Vecka 31 2021

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 8 augusti


Omvärldsbevakning 21.30

Ingenting nytt att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Klass 1-varning för kraftig åska i Götaland

Stora delar av Götaland får under söndagen kraftig åska. SMHI har därför utfärdat en varning för hela Götaland förutom Öland, Gotland, Blekinge, Skåne och Halland gällande söndag. I samband med åskan kan det även bli skyfallsliknande regn och blåsigt med upp till mycket hårda byvindar.
Kommentar: Lyft upp översvämningsblocket i topp igen på sajten.

Ökad testning på Landvetter

Region Västra Götaland vill införa utökade öppettider för provtagning för covid direkt vid ankomst till Landvetter, med anledning av den ökade smittspridningen. Det rapporterar Ekot. 
Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla som varit i ett land utanför Norden och som inte är fullvaccinerade att testa sig för covid vid hemkomst. 
Kommentar: Bra att känna till då vi har fått flera frågor om covidtestning vid hemkomst från resor de senaste dagarna.

Omvärldsbevakning 10.00

Varningen för regn över men fortsatt risk för skogsbrand

Efter att det kraftiga regnet som SMHI varnade för i går dragit bort har varningen tagits bort. Det råder dock fortsatt risk för skogsbrand i hela Västerbottens län och i Norrbottens län utom fjällen. 
Kommentar: Regnet verkar inte ha lett till några kraftigare översvämningar. Vi fortsätter följa varningsläget.

Rekordmånga samtal till SOS Alarm under sommaren

I sommar har SOS Alarm fått över 14 000 samtal per dygn, en kraftig ökning mot de i snitt 9000-10 000 samtal per dag som de brukar få i normalfall under året. Det rapporterar SVT Örebro. Ungefär en tredjedel av samtalen är felringningar av olika slag, vilket förlänger väntetiden för de som verkligen behöver hjälp. 
Kommentar: Vi följer för att se om SOS Alarm hittar någon förklaring till de ökade samtalen.

Lördag 7 augusti


Omvärldsbevakning 21.00

Utökad klass 1-varning för regn och fortsatta varningar för skogsbrand

SMHI:s varning för kraftigt regn har under dagen utökats till att även gälla delar av Jämtlands län. Samtidigt ligger varningar för skogsbrand kvar över Jämtlandsfjällen och delar av Norrbottens och Västernorrlands län, samt hela Västerbotten.
Kommentar: Vi fortsätter att följa läget. MSB har skickat helikoptrar till insatser i Norrbottens, Västerbottens och Västernorrlands län för hjälp med brandbekämpning.

Hundratusentals i protest mot införandet av hälsopass i Frankrike

Under dagen har många demonstrerat i Frankrike mot det hälsopass som kommer att införas på måndag, rapporterar SVT. Hälsopasset, som enligt SVT är samma sak som EU:s covidbevis, visar att du är vaccinerad eller nyligen har testat negativt. Det kommer att krävas för att bland annat gå på café och restaurang, åka längre resor och i vissa fall för att besöka sjukhus. 
Kommentar: Intressant att följa användningen av olika former av covidbevis i olika länder. Det finns farhågor bland våra följare i sociala medier om att det även i Sverige kommer att krävas vaccinationsintyg för annat än resor, men inga sådana beslut finns.

Omvärldsbevakning 15.00

Ingenting nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

SMHI varnar för kraftigt regn

Från lördag eftermiddag till natten mot söndag väntas kraftigt regn i delar av östra Svealand, Dalarna samt Gävleborgs län. Det kan ge stora regnmängder på kort tid vilket innebär risk för översvämningar. SMHI har utfärdat en klass 1-varning.
Kommentar: Lagt in blocket "Så gör du vid översvämning" och lagt i vänsterkryss. Kan flyttas ned eller tas bort när regnet försvunnit och vi ser konsekvenserna.

Inga lättnader i restriktioner om smittspridningen fortsätter öka

Som noterat tidigare ligger Sverige inte längre på en låg smittspridningsnivå. Om smittspridningen inte minskar rejält kommer det inte att gå att genomföra de lättnader i restriktionsnivå som planerats till september, säger Anders Tegnell i en intervju med Svenska Dagbladet som SVT rapporterar om
Trängsel på krogar och utlandsresor uppges vara två stora anledningar till den ökande smittan.
Kommentar: Många längtar efter lättade restriktioner. Vi fortsätter följa utvecklingen.

Ökad risk för psykos efter covidinfektion

Infektioner som covid-19 kan antända hjärnans autoimmunitet och leda till psykiatriska symtom. Det visar nya forskningsstudier. Hallucinationer, hjärtklappning och minnesförlust kan vara några av symtomen på psykos efter en infektion. På Akademiska sjukhuset i Uppsala har hittills sju fall av psykos sjukdom efter covid-19 upptäckts, berättar SVT.
Kommentar: Vi fortsätter att följa forskningen om covid-19 och dess följdverkningar.

Fredag 6 augusti


Omvärldsbevakning 21.30

Sämst vaccinationstäckning bland unga i Stockholm

I Stockholm hade 52 procent av åldersgruppen 18-29 år fått sin första spruta i slutet av förra veckan, rapporterar Svenska Dagbladet. Samtidigt har länet den näst högsta smittspridningen i landet, bara Gotland har högre. Under veckan har mellan 30 och 50 personer fått sjukhusvård på grund av covid-19 i regionen, de flesta av dem är mellan 18 och 49 år. Hälften av personerna var ovaccinerade och nära hälften hade fått en första vaccinationsdos. 
Kommentar: Det kan vara intressant att känna till eftersom vi ofta får frågor om hur många som är vaccinerade av de som behöver sjukhusvård. 

Amerikanska myndigheter har genkatalog från Wuhan

Underrättelsemyndigheter i USA har lagt beslag på genetisk data om covid-19-viruset från det kinesiska laboratoriet i Wuhan som har pekats ut som möjlig källa till pandemin, rapporterar Ekot. Materialet ska nu analyseras för att försöka hitta svar på frågan om smittan spred sig från djur till människa eller om det var laboratoriet i Wuhan som var källan. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen. Det är fortfarande omdebatterat hur viruset först började spridas.

Nej, dans är fortfarande inte tillåtet 

De senaste veckorna har det kommit rapporter om trängsel på turistorter och på restauranger och klubbar. SVT har tagit del av filmer som visar fulla dansgolv och i Morgonstudion intervjuades i morse Anders Tegnell, som sa att dans fortfarande inte kan tillåtas.

– Det är inte uttryckligt förbjudet men både våra egna och andra jurister som jag har pratat med har varit helt entydiga om att det inte går att bedriva dans med det regelverk som finns. Man är ofta nära varandra i trånga miljöer när man dansar. Dessutom ofta inomhus, säger Tegnell.
Kommentar: Vi får regelbundet frågor och kommentarer som på olika sätt gäller dans. Det här svaret är bra att ha som underlag när vi svarar dem. 

Omvärldsbevakning 15.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Fortsatt ökning av covid-19 i stora delar av landet

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka i stora delar av Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Andelen bekräftade covid-fall som smittats utomlands ligger på runt 17 procent.
– Vi ser en hel del fall med personer som smittats utomlands på populära resmål i Europa och vi vill påminna att man ska testa sig när man kommer hem till Sverige. Vi har också fått rapporter om trängsel på flera semesterorter i Sverige, bland annat på Gotland, men även på dansställen i till exempel Stockholm. Det är inte bra, pandemin pågår fortfarande och man ska fortsätta att följa rekommendationerna om att hålla avstånd, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Kommentar: Vi följer utvecklingen. Vi har delat en platta om att testa sig efter utlandsresor. 

Norge inför karantän för flera svenska regioner

Den som reser till Norge från Norrbotten, Östergötland, Värmland och Västra Götaland måste sitta i karantän från och med natten mot måndag, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Sedan tidigare finns karantänkrav för Gotland, Halland, Skåne och Stockholm.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning 08.00

Skärpt reseavrådan för Afghanistan

Utrikesdepartementet avråder sedan 2006 från alla resor till Afghanistan. Till följd av ytterligare försämringar i säkerhetsläget uppmanar Utrikesdepartementet från och med den 5 augusti 2021 alla svenskar som befinner sig i Afghanistan att lämna landet. Avrådan gäller tills vidare.
Kommentar: För kännedom. Vi har delat UD Resklars inlägg på Facebook.

Torsdag 5 augusti


Omvärldsbevakning 21.15

Covidfallen ökar i Norden

I Sverige, Norge och Finland har antalet bekräftade fall ökat mellan 30 till 45 procent de senaste veckorna, rapporterar Dagens Nyheter. Siffror från Island visar att landet har det högsta antalet smittotillfällen sedan pandemin startade. 
– Vi är på väg in i en fjärde våg, men dödligheten har minskat, säger Mika Salminen vid finska Institutet för hälsa och välfärd.
Kommentar: Vi följer utvecklingen av pandemin. 

Inga kvarstående hjärnskador efter covid-19

En studie vid Sahlgrenska akademin i Göteborg visar att covid-19 inte ger kvarstående skador på hjärnan, rapporterar Göteborgs-PostenI studien följdes 100 personer som haft lindrig, måttlig eller svår covid-19. Under det akuta sjukdomsskedet hade de svårast sjuka personerna förhöjda värden av biomarkörer för hjärnskada. Men i proven som lämnades när personerna tillfrisknat var värdena normala för i princip alla deltagare.
Kommentar: Intressant forskning om postcovid.

Andel smittade utomlands på högsta nivå sedan pandemins början

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell har andelen personer som blir smittade utomlands inte varit såhär hög sen precis i början av pandemin, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Andelen av de som blir smittade utomlands ligger på 17 procent, och vanligast är att bli smittad Spanien och i Kroatien inom Europa. Det kan bli aktuellt med strängare rekommendationer för testning för de som varit ute och rest.
Kommentar: Vi följer utvecklingen. 


Omvärldsbevakning 16.05

Visby Lasarett i förstärkningsläge

I dag torsdag tvingades Region Gotland försätta Visby Lasarett i förstärkningsläge, rapporterar SR P4 Gotland. Orsaken är personalbrist i kombination med att det är fler som söker vård än vad det finns vårdplatser.
Kommentar: För kännedom.

Bränderna fortsätter att rasa i Grekland

Värmeböljan håller sitt grepp över Europa och på flera håll rasar bränder. Tusentals människor har hastigt tvingas lämna sina hem för att undkomma lågorna och många byggnader har totalförstörts, rapporterar SVT nyheter. I Greklands huvudstad Aten har tusentals invånare evakuerats och på avstånd se på hur bränderna kom längre in i stadens norra delar.
Kommentar: Vi har publicerat temablock på startsidan med länk till sidan om händelser utomlands.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.50

VMA för Gävle, se nedan, avlarmades 21.50 i går kväll. I övrigt inget att notera.

Onsdag 4 augusti


Omvärldsbevakning 20.30

Förvirring kring vilka restriktioner som kvarstår

Efter de senaste förändringarna av coronarestriktionerna råder det i Norrbottens län viss förvirring kring vilka som kvarstår, rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten. Det här har Länsstyrelsen i Norrbotten märkt av inom flera verksamheter, bland andra inom handel och evenemang.
Kommentar: Liknande rapporter kan kommit från flera olika håll i landet. 

 

Omvärlsbevakning 15.15

Viktigt meddelande till allmänhten i Gävle kommun, Gävleborgs län

Det brinner i återvunnen plast på återvinningscentralen Stena recycling. 
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat på Facebook och Twitter. 

Omvärldsbevakning 11.00

Råd om hemarbete kvar till slutet av september

Dagens Nyheter rapporterar att rådet att arbeta hemifrån ser ut att bli kvar åtminstone till slutet av september, enligt Anders Tegnell. Uppmaningen är en del av Folkhälsomyndighetens allmänna råd.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor.

Astra-vaccinerade kan få tredje dos av annat vaccin

De som vaccinerats med Astra Zenecas covidvaccin bör få en tredje dos av en annan vaccintyp så snart som möjligt. Det säger Anders Björkman, professor i infektionssjukdomar, enligt Sveriges Radio Ekot. Enligt Björkman riskerar fyra av tio som fått Astra Zenecas vaccin  att smittas av den nya deltavarianten och var tredje kan även drabbas av sjukdom. Därför bör man snarast komplettera deras vaccinskydd med en tredje dos av ett mRNA-vaccin, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor i sociala medier. 

Brandfarlig gas har läckt ut i Västerås

En brandfarlig gas har läckt ut i en av ABB:s byggnader på Finnslätten i Västerås, rapporterar SVT Nyheter. Räddningstjänst och ambulans är på plats. Ingen person ska ha kommit till skada.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 08.15

Trängsel på drygt hälften av krogarna i Stockholm

Det är för mycket trängsel på drygt hälften av krogarna i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Under juli månad har drygt hälften av de 480 kontroller som gjorts i Stockholm lett till anmärkning. Det är inte bara avstånden mellan sällskapen på serveringarna som utgör ett trängselproblem på Stockholmskrogarna. Miljöförvaltningen har den senaste tiden fått in rapporter om trängsel i form av dans.
Kommentar: För kännedom. Många skriver till oss om trängsel. 

Tisdag 3 augusti


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.40

Hotell utrymt efter klorgasutsläpp

Ett hotell i centrala Karlstad har utrymts på grund av giftig klorgas från hotellets spa-avdelning.
Larmet kom strax innan 14.30 på tisdagen och det är kemikalier i poolen som reagerat med varandra, rapporterar Sveriges Radio P4 Värmland
Tre ambulanser har kallats till platsen, det finns inga uppgifter om någon person behövt sjukvård.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Kyrka totalförstörd i brand

Under natten har det brunnit i Ansgariikyrkan, som tillhör Equmeniakyrkan, i Vättersnäs i Jönköping. Larmet kom vid klockan 02:15 och räddningsstyrkor från hela länet kallades in för att bekämpa branden, rapporterat Sveriges Radio P4 Jönköping. "Det finns ingen spridningsrisk och inga personer är skadade. Vi har varit inne i kyrkan för att försöka rädda föremål", säger Jonas Petri som är räddningschef i beredskap, till SR.
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor till oss.

Fullt upp för flyget vid sommarens bränder

De helikoptrar och flygplan som staten hyr in har gjort 57 insatser vid skogsbränder hittills i sommar. Främst har det torra och varma vädret lett till en ökad arbetsbelastning i juli.
– Vi har haft alla resurser som vi har haft tillgängliga i hög beredskap, säger Roger Gustafsson, projektledare på MSB till TT. Hittills i sommar har myndigheten deltagit i 57 insatser från och med juni. Detta kan jämföras med omkring 35 insatser under hela 2019 och 62 insatser under hela 2020. Brandrisksäsongen sträcker sig framför allt från maj till september.
Kommentar: För kännedom.

Tredje dos av vaccin mot covid-19 troligen nästa år

Nästa år kommer sannolikt en större andel av befolkningen att erbjudas en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19 men omfattningen är i dagsläget oklar. Vissa riskgrupper kan eventuellt få en tredje dos redan till hösten, skriver Folkhälsomyndigehten på sin webbplats.
Folkhälsomyndigheten bedömer att tillgången på vaccin kommer att vara god under lång tid framöver.
Kommentar: Skriver nyhet och delar i sociala medier.

Måndag 2 augusti


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Hela Sverige kan nu boka vaccin i Uppsala

Från och med idag tar Region Uppsala emot bokningar från invånare i hela Sverige som vill vaccinera sig med Moderna-vaccin.
"Det handlar om att ta tillvara det Moderna-vaccin som finns", säger Erik Sköldenberg, produktionsansvarig på Region Uppsala, Sveriges Radio P4 Uppland.
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 12.00

Risk för kraftiga regnskurar

SMHI meddelar att kraftiga regnskurar väntas vid Upplandskusten samt i Södermanlands och Stockholms län. Skurarna kan ge stora regnmängder på kort tid, men de lokala variationerna väntas bli stora. 
Kommentar: För kännedom. Översvämningsblocket ligger kvar på startsidan. 

Omvärldsbevakning 08.20

Stora bränder på Rhodos

I söndags bröt en stor brand ut på den grekiska ön Rhodos. Stora delar av ön är strömlös och i vissa områden fungerar inte vatten­försörjning eller mobil­telefoni, rapporterar Svenska DagbladetEnligt de senaste prognoserna ska dock värmeböljan i Grekland börja klinga av under tisdagen.
Kommentar: Kan påverka svenskar som befinner sig i de drabbade områdena.