Vecka 25 2020
Söndag 21 juni
Omvärldsbevakning 21.30
R-talet stiger i Tyskland
Sedan i fredags har reproduktionstalet för spridningen av coronaviruset stigit kraftigt i Tyskland – från 1,06 i fredags till 2,88 på söndagen, skriver Sky News. R-talet är ett mått på antalet personer som varje sjuk person i sin tur beräknas smitta. Tyskland har den senaste tiden haft flera större utbrott av covid-19, bland annat i en av Europas största köttfabriker där över 600 anställda visat sig vara smittade.
Kommentar: Kan väcka oro och frågor från allmänheten om nya utbrott i Sverige.
Omvärldsbevakning 16.25
Många drunkningsolyckor i midsommarvärmen
Helgens högsommarväder har bjudit in till bad och båtturer, men dessvärre även satt fart på drunkningsstatistiken. Hittills i juni har minst elva personer omkommit efter drunkningsrelaterade händelser, skriver Aftonbladet. Nio av dödsfallen har skett den senaste veckan och fyra enbart under midsommardagen. Svenska livräddningssällskapet uppmanar nu alla att hålla koll på varandra på badplatserna.
Kommentar: För kännedom.
SMHI: Mycket höga temperaturer i veckan
Under kommande vecka väntas mycket höga temperaturer. Enligt SMHI beror detta på att varm luft just nu är på väg upp från Afrika via Spanien och Frankrike, skriver DN. Den väntas nå Sverige i början av veckan. Enligt SMHI kan det bli tal om varning för mycket höga temperaturer, vilket innebär maxtemperaturer på över 30 grader i flera dagar. Risk för skogsbrand finns redan i stora delar av landet och den risken väntas öka under veckan.
Kommentar: Vi följer.
Omvärldsbevakning 13.40
Nytt förstärkningsläge i Region Norrbotten efter utbrott
Den senaste tidens utbrott av covid-19 i Gällivare har ökat trycket på akutmottagningen kraftigt, med allt fler misstänka fall. Händelsen påverkar vården i hela Norrbottens län. På söndagseftermiddagen tvingades regionen återigen att gå i förstärkningsläge, skriver Region Norrbotten på sin hemsida.
Kommentar: För kännedom.
Brittiskt knivdåd kan vara terrorbrott
En man gick på lördagskvällen till attack mot flera personer i en park i Reading i Storbritannien. Tre personer dödades och flera skadades. Från början uppgav polisen att det inte verkade finnas några terrorkopplingar, men under söndagen ändrade man sig, rapporterar SVT.
Kommentar: Runt 100 000 svenskar bor i Storbritannien och händelsen kan väcka oro för fler dåd.
Omvärldsbevakning 10.45
Många timanställda på covid-19-drabbade äldreboenden
De äldreboenden i Stockholmsområdet där många hyresgäster insjuknat i covid-19 har också haft en högre andel tim- och bemanningsanställda än andra boenden. Det visar en enkätundersökning som Smittskydd Stockholm gjort med alla regionens äldreboenden, rapporterar Sveriges Radio. Mer än hälften av de boenden som haft bekräftade fall av covid-19 har även en tim- och bemanningsanställningsgrad på minst 30 procent. Nästan var femte anställd på samma boenden har även varit på jobbet trots att de haft symptom.
Kommentar: De höga dödstalen på äldreboenden är en omdebatterad fråga.
Lördag 20 juni
Omvärldsbevakning 21.15
34 000 blev strömlösa efter åskoväder i Göteborg
170 blixtar på två timmar gjorde att 34 000 göteborgare blev av med strömmen.
SMHI:s meteorolog varnar nu för fortsatt åska på västkusten under kvällen, rapporterar Aftonbladet. Strömavbrottet i Göteborg varade i cirka 30 minuter. Men fler avbrott kan komma under kvällen. Åskvädret ser ut att fortsätta under kvällen och det kan bli fler strömavbrott, säger Kristian Silver, meteorolog på SMHI.
Kommentar: För kännedom.
Färre personer behöver intensivvård för covid-19
Antalet nyinskrivna patienter har minskat stadigt sedan i maj och överdödligheten i Sverige har sjunkit till mer normala nivåer, men faran är inte över.
SVT rapporterar att över 2 500 covid-patienter vårdats på Nya Karolinska sjukhuset i Solna och ungefär 500 personer har fått intensivvård under våren. Just nu vårdas ett tjugotal personer på intensiven, en tydlig minskning. Samtidigt har många människor under midsommarhelgen rest över landet och träffats i större sällskap. Viss oro finns inom sjukvården för vad det kan betyda framöver för smittspridningen.
Kommentar: Oro för smittspridningen framöver finns både inom sjukvården och hos allmänheten.
Omvärldsbevakning 16.00
Kommuner får inte neka sommarboende hemtjänst
Trots majoritet i riksdagen säger regeringen nej till att låta kommuner neka vård och omsorg till sommargäster, rapporterar SVT. Flera kommuner väljer att trotsa regeringens beslut med motiveringen att sommargäster som kräver insatser riskerar att leda till en extra belastning på en redan ansträngd vårdpersonal, enligt Sydsvenskan.
Kommentar: Frågan har diskuterats länge. Kan ge upphov till frågor och kommentarer i sociala medier.
Omvärldsbevakning 12.30
Fler barn ringer till Bris under coronakrisen
Samtal från barn till Bris har ökat kraftigt under våren och försommaren. I maj tog Bris emot fler än 3 000 samtal – en ökning med 20 procent sedan maj 2019, rapporterar SVT. Bris ser tydliga exempel på att barn påverkas av pandemin på olika områden, bland annat när det gäller våld inom familjen.
Kommentar: Visar på ökat behov av stöd hos barn under pandemin. Bris ska starta en chattbot som vi skulle kunna länka till på sidan "Barn och föräldrar".
Omvärldsbevakning 10.00
Inget att rapportera.
Fredag 19 juni
Omvärldsbevakning 21.45
WHO-chefen: Världen är inne i en ny och farlig fas
Under torsdagen rapporterades 150.000 nya smittade av coronaviruset – det högsta antalet hittills en enskild dag, rapporterar Dagens Nyheter. Nu varnar WHO för att människor har tröttnat på att stanna inomhus. Nästan hälften av de nya fallen finns i Nord- och Sydamerika. Samtidigt ökar antalet smittade snabbt i Sydasien och Mellanöstern.
Kommentar: För kännedom.
Omvärldsbevakning 17.50
Lugn midsommartrafik
Midsommartrafiken har än så länge flutit ovanligt bra, både torsdagen och fredagen har varit lugna, rapporterar Dagens Nyheter.
– Det har varit minimalt med incidenter, inget allvarligt än så länge, säger Bengt Olsson till TT vid 17-tiden.
Midsommardagen väntas bli stillsam. På söndagen räknar Trafikverket någon form av återvändandetrafik till de större samhällena.
Kommentar: Visar på befolkningens förändrade beteende under coronapandemin.
Trångt i skärgårdstrafiken på midsommar
Många resenärer ville ut i skärgården under midsommarafton, rapporterar Sydsvenskan. Inför midsommarhelgen uppmanade Waxholmsbolaget resenärerna: ”Åk inte med oss!”.
– Det har varit trångt på vissa kajer, med personal som uppmanat resenärerna att hålla avstånd, säger Andreas Strömberg, presstalesperson på trafikförvaltningen i Region Stockholm.
Kommentar: Färre verkar ha lämnat Stockholm över midsommar och firar istället midsommar mer lokalt. Ger vatten på kvarnen för de som upplever att många struntar i rekommendationer om att hålla avstånd och undvika trängsel.
Omvärldsbevakning 14.00
Stor risk för skogsbränder i stora delar av landet
Det torra och soliga vädret har ökat risken för skogsbränder i flera delar av landet, rapporterar Dagens Nyheter. Sveriges två nya brandflygplan har satts in för första gången för att bekämpa en markbrand i Uppsala län.
Kommentar: Vi följer brandrisken.
Antal fall av covid-19 fortsätter att öka i Region Norrbotten
65 nya fall har rapporterats det senaste dygnet, enligt Sveriges Radio.
– Det är en ganska stor ökning, och det är framför allt att skylla, framför allt i Gällivare, där man har jättemånga fall just nu, och i viss mån Kalix. I andra kommuner är det betydligt lugnare, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten.
Enligt Nystedt kommer detta att bli en stor belastning för sjukvården i Norrbotten.
Kommentar: För kännedom.
Stoppad trafik återupptas i Gällivare
Det kraftigt ökade antalet fall av covid-19 i Gällivare fick Länstrafiken Norrbotten att besluta om att stoppa trafik till och från hållplatser inom Gällivare tätort under midsommarhelgen. Nu drar företaget tillbaka beskedet och kör enligt ordinarie tidtabell även under helgen, enligt uppgifter från Svenska Dagbladet. Kommunen fortsätter att hålla fritids- och kulturanläggningar som badhus, bibliotek, sporthallar och museer stängda.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer från allmänheten eftersom antalet smittade ökar i Region Norrbotten.
Omvärldsbevakning 10.00
SMHI flaggar för höga temperaturer
Varm luft förs in över landet och i Bohuslän, Skaraborg och Värmland kan maxtemperaturen fram till söndag överstiga 26 grader, meddelar SMHI. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.
Kommentar: Folkhälsomyndigheten publicerade tidigare i veckan en nyhet om hur värmeböljor kan komma att påverka en redan ansträngd vårdsituation.
Långsam ökning av andelen personer med antikroppar i Sverige
6,1 procent i Sverige hade antikroppar i slutet av maj. Det är en ökning jämfört med vecka 18, då andelen med antikroppar låg på 4,7 procent, rapporterar SVT.
– Det är en sakta ökning av antikroppar i alla åldersgrupper men det är väldigt tydligt att de äldre har betydligt mindre immunitet än yngre. Det talar för att strategin om att skydda de äldre fungerar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Kommentar: För kännedom.
Torsdag 18 juni
Omvärldsbevakning 21.15
Tusentals göteborgare ska testas för covid-19
Under nästa vecka kommer 17 000 slumpvis utvalda göteborgare att få provtagningskit för covid-19 hemskickade, skriver GP. Masstestningen ska ge en ögonblicksbild av hur många av stadens invånare som är sjuka i covid-19 just nu.
Kommentar: Vi följer och ser vad resultatet blir.
Omvärldsbevakning 16.30
Underhåll i gruvan tros ha orsakat smittspridning
Den plötsliga och okontrollerade spridningen av covid-19 i Gällivare kan ha startat i samband med ett reparationsarbete i LKAB:s gruva i Malmberget. Det berättar smittskyddsläkaren Anders Nystedt för DN. Underhållsarbetet ägde rum i maj och utfördes bland annat av 800 externa personer. En majoritet av dem kom från regionen, men en tiondel kom även från övriga Sverige och andra länder. Kort efter detta fick flera anställda förkylningssymtom och testade även positivt för covid-19.
Kommentar: Många verkar vara oroliga för en andra våg.
Myndigheter oroas för trängsel under midsommar
Midsommar riskerar att bli en smittspridningshelg. På torsdagens pressträff om covid-19-läget påminde Anders Tegnell om vikten av att följa myndigheternas råd och rekommendationer, inte minst inför midsommarhelgen, rapporterar SvD. Han varnade för att inte slappna av och undvika stora fester. ”Undvik att bjuda in eller vara med på stora fester”, sade Tegnell.
Kommentar: Vi följer detta i helgen och smittostatistiken de kommande veckorna.
Omvärldsbevakning 13:00
Problem för Bank-id – tjänsten går inte att nå
Tjänsten Bank-id, som miljoner svenskar använder för att legitimera sig elektroniskt går för tillfället inte att nå. För närvarande pågår en driftstörning som påverkar Bank-id. Arbete pågår för att lösa problemet, skriver företaget bakom Bank-id, Finansiell ID-Teknik, på sin webbsida, skriver DN.
Kommentar: Ingen kris, men vi följer utvecklingen.
Danmark öppnar gränsen för skåningar
Besökare från regioner i Sverige som har lägre smittotryck, till exempel Skåne,
kan tillåtas komma in i Danmark. Senare i eftermiddag hålls en presskonferens om de praktiska detaljerna, uppger Sveriges Radio.
Kommentar: Vi följer presskonferensen i eftermiddag.
Koder till coronatester har läckt ut
Appen som används för att boka coronatester hos Region Stockholm har tillfälligt stängts ner. Anledningen är att man har uppmärksammat tekniska problem i appen, skriver Stockholms läns sjukvårdsområde i ett pressmeddelande.
För att boka en provtagning i appen får man besvara ett antal frågor, och får därefter en personlig kod som man använder för att boka testet.
Men koderna har lagts ut på olika sajter och används av personer som inte fått dem via appen, skriver Stockholm Direkt.
Kommentar: Bra att känna till utifall det kommer frågor.
Omvärldsbevakning 08.30
Presskonferens
Klockan 0900 idag har region Norrbotten en presskonferens med anledning av smittspridning i regionen.
Kommentar: Följer.
Kommuner fick inte köpa skyddsutrustning
Apotekstjänst nämns som en av de leverantörer som inte levererat vissa skyddsprodukter till andra än regionerna, rapporterar flera medier, bland andra SR.
Kommentar: Både Apotekstjänst och regionernas Varuförsörjning omnämns. De var ju de huvudsakliga aktörerna under materielbristen i höstas. Kan ge upphov till frågor.
Vårdläget i regionerna
SVT har gjort en enkät med regionerna där de berättar om vårdläget.
Kommentar: Ger en bra överblick.
FN: Restriktioner kan vara dödligare än viruset
FN uppger att strikta restrikriktioner med an anledning av pandemin kan skörda fler liv än covid-19 i sig. Anledningen är att transporter av mat och medicin till upp mot 100 miljoner människor försenas. Det rapporterar SVT.
Kommentar: Ger perspektiv på corona-krisen.
Säpo har koll på IS-återvändare
Karl Melin, presschef på Säpo, säger till SVT att Säpo är väl insatta i vilka svenskar som anslutit sig till IS och var de nu befinner sig.
När det gäller de som återvänt till Sverige kan det vara svårt att lagföra dessa då det är svårt att bevisa brott utförda utomlands.
– Regeringen har avsevärt förbättrat terrorlagarna i Sverige och det pågår flera förundersökningar om krigsbrott, säger inrikesminister Damberg i en skriftlig kommentar till SVT.
Moderaternas rättpolitiske talesperson, Johan Forssell, säger att regeringen inte gör tillräckligt.
Kommentar: Frågan kommer att fortsätta väcka debatt och heta känslor.
Rapport: Skyddsutrustning saknades på äldreboenden i Italien
DN berättar i liverapporteringen (får scrolla en bit) om en undersökning från Italien som släpptes igår. Den visar att även där saknades skyddsutrustning på äldreboenden, vilket tros ha bidragit till den snabba spridningen där.
Kommentar: Frågan om äldreboenden kommer fortsätta att debateras.
WHO varnar för falsk säkerhet efter antikroppstester
WHO, tyska smittsskyddsmyndigheten och forskare varnar för att så kallade antikroppstester kan ge oönskade effekter, skriver Svd.
De menar att även de bästa testen inte är helt tillförlitliga och att den ännu är osäkert vilka slutsatser man kan dra av ett positivt test.
Mardrömsscenariot är enligt smittskyddsexperter att tusentals människor som är felaktigt positivt testade känner sig säkra, kastar all försiktighet över bord och sätter igång ny spiral av smittspridning.
Komentar: Kan ge upphov till frågor.
Farhågor om hjärnskada efter covid-19
En studie från Göteborgs universitet visar att flera patienter som haft covid-19 uppvisar tecken på hjärnskador.
"Om det är viruset eller immunsvaret som står för hjärnskadan är i dagsläget oklart och mer forskning behövs", säger Henrik Zetterberg, vars forskarlag vid Sahlgrenska akademin genomförde undersökningen, i ett pressmeddelande. Det rapporterar TT, enligt Svd.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor.
Onsdag 17 juni
Omvärldsbevakning 21.30
Trafikverket vill ha fler beredskapsflygplatser
Enligt TT/SVT Nyheter vill Trafikverket utöka antalet beredskapsflygplatser, för att säkerställa samhällsviktiga transporter.
Kommentar: beredskap är något som diskuterats i stort, till exempel vad gäller mediciner. Vi följer.
Skjutning i Jakobsberg
DN skriver att en misstänkt skottlossning har ägt rum i Jakobsberg, Stockholm. En person skottskadad men vid medvetande. Polisen söker nu efter gärningsmän med helikopter. Det är inte bekräftat att skottlossning skett.
Kommentar: vi följer.
Covidsjuka får akutvård för sent på grund av fel råd
Enligt SVT Nyheter får covid-19 sjuka fel typ av råd, när de ringer in. De får råd om egenvård istället för att söka akut menar läkaren Kai Knudsen som är docent och IVA-överläkare på Sahlgrenska sjukhuset. Det är när patienten går in i fas två av sjukdomen, som det kan bli mer allvarliga konsekvenser av att bara stanna hemma. Kai Knudsen menar också att det är svårt att ge rätt råd via telefon.
Kommentar: ju längre tiden går, desto mer slutsatser kan man dra av covid-19. Avvägning mellan egenvård och akutvård är inte problemfri enligt denna artikel. Vi följer.
Omvärldsbevakning 17.00
102 nya dödsfall i Sverige
Nu har Sverige passerat 5000 personer som har dött i covid-19, skriver flera medier, däribland Dagens Nyheter. Idag rapporteras det in 102 nya fall, och det är de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: vi följer fortsatt.
Potentiellt sjuka i covid-19 struntar i att isolera sig
Göteborgsposten rapporterar att i Västra Götaland förekommer det att människor som väntar på provsvar befinner sig på helt andra platser, istället för att isolera sig. Det är testande företag som ser att när de meddelar provsvar, så har personer befunnit sig på jobbet eller i kollektivtrafiken. Man anger, som orsak, att ”garden” har sjunkit.
Kommentar: trots att man kanske har symtom, så väljer man ändå annorlunda än vad som rekommenderas. Coronatrötthet kan vara en orsak. Vi följer.
UD häver avrådan till 10 länder
UD presenterade under presskonferens att avrådan hävs för länderna: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien. För övriga länder är det fortsatt avrådan.
Kommentar: vi har gjort en nyhet på detta, med bekräftad information. Samt uppdaterat de sidor där resor förekommer.
Operationer drar igång, men blod kan komma att behövas
I och med pandemin har många operationer skjutits fram. När de sen drar igång, behövs blod. I Sveriges Radio P4 Kristianstad säger vårdrepresentant att de än så länge klarar sig bra, men att det finns de som har det värre.
Kommentar: En tanke är att man drar sig för att lämna blod i pandemitider, vilket skulle kunna få allvarliga konsekvenser.
Ökad smittspridning efter studenten
SVT Nyheter skriver om vård som larmar, där man säger att många unga ligger inne för covid-19. En orsak som pekas på är vårens studentfirande och oron man nu känner är att smittspridning ska öka.
Kommentar: även sommarens fester kan vara ökad risk för smittspridning, förstås.
Omvärldsbevakning 12.30
Svenska kraftnät om elsystemets driftssäkerhet
Svenska kraftnät informerar om hur kraftsystemet ska hållas driftsäkert under sommaren.
Sveriges kraftsystem har mycket produktion i norr och stor förbrukning i söder. Den långa överföringen av el gör att det kan uppstå begränsningar i överföringskapaciteten mellan elområden och bli svårare att upprätthålla spänningen i nätet. Därför genomför Svenska kraftnät nu åtgärder för att minska riskerna för allvarliga störningar i elförsörjningen.
Kommentar: Vi noterar detta och fortsätter följa mediebevakning och information från ansvariga myndigheter.
Meddelande om höga temperaturer
SMHI har gått med ett så kallat meddelande om höga temperaturer. Varm luft förs in över landet och i Bohuslän, Skaraborg och Värmland kan maxtemperaturen från torsdag till söndag överstiga 26 grader.
Kommentar: Meddelande om höga temperaturer är den lägsta varningsgraden för höga temperaturer. Läs mer här.
Norsk lax oskyldig till nytt coronautbrott
Norsk lax kan inte beskyllas för det nya coronautbrott som nyligen skett i Peking. Det slår myndighetsrepresentanter för Kina och Norge fast. Kina valde tidigare i veckan att stoppa all import av europeisk och framförallt då norsk lax då det fanns misstankar om smittspridning via skärbrädor där lax hanterats, rapporterar TT.
Kommentar: Kan komma frågor till oss om detta.
Omvärldsbevakning 11.30
Ökad smittspridning i Gällivare
Gällivare kommun stänger sina fritids- och kulturanläggningar och har enligt SVT
vädjat till länstrafiken att stoppa kommunikationerna till och från Gällivare. Detta på grund av en kraftig ökning i antalet smittade av coronavirus.
Krisledningsgruppen i Gällivare kommun håller ett extra krismöte i eftermiddag och väntas då vidta ytterligare åtgärder.
Kommentar: Krisinformation.se har delat Gällivare kommuns inlägg på Facebook och fortsätter följa läget via medier och information från de lokala myndigheterna.
Obekräftade uppgifter om lättnad i svensk reseavrådan
Svenskar avråds i nuläget från icke nödvändiga resor till alla länder fram till den 15 juli. Enligt uppgifter i Expressen kan den svenska avrådan för utlandsresor komma att lättas redan den 30 juni. Enligt tidningen ska svenskar därefter tillåtas resa till följande länder: Grekland, Kroatien, Spanien, Italien, Portugal, Slovenien, Frankrike, Island, Belgien, Schweiz och Luxemburg.
Reseavrådan för andra länder bedöms förlängas till den 31 augusti.
Kommentar: Det här bedömer vi som obekräftad information tills Utrikesdepartementet eller annan myndighet går ut med information om saken. Vi följer.
Omvärldsbevakning 08.40
Svensk myndighet mörkar risk för elhaveri
Södra Sverige kan drabbas av elbrist enligt en analys från Svenska kraftnät. I handlingar som beskriver problemen har myndigheten raderat information om hur allvarligt läget är, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Bra att känna till ifall frågor uppstår.
Tisdag 16 juni
Omvärldsbevakning 21.20
Var sjunde stockholmare har antikroppar
Det visar en stor undersökning som Werlabs gjort under veckorna 18-24 bland 50 000 personer. Undersökningen kommer presenteras under onsdagen.
Analyserna visar att 14 procent – eller var sjunde – av dem som provtagits i Stockholm har utvecklat antikroppar. I Göteborg är siffran är 11,5 procent och i Malmö 5 procent.
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Dagens Nyheter att siffrorna avspeglar läget för ungefär en månad sedan och att andelen som har antikroppar nu borde ligga ”en bit över” 20 procent.
Kommentar: En hög andel som har antikroppar torde vara positivt för Stockholm.
Dexametason kan rädda covidpatienters liv
En studie i Storbritannien visar att steroiden dexametason minskade risken att dö med en tredjedel för patienter i respirator. För patienter med syrgas minskade risken att dö med en femtedel.
Dexametason dämpar inflammationer och är ett billigt och brett tillgängligt läkemedel.
Även svenska läkare kan ordinera dexametason.
– Ja, om de gör den bedömningen för den unika patienten så finns möjligheten, säger Karl-Mikael Kälkner, läkare och klinisk utredare på Läkemedelsverket, till Svenska Dagbladet.
Kommentar: Detta kan vara första läkemedlet som påverkar dödligheten i covid, enligt Läkemedelsverkets expert.
VMA i Åmål pga rökutveckling från container
Under kvällen gick ett VMA ut på grund av rökutveckling i industriområdet Nygård i Åmål. Det var en container med natrium som brann. Faran var över strax efter kl. 20.00.
Kommentar: Lade ut nyhet på Krisinformation.se och publicerade i sociala medier.
Omvärldsbevakning 16.10
”Sverige inte på väg mot en ny topp – men viktigt att hålla i”
Antalet smittade som rapporteras har ökat tämligen kraftigt under den senaste tiden. Men statsepidemiolog Anders Tegnell sade vid dagens presskonferens att ökningen beror på fler tester, som nu också hittar lindriga fall.
– Tyvärr har det tolkats i internationell media som att vi har en ny uppgång och inte nått en peak. Det är helt fel. Det finns inga tecken på att vi har någon ny peak på gång. Det avspeglar sig i antalet avlidna, medelvärdet är nere på 38 döda per dag vilket är det lägsta tal vi haft på länge, säger Anders Tegnell, enligt Dagens Nyheter.
Men Anders Tegnell framförde också en varning, om vi ökar antalet sociala kontakter, till exempel i samband med midsommarhelgen, så kan det komma en ny topp under sensommaren, skriver Aftonbladet.
På tisdagen rapporterades 48 nya dödsfall, och totalt 4 939 döda.
Antalet som intensivvårdas på grund av covid-19 fortsätter långsamt neråt och är nu 244 personer.
Kommentar: Trycket är hårt på vården även om Sverige, som Tegnell säger, är på väg ner från toppen.
Risken för att dö i covid-19 ökar med åldern
Uppskattningsvis 0,6 procent av alla som smittades med covid-19 kring andra halvan av mars avled. I gruppen 70 år och äldre var dödligheten 4,3 procent, medan den var 0,1 procent bland personer yngre än 70 år. Det visar en studie som Folkhälsomyndigheten har gjort i Stockholms län.
Kommentar: Vi har gjort en nyhet på Krisinformation.se samt publicerat denna via Facebook och Twitter.
Stockholmare kan gå till jobbet med milda symtom
Region Stockholms smittskyddsläkare Per Follin säger att om du varit sjuk mer än sju dagar, är feberfri sedan två och mår betydligt bättre är risken att smitta andra mycket liten.
– Om man isolerat sig hemma och märker att det gått åt rätt håll. Om febern försvunnit och rethostan är kvar bedöms man vara smittfri, säger Per Follin, enligt Expressen.
Kommentar: Kan upplevas förvirrande, eftersom råden tidigare varit mer strikta.
Regeringen utser vaccinsamordnare
Richard Bergström, tidigare WHO-rådgivare, har utsetts av regeringen till vaccinsamordnare.
– Det handlar om att hitta en balans mellan att få tillgång snabbt och samtidigt vara en del i det globala, europeiska och nordiska samarbetet, säger Richard Bergström till TT/Svenska Dagbladet.
Kommentar: Alla länder positionerar sig för att få tillgång till covid-vaccinet.
Bättre och tätare rapporter om grundvattennivåer
Från och med idag, 16 juni, publicerar SGU kartor över landets grundvattennivåer varje vecka. Kartorna kommer att presenteras varje tisdag efter lunch.
De kommer att finnas på denna sida.
Kommentar: Bra att känna till att rapporterna ska komma mer frekvent.
Omvärldsbevakning 13.00
Tusentals coronatester bokade i Stockholm
Trots en överbelastad app och långa köer lyckades till slut 30 000 stockholmare boka in sig för provtagningen, rapporterar Dagens Nyheter. Av dessa var 25 000 antikroppstester och 5 000 av bokningarna var PCR-test.
Kommentar: Visar på allmänhetens stora intresse för provtagning.
Torkan i marken liknar torråret 2018 i flera kommuner i Bohuslän och Dalsland
Bolaget Västvatten varnar invånarna i flera kommunser i Bohuslän och Dalsland om att det börjar bli lika torrt i markerna som under 2018, meddelar GP. Invånarna i Munkedal, Sotenäs, Uddevalla och Färgelanda uppmanas att spara på sitt dricksvatten.
Kommentar: För kännedom.
Omvärldsbevakning 08.30
Smitta på äldreboende i de flesta kommuner
I 234 av landets 290 kommuner har de förekommit fall av covid-19 på äldreboende, visar en kartläggning av SR Ekot.
Tidigare besöksförbud, omfattande testning, samt bättre tillgång på skyddsutrustning hade kunnat förhindra smittspridning, tror flera medicinskt ansvariga sjuksköterskor i kommunerna, ennligt Ekot.
Kommentar: De stora antalet dödsfall på äldreboende har varit en omdiskuterad fråga. Nyheten kommer säkert att väcka frågor.
Risk för ökad brottslighet
Per Engström som ansvarar för polisens coronainsatser säger till SR Ekot att man befarar ökad brottslighet under sommaren på grund av pandemin.
– Vi kan få större problem under sommaren eftersom vi har fler svenskar som inte reser ut från Sverige. Vi har också öppna gränser så att vi också kan få hit fler utländska medborgare från EU, framför allt. Vi kan se risken att vi får större anhopningar av människor i storstäderna.
Kommentar: Följer tecken på social oro under sommaren.
Svårt sjuka kommer in för sent till sjukhus
Många som är svårt sjuka i covid-19 kommer in farligt sent till sjukhus. Det visar data som Svenska Intensivvårdsregistret har tagit fram åt SVT.
– Om man har varit sjuk i mer än en vecka och börjar andas snabbt och tungt och blir blå om läpparna ska man definitivt söka sjukvård, säger Håkan Kalzén, intensivvårdsläkare på Södertälje sjukhus till SVT.
Kommentar: Kommer kanske uppmaningar att söka vård tidigare om man insjuknar. I stil med den här nyheten från SVT.
Fortsatt oro för en andra våg i Kina
Samtidigt som smittspridning pågår i Kinas huvudstad Peking spekuleras det om det nya smittoutbrottets källa. En stor matmarknad nämns liksom importerad lax. Det senare gör att teorier om att smittan från början kommer från Europa diskuteras. Detta rapporterar SVT.
Kommentar: För kännedom.
Norges smittskyddsapp stoppas efter Amnesty-kritik
Norge har beslutat att, åtminstone tillfälligt, stoppa sin smittskyddsapp Smittestopp, skriver DN. Detta sedan Amnesty i en granskning pekat på hur integritetskränkande appen är.
Enligt amnestys granskning sticker Norge ut tillsammans med Bahrain och Kuwait. Bland annat lagras oproportionerlig mycket information om appanvändarna.
Kommentar: Intressant med tanke på den svenska appen som aldrig blev av. Och diskussioner om integritetsfrågor i stort, inte minst i samband med större händelser som en pandemi.
Måndag 15 juni
Omvärldsbevakning 21.20
”Explosivt utbrott” i Peking
Peking har 100 nya covidfall under de senaste dagarna, rapporterar SVT.
– Peking står inför ett explosivt och koncentrerat utbrott, trots att den nationella epidemin i princip har stoppats, säger Kinas chefsepidemiolog Wu Zunyou till tidningen People’s Daily.
WHOs chef för krisberedskap, Mike Ryan, säger att utbrottet måste undersökas och kontrolleras.
Kommentar: Oro för en andra våg finns på flera håll.
Fortsatta problem för Region Stockholms app för tester
När Region Stockholm öppnade för att vem som helst skulle få testa sig för covid-19, så blev belastningen för hög i appen Alltid öppet.
På måndagskvällen var appen helt stängd, för uppgradering av servermiljön, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Visar det enorma intresset för tester.
Trängsel på badplatser och i parker
Badvattnet är ingen risk i sig, men trängseln på stränder och i parker ökar risken för smitta.
– Håll gärna två meters avstånd så minskar smittrisken. Att man inte lägger sig väldigt tätt på en gräsmatta utan försöker sprida ut sig är också viktigt, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm, till Dagens Nyheter.
Kommentar: Det är många kommentarer i sociala medier om stor trängsel på många platser.
30–40 svenska barn drabbad av coronarelaterad sjukdom
En sjukdom med hyperinflammation, som påminner om den sällsynta Kawasakis sjukdom, har drabbat barn i flera länder och tros bero på covid-19.
I Sverige har mellan 30 och 40 barn drabbat hittills, säger barnläkare Petter Brodin till Expressen.
Kommentar: Kan väcka oro hos föräldrar.
Omvärldsbevakning 16.20
Besöksförbud inom äldreomsorgen förlängs
Det nationella besöksförbudet inom äldreomsorgen förlängs till 31 augusti, meddelar socialminister Lena Hallengren vid en pressträff på måndagen.
Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att utöka stödet till äldreomsorgen, för att möjliggöra besök på ett säkert sätt. Det kan handla om att tillhandahålla skyddsutrustning, anordna besök utomhus eller via digitala verktyg, som surfplattor.
Kommentar: Beslutet signalerar att faran inte är över för smittspridning på äldreboenden. Vi har gjort en nyhet på detta och lagt ut den via Facebook och Twitter.
17 nya dödsfall i covid-19
Den totala dödssiffran i covid-19 ökade på måndagen med 17 personer, till 4 891.
52 383 har bekräftats smittade. 2 297 personer får eller har fått intensivvård, rapporterar TT/Svenska Dagbladet.
Kommentar: De senaste dagarnas relativt låga dödssiffror kan bero på eftersläpning under helgen.
Omvärldsbevakning 13.00
Stockholms läns app för provbokning kraschade direkt
I morse öppnade Stockholms län upp möjlighet för alla invånare att testa sig för aktiv covid-19 alternativt antikroppar. Bokning av test sker genom en app. Det var många som ville boka in sig och appen kraschade därför och det går inte att använda den i nuläget.
Kommentar: Bra att känna till att tesning i Stockholm i teorin är öppnat för allmänheten, men att det rent praktiskt inte går att boka in sig just nu. Vi får många frågor om hur det ser ut i de olika regionerna.
Omvärldsbevakning 08.20
Farhågor om en andra våg i Kina
Tiotals bostadsområden har satts i karantän i Kinas huvudstad Peking, rapporterar SR Ekot. Orsaken är att flertalet har testats positiva med covid-19.
Kommentar: Det finns en oro för en andra våg av covid-19.
Folkhälsomyndigheten lägger ner simuleringsmodell
Folkhälsomyndigheten kommer troligen inte kunna simulera coronavirusets spridning på individnivå. I april berättade Lisa Browers, chef för myndighetens analysenhet, att de arbetade för att anpassa sin mest avancerade modell till covid-19, men det arbetet pågår inte längre. Det rapporterar SR.
Kommentar: Det kan finnas ett intresse hos allmänheten.
Studentfirare kan ha smittats under matlek
Ett 30-tal personer tros ha blivit sjuka i covid-19 efter ett studentfirande på ett uteställe i Söderhamn, skriver Aftonbladet. Enligt uppgifter till Helahälsingland ska en lek där mat fördes mellan studenternas munnar vara en trolig orsak till utbrottet. Christian Ehrenborg, tillförordnad smittskyddsläkare i Gävleborg, kan inte bekräfta uppgifterna men ser ett samband mellan utbrottet och studentfirandet.
Kommentar: Den här typen av händelser är nog en bubblare framöver...