Vecka 19 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 10 maj


Omvärldsbevakning 21.10

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Tegnell: Till sommaren kan coronautbrottet i Sverige lugnat sig

Anders Tegnell säger till TT att han tror att det mesta talar för att sommaren blir en respit från virusutbrottet. Detta dels på grund av att immunitet byggs upp bland populationen men också för människor vistas mer utomhus då risken för smitta är lägre. 
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 10.30

Seoul stänger barer och nattklubbar efter rädsla för andra våg

I Sydkoreas huvudstad stängs nu barer och nattklubbar återigen efter ett uTbrott av smitta som knutits till en nattklubbsbesökare. Det senaste dygnet hade det högsta antalet smittade på över en månad i landet. Detta rapporterar Sveriges radio.  
Kommentar: Kan dyka upp som ämne med frågor i våra sociala medier trådar. 

Brist på skyddsutrustning delförklaring till varför smittan tagit sig in på äldreboenden

SVT publicerar idag en granskning av hur coronasmittan kan ha tagit sig in på så många äldreboenden i Sverige. En viktig förklaring var enligt granskningen brist på skyddsutrustning. Man finner också att personal som tagit hand om både sjuka och friska varit en riskfaktor samt personal som gått sjuka till jobbet och asymptomatisk smittspridning från personal. 
Kommentar: Kommer antagligen väcka frågor i våra kanaler. 

Lördag 9 maj


Omvärldsbevakning 21.40

Brand i plastfabrik i Stenungsund

Det brinner i plastfabriken Borealis i Stenungsund, skriver Göteborgs-Posten. Branden utbröt inne på området vid 21-tiden och räddningstjänsten är på plats och extra enheter från Göteborg kommer att förstärka räddningsarbetet. Borealis tillverkar polyeten som används för produkter till framför allt kabel- och rörmarknaderna.
Kommentar: Vi följer branden. VMA utfärdades och vi publicerar nyhet på sajten och i sociala medier.

Läkemedel i lyckade tester mot Covid-19

En kombination av läkemedel har testats på covid-19-patienter som blev friskare dubbelt så snabbt som kontrollgruppen. 127 patienter inskrivna på ett sjukhus i Hongkong med lätta till måttliga symtom ingick i testet. Läkemedlen som testades var en blandning av läkemedel mot MS, HIV och Hepatit. Resultaten, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, är unika säger infektionsläkaren Anders Sönnerborg på Karolinska sjukhuset till SVT.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor i sociala medier.

Omvärldsbevakning 16.30

Flockimmunitet möjlig redan vid 40 procent smittade

Enligt SVD visar en ny studie av professor Tom Britton vid Stockholms universitet att flockimmunitet mot corona skulle kunna nås redan när 40 procent av befolkningen haft viruset. För Stockolm, där smittspridningen varit störst, kan det innebära att flockimmunitet nås om cirka en månad. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till DN att det är fullt möjligt och att Folkhälsomyndigheten gör en egen studie om detta som blir klar i nästa vecka. Han säger samtidigt att det inte betyder att faran är över. bara att smittspridningen blir mycket mer långsam.
Kommentar: För kännedom, kan komma frågor om det i sociala medier. 

Utrikesminister Ann Linde tror inte att vi kan reesa utomlands i sommar

UD avråder från icke nödvändiga utlandsresor fram till den 15 juni och nu säger utrikesminister Ann Linde (S) i en intervju i SVT att ett nytt beslut kommer om ett par veckor.
– Man kommer inte kunna resa fritt efter den femtonde juni, det kommer man inte kunna. Men det beror på hur det ser ut i olika länder. Linde säger att det varit svårt för svenskar att ta sig hem och att man därför inte vill utsätta folk för det nu. Plus att det fortfarande råder mycket utegångsförbud och stängda gränser.
Kommentar: Vi får frågor från personer som undrar över möjligheterna att resa och semestra i sommar.

Omvärldsbevakning 10.30

Två veckors karantän för resande till Storbritannien

Premiärminister Boris Johnson väntas imorgon meddela att krav införs på två veckors karantän för alla som reser till Storbritannien, uppger TT/SR Ekot. Kravet på karantän gäller den som kommer till Storbritannien via flygplatser och hamnar och gäller även britter, däremot inte resenärer från Irland, Kanalöarna och Isle of Man, samt lastbilschaufförer som levererar nödvändiga varor. Karantänen börjar gälla från början av juni och införs för att förhindra en ny smittvåg.
Kommentar: Kan leda till frågor i sociala medier och frågor om ifall karantän kan komma att införas i fler länder.

Risk för gräsbrand i stora delar av landet

SMHI varnar för att risken för gräsbrand är stor i västra Svealand och i snöfria delar av Norrland. Risken för skogsbrand är stor i Skåne, Blekinge, på Öland och Gotland.
Kommentar: Under lördagen väntas fint väder i stora delar av landet och fler rör sig då ute i skog och mark, något som ökar risken för brand. Vi följer brandriskläget.

Fredag 8 maj


Omvärldsbevakning 21.30

Folkhälsomyndigheten: Besked om sommaren i slutet av maj

Det är fortfarande osäkert med resor och andra aktiviteter i sommar. Men i slutet av maj väntas Folkhälsomyndigheten ta ställning till vad som kan genomföras.
– Vi får just frågor om alla sommaraktiviteter som campingar och segling. Vi kommer att ta ett samlat grepp kring det här och hoppas kunna ge besked i slutet av månaden, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten till Dagens Nyheter.
Wallensten pekar på vissa positiva tecken vad gäller nedgång i smittspridning, men också att sjukvården fortfarande är hårt belastad.
Kommentar: Många har frågor om resor och aktiviteter för sommaren.

EU-kommissionen: Förläng inreseförbud till EU till 15 juni

EU-kommissionen vill att medlemsländerna förlänger inreseförbudet till EU ytterligare en månad, från 15 maj till 15 juni, rapporterar bland andra SVT Nyheter.
Kommentar: Många har frågor om vad som gäller kring resor.

Stockholm skjuter upp planerad vård till i höst

Region Stockholm ska prioritera vården av covidsjuka patienter även i sommar. Därför skjuts så kallad elektiv vård - dvs. olika typer av planerade ingrepp som kan vänta - upp till i höst, skriver Dagens Nyheter.
– Det är ett svårt beslut, men det handlar om att vi måste klara sommaren. Många har jobbat många och långa pass. Vi måste ge vår personal möjlighet att återhämta sig, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Kommentar: Trycket mot vården kommer att vara stort i flera månader till.

Omvärldsbevakning 16.20

Färre än 500 på IVA

För första gången på en månad är det färre än 500 covid-19-patienter som vårdas i intensivvården. Det framgick vid dagens myndighetspresskonferens. Aktuell siffra är 481 patienter på IVA.
Antalet dödsfall som rapporterades på fredagen var 135, skriver bland andra Expressen. Trots att det är en ökning jämfört med de senaste dagarna, så är det en nedåtgående trend vad gäller dödsfall, enligt biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten vid Folkhälsomyndigheten.
På fredagen meddelade också Karolinska Universitetssjukhuset att man sänker beredskapen från förstärkningsläge till stabsläge, och börjar sätta i gång med en del övrig vård som fått vänta, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Fortsatt fokus på den svenska utvecklingen av smittade, inlagda och döda.

Personal på Karolinska hävdar att de måste jobba även om de har covid-19

Ett internt policydokument, som Dagens Juridik tagit del av, tolkas som att medarbetare på Karolinska Universitetssjukhuset uppmanas att jobba om man inte visar symptom, även om man testat positivt för covid-19.
Karolinskas presstjänst kommenterar till Dagens Juridik att medarbetare som visar symptom omedelbart ska gå hem. Medarbetare utom symptom ska gå till arbetet.
Dagens Juridiks artikel har plockats upp av flera stora medier, däribland Aftonbladet och SVT Nyheter.
Kommentar: Att asymtomatiska personer kan bära på viruset fortsätter att skapa osäkerhet.

Testkoordinator ska hjälpa regionerna testa snabbare

Sverige har legat långt från målet om 100 000 coronatester i veckan. Nu tillsätter regeringen, i samråd med Folkhälsomyndigheten, Harriet Wallberg som testkoordinator, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Wallbergs uppgift blir bland annat att undersöka om det finns några flaskhalsar som hindrar regionerna från att öka takten i testningarna.
– Testningen för covid-19 har ökat undan för undan, och regionerna har gjort ett mycket stort jobb. Men nu behöver takten i testningen öka, säger socialminister Lena Hallengren.
Kommentar: Frågan om tester har fått stor uppmärksamhet senaste dagarna.

Omvärldsbevakning 13.15

Läkare ifrågasätter Sveriges IVA-kapacitet 

Enligt Socialstyrelsen räcker IVA-kapaciteten till 30 procent fler patienter än vad som används för tillfället. Men IVA-läkare ställer sig frågande till om det finns personal, material och läkemedel för att belägga platserna, skriver GP.
Kommentar: Kan skapa oro och frågor. 

Studie visar att coronavirus kan finnas i sperma

En ny kinesisk studie visar att coronaviruset kan finnas kvar i sädesvätskan hos personer som varit sjuka i covid-19, även efter att de tillfrisknat. Huruvida virusresterna i sperman kan smitta är ännu oklart, skriver SVT. 
Kommentar: Kan skapa oro och frågor.

Stockholm kräver besked om skyddsutrustning

Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer kring munskydd och visir behöver förtydligas, anser Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M). Enligt henne kommer visir börja användas i stadens verksamheter från och med nu, men kräver tydligare besked om hur användningen ska se ut. 
– Man varnar för att om munskydd och visir används felaktigt kan det öka smittorisken. Här behövs det tydligare rekommendationer när man nu säger att visir eller munskydd kan användas, säger hon enligt DN. 
Kommentar: Frågan om skyddsutrustning i äldreomsorgen är hett omdiskuterad.

Omvärldsbevakning 09.00

Osäkerhet om hur 100 000 coronatester ska nås

Regeringen har som mål att 100 000 personer ska testas för covid-19 varje vecka från mitten av maj. Men flera regioner undrar nu hur det ska gå till och vilka grupper som då ska prioriteras, rapporterar Sveriges Radio/TT. Förra veckan analyserades 29 000 prover. För att nå regeringens mål skulle 10 000 fler prover behövas varje dag. Ansvaret för detta faller på regionerna och kommunerna.
Kommentar: Sveriges testkapacitet är omdebatterad och kan väcka frågor hos allmänheten.

Torsdag 7 maj


Omvärldsbevakning 21.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Beslut om ersättning till riskgrupper dröjer

Personer i riskgrupp ska kunna få en ekonomisk ersättning när de är hemma från arbetet, men beslut om ersättning kommer att dröja, meddelar socialminister Lena Hallengren. Detta rapporterar Sveriges Radio. 
Kommentar: För kännedom. Frågan har varit aktuell i sociala medier. 

Folkhälsomyndigheten öppnar för användning av munskydd och visir i äldrevården

Under dagens presskonferens öppnade Folkhälsomyndigheten för användning av munskydd och visir på boenden, rapporterar SVT. 
– Trots det magra vetenskapliga underlaget ser vi att man kan överväga att lägga till munskydd eller visir som en extra åtgärd. Det här är en avvägning man måste göra lokalt och utefter de förutsättningar man har, meddelade Malin Grape, enhetschef för vårdhygien. 
Det finns en risk att detta resulterar i ökad slapphet med basala hygienrutiner, menar hon. Det allra viktigaste är fortfarande att personal är hemma vid sjukdomssymptom och att de följer rutinerna för basal hygien.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 11.30

Högt tryck på stödlinjer

Antalet samtal till samhällets stödlinjer har ökat markant under coronapandemin. Bara i april tog äldrelinjen emot 3000 samtal jämfört med 4400 samtal under hela förra året. Ensamhet och avsaknaden av fysisk beröring är det vanligast samtalsämnet. TT/GP
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.50

Inget nytt att notera. 

Onsdag 6 maj


Omvärldsbevakning 22.10

Förlängt undantagstillstånd i Spanien

Spanien förlänger det rådande undantagstillståndet fram till den 24 maj. Därefter kommer landet gradvis att öppnas upp, skriver Aftonbladet. Samtidigt rapporterar Sveriges Radio att även Tyskland gradvis kommer att lätta på sina restriktioner. Om det skulle visa sig att smittspridningen skulle börja öka i någon del av landet kommer man dock att återinföra restriktioner där, understryker förbundskansler Angela Merkel.
Kommentar: Många svenskar i både Spanien och Tyskland som påverkas av besluten.

Färre i personalen smittade på äldreboenden

Allt färre personer som arbetar på äldreboenden i Stockholm och som tidigare har testats positivt för covid-19 bär fortfarande på viruset. Det visar antikroppstester gjorda på boenden i Stockholm. Det finns dock inte någon kunskap om hur länge en person som haft sjukdomen är immun, uppger Sveriges Radio.
Kommentar: Kan verka lugnande för boende på äldreboendena samt deras anhöriga (även om det inte är klargjort hur länge man är immun).

Bristfälliga hygienrutiner hos personalen på många äldreboenden

Enligt en undersökning gjord av Sveriges kommuner och regioner, SKR, i mars uppvisar var tredje person som jobbar på äldreboenden i Sverige brister när det gäller hygienrutiner. Det kan handla om saker som desinfektion av händerna, byte av handskar och användning av engångsförkläden.
Enligt professor och överläkare Ingmar Skoog, föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa på Göteborgs universitet, kan bristerna innebära en enorm risk för smittspridning av covid-19. Det skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Kan orsaka oro och frågor. Sedan mars kan dock rutinerna ha skärpts får man komma ihåg.

Omvärldsbevakning 16.40

Socialstyrelsen: Hälften av de avlidna i covid-19 har bott på äldreboenden

Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen har ungefär hälften av alla personer över 70 år som avlidit i covid-19 i Sverige bott på ett äldreboende. Det uppger Dagens Nyheter. Rapporten säger också att 90 procent av de avlidna var 70 år eller äldre.
Kommentar: Även om det redan har varit känt att många av de avlidna i covid-19 har bott på äldreboenden kan de höga siffrorna orsaka oro och frågor.

Omvärldsbevakning 13.50

Grundvattennivåer mycket under det normala

På grund av bland annat torka och utebliven snösmältning fortsätter grundvattennivåerna att sjunka i de små vattenmagasinen. I stora delar av Götaland och Svealand är nivåerna under eller mycket under det normala för årstiden, meddelar SGU. I de stora magasinen är nivåerna under de normala i södra och östra Götaland samt i östra Svealand.
Kommentar: Vi fortsätter att följa grundvattenläget.  

Olika uppfattningar om hur restriktioner ska följas

Hur människor bäst ska motiveras att följa rekommendationerna under coronapandemin skiljer Region Stockholm och Folkhälsomyndigheten åt, skriver DN. Stockholms smittskyddsläkare Per Follin oroas för att positiva signaler kan få oss att slappna av. Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten anser däremot att positiv respons kan få oss att fatta rätt beslut. Follin vill att stockholmarna generellt bör leva mer efter de restriktioner som gäller för personer över 70 år, men detta bedömer Folkhälsomyndigheten inte behövs.
Kommentar: Frågan om rekommendationer är het och väcker många frågor. Vi följer.

Omvärldsbevakning 08.00

Antikroppstester visade olika resultat

59-årig kvinna i riskgrupp testades positivt för antikroppar mot covid-19 på privatkliniken Hedda Care i april. När hon två veckor senare gjorde ytterligare ett test på Karolinska universitetssjukhuset blev resultatet negativt, rapporterar DN.
Kommentar: Kan väcka oro och frågor hos allmänheten om hur tillförlitliga antikroppstesterna är.

Forskargrupp rapporterar om muterad stam av coronaviruset

Aftonbladet rapporterar om att en forskargrupp på Los Alamos National Laboratory hittat en muterad stam av coronaviruset. Den muterade stammen är mer smittsam och forskargruppen misstänker att det är den här varianten, och inte det virus som först upptäcktes i Wuhan, som fått spridning över världen. Rapporten har inte granskats av experter ännu. Detta eftersom forskargruppen ansåg resultatet så viktigt att de valde att publicera den offentligt först.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. Svårt att veta hur tillförlitlig rapporten är eftersom den inte granskats av experter.

Forskare ifrågasätter svenska riktlinjer om smittorisk

Enligt WHO ska man stanna hemma två veckor utan symtom medan Folkhälsomyndigheten hävdar att det räcker med två dygn utan symtom för att inte smitta andra. Flera forskare menar nu att det kan vara för snävt och tycker att de svenska riktlinjerna bör ses över, skriver DN.
Kommentar: Det här kan ge upphov till frågor från allmänheten. Vi fortsätter att följa.

Tisdag 5 maj


Omvärldsbevakning 21.30

Danmark och Norge lättar på restriktioner för äldre

Mor- och farföräldrar kan återigen träffa sina barnbarn i Danmark och Norge, förutsatt att alla är friska och har tvättat händerna. Helst ska man även hålla avstånd, men i Danmark säger myndigheterna att det också är okej att krama barnbarnen, skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: Kan väcka frågor om de svenska riktlinjerna för äldre – SvD skriver i artikeln att de sökt Folkhälsomyndigheten.

Göteborgs avloppsvatten avslöjar kraftig ökning av covid-19

De två senaste veckorna har förekomsten av partiklar från coronavirus ökat markant – 300 gånger fler per milliliter i ingående avloppsvatten från göteborgarnas toalettstolar, skriver Göteborgs-Posten.
Heléne Norder, virolog och professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, är nu orolig för att antalet smittade göteborgare kommer öka.
Kommentar: Potentiell signal om ökad smittspridning och fler sjuka i Göteborg.

Varning för få rehabplatser

Många covid-19-patienter kommer behöva lång rehabilitering.
– Det är en stor grupp som kräver mycket rehab. Jag tror att man måste bygga något nytt för den här gruppen, säger överläkaren Johan Styrud till Svenska Dagbladet.
Kommentar: Vårdbehovet kommer att vara stort även när antalet covid-19-fall minskar.

Omvärldsbevakning 16.15

Folkhälsomyndigheten utreder munskydd

Frågan om även svenskar ska bära munskydd i offentliga miljöer har aktualiserats bland annat av en debattartikel i DN av sex virologiforskare.
- Vi har redan en grupp som tittar på det här och kommer med ett ställningstagande inom ett par dagar, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsoinstitutet, till Aftonbladet.
Wallensten säger att det inte finns enbart positiva effekter med munskydd, bland annat kan personer med munskydd ha en tendens att ta sig mer i ansiktet, och på så sätt riskera att bli smittade.
Kommentar: Eftersom munskydd är vanligt i offentliga miljöer i andra länder så är frågan intressant även i Sverige.

Avspärrat efter gasläcka i Upplands-Väsby

Ett bostadsområde i Upplands-Väsby har spärrats av på grund av en gasläcka. Boende uppmanas att hålla sig inne på grund av explosionsrisk. Räddningstjänsten har kallat på hjälp från polisens bombgrupp, rapporterar P4 Stockholm.
Kommentar: Vi följer utvecklingen. (Faran avblåst strax efter kl. 17.00)

Omvärldsbevakning 12.30

Troligt att smittan funnits i Sverige sedan i november

Efter att en fransk person visade sig ha coronavirus redan i december säger nu statsepidemiolog Anders Tegnell att enstaka personer i Sverige kan varit smittade med coronavirus redan i slutet av förra året, skriver Sveriges Radio/TT.  
Kommentar: Kan leda till frågor hos allmänheten. 

Coronavirus i Stockholms avloppsvatten

Forskare vid KTH har påvisat höga mängder covid-19-virus i Stockholms avloppsvatten. Samtliga fyra prover som tagits vid två olika tillfällen under april innehåller coronaviruset. Högst koncentrationer hittade man i provet från Bromma avloppsreningsverk som tar hand om avloppsvattnet från nordvästra Stockholm. Virusresterna som identifieras är döda och kan inte sprida smitta. Det finns därför ingen risk att dricksvatten ska orsaka smittspridning, skriver Aftonbladet. 
Kommentar: Kan skapa oro om man inte läser hela artikeln och tror att smittan kan spridas via dricksvatten. 

Omvärldsbevakning 09.00

Fransman coronasmittad redan i december förra året

En man i Frankrike var smittad av coronavirus redan i december 2019, fyra dagar innan det första fallet från Kina rapporterades. Det visar prover på personer i Frankrike som diagnostiserades med lunginflammation under december och januari, skriver Sveriges Radio. 
Kommentar: Kan leda till frågor om hur länge viruset funnits i världen och i Sverige. 

Använd munskydd i publika miljöer och i äldrevården

I en debattartikel i DN uppmanar sex virologiforskare Folkhälsomyndigheten att rekommendera munskydd i publika miljöer. Argumenten är att viruset kan spridas utan att den smittade har några symtom och att smittan kan spridas via utandningen. Forskarna hänvisar till flera olika studier. 
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten. 

Läkare varnar för dold syrebrist hos coronapatienter

Trots livshotande syrebrist kan patienter med covid-19 vara förhållandevis oberörda, pigga och klara i huvudet, skriver SVT. Specialistläkaren Gustaf Edgren på Södersjukhusets medicinska intensivvård uppskattar att nästan hälften av sjukhusets intensivvårdspatienter har kommit in med dold syrebrist. 
Kommentar: Kan skapa oro hos allmänheten. 

Oljeutsläpp i centrala Stockholm

Ett oljeutsläpp inträffade vid 17-tiden på måndagen i mellan Skeppsholmen och Kastellholmen i centrala Stockholm. Räddningstjänsten arbetar med att suga upp oljan men det är fortfarande osäkert varifrån den kommer. Oljeutsläppet bedöms inte vara farligt för allmänheten. 
– Än så länge är det så pass kallt i vattnet så ingen får för sig att bada. Det rekommenderar vi att man inte gör, säger Jesper Vestling, ledningsoperatör vid Räddningstjänsten till DN. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen. 

Måndag 4 maj


Omvärldsbevakning 21.30

IVO granskar samtliga akutsjukhus i Stockholm

Efter uppgifter om hårda prioriteringar inom intensivvården under coronapandemin valde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att granska Karolinska Universitetssjukhuset.
Nu breddar IVO granskningen till att gälla samtliga akutsjukhus med intensivvårdsavdelningar i Region Stockholm, det vill säga även Danderyds sjukhus, Norrtälje sjukhus, St. Görans sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus, rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Sjukhusens prioriteringar har varit uppe till diskussion och väckt frågor.

Omvärldsbevakning 16.05

Så tog sig smittan in på äldreboenden

Personal som jobbat trots sjukdom och svårighet att skapa avstånd mellan de boende. Det är två av orsakerna som nämnts till att covid-19 drabbat 212 av Stockholms 400 äldreboenden.
– Många av de äldre har svårt att minnas och förstå instruktioner, det är ofta anledningen till att de flyttat just till ett äldreboende. Inte minst personer med demens. Många boenden vittnar om att det gör det svårt att stoppa smittspridning så detta är ett prioriterat område, säger smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm, enligt Aftonbladet.
Folkhälsomyndigheten går nu vidare och gör djupintervjuer med verksamhetschefer på ett par utvalda boenden.
En undersökning som MSB låtit göra visar, enligt Aftonbladet, att svenskarnas förtroende för äldrevården sjunkit från 34 procent i mitten av april till 22 procent i början på maj.
Kommentar: Smittspridningen på äldreboenden oroar boende och anhöriga.

Omvärldsbevakning 13.20

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.20

Inget att rapportera.