Vecka 7 2016
Söndag 21 februari
Omvärldsbevakning 22.00
Polisen söker fortfarande efter eventuell bomb
Fortfarande vid 22.00 fanns inga uppgifter om resultatet av polisens sökande efter en eventuell bomb i köcentrumet Allum i Partille.
Kommentar: Fortsätter följa händelseutvecklingen.
Flygstrejk riskerar bryta ut i morgon bitti
Om parterna mellan arbetsgivaren och kabinanställda på SAS inte kommer överens under natten bryter en strejk ut klockan sju i morgon bitti, skriver Aftonbladet. Bryter strejken ut berörs SAS-flyg på sträckorna mellan Arlanda och Kalmar, Visby, Ronneby, Sundsvall, Åbo, Vasa och Tammerfors. SAS hotar som motåtgärd med att lägga ner ett "stort antal regionallinjer". Parallellt pågår en konflikt mellan pilotfacket SPF och GEC om samma frågor. Strejk är varslad till på torsdag.
Kommentar: Krisinfo följer händelseutvecklingen.
Sammanfattning 17.00
Bombhotet i Partille har dominerat i medierna under eftermiddagen. Utöver det följde medierna, bland annat SR, upp följderna av cyklonen Winston på Fiji med ögonvittnesskildringar av svenskar på semester. Flera medier, bland annat BBC, rapporterade också om att upploppen i delstaten Haryana bestod i kastmotsättningar. Nio personer har dödats. Huvudstaden New Delhi står på tröskeln till en allvarlig vattenbrist efter att vattenförsörjningen skurits av på grund av upploppen.
Omvärldsbevakning 16.45
Köpcentrum utrymt efter bombhot
Polisen har utrymt köpcentrumet Allum i Partille efter uppgifter om bombhot, och spärrat av på 100 meters avstånd. Nationella bombskyddet är på plats men hade ännu vid 16.45 gått in. Både räddningstjänst och ambulans står beredda.
Kommentar: Krisinfo följer händelseutvecklingen. Några artiklar med intervjuer på plats: SvT, SR, GP.
Klagomålen på postutdelning ökar kraftigt
SvT har ett inslag om stora problem med postutdelningen i hela landet. Klagomålen till Post och telestyrelsen har ökat med 33 procent, från 638 klagomål år 2014 till 847 klagomål 2015, enligt SvT. Brev försvinner och brev försenas. Postnord vill inte ännu offentliggöra sin statistik från 2015.
Kommentar: För kännedom, eftersom förväntan från allmänheten på postutdelningen är att den är hundraprocentig.
Omvärldsbevakning 10.30
Upplopp i delstaten Haryana i Indien
Svenska ambassaden i New Delhi skriver på sin nyhetssida om flera dagars upplopp med hittills nio döda i delstaten Haryana, som gränsar till Delhi. Det råder utegångsförbud i städerna Rohtak, Bhiwani, Jhajjar, Jind, Hisar, Hansi och Sonipat och väg- och tågtrafiken har drabbats av allvarliga störningar. Upploppen påverkar också vattentillförseln till Delhi, med risk för behov av vattenransonering.
Kommentar: Svenskar på plats uppmanas följa myndigheternas anvisningar, undvika folksamlingar och hålla sig informerad om läget via nyhetskanaler. Krisinfo följer utvecklingen, men avvaktar publicering tills eventuell reseavrådan utfärdas.
Elen tillbaka efter avbrott i Dalarna
Stora delar av Dalarna drabbades av elavbrott under natten. Enligt elbolaget har samtliga abonnenter fått tillbaka strömmen redan. Orsaken till elavbrottet är ännu oklar. I Falun orsakade avbrottet dessutom driftstörningar i fjärrvärmenätet, något som väntas pågå även under måndagen. DN
Kommentar: För kännedom.
Lördag 20 februari
Omvärldsbevakning 22.30
Oklara skador efter oväder på Fiji
Orkanen Winston över Fiji-öarna har nu, tidigt söndag morgon lokal tid, passerat huvudöarna och vinden har mojnat. Men ännu är uppgifterna knapphändiga om hur öarna drabbats.
Kommentar: Ingenting har publicerats på UD eller i medier om berörda svenskar, varför Krisinfo trappar ner bevakningen av orkanen.
Branden på Scandinavian Star 1990 dyker upp i medierna
En intervju med en av utredarna av branden på Scandinavian Star som tog 159 människors liv har spridits av flera svenska medier, bland andra SvT, GP och Sydsvenskan. I danska Politiken berättar den pensionerade utredaren Flemming Thue Jensen för första gången på 26 år om sina egna iakttagelser på den brandskadade färjan.
Kommentar: För kännedom och utifall uppgifterna väcker känslor hos offrens anhöriga.
Förhöjd lavinrisk längst i norr
Lavinprognosen för de båda områdena Abisko/
Kommentar: För kännedom.
Sammanfattning 17.00
Snöfallet i västra Sydsverige ställde till med många trafikolyckor och avåkningar. Dock har inga stora trafikproblem rapporterats. Krisinformation har även hållit ett öga på orkanen Winston som just nu träffar Fijis huvudöar med monsterstyrka, upp till 100 m/s i byarna. Fram till 16.30 har inga skador meddelats.TT-nyhet om att det skett flera lavinolyckor senaste tiden spreds i medierna. Dock är lavinfaran inte förhöjd från den 2:a, måttlig lavinfara, som varit förhärskande en tid.
Omvärldsbevakning 17.00
Ingenting att rapportera.
Omvärldsbevakning 09.00
Flera klass 1-varningar för snöfall resp hård vind
SMHI har utfärdat en fjällvädervarning för hård vind i fjällen i Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län. I sydvästra Sverige drar ett snöfall in västerifrån och en klass 1-varning är utfärdad för morgonen och förmiddagen för Hallands, Västra Götalands och Värmlands län.
Kommentar: För kännedom.
Fredag 19 februari
Omvärldsbevakning 22.00
Telestörningarna åtgärdade
Tog bort Just-nu på förstasidan.
Orkan på väg mot Fiji, slår till imorgon lördag
Orkanen Winston är på väg mot Fiji och väntas nå huvudöarna imorgon. Orkanen är graderad som en fyra på en femgradig skala skriver SMHI. Orkanen riskerar även att ge kraftigt regn och stormfloder som kan orsaka bland annat jordskred. Enligt Tropical stormrisk väntas orkanen uppgraderas till en femma när den når Fiji.
Kommentar: Följer
Tåg utrymdes efter brand
Ett snabbtåg med 260 passagerare började brinna mellan Stockholm och Göteborg under eftermiddagen skriver SVT. Det var en full tutvecklad brand i loket, brandorsaken är oklar och alla passagerare evakuerades. Branden orsakade totalstopp i tågtrafiken under några timmar. Under kvällen kunde ett spår öppnas för trafik men fortfarande är det stora förseningar i trafiken. SJ uppger till Sveriges Radio att det är extremt sällsynt att ett tåg börjar brinna.
Kommentar: För kännedom
Kulingvarning klass 1 längs hela svenska kusten utom Norra kvarken och Bottenviken.
Kommentar: För kännedom
Över tusen barn på HVB-hem i Malmö utan bedömning av behov
TT skriver att många kommuner brister i mottagandet av ensamkommande flyktingbarn. Bland annat är över tusen barn placerade på HVB-hem i Malmö utan att socialsekreterare träffat dem för att bedöma deras behov. Kommunen har lex Sarah-anmält sig till IVO.
Kommentar: För kännedom.
Polisen om hur de arbetar med utvisningar
På sin webbsida skriver polisen om hur de hanterar tvångsutvisningar med anledning av flyktingsituationen. Frågorna besvaras av Patrik Engström, chef för Noas gränspolissektion.
Kommentar: För kännedom, ev kan FAQ uppdateras med uppgifterna
Sammanfattning 15.20
En större vattenläcka i Göteborg har föranlett staden att uppmana invånarna att spara på dricksvatten idag och i helgen. Även Partille kommun gick ut via sociala medier och Krisinformation.se har delat kommunernas inlägg. Flera riksmedier rapporterar om ett X2000-tåg som evakuerats efter en brand men ingen person har kommit till skada. Krisinformation har också delat information om telestörningarna som pågår i delar av Östergötland, se anteckning nedan.
Omvärldsbevakning 15.20
Polisens särskilda händelse avslutas: Siffror över brott släpps
Polisen meddelar att de avslutar den särskilda händelsen ”Alma” och att flyktingsituationen kommer att hanteras inom ramen för ordinarie polisverksamhet framöver. Aftonbladet rapporterar att Polisen nu släppt de siffror över brott som begåtts av eller mot asylsökande vilka tidigare samlats under koden R291.
Kommentar: För kännedom.
Telestörningar i delar av Östergötland
Krisinformation.se har delat Motala kommuns https://www.facebook.com/Motalakommun/?fref=ts information om telestörningar i Östergötland. Enligt Tele2 ska störningarna vara avhjälpta mellan 16 och 17 ikväll.
Kommentar: Krisinformation.se följer.
Omvärldsbevakning 11.10
Göteborgare uppmanas att spara på vatten
Göteborgs stad uppmanar invånarna att spara på dricksvattnet efter en läcka. Även SR P4 Göteborg rapporterar om detta.
Kommentar: Krisinformation.se har delat Göteborgs stads Facebookstatus om detta.
Tropisk cyklon vänder tillbaka över Fiji
Den tropiska cyklonen Winston väntas enligt uppgifter som återges av GDACS att åter kunna träffa önationen Fiji i Stilla Havet. Cyklonen gick till en början österut och har redan drabbat delar av Fiji men den har nu alltså vänt västerut igen. Sveriges ambassad uppmanar svenskar att följa myndigheternas råd.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.
Omvärldsbevakning 08.00
Inget att rapportera.
Torsdag 18 februari
Omvärldsbevakning 22.00
Inget att rapportera.
Sammanfattning av dygnet 16:20
Sprängdådet i Ankara har och explosionen i Sydöstra Turkiet under förmiddagen har präglat nyhetsflödet det senaste dygnet. Det finns inga uppgifter att svenskar drabbats i dåden. Under eftermiddagen toppade många medier med explosionsrisken på Gärdet i Stockholm, faran blåstes dock över vid 15-tiden.
Omvärldsbevakning 16:00
Larm om explosionrisk i Stockholm
Polis, ambulans och den nationella bombgruppen larmades vid 13-tiden om ”överhängande fara för explosion” på Gärdet i Stockholm. – Vi ska göra en husrannsakan på en adress. Då har vi som försiktighetsåtgärd tagit med bombgruppen som en extra resurs, om det eventuellt skulle behövas. Ambulans följer med automatiskt då, säger polisens presstalesman Sven Erik Olsson till DN.
Kommentar: Enligt medieuppgifter blåstes larmet av vid 15-tiden.
Omvärldsbevakning 13:15
Ny explosion i Turkiet
Minst sju personer har dödats när en militärkolonn i Sydöstra Turkiet skakats av en explosion, uppger säkerhetskällor för Reuters, skriver bland annat DN.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen i Turkiet.
Omvärldsbevakning 08:00
Ännu oklart vem som ligger bakom Ankarattacken
Hittills har ingen tagit på sig dådet men en talesperson för regeringspartiet AKP kallar explosionen för en terrorhandling, rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Fortsätter att följa. Krisinformation återgav nyheten och länkade till svenska UD:s rekommendationer igår kväll här i omvärldsbevakningen samt på twitter och facebook.
Onsdag 17 februari
Omvärldsbevakning 21:50
Sprängdådet i Turkiet
Minst 28 personer har dödats och fler än 60 har skadats i ett sprängdåd i Turkiets huvudstad Ankara under onsdagskvällen.Det uppger en talesperson för den turkiska regeringen, enligt flera svenska medier. Bland dem SVT Nyheter och Dagens Nyheter.
Det finns inga uppgifter om drabbade svenskar i bombdådet. Svenska UD uppmanar svenskar på plats att kontakta sina anhöriga. Se länk nedan.
Omvärldsbevakning 21:00
Explosion i Ankara med många dödade och skadade
En explosion har ägt rum i närheten av parlamentsbyggnaden i centrala Ankara på kvällen den 17 februari. Ett obekräftat antal personer har dödats och skadats.
Om du befinner dig i Turkiet, vänligen hör av dig till anhöriga i Sverige, skriver Svenska Ambassaden i Ankara på Utrikesdepartementets webb.
Sammanfattning av dygnet 16:50
Inga stora händelser ur vårt perspektiv. Några medier har rapporterat om att region Jönköping går ut och avråder gravida kvinnor från icke nödvändiga resor till länder där zikaviruset sprids.
Lokala medier rapporterar om lavinen som gick i Sälenfjällen i dag, men nyheten har inte fått något större genomslag trots att det är sportlovstider.
Omvärldsbevakning 16:15
Region Jönköping avråder gravida kvinnor från att resa till områden med zikavirus
Region Jönköping skriver på sin webbplats att de avråder gravida kvinnor från icke nödvändiga resor till länder med spridning av zikavirus. – Vi vill stödja barnmorskor och läkare som pratar med kvinnor som ska resa till det här området, i hur man ska tänka. Med tanke på bland annat OS i Rio de Janeiro i augusti vill vi vara tydliga, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare i Jönköpings län. Flera medier har också uppmärksammat detta. Bland annat SVT och SR Jönköping.
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten.
Slukhål stänger vägbana till fredag
Ett mindre slukhål på E4 mellan Lästringe och Tystberga utanför Nyköping har stängt vägen i södergående riktning. Enligt Trafikverkets senaste prognos kommer trafiken att återupptas på fredag. Trafiken leds om via väg 800, med stor risk för köbildning och förseningar för trafikanterna. Den norrgående trafiken flyter dock på som vanligt, skriver bland annat Sveriges Radio.
Kommentar: Enligt medieuppgifter har omledningen inte lett till några större problem under dagen.
Lavin i Sälen
En pojke drogs på onsdagen med i en lavin i Sälenfjällen. Han ska enligt de första uppgifterna ha klarat sig, skriver Dalarnas tidning. Lavinen bröt ut på östra sidan av Tandådalen.
Kommentar: Vi följer lavinrisken särskilt eftersom det är sportlovsveckor.
Få flyktingar reser över Öresund
Regeringen har i praktiken stängt gränsen över Öresund för asylsökande. Hittills i år har bara 119 personer tagit sig över Sundet för att söka asyl. I stället har färjelägena i Göteborg och Trelleborg blivit främsta ankomstpunkter för flyktingar som reser till Sverige, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: Fortsätter följa utvecklingen.
Omvärldsbevakning 11:10
Inget att notera. Läget lugnt.
Omvärldsbevakning 08:00
Inget nytt att kommentera.
Tisdag 16 februari
Omvärldsbevakning 21:30
Inget nytt att kommentera.
Sammanfattning av det senaste dygnet 16:20
Spretigt dygn. I Göteborg utrymdes delar av Chalmers under förmiddagen efter en gasläcka (se notering nedan) och under eftermiddagen fick en saluhall, också den i centrala Göteborg, utrymmas på grund av rökutvecklingen. Ingen ska dock ha kommit till skada. Att före detta ÖB Sverker Göranson ska börja arbeta för Saab har också fått en del uppmärksamhet, eftersom det bara vara ett halvår sedan han avslutade sitt uppdrag som ÖB.
Omvärldsbevakning 15:30
Inget nytt att kommentera.
Omvärldsbevakning 12:30
Gasläcka i centrala Göteborg
Under förmiddagen läckte det naturgas i ett rum på kemiavdelningen på Chalmers i centrala Göteborg, skriver Göteborgs-Posten. hela området evakuerades, rummet vädrades ut och ingen ska ha skadats.
Kommentar: Håller ett halvt öga ifall uppgifterna förändras.
Nya teorier runt zika
Det är fortfarande oklart om det verkligen är zikaviruset som har gjort att ett antal barn i tropiska länder har fötts med missbildningar. Sveriges Radio tar i dag upp en ny teori, där man misstänker att missbildningarna kan bero på ett ämne i ett insektsgift. Några bevis finns dock inte och studierna av frågan fortsätter.
Kommentar: Följer diskussionerna runt zikaviruset.
Omvärldsbevakning 08:15
Skärpt flyktingpolitik minskar befolkningsökningen
Enligt en färsk befolkningsprognos bidrar regeringens skärpta flyktingpolitik till att dämpa den kraftiga befolkningsökningen i Malmö, skriver Sydsvenskan. Ålderskategorin 16-19-åringar växer dock snabbare än väntat, vilket innebär att det behövs ännu fler platser på kommunens gymnasieskolor.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelseordförande i Malmö, upprepar sitt krav på mer statligt stöd till kommunen.
– Det är ett fåtal kommuner som bär svensk migrationspolitik och vi behöver nationell uppbackning, säger hon.
Kommentar: För kännedom.
Betydande lavinfara vid Riksgränsen och i Åre
Det råder för närvarande betydande lavinfara vid två områden i Norrland, dels Abisko/Björkliden/Riksgränsen, dels Åre/Bydalen/Storulvsån. Det rapporterar lavinprognoser.se.
Kommentar: För kännedom.
Måndag 15 februari
Omvärldsbevakning 21:30
Ont om ersättningsbussar i Göteborg
Många pendeltåg i Göteborg står stilla som en följd av branden i ett teknikhus i helgen, skriver P4 Göteborg. Västtrafik har satt in ersättningsbussar, men har under eftermiddagen haft ett krismöte eftersom man har svårigheter att få fram tillräckligt många bussar.
– Vi jobbar på att få fram ännu fler bussar. Idag har vi haft 25 och i morgon räknar vi med att få tag i 40. När det händer så här stora stopp så får man försöka få in turistbussar och allt som finns, säger Michael Olsson, trafikchef Västtrafik.
Totalt måste cirka 150 avgångar ersättas med bussar.
Kommentar: Uppföljning av de trafikproblem som en brand i ett teknikhus i Göteborg har orsakat. Tog med denna eftersom vi tidigare inte rapporterat specifikt om just ersättningsbussarna till pendeltågen.
Finland säger nej till nordisk gräns
Den finländske finansministern Alexander Stubb meddelar att Finlands regering säger nej till det danska förslaget om gemensamma nordiska gränskontroller.
– Jag tycker inte att det är ett bra förslag. Den europeiska unionen och Schengen har en yttre gräns. Innanför det området rör vi oss sedan fritt. Alla murar som byggs upp inom Europa, i Norden eller någon annanstans, tycker jag är dåliga murar, säger Stubb.
Den svenska regeringen håller däremot dörren öppen för den danska idén om en gemensam nordisk gränskontroll, skriver DN.
Kommentar: För kännedom då det kan ha betydelse för det svenska flyktingmottagandet och de svenska gränskontrollerna.
Stubb varnar för ett brittiskt utträde ur EU
Inför det EU-toppmöte som kommer att hållas på torsdag väntas Storbritanniens premiärminister David Cameron ha presenterat vilken sorts förändrat EU-medlemskap han vill se. Finlands finansminister Alexander Stubb varnar för att ett brittiskt utträde ur EU skulle kunna orsaka en ny finanskris.
– Det skulle vara en katastrof för Storbritannien, Europa och de nordiska länderna om landet skulle lämna den europeiska unionen. Det skulle kunna utlösa en finanskris likt Lehman Brothers, säger Alexander Stubb.
Även Sveriges finansminister Magdalena Andersson menar att det är av yttersta vikt att Storbritannien stannar kvar i EU, rapporterar DN.
Kommentar: För kännedom då en ny finanskris också skulle drabba Sverige.
Sammanfattning av dygnet 16:40
Spretigt dygn där trafikproblemen i Göteborg är mest intressanta ur krisperspektiv. Se länkar om detta nedan. I övrigt inget anmärkningsvärt att notera. Framför allt toppar medierna med olika brottsfall under dagen.
Omvärldsbevakning 16:00
Inget nytt att kommentera.
Omvärldsbevakning 12:30
Agerade "trygghetsvärdar" på badhus
Ett flertal personer som ska ha tillhört Nordiska motståndsrörelsen vistades under lördagen på ett badhus i Kungälv iklädda tröjor med texten "trygghetsvärd" på ryggen. Detta trots att det inte efterfrågats av badhuset eller hade något med badhuset att göra, enligt DN och flera andra medier som rapporterat om händelsen.
Kommentar: Noterar som en del av vår omvärldsbevakning av flyktingsituationen.
Fortsatt stora trafikproblem runt Göteborg
det kan ta flera veckor innan trafikproblemen, som orsakades av ett utbrunnet teknikhus, i Göteborg är helt åtgärdade. problemen orsakar bland annat förseningar för persontrafik (tåg) och godsfartyg. Läs mer hos Sveriges radio här och här samt hos Trafikverket här.
Kommentar: Följer. Det finns alternativa transportvägar för allmänheten.
Omvärldsbevakning 08.15
Uppdatering: Inställd tågtrafik i Göteborg
Trafikverket har uppdaterat informationen kring störningarna i tågtrafiken på sträckorna Göteborg–Uddevalla–Strömstad och Göteborg–Älvängen vidare mot Vänersborg, Karlstad och Oslo.
Under måndagen kommer Alependeln till och från Göteborg ställas in helt, medan enbart 15-20 procent av övriga tåg mellan Göteborg och Trollhättan kommer att gå. Inga tåg kommer heller att gå mellan Göteborg och Ytterby.
Trafikverket uppmanar tågresenärer att höra med sitt tågföretag vilka tåg som går och vilka som ersätts med buss. Vid lunchtid fattar verket beslut om eventuella förändringar i trafikupplägget.
Kommentar: Följer utvecklingen kring hur tågtrafiken påverkas.
Skolor i Göteborg larmar om att elever inte får plats
I Östra Göteborg får 59 elever inte plats i stadsdelens grundskolor, rapporterar GP.
– Det är trångt på skolorna, särskilt i de äldre årskurserna. Det är vi och ett par stadsdelar till som har det extra tajt, säger Anders Samuelsson, sektorschef för utbildning i stadsdelen.
Utöver Östra Göteborg har även stadsdelarna Västra Hisingen och Angered haft stora problem med att placera elever. Stora barnkullar och många nyanlända anges som orsaken till platsbristen.
Kommentar: För kännedom.