Vecka 26 2020
Söndag 28 juni
Omvärldsbevakning 21.30
Vattenläget under kontroll i skånska Mölle
Höganäs kommun varnade på lördagen för att vattennivån i reservoaren i Mölle var kritiskt låg, och invånare manades att genast vrida på kranarna. Efter en regning söndag har läget förbättrats avsevärt, rapporterar Göteborgs-Posten.
Kommentar: För kännedom.
Omvärldsbevakning 16.00
Mycket låga nivåer av radioaktiva ämnen uppmätta i Sverige
Den 23 juni meddelade Strålsäkerhetesmyndigheten att mycket låga nivåer av de radioaktiva ämnena cesium-137, kobolt-60 och rutenium-103 uppmättes under vecka 24 i Sverige. De nivåer som uppmätts är så låga att de inte innebär någon fara för människor eller miljö.
Kommentar: Det har kommit ett par kommentarer om detta i sociala medier. Utländsk media har rapporterat om det.
Stort intresse för Sverige i coronatider
Landets tillvägagångssätt att bekämpa viruset har väckt historiskt stor uppmärksamhet, enligt Svenska institutet. Som mest har över 6 000 artiklar publicerats om Sverige på en enskild dag, bara på engelska, rapporterar Göteborgs-Posten.
– Sverige har inte fått den här typen av uppmärksamhet tidigare. Man har varit intresserad av Sverige på ett djupare sätt än tidigare och landet har varit i fokus, säger Sofia Bard, chef för Svenska institutets enhet för Sverigebildsanalys.
Kommentar: För kännedom. Har märkts av i sociala medier.
Omvärldsbevakning 13.00
Nytt utegångsförbud i närheten av Peking
Efter att Kina lyckats få smittspridningen under kontroll har hundratals personer blivit smittade i Peking och fall har även dykt upp i den närliggande provinsen Hebei. Göteborgs-Posten rapporterar att hälsovårdsmyndigheter i Anxin i Hebeiprovinsen, omkring 15 mil från Peking, på söndagen gav beskedet att total nedstängning gäller i området, liknande det som infördes i Wuhan där det ursprungliga utbrottet tros ha uppstått i slutet av förra året.
Kommentar: Kan spä på oron för en andra våg av coronaviruset.
Omvärldsbevakning 10.00
Varmaste junidagen på 50 år
34 grader i Skellefteå, det är den varmaste junitemperaturen sedan 1970 och den högsta temperaturen som överhuvudtaget uppmätts i norra Norrland i juni, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI, till TT.
Kommentar: För kännedom.
Ökning av dödliga överdoser i Kanada under pandemin
Isolering, sämre mående och minskad tillgång till missbruksvård har bidragit till en ökning i antalet dödliga överdoser under coronakrisen i Kanada. I provinsen Ontario uppskattas att antalet dödliga överdoser ökat med 25 procent under de senaste månaderna, enligt Göteborgs-Posten.
Kommentar: Frågan om pskykisk hälsa under pandemin är akutell även i Sverige.
Tåg i västra Sverige åter på rull – risk för solkurvor över
Efter tidigare inställd tågtrafik öppnar nu Trafikverket åter för resande på fyra sträckor: Varberg-Borås, Herrljunga-Borås, Uddevalla-Strömstad samt Öxnered-Håkantorp, rapporterar Göteborgs-Posten. Banorna har setts över och är redo igen, meddelar Trafikverket på söndagsmorgonen.
Kommentar: För kännedom.
Svalare temperaturer i landet
I delar av södra Sverige väntas maxtemperaturen överstiga 26 grader även under söndagen, annars är det svalare luft som håller på att etablera sig över landet meddelar SMHI.
Kommentar: Klass 1-varningen för höga temperaturer gäller inte längre.
Lördag 27 juni
Omvärldsbevakning 21.00
Det råder akut vattenbrist i skånska Mölle
På Höganäs kommuns Facebook-sida uppmanas allmänheten i Mölle att bara använda kranvattnet vid matlagning och som dricksvatten. Att duscha eller vattna trädgården bör inte göras för tillfället, rapporterar Aftonbladet. Kommunen larmar att vattenkvaliteten inte kommer att garanteras om vattnet tar slut och att kokningsrekomendationer då kommer behöva införas.
Kommentar: För kännedom.
Omvärldsbevakning 16.00
Inget att rapportera.
Omvärldsbevakning 13.00
Vaktbolag ska övervaka avstånd i Gällivare
Förutom att alla kultur- och fritidsanläggningar i Gällivare ska fortsätta att vara stängda för att minska smittspridningen, tas nu vaktbolag i för att hjälpa folk att hålla avstånd på Sandvikens badstrand, enligt Sydsvenskan.
Kommentar: Många i sociala medier vittnar om trånga stränder. En såndan här lösning kanske kan bli aktuellt på fler ställen i landet.
Omvärldsbevakning 10.00
Flera tåg ställs in på grund av risk för solkurvor
Med anledning av SMHI:s varning om höga temperaturer stänger Trafikverket av totalt fyra sträckor under lördagen, med start klokan 12, rapporterar Göteborgs-Posten. Det gäller Varberg-Borås, Herrljunga-Borås, Uddevalla-Strömstad samt Öxnered-Håkantorp. Sträckorna utgörs av äldre spår, som inte alltid håller för varma temperaturer, enligt Trafikverket. Därmed finns risk för solkurvor.
Kommentar: För kännedom.
Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att stötta regionernas smittspårning
Folkhälsomyndigheten har fått ett nytt uppdrag av regeringen när det gäller smittspårningen, rapporterar SVT. Det nya arbetet kommer att likna det arbete som gjordes i början av coronapandemin när Italienresenärer återvände till Sverige.
– Vi ska börja arbeta mer aktivt igen för att hitta alla kontakter som en smittad person kan ha haft. Och ta ställning till vad man kan göra för att de inte ska bli sjuka och smitta andra. Vi får se var vi landar men det innebär också att vi kommer att testa betydligt fler, säger Anders Tegnell i en intervju med Dagens Nyheter.
Tegnell uppger i DN skälet till att regionerna återgår till en aktiv smittspårning är för att Sverige har hamnat på en platå som inte gått ned som Folkhälsomyndigheten hade hoppats på.
Kommentar: Kan vara bra att känna till vid frågor kring provtagning och smittspridning.
Fredag 26 juni
Omvärldsbevakning 21.30
VMA för branden i Örebro tillbakadraget och avpublicerat. I övrigt inget att notera.
Omvärldsbevakning 18.00
Brand i centrala Örebro som delvis utryms
En person har skadats av brandrök och förts till sjukhus vid en brand i en fastighet i centrala Örebro, enligt SVT. Branden är inte under kontroll och risk för spridning finns fortfarande.
Kommentar: VMA har utfärdats och har publicerats i alla Krisinfos kanaler.
Polisen kan inte ingripa vid trängsel på badstränder
Polisen har publicerat en text på sin hemsida som klargör att trängseln på badstränder inte faller under allmänna samankomster och att de därför inte kan ingripa. Att vistas i en park eller på en badstrand är inte allmän sammankomst.
Kommentar: Bra att veta vid frågor i sociala medier.
WHO tar tillbaka utpekande av Sverige som högriskland
Efter kritik från statsepimediolog Anders Tegnell, som menar att WHO misstolkar det svenska höga antalet tester den senaste tiden, kom WHO i eftermiddag med ett klargörande pressmeddelande, skriver DN. De håller med om att antalet svårt sjuka och antalet iva-inläggningar och dödsfall minskar i Sverige. Samtidigt påpekar de att andelen positiva bland de testade ligger på en stabil nivå på 12–13 procent och att det fortfarande råder allmän samhällsspridning.
Kommentar: Se tidigare anteckning kl 13.45.
Omvärldsbevakning 13.45
Uppdatering: Branden vid Högbrännaberget under kontroll
Räddningstjänsten Örnsköldsvik har vid lunchtid idag fått skogsbranden på Högbrännaberget under kontroll rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland.
Kommentar: För kännedom.
Tegnell om att WHO riktar varning till Sverige: "Ett totalt misstag"
WHO har riktat en varning till 11 länder, däribland Sverige, där man bedömer att smittspridningen åter ökar. Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell kallar bedömingen för ett misstag, rapporterar bland annat Sveriges Radio. Ökningen i antal fall beror istället på att vi testat mycket mer i Sverige den senaste veckan.
Kommentar: Uttalandet har fått mycket stor medial uppmärksamhet och toppar exempelvis BBC News 'Mest läst' -lista.
Omvärldsbevakning 10.00
Extremt stor brandrisk i Stockholms län
Brandrisken i Stockholms län väntas bli extremt stor under helgen, rapporterar P4 Stockholm. Enligt SMHI råder det hög risk för skogsbränder även i så gott som hela övriga landet.
Kommentar: För kännedom inför helgen.
Flera bränder rasar i Sverige
Det brinner kraftigt på ett kalhygge söder om Olofström, rapporterar P4 Blekinge. Samtidigt uppger P4 Västernorrland att släckningsarbetet vid branden i Högbrännberget i Örnsköldsvik kommun fortsätter. Den torra väderleken kan enligt räddningstjänsten försvåra släckningen. Ytterligare en brand rasar utanför Backe i Strömsunds kommun, rapporterar P4 Jämtland.
Kommentar: Fortsätter att följa rapporteringen om skogs- och gräsbränder i Sverige.
Ny lag ska göra det enklare att stänga krogar med trängsel
Den1 juli införs en ny lag där landets kommuner ges möjlighet att stänga krogar och restauranger med mycket trängsel omgående, rapporterar P4 Göteborg.
Kommentar: Aktuellt inför sommaren, speciellt med tanke på rapporter om att många människor har börjat ta lättare på restriktionerna.
Torsdag 25 juni
Omvärldsbevakning 21.20
Rekommendationer om antikroppar dröjer
Folkhälsomyndighetens rekommendationer om hur man ska tänka och agera om man har antikroppar mot covid-19 dröjer.
– Riktigt exakt var det här fastnade i processen vet jag inte, men det här är väldigt viktigt. Här gäller det att vi verkligen ger en väldigt tydlig, enkel och lättförståelig rekommendation för vad som gäller och inte, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, enligt TT/Svenska Dagbladet.
Ambitionen är nu att rekommendationerna ska kunna presenteras i nästa vecka.
Kommentar: Många hoppas att påvisade antikroppar ska innebära ökad frihet från restriktioner.
Danmark håller gränsen stängd mot Sverige – och Norge stoppar även Gotland
Smittspridningssituationen gör att två länder – Sverige och Portugal - får nobben när Danmark öppnar gränserna mot övriga EU. Men Danmark gör ett undantag i Sverige – västerbottningar är välkomna, tack vare låg smittspridning, skriver Aftonbladet.
Samtidigt meddelar Norge att man backar från sitt tidigare beslut att tillåta resor till Gotland. Nu är hela Sverige stängt, inklusive Gotland.
Kommentar: Sveriges smittspridningssituation betraktas fortfarande som allvarlig av övriga länder.
Andelen antikroppar ökar i nytt test
Ett nytt test bland 13 000 personer, genomfört 15-22 juni, visar att andelen som har antikroppar mot covid-19 är 13,8 procent. Det ska jämföras med 10,8 procent från en tidigare mätning, skriver Dagens Nyheter.
Det är fortfarande i Stockholm som andelen provtagna med antikroppar är högst – 14,5 procent i denna mätning.
Kommentar: Andelen som har antikroppar ses som en viktig faktor i att stoppa smittspridningen.
Tunnelbanetåg spårade ur på grund av solkurva
Ett tunnelbanetåg spårade ur mellan Skärmarbrink och Blåsut under torsdagseftermiddagen.
Skälet var en solkurva, skriver Dagens Nyheter.
Ingen skadades, men passagerarna fick evakueras med hjälp av stegar.
Tunnelbanan ersätts av bussar, tills tåget har kunnat transporteras bort. I nuläget är prognosen trafikstart tidigast natten till lördag.
Kommentar: Urspårade tunnelbanetåg är ovanliga, men orsakar stora trafikstörningar.
”Förbjud egen pool”
I vattenbristens Sverige borde egen pool förbjudas, skriver Aftonbladets politiska kolumnist Lena Mellin. Egna pooler bör tillåtas endast i undantagsfall, av t ex medicinska skäl, menar Mellin.
Enligt Mellin riskerar vatten att bli en bristvara i framtiden.
Kommentar: Det är oklart om svenska myndigheter håller med Lena Mellin.
Omvärldsbevakning 16.10
”Ingen överdödlighet i Sverige längre” – 21 nya dödsfall
På torsdagen rapporterades 21 nya dödsfall i covid-19. Därmed har 5 230 avlidit.
– Vi har inte längre någon överdödlighet i Sverige, alltså dör det inte fler personer dessa veckor än tidigare år, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens pressträff, enligt Expressen.
Folkhälsomyndigheten har tittat på vilka yrkesgrupper som drabbas av covid-19, och serviceyrken är överrepresenterade – till exempel taxi- och busschaufförer. Läs mer i denna nyhet hos Folkhälsomyndigheten.
Folkhälsomyndigheten har också gjort scenarier inför hösten – i det mest positiva, om social distansering upprätthålls, så är Sverige smittfritt före 2021.
I andra scenariet så ökar sociala kontakter, vilket kan leda till mindre utbrott.
I det tredje, värsta scenariet så återgår Stockholmsregionen till nivåerna när det var som värst i april, med cirka 200 smittade per dag.
Kommentar: Folkhälsomyndighetens scenarier understryker vikten av att fortsätta hålla distansen.
Inreseförbud förlängs till 7 juli
Inreseförbudet till EU via Sverige förlängs återigen, från 30 juni till 7 juli, meddelar regeringen i ett pressmeddelande. Syftet med inreseförbudet är att minska risken för spridning av covid-19.
På samma sätt som tidigare gäller inreseförbudet som utgångspunkt för alla utländska medborgare som reser till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.
Kommentar: Vi har gjort en nyhet som också lagts ut i sociala medier.
Industribrand i Östersunds kommun under kontroll
Ett viktigt meddelande till allmänheten gick ut i samband med en industribrand i Lötbacken och Haxäng i Östersunds kommun.
Vid 15-tiden kunde man blåsa faran över.
Kommentar: VMA-nyhet gjord och publicerad i sociala medier.
Coronakommission får ett omfattande uppdrag
Ekot i Sveriges Radio har läst regeringens förslag till direktiv för kommissionen som ska granska Sveriges hantering av pandemin.
Klart är att kommissionen får ett digert arbete. Kommissionen ska granska regeringens och myndigheternas krishantering, arbetet i sjukvården och äldreomsorgen, men även vilka effekter regeringens krispaket för ekonomin har haft, samt hur svenskarna följt uppmaningarna från myndigheterna.
Kommissionen ska lämna slutrapport 28 februari 2022, med delrapporter innan dess.
Kommentar: Direktiven har skickats ut till partierna som ska lämna synpunkter under fredagen.
Boende i Solberg uppmanas koka vattnet
Avföringsbakterier har hittats i vattnet i Solberg i Örnsköldsviks kommun. De boende uppmanas att koka vatten eller hämta vatten vid en tank uppställd vid Solbergs lanthandel.
Felsökning pågår, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.
Omvärldsbevakning 14.00
Corona som sprids som kluster
Enligt TT/SvD verkar det som att vissa covid-sjuka smittar mer än andra, dessa kallas även för superspridare. Enligt forskare på amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC verkar större delen av smittspridningen ske just så, via superspridare. Det är mer fläckvis, i jämförelse med andra virus som ofta går fram som en våg.
Kommentar: hur coronaviruset sprider sig och beter sig är av intresse.
Redan godkända läkemedel
I flera medier, bland annat TT/GP och SvD skriver man om testning av redan godkända läkemedel, där man hoppas att efter sommaren ha resultat, säger Kristina Nyström, docent i mikrobiologi vid Sahlgrenska sjukhuset till P4 Göteborg. Hoppfullt eftersom dessa läkemedel redan finns och är godkända.
Kommentar: ju mer tiden går, desto mer vet vi om viruset. Det är inte bara ett vaccin som behövs, utan även andra lösningar behöver kunna användas.
21 nya dödsfall i covid-19
Sveriges Radio rapporterar att Folkhälsomyndigheten redovisar 21 nya dödsfall.
Kommentar: vi följer.
Europa öppnar, och smittan tar fart
I SvD skriver man att WHO larmar, där man menar att öppnandet av Europa gör att smittspridningen tar fart. Som exempel tar artikeln upp Tyskland, som just nu har en lockdown för en population på 600 000 människor, detta efter att man öppnat upp tidigare.
Kommentar: med tanke på att UD fortfarande har en avrådan till vissa länder, kan det vara intressant att veta vad som sker när länder öppnar upp. I åtanke kan vi också ha Sveriges egna inreseförbud, som nyligen förlängts.
Omvärldsbevakning 08.00
Vädjan om själv-karantän för resande från vissa delstater
BBC rapporterar att New York, New Jersey and Connecticut vill att människor som reser från hårt drabbade covid-19-platser, ska sätta sig själva i karantän i 14 dagar. USA har hitintills haft 2,3 miljoner smittade och 120 000 döda. I dagens I New York Times/SvD rapporteras också en ny rekordsiffra för USA, med 36 880 nya fall.
Kommentar: USA är hårt drabbat, och det som sker där påverkar även oss i Sverige, inte minst när det gäller effekter på ekonomi.
Smittan kan ha kommit i december till Sverige
I DN skriver man om en kvinna som haft covid-19, vars lungor röntgats och där hon tros ha koppling till ett fall som insjuknat i december. Smittskyddsläkaren Anders Lindblom menar att det är troligt att smittan kommit redan då.
Kommentar: av intresse att följa coronas väg.
Skyddskläder och värmebölja ingen bra kombination
Enligt Sveriges Radio larmar vården om svår arbetsmiljö när anställda vårdar covid-19 -patienter, då skyddskläder krävs. Det är dessutom svårt att få i sig vatten, då man har mask på sig.
Kommentar: kan vara riskfyllt att låta personal arbeta i sådana förhållanden.
Länder återinför restriktioner
Några länder får tänka om, och anamma restriktioner igen. Däribland Serbien, som obligatoriska munskydd om man reser kollektivt.
Kommentar: hur andra länder gör kan vara av intresse.
Onsdag 24 juni
Omvärldsbevakning 21.30
Trångt på tåg och bussar ökar smittrisken
Nyhetsprogrammet Aktuellt i Sveriges Television uppmärksammar att det är trångt på tåg och bussar. Det vilar ett ansvar på såväl arrangörerna som passagerarna själva, att minimera risken för smittspridning.
Fredrik Elgh, professor i virologi, säger till Aktuellt att reglerna borde stramas upp. Och det borde vara självklart att de resande ska bära munskydd. Folkhälsomyndighetens uttalanden om att det saknas vetenskapligt stöd för munskydd stämmer inte, säger Fredrik Elgh. Snarare saknas det bevis för motsatsen, enligt Elgh.
Kommentar: När resandet tar fart igen, så ökar risken för smittspridning.
En sjättedel av stockholmarna har antikroppar
17,2 procent av de 24 000 antikroppsproverna som Karolinska Universitetslaboratoriet genomförde i förra veckan var positiva, skriver Svenska Dagbladet.
Av de 14 000 så kallade PCR-prover som Karolinska tog var 13,8 procent positiva, det vill säga de testade hade sjukdomen vid testtillfället.
Kommentar: Fortfarande är det en minoritet i Stockholm som har antikroppar.
Stockholm en av Europas hårdast drabbade regioner
Stockholm tillhör den tiondel av de europeiska regionerna som drabbats hårdast av coronaviruset.
En ny sammanställning visar att Stockholm är på plats 32 av 500 regioner, när det gäller överdödlighet. Undersökningen är gjord av nyhetsbyrån Newsworthy i samarbete med European Data Journalism Network, skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: Undersökningen bekräftar hur hårt pandemin slagit mot Stockholm.
Brand i Göteborgs hamn orsakade kraftig rökutveckling
En brand i flera lastbilar i Älvsborgshamnen i Göteborg orsakade kraftig rökutveckling på onsdagseftermiddagen, rapporterar Göteborgs-Posten.
Räddningstjänsten uppmanade allmänheten att undvika röken och att kontakta vården vid eventuella besvär. Branden var omringad vid 17-tiden, men släckningsarbetet pågick i flera timmar under kvällen.
Kommentar: Räddningstjänsten behövde inte utfärda något VMA.
Omvärldsbevakning 16.10
48 nya dödsfall i covid-19
48 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda under det senaste dygnet. Totalt har därmed 5 209 personer avlidit, skriver TT/Svenska Dagbladet.
Antalet personer som intensivvårdas med covid-19 är 191, vilket är den lägsta siffran sedan 30 mars.
Det totala antalet smittade är 62 324, en ökning med 1 487 fall under det senaste dygnet.
Kommentar: Läget fortsätter att vara stabilt, i meningen att antalet döda och intensivvårdade långsamt minskar.
Coronakommission ska rapportera första kvartalet 2022
Kommissionen som ska utreda hanteringen av coronapandemin kommer rapportera sina resultat första kvartalet 2022, ett halvår före nästa ordinarie riksdagsval.
Detta har bekräftats av statsminister Stefan Löfven, uppger flera partiledare, enligt Sveriges Radio.
Kommentar: Regeringen kommer presentera fler detaljer om coronakommissionen inom kort.
Större skogsbrand i Örebro län – MSB skickar två helikoptrar
En stor skogsbrand, 200 meter bred, rasar utanför Fellingsbro i Lindesbergs kommun, Örebro län.
– Just nu upplever vi ingen risk för spridning till fastigheter men branden sprider sig, vi har inte kontroll på den och det är väldigt torrt i marken, säger Linda Forsberg, teamledare vid SOS Alarm, till Aftonbladet.
Räddningstjänsten Bergslagen har begärt luftburet stöd. MSB skickar två helikoptrar.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.
Omvärldsbevakning 13.20
Coronautbrott på Skånes Universitetssjukhus
Neurologiavdelningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö har drabbats av ett coronautbrott, skriver Sydsvenska Dagbladet. Tolv anställda har konstaterats smittade av covid-19 den senaste veckan. Utbrottet har inträffat där strokepatienter vårdas nära personer med hjärtsvikt och hjärtinfarkter.
Kommentar: Kan orsaka oro hos patienter och anhöriga till patienter på sjukhuset.
Hettan orsakar blödande asfalt
Under morgondagen verkar hettan över Sverige nå sin kulmen, skriver Dagens Nyheter. SMHI förutspår temperaturer på upp till 35 grader i östra Svealand och längs med Norrlandskusten. Samtidigt varnar Trafikverket för fenomenet med så kallat blödande asfalt. Det innebär att vägar upplevs som hala på grund av den bristande friktion som sommarhettan har orsakat.
Kommentar: För kännedom.
Rekordmånga larmsamtal till SOS Alarm under midsommarafton
Årets midsommarafton var den mest intensiva vad gäller nödsamtal till SOS Alarm på minst tio år. Totalt under midsommardygnet togs det emot mer än 14000 samtal på 112 skriver SOS Alarm i ett pressmeddelande. Samtliga ärendetyper, dvs vård, räddning och polisärenden ökade. En bidragande orsak är det fina vädret som innebär att fler människor är ute skriver SOS Alarm. Båt- och drunkningsolyckor mer än dubblerades i år.
Kommentar: För kännedom. Det varma vädret fortsätter under denna vecka.
Omvärldsbevakning 10.20
Läkare varnar för andra våg i Storbritannien
En grupp läkare skriver i tidskriften British Medical Journal: "Vilka uttryck pandemin kommer att ta sig i Storbritannien i framtiden är svårt att förutspå, men tillgänglig evidens tyder på att lokala utbrott blir allt mer sannolika, och att en andra våg är en verklig risk". Storbritannien är ett av länbderna som drabbats hårt av coronapandemin. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har sagt att pubar, restauranger och hotell kan få öppna i juli rapporterar Aftonbladet/TT.
Kommentar: Medierapporteringen om en eventuell andra våg fortsätter.
Skogsbrand i Örnsköldsviks kommun ännu inte under kontroll
Den skogsbrand som startade i måndags på Högbrännaberget har blossat upp igen och sprider sig rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland. Helikoptrar från MSB fortsätter att delta i insatsen under dagen.
Kommentar: Följer utvecklingen.
Värmeböljan utmaning för äldrevården
Fack och arbetsgivare är oroliga inför en varm sommar kombinerat med coronapandemin rapporterar SVT Nyheter. Äldre personer med underliggande sjukdomar tillhör riskgrupp för både covid-19 och värmen. Personal blir också lättare utmattad i värmen säger fackförbundet kommunal. Folkhälsomyndigheten avråder från fläktar i gemensamma lokaler och uppmuntrar istället till installation av kylsystem och luftkonditionering. Greger Bengtsson på SKR tycker att kritiken är obefogad och att de flesta kommuner har en plan över hur man ska hantera en värmebölja.
Kommentar: För kännedom.
Tisdag 23 juni
Omvärldsbevakning 21.20
Regioner avvaktar med antikroppstestning
Ett flertal regioner avvaktar med antikroppstester för allmänheten. Många kommer inte i gång förrän efter sommaren.
– Vi har inte satt något exakt startdatum ännu. Vi vill först få tydligare riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, om hur man ska tolka och kommunicera vidare provsvaren från antikroppstesterna, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare vid Region Jönköping, till TT/Svenska Dagbladet.
Kommentar: Tester fortsätter att vara en omdiskuterad fråga.
”Andra våg i form av små, lokala utbrott”
Blir det en andra våg av pandemin eller får den fortsatta smittspridningen ett annat förlopp?
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Dagens Nyheter att den andra vågen yttrar sig som snabba, lokala förlopp, som skett i till exempel Tyskland och Sydkorea.
– Det här är någonting vi kommer att behöva hantera lång tid framöver. Vi kommer att behöva ha planer och åtgärder på plats för att hantera det på många olika sätt, säger Anders Tegnell till DN.
Johan von Schreeb, professor i katastrofmedicin, säger till Aftonbladet att det inte blir någon andra våg, i stället snarare små ”gräsbränder” som om de inte stoppas kan utvecklas till ”skogsbränder”.
Kommentar: En större andra våg kanske kan undvikas, men å andra sidan kanske viruset blir kvar längre.
Pandemin slår hårt mot personer med psykisk ohälsa
Hälften av dem som lider av svåra psykossjukdomar och depression påverkas starkt av pandemin. De avstår sociala aktiviteter, blir mer ensamma och missar nödvändiga läkarbesök, enligt en undersökning som RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa, gjort i deras lokala föreningar runtom i landet.
– De känner stor ensamhet och som ensam kan man få mer suicidala tankar, de tänker på döden. De behöver ofta också läkarvård och tillgång till sin medicin och det händer att de inte vågar gå och träffa sin läkare, säger Barbro Ronsten, ordförande i RSMH, till Sveriges Radio.
Kommentar: Pandemin kan få svåra hälsoeffekter, utöver den rena smittspridningen.
Fyra MSB-helikoptrar bekämpar brand i Örnsköldsvik
En brand startade på måndagen på Högbrännaberget i Örnsköldsviks kommun. På tisdagen blossade branden upp igen, rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland.
MSB har skickat totalt fyra helikoptrar för att bekämpa branden.
– Branden har hoppat uppför ett lodrätt berg och vi försöker få det under kontroll och räknar med att behöva släcka i två dygn, säger Viktor Lundin, inre befäl vid Räddningstjänsten Höga kusten.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.
Omvärldsbevakning 16.10
Stor majoritet har anpassat sitt beteende – men de yngsta är sämre på att följa råden
Över 80 procent av befolkningen har anpassat sitt vardagsliv under pandemin för att minska risken för smittspridning, visar undersökningar som Folkhälsomyndigheten gjort.
Under maj-juni uppger, till exempel, 86-87 procent att de hållit avstånd till andra, både inomhus och utomhus.
Åldersgruppen 18-29 är dock sämre på att följa myndigheternas råd.
– Även när det gäller handhygien är de en grupp som inte tycker detta är så viktigt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Svenska Dagbladet.
Kommentar: När svenskarna själva skattar sitt beteende, så följer en stor majoritet myndigheternas rekommendationer.
39 nya dödsfall i covid-19
På tisdagen rapporterades 39 nya dödsfall i covid-19, vilket innebär att 5 161 hittills har avlidit.
200 patienter intensivvårdas för närvarande pga covid-19, en fortsatt minskning.
– IVA-situationen ser bättre ut. Det är jätteviktigt att de här siffrorna inte vänder, säger statsepidemiologen Anders Tegnell, till Svenska Dagbladet.
Antalet smittade är 60 837, en ökning med 1 905 sedan i går.
Kommentar: Läget är fortfarande allvarligt, men antalet döda och intensivvårdade sjunker långsamt.
New York Times: ”Sverige är en pariastat”
New York Times uppmärksammar i en artikel att Sveriges nordiska grannländer stängt gränserna för svenskar på grund av coronasituationen. ”Sweden tries out a new status: Pariah state”, heter det i New York Times rubrik, som uppmärksammas av Svenska Dagbladet.
Kommentar: Bilden av Sveriges hantering av pandemin i utländska medier verkar vara på väg att försämras.
Vulkanutbrott på Island kan stoppa flyg
Vulkanen Grímsvötn kan vara på väg att få sitt första utbrott sedan 2011, skriver Aftonbladet.
Det senaste utbrottet tvingade Keflaviks flygplats att stänga temporärt, vilket stoppade cirka 900 flyg i Europa.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.
Omvärldsbevakning 12.30
Hemtjänst i Karlskrona arbetade utan skydd
I Karlskrona kommun har personal inom hemtjänsten arbetat utan skyddsutrustning med en coronasmittad vårdtagare, det rapporterar SvD/TT. Skyddsutrustning saknades då personalen inte fått information om att personen kunde vara smittad. Även fler liknande fall ska ha förekommit i kommunen som anmält händelserna till Arbetsmiljöverket.
Kommentar: Kan ge upphov till diskussion i sociala medier.
Varning klass 1 mycket höga temperaturer
SMHI har uppgraderat meddelandet om höga temperaturer till en varning klass 1 för mycket höga temperaturer i stora delar av mellersta och norra Sverige. Varningen innebär att en maximal dygnstemperatur på 30 grader eller mer, tre dagar i följd väntas. Det ger en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Meddelande om höga temperaturer har också utfärdats för södra delarna av landet.
Kommentar: Följer utvecklingen.
Omvärldsbevakning 09.20
Ingenting att notera.
Måndag 22 juni
Omvärldsbevakning 21.20
Lägre förtroende för myndigheternas sätt att hantera coronakrisen
I april hade 56 procent förtroende för myndigheternas hantering av coronakrisen. I juni har siffran sjunkit till 45, enligt en undersökning från DN/Ipsos.
För Folkhälsomyndigheten specifikt så har förtroendet minskat till 57 procent (69 procent i april).
Statsepidemiolog Anders Tegnells förtroende har sjunkit till 60 procent (69 procent i april).
Kommentar: Möjligtvis kan sjunkande förtroende för myndigheterna påverka även hur man följer rekommendationerna.
WHO: Öka produktionen av dexametason
På måndagen varnade WHO för att pandemin accelererar och nu har över nio miljoner människor smittats och cirka 470 000 avlidit av viruset, rapporterar TT/Svenska Dagbladet.
Men det finns hopp i kortisonet dexametason som i preliminära studier visat sig kunna minska dödligheten i covid-19.
– Nästa utmaning blir att öka produktionen, och snabbt och rättvist distribuera dexametason över hela världen, med fokus på var det behövs mest, sade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en pressträff på måndagen.
Kommentar: Antalet smittade fortsätter att öka kraftigt globalt.
Antal smittade minskar i Gällivare
Gällivare har haft en period med stor ökningar av antalet smittade i covid-19. Men nu ser läget ljusare ut.
På kommunens omsorgsboenden har antalet smittade minskat från 38 till 28, rapporterar P4 Norrbotten.
Kommentar: Gällivare införde restriktioner när antalet smittade ökade, nu verkar det gå åt rätt håll.
Vårfloden håller flygplats stängd
Flygplatsen i Hemavan-Tärnaby är stängd. Vårfloden har orsakat översvämning och passagerare har fått bussas till Vilhelmina.
– Vi har inte haft någon sådan här översvämning sedan 2011, säger Ivar Forsman, vd för flygplatsen, till Sveriges Television.
Kommentar: Förhoppningar finns om att flygplatsen ska kunna öppna på fredag.
Omvärldsbevakning 16.10
69 dödsfall i covid-19
På måndagen rapporterades 69 nya dödsfall. Det innebär att totalt 5 122 personer har avlidit.
Antalet smittade är 58 932, en ökning med 2 889 sedan i torsdags. 2 354 personer får eller har fått intensivvård, skriver TT/Svenska Dagbladet.
Kommentar: Under midsommarhelgen har det inte rapporterats någon ny statistik om covid-19, så ovan siffror ska ses i ljuset av detta.
Färre och kortare resor under midsommarhelgen
Färre svenskar reste inrikes under årets midsommarhelg jämfört med förra året. Men resandet har ökat jämfört med för några veckor sedan, visar data från Telia Crowd Insight, rapporterar Göteborgs-Posten. De lättade reserestriktionerna inrikes börjar nu märkas av – fler reser inrikes nu jämfört med i maj. Det är också fler som vågar sig ut i landet än under Kristi himmelfärds- respektive påskhelgen, då restriktioner gällde, visar Telias data.
Kommentar: Visar på befolkningens förändrade beteende under pandemin.
Mikael Damberg nekar nöjesparkerna undantag från förbudet mot folksamlingar
– Det blir inga undantag från förordningen om max 50 personer över sommaren. Regeringen har gjort en sammanvägd bedömning av detta och anser att de lättnader i restriktioner som faktiskt förekommit inför sommaren får räcka, säger inrikesminister Mikael Damberg till TT, meddelar Aftonbladet.
Kommentar: Kan ge upphov till kommentarer och frågor i sociala medier.
Omvärldsbevakning 11.15
Färre reste under midsommarhelgen
Resandet under midsommar helgen 2020 var mindre än under 2019 visar statistik från Telia som SVT Nyheter rapporterar om. I en jämförelse med tidigare högtider under våren så har dock resandet ökat.
Kommentar: För kännedom.
Omvärldsbevakning 08.45
Lovande resultat för blodplasmastudie
Vissa patienter som blir sjuka i covid-19 får virus i blodet. Nu visar tidiga resultat från forskare vid Karolinska institutet att dessa personer kan bli av med viruset – med hjälp av blodplasma från de som tillfrisknat från sjukdomen, rapporterar Dagens Nyheter.
Det lovande utfallet gör att forskarna nu går vidare med nästa steg, där fler patienter som insjuknat i covid-19 ska få prova behandlingen. Minst 100 personer ska ingå i den kommande fasen, där hälften av patienterna lottas till att få blodplasma och hälften inte.
Kommentar: För kännedom.