Vecka 13 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 29 mars


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 15.45

Moderaterna kräver masstestning

Idag går Moderaterna ut med att man vill se masstestning av svenskar såsom man gör på Island. Detta så att fler personer ska kunna återgå till jobbet och effekterna på ekonomin lindras. Enligt Folkhälsomyndigheten planeras inte sådan masstestning i nuläget. Detta rapporterar Sveriges radio. 
Kommentar: För kännedom.

Omfattande publicitet i utlandet om Sveriges coronastrategi

New York Times, BBC, Financial Times, The Guardian och många fler rapporterar om att Sveriges strategi för att hantera coronaviruset innebär betydligt färre restriktioner än andra länder som drabbats av smittan. I artiklarna förekommer en hel del kritik från olika experter och tyckare. 
Kommentar: Väcker frågor hos allmänheten. 

Omvärldsbevakning 09.30

Explosion i flerfamiljshus i Bredäng

Under natten skedde en explosion i en lokal i ett bostadshus stockholmsförorten Bredäng. De boende ska inte ha behövt evakuerats och polisens bombtekniker har varit på plats. Detta rapporterar bland andra Aftonbladet.
Kommentar: Sådan händelse som i vanliga fall kan väcka frågor hos allmänheten. 

Regeringen öppnar upp för att använda digital smittspårning

Inom kort kan privatpersoners mobiltelefoner användas för att smittspåra coronaviruset. Det är EU-kommissionen som för samtal med bland annat svenska mobiloperatörer och idén handlar om att kunna se hur människor rör sig i samhället. Digitaliseringsminisnter Anders Ygeman är positiv till möjligheten rapporterar Sveriges radio. 
Kommentar: Coronarelaterad nyhet som kan väcka frågor hos allmänheten.'

Flera skidanläggningar stänger

Romme alpin och Galtis skidanläggning i Arjeplog stänger för säsongen idag på grund av coronaviruset rapporterar Aftonbladet.
Kommentar: Coronarelaterad nyhet som kan väcka frågor hos allmänheten.'

Lördag 28 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 15.00

Oro för ändrade riktlinjer kring skyddsutrustning för vårdpersonal

Sveriges radio rapporterar att riktlinjerna för vilken skyddsutrustning vårdpersonal ska använda när de träffar coronasmittade patienter har förändrats. Kraven på vilken skyddsutrusning som ska användas har sänkts. Detta oroas vårdpersonal som misstänker att detta har att göra med brist på skyddsutrustning. 
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten. 

Antalet svenska dödsfall över 100

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har nu 102 personer i Sverige avlidit till följd av coronaviruset, över 3000 är smittade. Detta rapporterar ett flertal medier om under lördagseftermiddagen. 
Kommentar: Följer utvecklingen

Omvärldsbevakning 09.30

Helsingforsregionen avspärrad

Nu isoleras Nyland i Finland där huvudstaden Helsingfors ingår. Polis och militär vaktar gränserna och bara personer med giltiga anledningar släpps in och ur regionen. Beslutet är fattat för att minska smittspridningen av coronaviruset och ska vara i kraft till 19 april. 
Kommentar: Följer med tanke på att grannländernas beslut väcker extra stort intresse i Sverige.

Fredag 27 mars


Omvärldsbevakning 22.00

22 000 svenskar beräknas behöva coronavård

DN har räknat på siffror ur Folkhälsomyndighetens worst case-scenario i en rapport från den 20 mars och kommit fram till att 22 000 svenskar kan komma att behöva sjukhusvård i den första vågen av coronasmittan. 17 000 av dem kommer att vara allvarligt sjuka och 5 000 behöver intensivvård. 100 000 svenskar beräknas smittas totalt. Beräkningarna har granskats av Folkhälsomyndigheten, som bekräftar slutsatserna.
Kommentar:  Uppgifterna kan tänkas leda till frågor till Krisinfo.

Internationell studie av läkemedel mot Corona igång

WHO har dragit igång en internationell studie med existerande mediciner, skriver DN. Det handlar bland annat om malariamedicinen hydroklorokin och ebolamedicinen remdesivir. Totalt 45 länder kommer att delta och Norge är först ut.
Kommentar: Det är första gången läkemedel provas kliniskt på covid-19-patienter.

Omvärldsbevakning 16.25

USA går om Kina i antal bekräftade fall av covid-19

BBC News rapporterar att USA har mer bekräftade fall än något annat land med 86.000 smittade personer. 
Kommentar: För kännedom.

Uppdatering: Sammankomster begränsas till 50 personer

Förbudet kommer att gälla från söndag den 29 mars och gälla tillsvidare. Bryter man mot förbudet riskerar man fängelsestraff eller böter. Regeringen kommer att löpande pröva behovet av förordningen och den upphävs när förbudet inte längre behövs, skiver regeringen på sin hemsida.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet på webben och delat i sociala medier. Vi har också delat vår händelsesida om coronautbrottet igen i sociala medier.

Omvärldsbevakning 13.00

Sammankomster begränsas till 50 personer

Statsministern berättade just i en presskonferens att man kommer att begränsa allmänna sammankomster till 50 personer.
Kommentar: Vi inväntar nyhet från Folkhälsomyndigheten och publicerar sedan i våra egna kanaler.

Omvärldsbevakning 08.00

Nästan 3 av 4 som intensivvårdas för covid-19 är män

Det skriver SVT Nyheter, efter att ha tagit del av intensivvårdsregistret. Vad det här beror på är inte klarställt, enligt vice statsepidemiolog Anders Wallensten som intervjuas i texten.
Kommentar: Kan leda till frågor. Vi följer.

Torsdag 26 mars


Omvärldsbevakning 22.20

Kampanj riktas mot äldre för att få dem att stanna hemma

Folkhälsomyndigheten drar igång en informationskapanj för att få äldre att ta uppmaningen på allvar att stanna hemma och avstå från nära kontakter för att inte smittas av corona (DN).
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 16.00

Mer intensiv fas

Totalt har drygt  2 800 svenskar testat positivt för coronaviruset i Sverige. 66 av dessa har avlidit och enligt Tegnell visar det här på att smittan gått in i en mer intensiv fas.
Kommentar: Informationen hämtad från Folkhälsomyndighetens presskonferens, Sveriges Radio har mer info här.

Misstänk samhällssmitta i Blekinge

Enligt Sveriges Radio misstänker man nu samhällssmitta i Blekinge.

Samhällsmitta på Gotland

Sveriges radio Gotland skriver att det nu finns en samhällssmitta av covid-19 på ön.
Kommentar: Intressant inför påsken, då många i normala fall hade rest till ön.
Kort sammanfattning hos SR.

Folkhälsomyndigheten genomför undersökning för att undersöka förekomsten av covid-19 i samhället

Undersökningen kommer att omfatta 650 slumpmässigt utvalda personer. Det är frivilligt att delta. Det går inte att anmäla sig till undersökningen.
Kommentar: För kännedom.

Vaccination mot pneumokocker eller influensa skyddar inte mot covid-19

Folkhälsomyndigheten informerar om att vaccination mot pneumokocker och influensa ger inte skydd mot covid-19. Skydd mot pneumokocker ingår i det allmänna barnvaccinationsprogrammet, Folkhälsomyndigheten rekommenderar dessutom att personer över 65 år och personer i vissa riskgrupper vaccinerar sig. Pneumokocker är bakterier som kan ge bland annat lunginflammation, vilket vaccinet skyddar mot De svåra lunginflammationer som kan bli följden av covid-19 orsakas däremot inte av pneumokocker eller andra bakterier, utan framförallt av coronaviruset självt, enligt de uppgifter som finns rapporterade hittills.
Kommentar: Lagt till information om detta på vår händelsesida. Det finns ännu inte något vaccin mot covid-19.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Tegnell: Möjligt att sätta områden i karantän - men inte aktuellt nu

Till Aftonbladet säger Anders Tegnell att man kan fatta beslut om att sätta hela bostadsområden i karantän, men det är inte aktuellt. Det kan göras vid särskilda förhållanden om man ser kraftig smittspridning i ett mindre område. 
Kommentar: Vi kan få frågor från allmänheten om karantän.

Kraftig ökning av intensivvårdspatienter

Under de senaste tre dagarna har antalet intensivvårdspatienter ökat kraftigt. Mer än 90 nya tillfällen har rapporterats till Svenska intensivvårdsregisret sedan i måndags. Totalt har 219 intensivvårdspatienter rapporterats in. I Region Stockholm har antalet smittade passerat 1 000 personer. Trycker ökar efter 300 coronasmittade nu vårdas på sjukhus i regionen, skriver Sveriges Radio Ekot. 
Kommentar: Fortsätter att följa situationen i vården.

Onsdag 25 mars


Omvärldsbevakning 21.45

Dramatisk ökning av antalet patienter med covid-19 i Stockholm

Antalet covid-smittade ökar dramatiskt i Stockholm, rapporterar bland andra DN. Bara det senaste dygnet har 18 personer avlidit och 111 personer konstaterades smittade. Regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson nämner att regionen nu bett personal som nyligen gått i pension att komma tillbaka och arbeta och deltidsanställda att gå upp till heltid.
Kommentar: Kan väcka frågor eftersom en ökning av antalet fall är väntad enligt Folkhälsomyndigheten.

Krispaket för företagare

Regeringen presenterade på onsdagen ett krispaket till mindre företag. Där ingår bland annat tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter, hyresstöd och lånegaranti, rapporterar bland annat SVT. Krispaketet bemöts både positivt och med viss kritik från företagarorganisationerna. 
Kommentar: Kan väcka frågor i våra kanaler.

Reserestriktioner införs i Finland

Finland begränsar rörelsefriheten mellan Nyland, den region där Helsingfors ingår, och övriga Finland, rapporterar SR Ekot. Beskedet kom från statsminister Sanna Marin på en presskonferens på onsdagskvällen. Restriktionerna ska gälla till och med 19 april.
Kommentar: Följer med tanke på att grannländernas beslut väcker extra stort intresse i Sverige.

Frivilliggrupper ska stötta kommunen i att hjälpa äldre

SVT rapporterar om att Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har kommit överens med en rad frivilliggrupper om stöd i samhället till följd av coronaviruspandemin. Bland grupperna finns bland annat Rädda barnen, Svenska kyrkan och Riksidrottsförbundet. Röda korset får uppdraget att koordinera samtalen med kommunerna. Enligt Civilförsvarsförbundet kan grupperna användas till exempelvis stöd inom äldreomsorgen, administration, avspärrningar och övervakning eller tolkhjälp.
Kommentar: Följer utifrån att vi kan behöva uppdatera och fylla på med fakta om detta på vår webbplats.

Omvärldsbevakning 16.30

Smittade kan vara immuna

Personer som smittats av covid-19 kan bli immuna mot att smittas igen, visar nya blodanalyser från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Det innebär att tillfrisknade personer kan återvända till jobbet, skriver GP.

Stor andel smittade från Järvafältet

Cirka 130 av de 959 personerna som smittats av coronaviruset i Stockholms län kommer från Järvafältet i nordvästra Stockholms enligt Smittskydd Stockholm. Nu ska staden gå ut med en bred informationskampanj i området, skriver DN.  

Häst smittad av coronavirus

En häst utanför Alingsås har testats positivt för corona, skriver GP. Hästen är isolerad och får inte träffa andra hästar på en månad. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt kan inte människor smittas av det coronavirus som hästar drabbas av. 
Kommentar: Tog med denna eftersom det kan väcka oro (särskilt om man inte läser hela artikeln och tänker att det samma coronavirus som drabbar människor). 

Omvärldsbevakning 13.00

Spanien har fler döda än Kina

Senaste dygnet rapporterade Spanien 738 nya dödsfall på grund av coronaviruset. Totalt har Spanien 3434 dödsfall vilket är näst högst efter Italien, skriver SVT.  

Hårt drabbat Afrika kan skapa ny flyktingström

I en rapport från FN:s kommission för Afrika (ECA) uppskattas att kontinenten kan vara på väg att tappa 1,4 procent av sin bruttonationalprodukt på grund av coronaviruset, skriver DN. Under några veckor kan det handla om 300 miljarder kronor på grund av minskad handel med Kina och resten av världen. Detta kan i sin tur leda till nya flyktingströmmar från Afrika till Europa, menar Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi på Karolinska Institutet. 
Kommentar: Bra att hålla ögonen på detta. 

Skånetrafiken drar ned på trafiken

Coronaviruset gör att bussar och tåg kör halvtomma i Skåne. Därför glesar Skånetrafiken ut tidtabellerna, skriver Sydsvenskan.
Kommentar: Konstigt med tanke på kaoset som uppstod i Stockholm när SL minskade ned sin trafik.  

Omvärldsbevakning 09.00

Fortsatt kaos i morgontrafiken

Trots att Stockholms Länstrafik fått kritik för trängselkaoset på bussarna var även onsdagens bussar fullastade i Stockholms län, skriver Aftonbladet. 

Läkemedelsverket förbjuder två självtester

Två självtester för covid-19 har förbjudits av Läkemedelsverket eftersom det saknas tillräcklig dokumentation kring testernas säkerhet och kapacitet, skriver Sveriges Radio. 

Rekordsnabb ökning av coronafall i New York

I USA har nu över 50 000 personer smittats av coronaviruset och 700 avlidit. Värst drabbat är New York där bristen på sjukhusplatser och utrustning är akut, skriver Sveriges Radio. 

Kraftigt jordskalv utanför Ryssland

En jordbävning med magnituden 7,5 inträffade på onsdagsmorgonen i norra Stilla havet sydöst om Severo som tillhör den ryska ögruppen Kurilerna. . Flera meteorologiska institut varnar nu för höga vattennivåer, skriver Expressen. 
Kommentar: Ovanligt kraftig jordbävning så vi följer detta. 

Fortsatt gräsbrandsrisk

Det är fortsatt stor risk för gräsbränder i delar av östra Sverige, varnar SMHI. Risken gäller Blekinge upp till Gästrikland, men även delar av Västra Götalands och Örebro län. 
– De närmste par dagarna kommer det att vara torrt i de här områdena, viket gör att risken för gräsbränder fortfarande är stor, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI till Svenska Dagbladet.

Tisdag 24 mars


Omvärldsbevakning 22.25

Indiens befolkning sätts i karantän

Hela Indiens befolkning på 1,3 miljarder människor sätts i karantän i tre veckor, rapporterar Indian Express. Beslutet börjar gälla vid midnatt och innebär risk för böter eller fängelsestraff om det inte följs. Flera samhällsbärande funktioner som exempelvis sjukvård och mataffärer är undantagna från beslutet.
Kommentar: Följer utifrån att det kan orsaka ytterligare stora konsekvenser för omvärlden.

Hög medelålder bland de som avlidit i covid-19 i Sverige

Dagens Nyheter rapporterar statistik från Folkhälsomyndigheten som visar att de som hittills avlidit i covid-19 i Sverige hade en medelålder på 82 år, något högre än motsvarande statistik i exempelvis Italien. Medelåldern bland de som intensivvårdats i Sverige är däremot lägre, 63 år, vilket förmodas bero på att flera av de äldre eller multisjuka personer som avlidit inte passerat intensivvården.
Kommentar: Frågan om vilka delar av befolkningen som drabbas är ständigt aktuell och kan leda till följdfrågor.

Sveriges hantering av smittan sticker ut

Sveriges sätt att bekämpa smittspridningen fortsätter att sticka ut i Europa, skriver DN. Sedan både Nederländerna och Storbritannien nyligen införde betydligt hårdare restriktioner för sina medborgare är nu Sverige allt mer unikt med sin strategi som bygger på i huvudsak rekommendationer, snarare än tvångsåtgärder.
Kommentar: Aktuellt och omdiskuterat ämne som kan fortsätta att väcka frågor.

Läkemedelsverket förbjuder två självtester för covid-19

Läkemedelsverket förbjuder nu två självtester för covid-19, rapporterar bland andra Göteborgs-Posten. Testerna som har marknadsförts till svenska kunder anses inte tillräckligt exakta och bedöms inte kunna ge ett tillförlitligt resultat.
Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket har sedan tidigare avrått privatpersoner från att göra självtester utan i stället kontakta sjukvårdsrådgivningen om man misstänker att man bär på smittan.
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten

Omvärldsbevakning 16.00

Folkhälsomyndigheten riktar kritik mot SL för trängsel

Nu får SL kritik från Folkhälsomyndigheten för trängseln i busstrafiken.
– Det är inte rimligt att man har storträngsel i kollektivtrafiken, det får man lösa, säger generaldirektör Johan Carlson till SVT, skriver DN. SL konstaterar samtidigt att läget riskerar att bli ännu värre.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Nya restriktioner: Endast bordsservering tillåts på restauranger och barer

Regeringen presenterar nya restriktioner i kampen mot smittspridningen: Restauranger, barer och kaféer ska nu endast få servera mat och dryck vid sittande bord, uppger SVT.
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten.

Skidanläggningarna får hålla öppet

Skidanläggningarna kommer att få hålla öppet under påsken, meddelar Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten vid en pressträff. Han varnar dock för onödiga resor till påsken, enligt bland annat SVD.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 12.25

WHO: USA kan bli nya epicentrum

Antalet fall i USA ökar kraftigt och landet kan bli utbrottets epicentrum, säger en talesperson för Världshälsoorganisationen WHO, skriver SVT nyheter.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.30

Kaos i busstrafiken – igen

Detta trots att det finns tillgängliga busschaufförer.
– Jag tog ut en semesterdag för att de inte hade något. Och nu hör man att det är kaos i stan. Jag tycker det är bedrövligt, säger en busschaufför till Aftonbladet.Aftonbladet rapporterade i går om proppfulla bussar i Stockholm mitt under coronakrisen, efter att SL gått över till lördagstrafik på vardagar. Men även på tisdagen vittnar läsare om samma situation. Bland annat på bussarna in mot stan från Nacka/Värmdö, Tyresö och Ekerö.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Coronakrisen i Italien: 24 läkare döda av viruset

Den italienska sjukvården befinner sig i kris – inte mindre än 24 läkare har dött i landet de senaste två veckorna, skriver bland annat Sveriges Radio. Det är fler än dubbelt så många bland sjukvårdspersonalen som har smittats, jämfört med under epidemin i Kina.
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten.

Thai Airways har ställt in alla flyg

Thai ställer in flygen mellan Stockholm och Bangkok från den 1 april fram till 24 oktober, rapporterar SVT nyheter.
Kommentar: Berör många svenskar som reser till landet.

Måndag 23 mars


Omvärldsbevakning 22.00

WHO varnar att pandemin accelererar

BBC News rapporterar att världshälsoorganisationen WHO varnar för att coronaviruspandemin accelererar när nu antal bekräftade fall nått 300.000. Det tog 67 dagar från det första rapporterade fallen tills det att 100.000 fall bekräftats. Därefter tog det 11 dagar tills det att 200.000 fall nåtts och endast fyra dagar tills det att siffran nådde 300.000.
Kommentar: För kännedom.

Storbritannien förbjuder allmänna sammankomster

Nu införs ett förbud mot sammakomster med fler än 2 personer i Storbritannien, det meddelade premiärminister Boris Johnson i ett tal på måndagskvällen, rapporterar SVT Nyheter. Alla butiker som inte säljer nödvändiga varor måste hålla stängt. Bröllop, dop och andra ceremonier stoppas. Begravningar undantas och får fortsatt hållas.
Kommentar: Följer utvecklingen i Storbritannien med tanke på att många svenskar finns i landet.

Klass 2-varning för mycket höga flöden

Idag vid kl 11.50 har SMHI utfärdat en klass 2-varning för Lagan nedström Åby till Traryd. Orsaken är långvarig nederbörd i kombination med fulla sjöar och mycket vatten i marken. Flödena är sjunkande men fortfarande på klass-2 nivå.
Kommentar: För kännedom ifall läget skulle förvärras.

Omvärldsbevakning 17.00

Danmarks regering avråder från skidresor till Sverige

Danmark förlänger nedstängningen av skolor och institutioner fram till den 13 april, skriver Aftonbladet. Vid en presskonferens sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen att man bland anant ska undvika skidresor till Sverige. 

Nationella proven ställs in

Skolverket vill ställa in vårens nationella prov i grund- och gymnasieskolan. Ett beslut kommer att tas inom de närmsta dagarna, skriver Sveriges Radio. 

Fyra nya dödsfall i Sverige

Fyra nya dödsfall på grund av coronaviruset har rapporterats under måndagen, skriver SVT. Det handlar om en 60-årig man i Dalarna och tre äldre personer i Region Uppsala. 

Prognos: Hundratals kan behöva intensivvård

När läget blir som värst kan mellan 500 och 1 000 patienter behöva intensivvård samtidigt i Sverige, enligt en prognos från Folkhälsomyndigheten. I Stockholm kan man under den mest intensiva veckan behöva vårda runt 800 personer varav 250 kan behöva intensivvård. Beräkningarna grundar sig på en modell över hur sjukdomen utvecklat sig i Wuhan-provinsen i Kina, skriver SVT. 

Omvärldsbevakning 12.30

Fler stängningar i Stockholm - museer och folktandvården

Stockholm stad stänger alla museer tillfälligt på grund av coronaviruset. Folktandvården stänger alla kliniker utom tio som endast erbjuder akuttandvård. Detta för att frigöra personal som behövs inom akutsjukvården. Stängningen i Folktandvården gäller preliminärt till 30 april. Båda nyheterna kommer från Aftonbladet.  

Stor risk för gräsbrand i Sörmland

Enligt SMHI rådet det stor risk för gräsbrand i hela Sörmlands län, skriver SVT. SMHI uppmanar människor att vara försiktiga vid eldning utomhus. 

Kraftig ökning av varsel 

Senaste veckan har Arbetsförmedlingen registrerat att 13 000 personer varslats om uppsägning i spåren av corona. Under hela perioden handlar det om närmare 18 400 personer, skriver Sveriges Radio. 

Omvärldsbevakning 09.00

Morgonkaos i SL-trafiken på grund av neddragna turer

Resenärer vittnar om mer fullsmockade tåg än vanligt i Stockholms lokaltrafik på måndagmorgonen, skriver Aftonbladet. SL säger att de är förvånade. SL har reducerat trafiken till lördagstidtabell när det gäller bussar, lokalbanor och pendeltåg. 
– Vi trodde nog att trafikminskningen som vi behövde göra inte skulle påverka så pass mycket som det ser ut att göra nu. Vi räknade med ett stort bortfall av resenärer samtidigt som vi har personalbrist. Men nu verkar det som att folk har kommit tillbaka och vill åka och jobba igen. Så vi är lite förvånade, säger Claes Keisu, pressansvarig på Storstockholms lokaltrafik, säger Claes Keisu, pressansvarig på Stockholms lokaltrafik. 

Hundar smittade med coronaviruset

I Hongkong har två hundar testats positivt för coronaviruset, skriver Sveriges Radio. Testerna var svagt positiva i näshåla och svalg och bedömningen i dagsläget är att det inte finns tillräckligt underlag för att säga att sällskapsdjur skulle kunna bidra till smittsspridning, enligt Sveriges Veterinärmedicinska anstalt, SVA.