Vecka 26 2021
Söndag 4 juli
Omvärldsbevakning 22.00
Deltavarianten på väg att ta över i många regioner
Enligt en kartläggning som SVT har gjort håller den så kallade deltavarianten av covidviruset på att bli den dominerande varianten i flera regioner i Sverige. I region Stockholm och region Kronoberg har nu drygt var tredje smittad deltavarianten, medan hälften av de som är smittade i Blekinge och Uppsala bär på varianten. I Värmland utgörs den av hela 90 procent av alla registrerade fall. Enligt forskare kan deltavarianten vara 50 procent mer smittsam än den vanliga varianten. Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Blekinge, uppger dessutom att den kan spridas vidare av personer som enbart fått sin första vaccindos.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.
Skenande smittspridning Afrika
Under sju veckor har spridningen av coronaviruset ökat i Afrika, skriver Dagens Nyheter. Den snabba spridningen tros bero på den mer smittsamma deltavarianten, som nu finns i 16 afrikanska länder.
– Hastigheten och skalan på Afrikas tredje våg är inte som något vi har sett tidigare. Den skenande spridningen av mer smittsamma varianter tar hotet mot Afrika till en helt ny nivå, säger hon i ett uttalande.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.
Omvärldsbevakning 17.00
Långsam öppning av Coops butiker
De flesta av Coops cirka 800 butiker kommer att hålla fortsatt stängt under söndagen, skriver Göteborgs-Posten. IT-leverantören Visma Esscom har ett par hundra tekniker ute för att åtgärda problemen butik för butik. Enligt Visma Esscoms vd Fabian Mogren går det nämligen inte att återställa butikernas datorer centralt.
P4 Kronoberg rapporterar dock att ett par hundra av Coops butiker i landet kommer att hålla öppet under söndagen.
Kommentar: Fortsätter att följa. Påverkar många svenskar.
Deltavarianten av corona hotar öppnandet av Europa
I Frankrike och Storbritannien varnar forskare för att en allt för snabb öppning av samhället kan leda till en fjärde våg av corona till hösten. Det är den mer smittsamma deltavarianten av corona som hotar öppnandet, rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor, samt bidra till diskussion om huruvida vi lättar på restriktionerna för tidigt.
Deltavarianten försvårar resandet i Europa
Spridningen av deltavarianten bidrar till att försvåra resandet mellan Europas länder, skriver DN. Redan under den första dagen som covidbevisen infördes bröt Tyskland mot EU:s överenskommelse genom att låta alla inresande resenärer från Portugal sitta i karantän, även de som var fullvaccinerade.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor, samt bidra till diskussion om huruvida vi lättar på restriktionerna för tidigt.
Epsilonvarianten tycks neutralisera vaccinet
Enligt en studie som publicerats i vetenskapstidskriften Science tycks varken Pfizers eller Modernas vaccin bita på den så kallade Epsilonvarianten av coronaviruset, tidigare kallad den kaliforniska virusvarianten. I Sverige finns hittills bara enstaka fall av virusvarianten rapporterade.
Johan Ringlander, ST-läkare inom klinisk mikrobiologi och doktorand i virologi vid Göteborgs universitet, vill inte dra för långtgående slutsatser av studien då den endast undersökt 19 patienter. Det rapporterar Göteborgs-Posten.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor.
Indien hårt drabbat av svampinfektion i coronans fotspår
Över 40 000 människor i Indien har drabbats av en mycket sällsynt svampinfektion, skriver Aftonbladet. Av dessa har 85 procent varit sjuka i covid-19 eller hållit på att återhämta sig från sjukdomen. Dödstalet är högt, över 3 000 människor som haft infektionen har avlidit. Infektionen misstänks enligt Al Jazira spridas på sjukhus med smutsig utrustning.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor, med tanke på det höga dödstalet och den misstänkta kopplingen till covidviruset.
Klass 1-varning för mycket höga temperaturer i Norrbotten
SMHI har gått ut med en klass 1-varning för mycket höga temperaturer i Norrbottens inland. Även vid kusten i Norrbotten, samt i Västerbottens kust- och inland, kommer temperaturen under söndagen att ligga omkring 30 grader. Det råder även skogsbrandsrisk i dessa områden, uppger SVT Nyheter Norrbotten.
Kommentar: För kännedom. Tog upp detta även i gårdagens omvärldsbevakning men då hade SMHI ännu inte gått med en klass 1-varning.
Omvärldsbevakning 10.15
Coop håller fortsatt stängt i de flesta av sina butiker
Närmare 800 Coop-butiker ser ut att behöva hålla fortsatt stängt under söndagen, skriver Aftonbladet. Ett par hundra butiker kommer dock att kunna öppna igen med hjälp av butikens egen betalapp. Flera internationella medier pekar ut den ryska hackergruppen R Evil som ansvarig för attacken, som slagit ut företag över hela världen. USA:s president Joe Biden har uppgett att hackerattacken kommer att utredas av amerikansk underrättelsetjänst.
Kommentar: Fortsätter att följa. Butikernas fortsatta stängning påverkar många svenskar.
Enorm skogsbrand på Cypern
Det rasar en enorm skogsbrand på turistön Cypern, rapporterar Aftonbladet. Hittills har tre byar evakuerats och fyra hem brunnit ned. Italien, Grekland och Israel uppges medverka i släckningsarbetet.
Kommentar: Kan påverka svenska turister på Cypern.
Lördag 3 juli
Omvärldsbevakning 21.00
Inget nytt att notera.
Omvärldsbevakning 17.20
Höga temperaturer och skogsbrandsrisk på flera håll i landet
SMHI varnar för höga temperaturer i stora delar av landet under helgen. I Norrbotten väntas temperaturen stiga till över 30 grader, medan det råder skogsbrand i de södra delarna av inlandet. Det rapporterar P4 Norrbotten.
Kommentar: För kännedom. Fortsätter att följa skogsbrandsläget i landet.
Omvärldsbevakning 14.30
Global hackerattack bakom Coops kassahaveri
Det är ett utpressningsvirus – ransomware – som har slagit ut Coopbutikernas kassasystem, skriver Dagens Nyheter. Det rör sig om en global cyberattack och alla it-system som fjärrstyrs med mjukvaran Kaseya har drabbats. I Sverige har utöver Coops butiker även Apoteket Hjärtat och butiker vid Shell-stationer påverkats. Bloomberg News uppger att det är en rysk hackergrupp som ligger bakom attacken.
Enligt Jonas Milton på MSB:s avdelning för krisberedskap och civilförsvar visar attacken hur sårbart det svenska samhället är, rapporterar SVT.
– Skulle det ha slagit bredare så hotas livsmedelsförsörjningen, säger han.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor hos allmänheten.
Omvärldsbevakning 10.40
Coop rekommenderar butiker att hålla stängt efter it-attack
Under fredagskvällen utsattes livsmedelskedjan Coop för en it-attack, vilket fick kassasystemet att haverera. Nästan samtliga av landets butiker drabbades av attacken. Med anledning av detta rekommenderar Coop att samtliga butiker håller stängt under lördagen. Det rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: Påverkar många svenskar. Kan ge upphov till frågor.
Flera evakueringar efter bränder i USA och Kanada
Rekordvärmen i Kanada fortsätter att bringa förödelse. Stora skogsbränder rasar i landet och i västra Kanada har byn Lytton evakuerats, skriver Dagens Nyheter.
Många amerikanska delstater är också drabbade av rekordvärme och bränder. I området runt Shasta Lake i Oregon har minst 40 byggnader bränts ned och evakueringsorder utfärdats, uppger Göteborgs-Posten.
Kommentar: För kännedom. Med tanke på de höga temperaturerna i Sverige kan rapporterna om extremhetta och bränder orsaka oro och frågor även på hemmaplan.
Fredag 2 juli
Omvärldsbevakning 21.00
Inget nytt att notera.
Omvärldsbevakning 15.30
Fler svenskar slipper karantän i Norge
Fler svenskar kan från 5 juli resa till Norge utan inresekarantän och krav på testintyg, när de reser till Norge, enligt norska Verdens Gang. Det gäller dem som bor i Dalarna, Gotland, Gävleborg, Halland, Jämtland, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götland, Örebro och Östergötland.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor.
Omvärldsbevakning 12.40
Värmebölja och bränder i Kanada
Aftonbladet och SVD rapporterar om rekordhöga temperaturer, evakueringar och allvarliga bränder i kanadensiska British Columbia. Temperaturer på upp till 49,6 grader Celsius uppmättes nyligen i staden Lytton.
Kommentar: Sveriges ambassad har i nuläget ingen information om händelserna.
Omvärldsbevakning 08.30
Höga temperaturer i delar av Sverige
SMHI har utfärdat ett meddelande om höga temperaturer i flera områden i mellersta och norra Sverige från fredag.
Kommentar: Det kan vara värt att ha koll på i helgen, vid sidan om brandrisken. Kan säkert bli frågor om temperaturen skulle stiga ytterligare så att varning utfärdas.
Torsdag 1 juli
Omvärldsbevakning 20.30
Inget nytt att kommentera.
Omvärldsbevakning 16.00
Minst en kvarts miljon har hämtat hem covidbevis
Vid dagens nationella presskonferens meddelade E-hälsomyndigheten att en kvarts miljon svenskar redan valt att hämta hem sitt covidbevis från covidbevis.se. Det skriver Sveriges radio.
Kommentar: Många frågor om tjänsten i dag, de flesta svar finns på E-hälsomyndighetens webbplats.
Omvärldsbevakning 12.30
Hårt tryck på covidbevis.se
Just nu är det väntetid för att få komma in på E-hälsomyndighetens hemsida covidbevis.se, rapporterar Göteborgs-Posten/TT.
– Många är nog sugna på att få ett covid-bevis, det blir kanske som en symbol för att pandemin håller på att ta slut. Men alla kan inte få det precis samtidigt. Vi vädjar till alla som inte ska resa nu att komma tillbaka en annan dag, säger Erika Burlin Hellman, kommunikationschef på E-hälsomyndigheten.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor.
WHO varnar: Smittspridningen ökar i Europa
WHO varnar för att antalet nya fall av covid-19 i Europa ökar igen, efter två månader av minskande smittspridning. Detta rapporterar Göteborgs-Posten. Ökningen innebär att kontinenten står inför en ny smittovåg om invånare och politiker inte anstränger sig för att bromsa uppgången, säger WHO:s Europachef Hans Kluge.
Kommentar: Kan orsaka oro då lättade restriktionerna införs i många länder.
Omvärldsbevakning 08.00
Idag införs covidbeviset
Idag införs de så kallade vaccinpassen som ska underlätta för resande inom EU. Samtidigt finns risken för nya restriktioner när den nya deltavarianten av coronaviruset sprider sig i Europa, rapporterar Sveriges Radio Ekot. EU-kommissionen uppmanar EU-länderna att öppna upp för resande men medger att det kan bli nödvändigt att använda den så kallade nödbromsen och återinföra reserestriktioner som exempelvis krav på karantän.
Kommentar: Vi får många frågor om resande.
Onsdag 30 juni
Omvärldsbevakning 20.50
Lokala restriktioner godkänns inte
Region Blekinge har skickat in en ansökan till Folkhälsomyndigheten om att få införa lokala restriktioner i Sölvesborgs kommun. Detta på grund av antalet fall av deltavarianten av viruset i kommunen.
– Det höll inte juridiskt. Restriktionerna var tvungna att införas i en hel region och det fanns det inte skäl för när det bara var en kommun det gällde, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge till Svenska Dagbladet.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor. Trots lättnader och förbättrat smittläge oroas många av deltavarianten.
Omvärldsbevakning 15.38
Ingen bokning av fristående dos på Gotland
Region Gotland meddelar att de tillfälligt pausar så kallade fristående vaccinationsdoser. Det innebär att de som fått sin första dos i en annan region inte längre kan boka en tid för den andra dosen på Gotland. Anledningen är den begränsade tillgången på vaccin.
Kommentar: Angående ”vaccinturism”. Lägger in länken på Aktuelltsidan.
Omvärldsbevakning 12.30
Ingenting att rapportera.
Omvärldsbevakning 09:00
Höga värden av tungmetaller i sopanläggning i Botkyrka
Provsvar från en brunn i en avfallsanläggning i Kassmyra i Botkyrka kommun, som SVT Nyheter tagit del av, visar på extremt höga värden av tungmetaller och dioxiner. Nivåerna bedöms innebära en påtglig risk för personers hälsa om vattnet skulle nå människor via utsläpp till näraliggande vattendrag. Det kommunala dricksvattnet i Botkyrka kommun tas från Norsborg, men boende som har brunnar i närområdet kan påverkas av de höga halterna av tungmetaller, rapporterar SVT Nyheter Stockholm. Det handlar om en avfallsanläggning som drivits av ett företag som försatts i konkurs och där företrädarnna har åtalats för grovt miljöbrott efter upptäckta missförhållanden vid flera anläggningar i landet.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.
Tisdag 29 juni
Omvärldsbevakning 20.55
Översvämmade källare efter skyfall
SVT och andra medier rapporterar om kraftiga regnoväder i delar av Gävleborgs län. Många källare översvämmades i Edsbyn. Vattenskador rapporteras också från Bollnäs.
Kommentar: Har inte sett någon information om värre konsekvenser än så men fortsätter följa.
Omvärldsbevakning 16.25
Långvarig värmebölja väntas i Kanada
Extrem hetta med 47,9 grader uppmätt har drabbat stora delar av Kanada för andra dagen i rad. Väderprognoserna talar för att värmen kan bli kvar över Nordamerika under hela veckan, rapporterar DN.
Kommentar: För kännedom.
Omvärldsbevakning 12.35
Myndighetsgemensamma pressträffar pausas under sommaren
De myndighetsgemensamma pressträffarna om covid-19 pausas under sommaren om inget oförutsett inträffar. Den sista pressträffen innan pausen blir den 1 juli och de återupptas igen den12 augusti, uppger Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: Bra att känna till vid eventuella frågor från allmänheten.
Omvärldsbevakning 08.30
Inget att notera.
Måndag 28 juni
Omvärldsbevakning 21.00
Flera regioner öppnar vaccinationsbokning för alla över 18 år
Under dagen sänkte Kronoberg, Värmland och Västernorrland åldersgränsen för bokning till 18 år. Under tisdagen öppnar Västra Götaland för samma målgrupp, rapporterar flera medier, bland annat Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Bra för oss att veta vilka regioner som öppnar för bokning från 18 år.
Risk för stora regnmängder i södra Norrland under tisdag eftermiddag
SMHI varslar om risk för stora regnmängder i morgon eftermiddag i Västernorrlands, Dalarnas, Gävleborgs län och Jämtlands län utom fjällen. Det är risk för regnmängder på 35 millimeter inom loppet av tre timmar.
Kommentar: Det kan vara bra att veta om för de som bor eller vistas i området.
Omvärldsbevakning 16.00
Flera restriktioner lättas 1 juli
Att antalet vaccinerade i Sverige fortsätter att öka samtidigt som smittspridningen minskar gör att Folkhälsomyndigheten bedömer att anpassningen av smittskyddsåtgärder kan fortsätta som planerat. Det meddelade Regeringen och Folkhälsomyndigheten på en pressträff i dag.
Kommentar: Publicerar nyhet och på sociala medier.
Omvärldsbevakning 12.45.
Pressträff om planen för att avveckla restriktionerna
Socialminister Lena Hallengren håller pressträff klockan 14.00. Kulturminister Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kommer också att delta på pressträffen.
Pressträffen ska handla om regeringens plan för att avveckla restriktionerna.
Kommentar: Följer presträffen. Eventuell nyhet beroende på vad som presenteras.
Omvärldsbevakning 08.50
Tegnell hoppfull i DN-intervju
– Jag tror att vi är vid ett slags vändpunkt, att vi håller på att gå in i en annan fas nu som är mer stabil. Vi ska inte behöva se de där extrema vågorna med jättehögt tryck på sjukvården längre. Samtidigt vet vi inte riktigt vad den här fasen innebär och vi kommer nog att få se lokala utbrott som det i Värmland. Viruset kommer med hög sannolikhet att finnas kvar och skapa utbrott i grupper där man inte blivit vaccinerade, säger han bland annat till DN.
Kommentar: För kännedom. Många hoppas på lättade restriktioner samtidigt som andra är oroade för nya utbrott av smitta.
Fortsatt brandrisk
I hela Götaland samt i sydöstra delarna av Svealand är risken för brand i skog och mark hög. Se SMHI:s brandriskkarta.
Kommentar: För kännedom.