Vecka 21 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 30 maj


Omvärldsbevakning 21.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.10

Skottlossning i Hjällbo

Flera medier, däribland Göteborgsposten, rapporterar om skottlossning i Hjällbo. Fyra personer har tagits till sjukhus. Det är ännu oklart om händelsen har koppling till tidigare upplopp på platsen. En misstänkt gärningsman är gripen enligt Göteborgsposten.
Kommentar: kan skapa oro. Vi följer.

Omvärldsbevakning13.50

Försämrad livskvalitet under pandemin enligt unga

Göteborgsposten skriver om en undersökning, Lupp, som unga i Göteborgsregioner svarat på. Resultatet visar på försämrad livskvalitet enligt ungdomar. Lupp är en nationell undersökning från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor som kommuner kan genomföra för att få kunskap om ungas situation, erfarenheter och åsikter.  Samtidigt rapporterar Sveriges radio att samtal till stödlinjer ökat med 80 procent, under 2020.
Kommentar: följd av pandemin och andra typer av kriser. Vi följer.

Omvärldsbevakning 10.30

Kraftig explosion vid flerfamiljshus

Aftonbladet rapporterar om en detonation vid ett flerfamiljshus i Ystad. Bombskyddet är inkallat. Det skedde tidigt på söndag morgon och polisen ber allmänheten om tips.
Kommentar: kan orsaka frågor. Vi följer.

Sveriges krisberedskap kritiseras

Sveriges radio skriver om den svenska krisberedskapen, där ansvarsprincipen analyseras. Krishanteringsforskaren Fredrik Bynander menar att det är dags att ifrågasätta principen. En av anledningarna sägs vara att saker kan falla mellan stolarna och under vissa kriser kan det vara svårt att se vem som har ansvaret. Konskevensen skulle kunna bli att agerande fördröjs.
Kommentar: vi följer.

Gräsbrandsrisk i Norrland och norra Dalarna

SMHI lyfter att gräsbrandsrisken är stor i många delar av Norrland och i norra Dalarna.
Kommentar: vi följer.

Lördag 29 maj


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.10

Hallengren i dialog med grannländer om vården

Socialminister Lena Hallengren för dialog med sina kollegor i Norge och Danmark om att den svenska intensivvården kan behöva mer personal i sommar rapporterar TTSamtalen kommer efter att SKR i förra veckan uppmanat regeringen att be de två grannländerna om hjälp, bland annat för att vårdpersonalen är i stort behov av återhämtning. Enligt Hallengren finns det inte någon formell möjlighet för regeringen att be länderna att låna ut personal. Flera danska politiker ställer sig positiva till att hjälpa Sverige, men framhåller att man också måste ta hänsyn till den danska personalen som också har arbetat hårt utan semester under pandemin.
Kommentar: Bra att känna till om frågor uppstår. 

Omvärldsbevakning 12.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Hybrid av virusvarianter upptäckt i Vietnam

En virusvariant som är en hybrid av de coronavirusvarianter som först upptäcktes i Indien och Storbritannien har påträffats i Vietnam, rapporterar Göteborgs-Posten/TT
– Efter gensekvensering på nyligen upptäckta fall har vi upptäckt en ny variant som är en blandning av de från Indien och Storbritannien, säger landets hälsominister Nguyen Thanh Long.
Kommentar: Kan väcka oro hos allmänheten. 

Fredag 28 maj


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.30

Comirnaty rekommenderas att godkännas för yngre

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar att covid-19 vaccinet Comirnaty från läkemedelsbolaget Pfizer/Biontech godkänns för 12 till 15-åringar.

Ändringar rörande inresor till Sverige

Regeringen presenterade idag ett antal förändringar som gäller inresor till Sverige. Inreseförbudet förlängs för resor från länder utanför EU. Kravet på negativt covidtest för resenärer från Norden slopas.
Kommentar: Nyhet publicerad och delad i sociala medier.

Omvärldsbevakning 13.00

Avrådan för bad i Stockholm

Badvattnet kan vara otjänligt efter allt regn som kommit de senaste dagarna. Stockholms stad avråder därför från bad i väntan på svar på vattenprover.
Kommentar: Kan bli många frågor trots att temperaturen är låg, till exempel om barn och hundar. Fler kommuner i Stockholms län, bland annat Huddinge har också infört avrådan för bad.
Kommentar: Retweetat på Twitter och delat på Facebook.

Omvärldsbevakning 08.15

Idag följer vi bland annat om de höga flödena i delar av Svealand och Götaland skulle få några konsekvenser. I övrigt ingenting att rapportera.

Torsdag 27 maj


Omvärldsbevakning 20.35

Facebook om covid-19-teorier

Göteborgsposten rapporterar att Facebook ändrat sin policy kring covid-19-inlägg. Plattformen har tidigare sagt att de inte publicerar desinformation kring covid-19. Nu kommer fler typer av covid-19-inlägg att få finnas, Göteborgsposten skriver att Facebook ändrat sig för att USAs president Joe Biden vill undersöka virusets ursprung med hjälp av underrättelsetjänsten. Det finns två teorier som är mest framträdande. Den ena är att virusets ursprung har gått från djur till människa och den andra handlar om att viruset skulle ha uppkommit i ett laboratorium.
Kommentar: kan orsaka frågor

Omvärldsbevakning 18.45

Planen för avveckling av restriktioner

Aftonbladet och flera andra medier rapporterar om den plan som regeringen presenterade idag. Planen är uppdelad i fem steg och handlar om hur avvecklingen av covid-19-restriktionerna ska gå till i Sverige. Steg ett påbörjas den 1 juni.
Kommentar: vi publicerade idag en nyhet med anledning av regeringens information om planen för avveckling av restriktionerna.

Omvärldsbevakning 15.00

Folkhälsomyndigheten anmäler försök till dataintrång

Folkhälsomyndigheten har upptäckt att det förekommit flera intrångsförsök i databasen SmiNet. Databasen har därför tillfälligt stängts ner. I SmiNet lagras anmälda fall av anmälningspliktiga, smittsamma sjukdomar t.ex. covid-19. Arbete pågår för att utreda om någon kan ha kommit åt känsliga personuppgifter från databasen. Ännu finns inget som tyder på att någon information har kommit i orätta händer, men utredningen pågår fortfarande. Händelsen är polisanmäld.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. 

Åkersberga och Huddinge hårt drabbat av översvämningar

Flera vägar i Åkersberga norr om Stockholm har förvandlats till sjöar på torsdagsmorgonen. Många blev avskurna och kunde varken ta sig till jobb eller skola. Även i Huddinge fick grannar hjälpas åt för att få loss bilar som fastnat i vattenmassor, rapporterar Aftonbladet. I området Rävaberget i Åmmeberg utanför Askersund blev de boende instängda efter att vägen till bostadsområdet regnat bort, rapporterar SR P4 Örebro. Ett flertal orter i Södermanlands län, som Högsjö, Vingåker och Katrineholm är också hårt drabbade av regnet, enligt SVT Nyheter Sörmland
Kommentar: Vi fortsätter att följa läget efter det kraftiga regnvädret som drabbat Mellansverige. Har på förmiddagen publicerat ett temablock på startsidan som puffar för våra råd kring översvämningar. 

Omvärldsbevakning 08.55

Hundratals larm om översvämningar

Efter det kraftiga regnvädret i östra Svealand har det kommit in hundratals larm om översvämningar av vägar och byggnader. Ett av de ställen där det regnat mest är Tullinge i Botkyrka, där det kommit över 50 millimeter regn, rapporterar SR Ekot.

Kommentar: Vi fortsätter följa konsekvenserna av regnvädret och SMHI:s varningar för höga flöden

Onsdag 26 maj


Omvärldsbevakning 20.45

Smittspridningen fortsätter att öka i Kiruna

På onsdagen beslutade Kiruna kommuns krisledningsnämnd att föräldrar i Kiruna ska ha möjlighet att hålla sina barn hemma från skolan den närmaste tiden på grund av den ökade smittspridningen, rapporterar bland andra DN och Sveriges Radio. Redan för två veckor sedan var Kiruna en av de kommuner i landet med högst smittspridning sett till antalet invånare. Utvecklingen har fortsatt åt fel håll och förra veckan fortsatte fallen öka.
Kommentar: Kommunen går mot strömmen jämfört med övriga Sverige.

Ny studie om andelen långtidssjuka i covid

Nästan 12.000 svenskar sjukskrevs med covid-19 i samband med den första våg av smitta som drog över landet förra våren. DN rapporterar om en ny studie som visar att drygt 13 procent drabbades av så kallad långtidscovid och var sjukskrivna mer än tre månader. I studien från Göteborgs universitet användes data från Försäkringskassan och SCB för att se hur många personer som sjukskrevs med covid-19 mellan den första mars och den sista augusti 2020, en period som kan sägas utgöra den första vågen av smitta. Resultaten av studien publiceras i tidskriften BMC Public Health.
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 16.30

Arbetsmiljöproblem när vissa bokar andra sprutan för tidigt

Personer i Stockholm som redan fått första vaccinsprutan bokar in sig på nytt i appen Alltid Öppet för att få andra sprutan i förtid. När personal på vaccinationsmottagningarna nekar dem vaccination har det uppstått hotfulla situationer, rapporterar Dagens Nyheter. Enligt Kry:s vaccinationssamordnare Maria Christoffersson innebär situationen ett akut arbetsmiljöproblem för sjuksköterskorna. Region Stockholm meddelar att appen ska uppdateras för att förhindra att personer bokar in en ny vaccinationstid för tidigt.
Kommentar: För kännedom om det uppstår diskussioner i sociala medier.

Omvärldsbevakning 13.00

Gifter från sophög kan sprida sig i dagvattnet

En sophög i Kassmyra i Botkyrka kan läcka miljöfarliga kemikalier rakt ut i dagvattnet och i värsta fall påverka dricksvattnet i privata brunnar, rapporterar SVT. De brunnar som finns under soporna saknar nämligen partikelfilter, trots att tillståndet kräver det. Samtidigt misstänks företrädare för Think Pink, som drivit anläggningen, för grovt miljöbrott. Sopberget i Kassmyra ligger bara en mil från Kagghamra, där ett annat sopberg brann under flera månader i vintras. 
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor.  

SKR: Byt inte region vid andra dosen

I sommar förväntas många svenskar resa omkring med en dos vaccin i kroppen. Nu vädjar sjukvården alla att ta andra sprutan i samma region som den första, skriver Dagens Nyheter. Regionerna har fått vaccin utifrån befolkningsmängd och kan dessutom befinna sig i olika faser av vaccinationen. Det är inte heller säkert att patientinformationen delas mellan regionerna.  
– En annan region har inte tillgång till information om vilket vaccin du fått, om det hänt något i samband med första vaccinationen eller kännedom om allergier. Det skulle kunna innebära patientsäkerhetsrisker, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Omvärldsbevakning 09.00

Flödet i nedre Torneälven nära klass 2

Flödet i den nedre delen av Torneälven håller på att kulminera. Men flödet är riktigt högt och ligger nära klass 2, skriver SMHI.
Kommentar: Bra att känna till att det finns risk för klass 2. 

Tisdag 25 maj


Omvärldsbevakning 20.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.40

Modernas coronavaccin effektivt för barn

Läkemedelsbolaget Moderna uppger att dess coronavaccin är säkert och tycks vara effektivt för barn i åldrarna 12 till 17 år, rapporterar AftonbladetEn studie har genomförts på barn i åldrarna 12 till 17 år i USA, och resultaten visar att immunsvaret hos barnen var likt det som tidigare setts hos vuxna. Studien visar även att ingen av barnen som fick vaccinet blev sjuk i covid-19 från 14 dagar efter att de fick andra dosen coronavaccin.
Kommentar: Vi kan få frågor om vaccinering av barn. 

Gravida kan erbjudas vaccination mot covid-19 i fas fyra

Folkhälsomyndigheten meddelar att gravida kan erbjudas vaccin mot covid-19 i fas fyra, i samma åldersordning som övriga individer. 
Kommentar: Publicerat nyhet och delat på Facebook och Twitter. 

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.20

Inget att notera.

Måndag 24 maj


Omvärldsbevakning 20.00

Kan gå sju veckor mellan vaccindoserna

Dagens Nyheter/TT rapporterar om en ändring på FMH:s webbplats gällande en förlängning av tidsintervallen mellan doserna av vaccin från Pfizer/Biontech och Moderna. "Enligt produktbeskrivningen som går ut till vårdgivarna ska den andra dosen ges efter tre veckor, men myndigheternas rekommendationer har förändrats efterhand. Även om det skulle gå lite längre tid än sju veckor behöver vaccineringen inte börjas om, enligt FHM.", skriver DN/TT.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 16.20

UD förlänger reseavrådan till 1 juli

UD har beslutat att förlänga reseavrådan från icke-nödvändiga resor till länder utanför EU/EES/Schengen och Storbritannien till och med den 1 juli, meddelar regeringenFrån och med den 1 juni hävs avrådan för Australien, Israel, Nya Zeeland, Rwanda, Singapore, Sydkorea och Thailand. 
Kommentar: Publicerat nyhet och delat på Facebook och Twitter.

Omvärldsbevakning 13.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.50

Forskare i Wuhan sökte vård med covidliknande symtom i november 2019

Redan i november 2019 sökte tre forskare vid ett laboratorium i kinesiska Wuhan sjukhusvård för covidliknande symtom rapporterar Göteborgs-Posten med hänvisning till den amerikanska tidskriften Wall Street Journal. Uppgifterna kommer från en tidigare opublicerad amerikansk underrättelserapport. Enligt Kina kommer det första kända fallet av covid-19 från den 8 december 2019. WHO:s utredare har i sin första rapport skrivit att viruset troligtvis spreds från fladdermöss till människa via ett annat djur.
Kommentar: Debatten om virusets ursprung fortsätter.