tycker Lärarförbundet. Förbundet vill att smittskyddets rekommendationer om distansundervisning för högstadiet ska vara tvingande eftersom skolor inom samma region idag gör olika val, rapporter SvD.
Kommentar: För kännedom.

Torsdag 14 januari


Omvärldsbevakning 23.00

Modernas läkemedel omfattas nu av Läkemedelsförsäkringen

Enligt SR har Kammarkollegiet och Läkemedelsförsäkringen tecknat en överenskommelse om skadereglering och ersättning för eventuella läkemedelskostnader i samband med covid-19-vaccination.
Den innebär att samtliga covid-19 vacciner från bolag som inte är anslutna till Läkemedelsförsäkringen nu omfattas av försäkringen.
Fär kännedom

Omvärldsbevakning 17.00

Karolinska aktiverar krislägesavtal

Enligt Aftonbladet kommer sjuksköterskor och undersköterskor att börja anvisas enligt krislägesavtal från och med den 25 januari.
För kännedom

Region Stockholm varnar för bluffsamtal från falskt 1177

Flera personer runt om i landet har utsatts för bedrägeriförsök av personer som säger att de är från 1177 Vårdguiden. Skulle någon okänd kontakta dig ska du aldrig lämna ut dina bankuppgifter eller e-legitimation, som exempelvis BankID.
Enligt 1177:s webbsida.
För kännedom

Omvärldsbevakning 13.00

Immunologer tveksamma till Astra Zenecas vaccin

Immunologer i Australien är tveksamma till att använda Astra Zenecas vaccin mot covid-19 eftersom de menar att vaccinet inte är tillräckligt effektivt. Även Sverige har köpt in vaccinet. Detta rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: Rapportering om bristande effektivitet kan orsaka oro och att människor väljer att avstå från att vaccinera sig, och bra att känna till om det kommer frågor till oss. 

Nytt vaccin visar hög effektivtet

Vaccinet mot covid-19 från Johnson & Johnson visar hög effektivitet och få biverkningar, enligt forskare i Belgien, Nederländerna och USA. Sverige har tecknat avtal, och Johnson & Johnson hoppas på godkännande från EU i vår. Detta rapporterar GP.
Kommentar: För kännedom.

Äldre smittade efter första vaccindosen

Åtta äldre på ett vård- och omsorgsboende i Göteborg har smittats i covid-19 efter att de fått den första vaccindosen, rapporterar DN.
Att de blivit sjuka ska inte vara kopplat till själva vaccinet, och vi får komma ihåg att man bedöms ha ett 40-procentigt skydd efter första dosen, säger Babbs Edberg, chef för den nya äldre- samt vård- och omsorgsnämnden i Göteborg.
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor till oss. 

Vaccinpass dröjer i Sverige

I Danmark jobbar regeringen med att utveckla ett vaccinpass, ett intyg som kan bekräfta att en person är vaccinerad mot covid-19. Det är i första hand tänkt att underlätta för personer som behöver resa utomlands. Här i Sverige ser ett liknande intyg ut att dröja, rapporterar DN.
Vi vill absolut se ett vaccinationsintyg men vi tror att ju fler länder som omfattas, om det är EU eller ännu hellre WHO, som sätter ramarna för det här desto bättre och desto större betydelse får ju ett sådant intyg, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor till oss. 

Omvärldsbevakning 08.40

Få länsstyrelser har kontrollerat trängseln

Den nya pandemilagen som ska begränsa trängseln trädde i kraft i söndags, men 11 av 15 länsstyrelser som Ekot pratat med har ännu inte utfört kontroller, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Enligt lagen har landets 21 länsstyrelser ansvar att kontrollera trängseln på bland annat köpcenter, badhus, gym och sportanläggningar.
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor om detta till oss.

Alkoholförbudet efter klockan 20 förlängs

Förbudet mot att servera alkohol efter klockan 20.00 förlängs till den 24 januari.
Det säger socialminister Lena Hallengren till SVT.
Från och med den 24 december har det varit förbjudet att servera alkohol efter klockan 20.00. Då det skärpta förbudet infördes sattes ett slutdatum den 15 januari 2021.
Men nu förlängs förbudet enligt Hallengren.
Kommentar: Vi går ut med information när detta finns skriftligt på regeringen.se.

Onsdag 13 januari


Omvärldsbevakning 21.15

Ännu inget besked om alkoholstopp

Aftonbladet rapporterar om att det ännu inte kommit något nytt besked från regeringen om det förbud mot alkoholservering på restauranger efter klockan 20.00 som trädde i kraft den 24 december. Förbudet, som det ser ut nu, löper ut den 15 januari. Enligt regeringen återgår går då förbudet till att gälla från klockan 22.00.
Kommentar: För kännedom. Enligt artikeln har restauranger börjat öppna bordsbokning efter klockan 20.00 på lördag. Kan skapa frågor.

Omvärldsbevakning 17.15

Danmark förlänger coronarestriktioner

Förlängningen gäller nu till och med den 7 februari rapporterar SVT Nyheter. Beskedet kom på eftermiddagen från statsminister Mette Fredriksen. Restriktionerna innebär bland annat att max fem personer får samlas på offentliga platser och att skolor och universitet generellt ska ha digital undervisning. Endast apotek och dagligvarubutiker får ha får ha öppet. För restauranger gäller endast take away.
Kommentar: Noterar ifall frågor kommer om detta.

Län rapporterar om allvarlig situation

I den senaste rapporten från länsstyrelserna till Regeringskansliet rapporterar fyra länsstyrelser "allvarlig påverkan på liv och hälsa" på grund av pandemin. Det är främst belastningen på personal inom vård- och omsorg som börjar bli övermäktig uppger bland annat Länsstyrelsen Östergötland rapporterar SVT Nyheter. Länstyrelserna rapporterar samtidigt att efterlevnaden av myndigheternas rekommendationer förbättrats något de senaste veckorna.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 12.45

Misstänkta biverkningar av vaccinering

Enligt rapporter till Läkemedelsverket har 38 personer fått misstänkta biverkningar efter att de blivit vaccinerade mot covid-19 rapporterar Svd/TT. Att biverkningarna är inrapporterade betyder inte att de uppstått på grund av vaccinering.
Kommentar: Rapportering om misstänka biverkningar kan orsaka oro och att människor väljer att avstå från att vaccinera sig.

Region Dalarna avvaktar med vaccin från Moderna

Region Dalarna har beslutat att inte påbörja vaccinering med Modernas vaccin rapporter Sveriges Television.Det finns i dag inget beslut om att eventuella biverkningar och skador från Modernas vaccin ska omfattas av läkemedelsförsäkringen. Regionen Dalerna menar att det hypotetiska skulle kosta regionen miljardbelopp om något med vaccineringen gick fel.
Vaccinet ska komma till Region Dalarna under torsdagen eller fredag.
Kommentar: Risk att vaccinering skjuts upp i flera regionen vilket kan bidra smittspridning och oro att vaccinering dröjer.

Risk för lavin i delar av Jämtlandsfjällen

I delar av Jämtlandsfjällen råder en fyra på den femgradiga lavinriskskalan enligt Naturvårdsverkets lavinprognostjänst. Detta innebär att man bör undvika att vistas nära branta sluttningar.
Kommentar: Har noterat detta men vidtar ingen åtgärd eftersom få kan tänkas ge sig ut till fjälls just nu.

Omvärldsbevakning 08.10

Inget att rapportera.

Tisdag 12 januari


Omvärldsbevakning 21.45

Uppdatering snöovädret: Många fortsatt strömlösa

Många abonnenter är fortfarande utan ström efter det kraftiga snöovädret i Västernorrland rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen och har uppdaterat vår nyhet med länkar till ansvariga elbolags avbrottskartor.

Omvärldsbevakning 17.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 14.50

Snöovädret: tåg och hemtjänst uppdatering

De tre passagerartåg som var fast i Norrland är nu evakuerade. Ett urspårat godståg och en nerriven kontaktledning gör att trafiken fortfarande är still på en sträcka i Jämrland. Enligt Trafikverket ska trafiken vara igång igen vid midnatt.
På flera håll har hemtjänsten tvingats flytta brukare från hemmet till särskilda boende eftersom det inte finns tillräckligt med personal. Detta har skapat viss oro för coronasmitta.
Kommentar: Fortsätter följa läget.

Omvärldsbevakning 13.00

Tre tåg fast i snön

Tre tåg står stilla på grund av snöovädret, skriver SVD. Ett i Ånge, ett i Långsele, som är norrgående, och ett i Björna, som är södergående. Det är oklart när tågen kan komma igång igen.
Kommentar: Följer läget.

Problem med telefoni och hemtjänst samt lavinfara

SR sammafattar problemen i samband med snöovädret i Västernorrland.
Det kraftiga snöovädret i Norrlandgör att hemtjänsten har svårt att nå många brukare.
Omkring 6 000 av energibolaget Eons kunder är utan ström i Västernorrland och Jämtlands län. Det har även varit problem med mobiltelefonin på en del platser.
Snöovädret har gjort att lavinfaran ökat i södra Jämtlandsfjällen.
Kommentar: Följer läget.

Omvärldsbevakning 08.45

Trafikproblem och strömavbrott i snöovädrets spår

Flera medier, bland andra SR och SVT, rapporterar om trafiksvårigheter på vägarna och strömavbrott i Västernorrland.
I några kommuner har skolor stängt. Tågtrafiken längs kusten är inställd.
Kommentar: Följer läget. Se även gårdagens anteckningar.

Strömavbrott under morgonen

Tidigt på tisdagsmorgonen var knappt 6000 hushåll i Västernorrland utan ström, rapporterar P4 Västernorrland. I Västerbotten var omkring 2000 hushåll strömlösa morgonen, rapporterar P4 Västerbotten. I norra och östra Jämtland var omkring 860 abonnenter utan el, rapporterar P4 Jämtland.

Minst 80 000 vaccinerade

Den 10 januari hade omkring 80 000 personer vaccinerats mot covid-19, enligt de uppgifter som regionerna rapporterat till Folkhälsomyndigheten. Troligen har fler vaccinerats eftersom det saknas uppgifter från tre regioner för vecka 1. Det skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.
Kommentar: Lägger in på aktuelltsidan. Intresset för hur många som vaccineras verkar av medierapporteringen att döma vara stort. Lägger även en länk till Folkhälsomyndigehtens statistiksida på vår vaccinsida. Av den framgår att ungefär hälften av de levererade doserna använts.

Ytterligare 5,5 miljarder till testning

Mellan 200 000 och 300 000 PCR-tester har genomförts per vecka under december, och regeringen vill se att den siffran fortsätter vara hög. Därför satsas nu 5,5 miljarder kronor på testning och smittspårning, utöver de två miljarder som man redan avsatt. Största delen av pengarna går till regionerna.
Det rapporterar flera medier, bland andra SR Ekot.
Kommentar: Lägger till på aktuelltsidan.Vi får ofta frågor om provtagning.

Måndag 11 januari


Omvärldsbevakning 20.30

Moderna uppges vilja ha mer betalt för extradoser

Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters förhandlar EU med Moderna om ytterligare vaccindoser, rapporterar SVT. Enligt samma källor uppges Moderna då kräva det dubbla priset för dessa doser. Det har tidigare förekommit medieuppgifter om att Modernas vaccin är det dyraste per dos av de som EU tecknat kontrakt om.
Kommentar: Oavsett om uppgifterna stämmer eller ej, Reuters källa kan ju vara någon som har intresse av att Moderna framställs i en negativ dager, så kan uppgifter av det här slaget ge upphov till frågor om vad vaccinet kostar samhället och även till misstänkliggörande av företagen som tillverkar vaccin.

Omvärldsbevakning 17.30

Trafikverket varnar för att ge sig ut på vägarna

Varningen gäller Västernorrland och Västerbotten. Detta med anledning av snöovädret.
Kommentar: Länkar till nyheten i vår nyhet om klass 3-varning samt i temablocket om trafiken på startsidan.

Snöovädret - stängda skolor och inställda tåg

Flera medier, bland annat SVT, rapporterar om förväntade trafiksvårigheter och att Örnskäldsvik och Sundsvall stänger skolor på grund av ovädret.
Tågtrafiken mellan Sundsvall och Umeå ställs in. Det kan även bli aktuellt att leda om nattåg från Stockholm via inlandet.
Kommentar: Fortsätter följa läget.

Vaccin

Flera medier, bland andra SVT, rapporterar om hur vaccineringen mot covid-19 fortlöper. Intresset för hur många som vaccinerats verkar vara stort. Och många sägs vänta på statstiken som ska publiceras på Folkhälsomyndighetens hemsida.
Kommentar: Vaccinet kommer att fortsätta vara en viktig fråga.

Omvärldsbevakning 12.00

SMHI snövarnar i tio län

Stora mängder snö och besvärligt väder väntas från måndagen. SMHI har utfärdat varningar för snöfall i tio län. Klass 2-varningar för snöfall och drivbildning gäller i Jämtlands län utom fjällen och i Västerbottens läns kustland. I Västernorrlands län väntas läget bli mest besvärligt. SMHI utfärdat en klass 3-varning för snöfall som kan ge mycket kraftig drivbildning. Uppåt 40-70 cm snö väntas i kombination med frisk ostlig vind. Närmast kusten kan vinden vara hård.
Kommentar: Publicerat nyheter om klass 2- och klass 3-varningar samt temablock om telestörningar och vädervarningar på startsidan. Fortsätter att följa utvecklingen och eventuella konsekvenser av ovädret.

Omvärldsbevakning 08.00

Antikroppar mot covid-19 kan vara kvar i minst åtta månader

Troligen kan antikroppar mot covid-19 vara kvar i minst åtta månader efter insjuknane. Det visar en amerikansk studie publicerad i tidskriften Science, som Vetenskapsradion skriver om. Studien omfattar en liten grupp på omkring 40 personer. Charlotte Thålin, specialistläkare och forskare vid Danderyds sjukhus, säger att man inte kan dra alltför stora växlar på resultatet eftersom det är en liten grupp som studerats men att det är positiva nyheter och bra data.
Kommentar: Vi följer nyheter om immunitet kopplat till covid-19. Kan komma frågor om detta i sociala medier.