Vecka 5 2021
Söndag 7 februari
Omvärldsbevakning 21.10
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 17.00
Klass 2-varning för Skåne nedgraderad
SMHI nedgraderade på söndagen den klass 2-varning som utfärdades för snö med drivbildning i Skåne söndag eftermiddag och kväll. Varningen ligger kvar för snöfall i samma område men har nu klass 1.
Kommentar: Har uppdaterat nyhet på webben och Facebookinlägget.
Omvärldsbevakning 14.30
Flera norska städer stängs
Söndag kväll inför Norge en omfattande nedstängning i Bergen, Kvarn och Ulvik efter ett utbrott av den brittiska virusmutationen. Det innebär att ett stort antal butiker stängs, arrangemang utanför hemmet förbjuds, skolor inför distansundervisning och alkoholservering stoppas, rapporterar SR. De nya reglerna gäller minst en vecka framåt.
Kommentar: För kännedom vid frågor.
Omvärldsbevakning 10.50
Inget att notera.
Lördag 6 februari
Omvärldsbevakning 21.30
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 18.00
Första leveransen av AstraZenecas vaccin till Sverige
På lördagen levererades de första doserna av AstraZenecas vaccin till Sverige, några dagar tidigare än beräknat. Det rapporterar bland andra SVT. Leveransen var beräknad till måndag men hur många doser det handlar om kan presschefen inte uppge. Astra Zenecas vaccin ska i stället ges till åldersgruppen 18-65 år eftersom Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar att vaccinet ges till personer som är äldre.
Kommentar: För kännedom vid frågor om vaccinet och vaccinationsplanerna.
Omvärldsbevakning 14.45
Klass 2-varning för snöfall i Skåne
SMHI har utfärdat en klass 2-varning för snöfall som kan ge kraftig drivbildning i Skåne under söndag eftermiddag och kväll. Varningen gäller för södra halvan av Skåne med största påverkan norr om Simrishamn och söder om Degeberga. En klass 2-varning innebär risk för stora trafikproblem och risk för störningar i el- och teleförsörjningen. Totalt väntas 10-20 centimeter snö som i kombination med upp till friska ostliga vindar kan leda till kraftiga drivbildningar.
Kommentar: Har publicerat nyhet.
Omvärldsbevakning 11.00
R-talet ökar i flera regioner
I flera av landets regioner ökar nu R-talet igen, det vill säga antalet personer som varje covidsjuk person smittar i genomsnitt. R-talet i många regioner ligger strax under eller strax över ett, rapporterar DN. Även om antalet smittade fortsätter att minska nationellt betyder ett stigande R-tal under ett att den nedåtgående trenden i smittspridningen mattas av. Folkhälsomyndigheten varnade på torsdagen för att kurvan snabbt kan vända upp igen, om befolkningen slappnar av och ökar sina fysiska kontakter.
Kommentar: Kan leda till frågor om hur smittspridningen ser ut, med tanke på den tidigare varningen för en tredje våg.
Danmark inför nya inreserestriktioner
I stort sett alla som reser in i Danmark från och med söndag 7 februari ska visa upp ett negativt coronatest och sitta i tio dagars karantän. Det meddelar danska transportdepartementet, rapporterar DN. https://www.dn.se/varlden/danmark-infor-karantan-och-testkrav/ Reglerna gäller under hela februari med möjlighet till förlängning. Vissa undantag från reglerna görs för personer som bor nära gränsen och för de som jobbpendlar till och från Danmark.
Kommentar: Berör arbetspendlande och boende svenskar på båda sidor om gränsen.
Fredag 5 februari
Omvärldsbevakning 20.30
Allmän spridning av brittiskt muterat coronavirus i Gävleborg
Det brittiska, muterade coronaviruset sprids nu allmänt i Region Gävleborg, uppger SVT Gävleborg. Elva procent av de positiva testerna av covid-19 som togs i region Gävleborg under vecka 4 innehöll den brittiska virusvarianten, skriver regionen i ett pressmeddelande. Trycket på regionens IVA-platser är stort och en tredje våg av coronapandemin bedöms vara på väg.
Kommentar: För kännedom. Med en mer allmän spridning av denna virusvariant ökar risken för större smittspridning och påverkan på hälso- och sjukvården.
Omvärldsbevakning 17.15
Folkhälsomyndigheten förtydligar målgruppen för vaccination i fas 3
Folkhälsomyndigheten har fått kritik för att ha angett papperslösa i målgrupperna för vaccination under kommande fas 3 (se notering tidigare idag) och har nu valt att ta bort exemplet i sin beskrivning av målgrupperna, skriver Aftonbladet. På sin webbplats förtydligar Folkhälsomyndigheten vad de avser med personer med tillstånd som innebär svårigheter att följa råd om smittskyddande åtgärder, samt att avsikten med skrivningarna inte varit att hela grupper av människor ska prioriteras.
Kommentar: Noterar om vi får frågor i social medier.
Omvärldsbevakning 13.20
Kritik mot vaccinprioritering
Efter att Folkhälsomyndighetens igår meddelat ändringar i prioritetsordningen för vaccination mot covid-19 höjs nu flera kritiska röster. Förändringen innebär bland annat att socialt utsatta och papperslösa ska vaccineras i fas 3, före den breda allmänheten.
– Papperslösa, ska de gå före i kön för att de är papperslösa? Det där är en otrolig farlig väg att gå, säger moderatledaren Ulf Kristersson till Aftonbladet.
Han undrar också vilka individdata som ska användas för utsatthet och ser en risk för att grupper ställer mot varandra.
– Ska man gå in på individnivå och kolla vilken sorts utsatthet människor lever i? Jag tror att det är riktigt, riktigt farligt, säger han till tidningen.
Kommentar: Kan leda till frågor och diskussioner i sociala medier.
Lärare vill prioriteras vid vaccination
Lärarförbundet kräver att Folkhälsomyndigheten tänker om och prioriterar samhällsviktiga yrkesgrupper, däribland lärare, i vaccineringen mot covid-19, rapporterar GP/TT.
– Självklart ska riskgrupperna få sina doser först, men efter dem och vård- och omsorgspersonalen, måste andra med samhällsviktiga yrken erbjudas vaccin. Det gäller inte minst lärarna som ser till att utbildningen fungerar trots pandemin, säger förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.
Kommentar: Kan leda till frågor och diskussioner i sociala medier.
Omvärldsbevakning 09.00
Andra virusvåg i Amazonas oroar
Enligt studier skulle den brasilianska staden Manaus ha uppnått flockimmunitet mot covid-19 efter förra årets kraftiga smittspridning. Men nu drabbas staden minst lika illa igen. Nu diskuterar man huruvida det kan handla om ett mätfel eller tecken på att nya virusmutationer kan ha lyckats lura immunförsvaret, rapporterar SvD/TT.
– Det här är det mest dramatiska och oroväckande som jag har läst på länge när det gäller covid-19, säger Anders Björkman, professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet till TT. Enligt Anders Björkman finns det en risk att viruset kan utveckla motståndskraft även mot vaccinets antikroppar.
Men Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Göteborgs universitet, anser att den farhågan är överdriven.
– Jag håller med om att det är en intressant aspekt, om det skulle vara sant. Men jag tycker inte att de presenterar övertygande bevis för att den här varianten har lyckats undfly immuniteten. Det kanske kommer att hända i framtiden, men det kostar på för viruset och då blir det ofta mindre farligt, eller så kraschar det, säger han.
Kommentar: Kan oroa och leda till frågor från allmänheten.
Torsdag 4 februari
Omvärldsbevakning 20.50
Inget nytt att notera.
Omvärldsbevakning 16.15
Rekommendationer inför sportlovet från Folkhälsomyndigheten
Folkhälsomyndigheten har tagit fram information om hur man planerar för säkra aktiviteter under sportlovet.
Kommentar: För kännedom.
Även gymnasieungdomar tillåts idrotta
Folkhälsomyndigheten öppnar upp för att även äldre ungdomar som är födda 2002 eller senare kan delta i organiserade idrotts- och fritidsaktiviteter, både inomhus och utomhus.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet.
Nytt digitalt vaccinationsintyg tas fram
Regeringen har gett tre myndigheter i uppdrag att ta fram ett digitalt vaccinationsintyg som man hoppas ska finnas på plats 1 juni 2021.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet.
Ändringar i prioritetsordningen för vaccinering
Folkhälsomyndigheten har ändrat i prioritetsordningen för vaccineringen mot covid-19. Alla som fyllt 65 år ska prioriteras i vaccinationsarbetets andra fas.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet.
Omvärldsbevakning 12.15
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 08.30
Sveriges mål: Digitalt vaccinationsintyg till sommaren
Ett digitalt intyg som visar att man är vaccinerad mot covid-19 ska vara på plats till den 1 juni. Det är regeringens mål, enligt digitaliseringsminister Anders Ygeman, rapporterar SVT och flera andra medier. – Alla som vaccineras har rätt att få ett intyg av vaccinatören. Nu tar vi fram en digital infrastruktur för vaccinationspass och verifiering av dessa. Det kommer göra vaccinationsintygen säkrare, enklare och internationellt gångbara, säger Ygeman.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet.
Justeringar för prioordningen för vaccineringen
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger på en presskonferens att det blir vissa justeringar i prioriteringen i fas 2 av vaccineringsprocessen. Nu säger man från 65 år och uppåt i stället för 70 år, rapporterar SR.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet.
Onsdag 3 februari
Omvärldsbevakning 21:30
Nu ökar virushalten i avloppsvattnet igen
Virushalterna i avloppsvattnet sjönk de senaste veckorna i Göteborg, Stockholm och Uppsala. Preliminära resultat från tre olika forskningsstudier visar nu på att den nedåtgående trenden har brutits i alla tre städerna. Enligt preliminära resultat från forskningsstudier.
SVT nyheter
Kommentar: För kännedom
Omvärldsbevakning 16:00
Regeringens presskonferens om krav på negativt test för att resa in i Sverige har tagits upp av flera medier.
Omvärldsbevakning 13.20
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 09.00
Danmark inför digitalt "coronapass"
Passet kommer innehålla information om innehavaren har bilvit vaccinerad mot covid-19. Coronapasset ska kunna användas av personer som reser utomlands och kommer vara klart om tre-fyra månader rapporterar SVT Nyheter/TT. Tanken är även att passet ska kunna användas av danskar för att gå på restauranger, konferenser, musikfestivaler och sportevenemang.
Kommentar: För vår kännedom.
Tisdag 2 februari
Omvärldsbevakning 21:15
Inget nytt att notera.
Omvärldsbevakning 16:15
AstraZenecas vaccin rekommenderas inte till personer över 64 år
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Astra Zenecas vaccin i första hand ges till personer mellan 18 och 64 år. Personer över 64 år bör istället få något av de tidigare godkända vaccinerna från Pfizer och Moderna.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i sociala medier.
Ökad spridning av den brittiska virusvarianten i Sverige
Folkhälsomyndigheten har undersökt över 2 000 fall av covid-19 för att få reda på förekomsten av den brittiska muterade virusvarianten i Sverige. Elva procent av proverna visade sig vara av den brittiska varianten.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i sociala medier.
Omvärldsbevakning 12:15
Inget att notera
Omvärldsbevakning 8:00
Klass 1 varning för snöfall
Stockholms län och Roslagskusten, upp till 10 cm nysnö.
Kommentar: För kännedom
DN/Ipsos: Stor majoritet säger ja till att vaccinera sig
En tydlig majoritet på 82 procent av svenskarna tänker vaccinera sig mot covid-19, enligt en undersökning från DN/Ipsos. Det är en kraftig ökning sedan förra mätningen.
Kommentar: För kännedom
Måndag 1 februari
Omvärldsbevakning 20.00
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 15.45
UD avråder från alla resor till Myanmar
Utrikesdepartementet avråder från alla resor till Myanmar efter militärens statskupp, rapporterar Aftonbladet. Utrikesminister Ann Linde (S) kallar situationen allvarlig och ber svenskar på plats att undvika folksamlingar.
Kommentar: För kännedom. De svenskar som befinner sig på plats uppmanas inte att lämna landet.
Astra Zenecas vaccin sannolikt inte för äldre
Äldre personer kommer sannolikt inte att rekommenderas Astra Zenecas vaccin mot covid-19 i Sverige, uppger Folkhälsomyndigheten för Dagens Medicin, enligt Göteborgs-Posten. EU godkände vaccinet i fredags och Tyskland har valt att införa en övre åldersgräns eftersom det saknas data över skyddseffekten för personer över 55 år. Svenska Folkhälsomyndigheten lutar alltså mot en liknande bedömning.
Kommentar: Vi följer utvecklingen av vaccintationsarbetet.
Sverige får dubbelt så många doser från Pfizer och Biontech
Sverige kan räkna med 13 miljoner doser av Pfizer och Biontechs coronavaccin – dubbelt så många som tidigare avtalats. Det säger vaccinsamordnare Richard Bergström, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Kommentar: Den ökade produktionstakten leder förhoppningsvis till att befolkningen får tillgång till covid-19-vaccin snabbare.
Krav på covidtest kan gälla från helgen
Regeringen siktar på att till helgen införa det nya kravet på covidtest vid inresa för utlänningar, rapporterar Sydsvenskan/TT. Polisen varnar dock för att kontrollerna tar resurser från polisens andra uppgifter.
Kommentar: Vi följer.
Omvärldsbevakning 13.15
Inget nytt att notera.
Omvärldsbevakning 08.40
Pågående militärkupp i Myanmar
Svenskar som befinner sig i Myanmar uppmanas av ambassaden till stor försiktighet och att undvika demonstrationer pch politiska sammanskomster/ folkmassor. En militärkupp har inletts i Myanmar och undantagstillstånd har utlysts av militären.
Kommentar: För kännedom.