Vecka 4 2021
Söndag 31 januari
Omvärldsbevakning 21.30
Fler doser av Astra Zenecas vaccin mot covid-19
EU kommer att få nio miljoner fler doser av Astra Zenecas vaccin än det senaste beskedet, uppger bland annat SR Ekot och SvD. EU kommer nu att få 40 miljoner doser under första kvartalet, hälften av de från början utlovade 80 miljoner doserna. Astra Zeneca kommer också att utöka kapaciteten för att tillverka vaccin i Europa.
Kommentar: För kännedom.
Omvärldsbevakning 16.40
Misstänkt vaccinfusk i minst nio regioner
Det har förekommit misstänkt fusk och felprioriteringar när det gäller vaccination mot covid-19 i en rad av landets regioner, rapporterar Göteborgs-Posten och hänvisar till TV4 Nyheterna som gjort en sammanställning rapporteringen i lokala medier. Det är inte brottsligt att gå före i en vaccinationskö. Däremot kan det betraktas som olämpligt och leda till konsekvenser för enskilda arbetstagare.
Kommentar: Det har tidigare framkommit att man på olika håll i landet har frångått prioriteringsordningen. Kan ge upphov till frågor och kommentarer i våra sociala medier.
Omvärldsbevakning 12.30
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 10.10
Inget att notera.
Lördag 30 januari
Omvärldsbevakning 21.30
Flera händelser där personer vaccinerats utan att ingå i prioriterad målgrupp
DN uppger att region Stockholm inlett en utredning mot akutsjukhuset i Norrtälje efter att väktare, administrativ personal och städare erbjudits vaccin. Och Aftonbladet skriver att tre enhetschefer i Kiruna kommun vaccinerats före vårdpersonal i kommunen. Cheferna har vaccinerats då man velat återanvända slattar av vaccinet efter att man vaccinerat hemsjukvårdspatienter.
Kommentar: Noterar då denna typ av händelser kan leda till diskussioner i sociala medier.
Rätt skyddsutrustning saknas fortfarande på många äldreboenden
Enligt SR Ekot visar en färsk undersökning från fackförbundet Kommunal att många anställda i äldreomsorgen saknar rätt skyddsutrustning mot covid-19.
Kommentar: För kännedom, kan leda till frågor och diskussioner i sociala medier.
Omvärldsbevakning 16.30
Regeringen skickar hemställan från Folkhälsomyndigheten på remiss
Igår mottog regeringen en hemställan från Folkhälsomyndigheten där de efterfrågar att regeringen beslutar om att utländska medborgare måste uppvisa ett negativt Covid-19 test för pågående infektion för att tillåtas resa in i Sverige. Regeringen meddelar att de nu har skickat Folkhälsomyndighetens hemställan på en blixtsnabb remiss till Polismyndigheten, Kustbevakningen och Migrationsverket.
Kommentar: Regeringen vill ha in myndigheternas svar på måndag och kommer därefter att snabbt fatta beslut i frågan.
Omvärldsbevakning 12.30
Kapacitet för att kartlägga mutationer dröjer
Det dröjer ytterligare en månad innan Sverige har tillräckligt god testkapacitet för att kartlägga mutationer av coronaviruset genom så kallad genomsekvensering, rapporterar Sydsvenskan/TT. Kartläggningen av virusets arvsmassa är viktig för att kunna följa upp och se om viruset förändras gällande exempelvis sjukdomsförlopp eller överförbarhet.
Kommentar: för kännedom. I artikeln jämförs Sveriges kapacitet på 1 procent mot Danmarks kapacitet på 25 procent.
Omvärldsbevakning 10.00
Inget att notera.
Fredag 29 januari
Omvärldsbevakning 21.00
Folkhälsomyndigheten föreslår krav på negativt covid-test för inresa i Sverige
Folkhälsomyndigheten föreslår striktare restriktioner och krav på negativt covid-19-test för inresa till Sverige. Begäran har skickats till regeringen som ska hantera frågan innan nya regler kan börja gälla. Ett antal nya varianter av SARS-CoV-2, viruset som orsakar covid-19, har den senaste tiden spridit sig i omvärlden. Folkhälsomyndigheten skriver att det inte går att veta exakt hur utbredda de olika virusvarianterna är, eftersom testningen ser olika ut i olika länder och smittspridningen förändrar sig snabbt.
För att minska risken för spridning av olika virusvarianter begär nu myndigheten att regeringen inför skärpta restriktioner för inresande till Sverige från samtliga länder. Hemställan ska hanteras av regeringen innan några nya restriktioner kan börja gälla.
Kommentar: Följer frågan i väntan på beslut från regeringen.
Omvärldsbevakning 16.40
Polisen beslutar om anvisade gränsövergångar från Norge
Polisen beslutade på fredagen om anvisade gränsövergångar från Norge till Dalarna och Värmland. Beslutet innebär att de som har särskilda skäl att resa över gränsen anvisas till i första hand fyra särskilda gränsövergångar som alltid är bemannade. Vid övriga gränsövergångar kommer polisen att göra punktvisa kontroller och ha information om inreseförbudet.
Kommentar: Berör resenärer som undantas från inreseförbudet. Har publicerat nyhet och delat i sociala medier.
EMA godkänner vaccin från AstraZeneca
Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har godkänt Astra Zenecas vaccin för alla vuxna, rapporterar bland andra Sveriges Radio och SVT. Däremot uppges att EMA inte kan säga hur säkert vaccinet är för personer över 65 år.
Kommentar: Följer läget och inväntar mer information från Läkemedelsverket.
Omvärldsbevakning 13.00
Gravida uppmanas stanna inne på grund av sopbranden
Botkyrka kommun rekommenderar nu även gravida, de som ammar och personer över 70 år att vistas inomhus när vinden ligger på från sopbranden i Kagghamra, rapporter Sveriges Radio. Sedan tidigare finns samma rekommendation för personer med hjärt-kärlsjukdomar, personer med andningsbesvär och barn upp till 18 år.
Kommentar: Kan skapa oro och leda till frågor från allmänheten.
1177 varnar för överbelastning vid massvaccinering
När vaccineringen av den breda allmänheten drar igång kommer de flesta regioner använda sig av 1177 som bokningssajt. Nu varnar 1177 för att systemet kan överbelastas om inte regionerna fördelar möjligheten att boka tid, rapporterar Sveriges Radio.
– Vi jobbar hela tiden nu dels med att utöka antalet servrar, vi optimerar systemet så att man ska kunna styra bort delar som inte används så mycket och fokusera all kraft på just där det behövs. Så vi försöker på alla sätt ligga steget före här nu, säger Sofie Zetterström på 1177.
Kommentar: Bra att ha koll på denna risk.
Dödsfall har ingen koppling till covidvaccin
Pfizer Biontechs coronavaccin har inte orsakat några dödsfall, enligt en genomgång som europeiska läkemedelsmyndigheten EMA gjort. Därmed avfärdar man rapporter om att vissa dödsfall skulle kunna härledas till coronavaccinering, skriver SvD.
Kommentar: För kännedom
Omvärldsbevakning 09.00
Inget att rapportera
Torsdag 28 januari
Omvärldsbevakning 16.00
Stökigt på vägarna
Väglaget har lett till en del trafikolyckor under dagen, till exempel en masskrock på E4 Uppsalavägen och en seriekrock i Uppsala.
Kommentar: Vi följer väderutvecklingen.
Omvärldsbevakning 13.30
DN/Ipsos: minskat förtroende för hanteringen av pandmin
Förtroende för samtliga centrala myndigheter sjunker, enligt en undersökning från Ipsos som DNbeställt. Även förtroendet för hur regeringen hanterar pandemin sjunker, enligt samma undersökning.
Undersökningen bygger på 1201 intervjuer under perioden 13-25 januari.
– Det här är ingen popularitetstävling, det är betydligt allvarligare än så. Förtroendet är avgörande för hur mycket människor lyssnar på myndigheterna och följer deras rekommendationer, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos till tidningen.
Kommentar: Undersökningen visar samma trend som Kantars senaste undersökning. Vi bör fortsätta följa läget.
Yxman attackerade elev på skola
En elev ska ha blivit lindrigt skadad då en man attackerade honom med en yxa på en skola i Varberg, uppger flera medier, bland annat DN. Mannen är enligt uppgift gripen och det är oklart om han har någon koppling till skolan. Enligt skolledning ska det inte ha förekommit några hot riktade mot skolan.
Kommentar: För kännedom.
Fyra regioner överväger prioriteringar när sista gruppen ska vaccineras
Fyra regioner i landet överväger en särskild prioriteringsordning då den breda allmänheten ska vaccinera sig i den fjärde och sista fasen. Regionerna är Uppsala, Östergötland, Blekinge och Jönköping. Det framgår av en enkät som SR Ekot gjort.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten och oklarheter om vad som gäller för att vaccineras.
Misstänkt föremål utanför tidningsredaktion uppföljning
Enligt polisen har bombskyddet lämnat platsen och det misstänkta farliga föremålet har transporterats från platsen. Hoten på det misstänkta föremålet var riktade mot tidningen VLT, säger tidningens chefredaktör till SR P4 Västmanland.
Kommentar: Slutar följa. Se även tidigare anteckning.
Regionerna söker extrapersonal inför vårens vaccineringar
Alla regioner kommer att anställa extrapersonal när de inleder vaccinationen av den breda allmänheten mot covid-19 i vår. De flesta regionerna känner sig trygga med personalsituationen, men är oroliga att leveranserna av vaccinet kommer att dröja. Det rapporterar SR Ekot.
Kommentar: Det finns en oro för att vaccineringen inte ska kunna genomföras enligt plan. Vi följer läget.
Omvärldsbevakning 10.30
Misstänkt föremål utanför tidningsredaktion
Det så kallade VLT-huset i Västerås har spärrats av då man funnit ett misstänkt föremål utanför, rapporterar bland andra SR P4 Västmanland och TT. I huset finns redaktionen för Vestmanlands läns tidningar, VLT. Polisens bombskydd ska undersöka föremålet. På föremålet ska det finnas hotfulla meddelanden.
Kommentar: För kännedom om händelsen skulle utvecklas.
Problem att nå 112 under natten
Det har inte gått att ringa 112 med Telia och Tele2 i delar av Dalarna, Värmland, Örebro län, Västmanland, och Uppsala. Felet uppstod 02.50 och var avhjälpt vid 05.20. Det skriver Polisen på sin webbplats.
Kommentar: För kännedom. Det finns i nuläget inga rapporter om allvarliga konsekvenser på grund av felet.
Smitta på äldreboende trots vaccinering
Tio personer på ett äldreboende i Göteborg har konstaterats smittade med covid-19 trots att de fått två doser vaccin. Den andra dosen gavs 19 januari, rapporterar flera medier, bland andra SVT. Enligt Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys, som intervjuas i Aftonbladet, så är det inte konstigt då vaccinet inte skyddar mot att bli infekterad men däremot att bli sjuk.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten.
Kraftigt snöfall i östra Sverige
Ett kraftigt snöväder som tagit sig från västkusten via Skåne och Blekinge rör sig under torsdagen norrut längs ostkusten. I Stockholm väntas upp mot 15-20 centimeter snö. SMHI har utfärdat en klass 1-varning. I övriga delar mindre mängder snö. Detta uppmärksammas av flera medier, bland andra SR Ekot.
Kommentar: Kan ställa till med svåra trafikproblem. Följer läget.
Onsdag 27 januari
Omvärldsbevakning 20.10
Norge stänger gränserna
Från midnatt natten till fredag inför Norge de strängaste inresereglerna sedan i mars förra året, rapporterar SVT. På en presskonferens meddelades att även de svenskar som arbetspendlar till landet inte längre kommer att släppas in. Undantag finns, som exempelvis vårdpersonal och andra funktioner som bedöms som samhällskritiska.
Kommentar: Gränsen mellan Sverige och Norge stängs nu även från den norska sidan. Orsaken är det muterade viruset från Storbritannien.
Muterat virus finns i 70 länder
Enligt WHO har det muterade coronaviruset som först upptäcktes i Storbritannien nått en spridning i 70 länder, rapporterar Svenska Dagbladet/TT-AFP. Det är tio fler än i WHO:s rapport för en vecka sedan. Den variant av coronaviruset som först upptäcktes i Sydafrika, har nått 31 länder, och en muterad variant som analyserats i Brasilien har fått en spridning i 8 länder.
Kommentar: för kännedom.
Omvärldsbevakning 15.30
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 13.00
Brittisk mutation av corona kan vara på väg att bli den dominerande
I Sverige finns nu 95 kända fall av den brittiska coronavarianten. Av dessa är det 29 som saknar koppling till personer som rest till Storbritannien. Den nya muterade varianten kan vara på väg att bli den dominerande coronavarianten, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell, skriver Dagens Nyheter. Det finns ingenting som tyder på att de godkända vaccinerna inte biter på mutationen.
Kommentar: För kännedom. Kan skapa frågor om nedsträngning likt den i Oslo och i Storbritannien.
Kraftigt minskad försäljning av antibiotika
Under år 2020 minskade försäljningen av antibiotika på recept med 17 procent jämfört med året innan. Minskningen syns i alla åldersgrupper, men framförallt hos barn upp till sex år, det meddelar Folkhälsomyndigeten. Detta kan bland annat bero på att den fysiska distanseringen och smittskyddsåtgärderna under covid-19-pandemin har medfört en minskad spridning även av andra infektioner.
Kommentar: För kännedom.
Erbjudande om vaccin kan vara bedrägeri
Tv-personligheten Leif GW har blivit erbjuden Pfizers vaccin mot covid-19 av privatläkare enligt flera medier, bland annat Aftonbladet. Enligt chefen för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, Emma Spak kan det röra sig om bedrägeri eftersom vaccinet ska erbjudas gratis i Sverige. Om någon hör av sig och erbjuder vaccin till en kostnad ska man vara misstänksam och fundera på om det rör sig om ett bedrägeri och kontakta polisen.
Kommentar: För kännedom.
Forskare: Lika viktigt att avstå alkohol som att tvätta händerna
SR rapporterar att ledande alkoholforskare har skrivit en ny rapport där man starkt rekommenderar att avstå från alkohol under pandemin. Detta eftersom immunförsvaret försvagas samtidigt som omdömet försämras under påverkan av alkohol, vilket ökar risken för att själv bli smittad och smitta andra.
Kommentar: För kännedom.
Möjligt läkemedel mot coronaviruset i tidiga försök
Ett läkemedel tänkt som cancerbehandling har i en studie i tidskriften Science visat lovande resultat mot coronaviruset, rapporterar SR.
Kommentar: För kännedom.
Omvärldsbevakning 08.55
Inget nytt att notera.
Tisdag 26 januari
Omvärldsbevakning 20.00
Kravaller i flera städer i Nederländerna
Flera hundra personer har gripits sedan helgen efter upplopp och protester. Dessa har skett med anledning av utegångsförbudet som infördes i lördags. Polisen tror att protesterna kommer att fortsätta, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: För kännedom om frågor uppstår.
Omvärldsbevakning 16.00
Inget att rapportera.
Omvärldsbevakning 12.00
Uppdatering: Uppgifter om att Astra Zenecas vaccin inte godkänns för personer över 65
Tyska myndigheter går nu ut och dementerar de medieuppgifter som förekommit om att Astra Zenecas vaccin skulle ha en mycket lägre effektivitet för personer över 65 år, skriver SVT Nyheter.
Kommentar: För kännedom.
Omvärldsbevakning 08.20
Strängare inreserestriktioner till Finland från Sverige
Natten till onsdag kommer det åter gälla strängare regler för inresa till Finland från Sverige. Från onsdag och 30 dagar framåt kommer endast arbetspendling vara tillåten om arbetsgivaren kan motivera varför en arbetsuppgift är kritisk och inte kan skjutas upp rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten.
Kommentar: För kännedom ifall frågor från allmänheten kommer.
Uppgifter om att Astra Zenecas vaccin inte godkänns för personer över 65
Tidningen Expressen rapporterar om tyska medieuppgifter som rör Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Enligt uppgifterna kommer EU-kommissionen endast att godkänna vaccinet för personer under 65 år, eftersom effektiviteten hos vaccinet understiger 10 procent för äldre personer. Astra Zeneca tillbakavisar uppgifterna.
Kommentar: Bra att känna till att dessa uppgifter förekommer. Astra Zenecas vaccin är ett av de vaccin som ingår i EU-kommissionens förköpsavtal som Sverige deltar i.
Måndag 25 januari
Omvärldsbevakning 20.55
Inget nytt att notera.
Omvärldsbevakning 16.30
Modernas vaccin effektivt mot nya virusvarianter
Vaccintillverkaren Modernas vaccin mot covid-19 fungerar även mot de nya virusmutationer som uuptäckts i Storbritannien och Sydafrika rapporterar Sveriges Radio. Tester visar att vaccinet ger antikroppar på samma nivå för den brittiska variantent som mot tidigare varianter av viruset. Gällande den Sydafrikanska varianten var nivåerna lägre, dock ändå över det som förväntas vara skyddande.
Kommentar: För kännedom.
Omvärldsbevakning 13.00
Många gripna efter protester mot coronarestriktioner
Polisen i Nederländerna har gripit hundratals personer efter våldsamma protester mot landets restriktioner, skriver GP/TT. Det handlar bland annat om utegångsförbudet mellan klockan 21 och 04.30 varje dag. I Amsterdam greps 200 personer som kastat sten och smällare och i Enschede försökte våldsverkare slå sönder aktumottagningens fönsterrutor på ett sjukhus. Även från andra städer rapporteras det om oroligheter.
Kommentar: För kännedom om detta skulle sprida sig till fler länder och kanske även till Sverige.
Omvärldsbevakning 09.00
Forskare tveksam till bara en vaccindos
Läkemedelsföretaget Johnson & Johnson hoppas att deras vaccin kan förenkla processen kring vaccinering. Dels har den inte samma krav på kylförvaring som Moderna och Phizer, men framförallt hoppas man att det räcker med en dos av vaccinet. I en nyligen publicerad studie uppvisade försökspersoner som fått en dos av vaccinet höga nivåer av antikroppar efter 71 dagar. Vaccinforskaren Matti Sällberg vid Karolinska Institutet, är dock tveksam, rapporterar Svenska Dagbladet.
– Man har testat med både en och två doser och studien visar att man får betydligt bättre immunsvar från två doser. Jag tror att man i slutändan kommer att rekommendera två doser. En dos kan sannolikt ge ett skydd, men då är vi nere och dansar kring 50 procents effektivitet, säger han.
Kommentar: För kännedom om det skulle komma frågor om vaccinet.