Vecka 27 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 5 juli


Omvärldsbevakning 21.15

Isolering av 9 bostadshus i Melbourne, 3000 personer

DN rapporterar en plötslig isolering i ett bostadsområde i Melbourne, Australien, där man fått ett covid-19-utbrott. En konsekvens av nedstängningen är att människor som nu lever under isolering upplever matbrist. Många i området som isoleras bor trångt och i 12 olika hushåll hittade man 23 fall av covid-19. Anledningen till isoleringen är att man vill undvika att smittan sprids till övriga Melbourne.
Kommentar: vi följer den globala utvecklingen för covid-19.

Grekland stänger mot Serbien

SvD skriver att rapportering om många covid-19 fall i Serbiens huvudstad Belgrad, gör att Grekland helt stänger mot Serbien, fram till den 15 juli. Grekland försöker få igång sin ekonomi med turism och gör cirka 6000 tester per dag på inkommande resenärer.
Kommentar: det är inte helt okomplicerat att öppna upp för semesterfirare. Läget kan snabbt förändras beroende på hur smittan sprider sig.

Pandemin kan göra så att cancer upptäcks för sent

I DN Debatt skriver två cancerläkare om de risker som finns med att screening och andra åtgärder som rör cancer senareläggs, på grund av coronapandemin. De menar att tidig upptäckt av cancer är viktigt, för att rädda liv och att det nu finns risker att cancer upptäcks för sent.
Kommentar: pandemin påverkar även andra sjukdomstillstånd, då fokuset är på smittan just nu, medan andra viktiga vårdinsatser får vika hädan.

Omvärldsbevakning 17.30

Branden i Landskrona under kontroll

Det tidigare VMA:t är nu inte längre aktuellt och stabschef Henrik Persson meddelar att läget är under kontroll.
Kommentar: vi har uppdaterat på sajten samt på Facebook.

Oljeläckage i Strömsviken

P4 Stockholm/Sveriges Radio rapporterar att läckaget kan handla om så mycket som 10 000 liter olja, och det är från Scania oljan kommer. Räddningstjänst är på plats med brandbilar och poliser. Scania har inlett arbete med sugbilar.
Kommentar: för kännedom.

Ett till utbrott i Spanien

Med anledning av ett lokalt utbrott i Galicien, isoleras nu 70 000 personer, skriver GP och flera andra medier. Vi har tidigare nämnt Katalonien där 200 000 personer isolerats från och med i helgen.
Kommentar: Spanien är hårt drabbat och ett av de länder där Sverige inte har någon avrådan.

Hårda vindbyar i nordvästra Götaland

SMHI varnar för hårda vindar under söndag och natten mot måndag, i nordvästra Götaland. GP rapporterar om varningen. TT/GP skriver om att hårda vindar sätter stopp för tågen på Västkusten.
Kommentar: för kännedom.

Urspårat tåg i Södertälje blockerar rälsen

Ingen har kommit till skada, men oklart när tågen kan rulla igen, rapporterar P4 Stockholm.
Kommentar: vi följer.

Butik återkallar korv, risk för salmonella

Flera medier, bland annat TT/GP skriver om butiken Lidl som återkallar korv, då salmonella upptäcks på stickprov. Det gäller produkten Färskkorv ramslök & vitlök av märket Svea Lantkött i 320-gramsförpackningar med bäst-före-datum 2020-07-17.
Kommentar: för kännedom.

Invånare i Röstånga får koka dricksvatten

Med anledning av en vattenläcka får invånare i Röstånga koka sitt vatten, i väntan på analys av vattnet, där svar kommer på torsdag. Det är en försiktighetsåtgärd, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: för kännedom.

Omvärldsbevakning 13.00

Brand i Landskrona

Det brinner i Landskrona, i ett åttavåningshus. P4 Malmöhus skriver att det är på vinden, enligt polisen och det är kraftig rökutveckling. Evakuering pågår.
Kommentar: ett viktigt meddelande till allmänheten har utfärdats strax innan kl 12.00 söndag och delats i sociala medier. 

Hygienrutiner som inte fungerade

I GP skriver man om äldreboenden, där chefer anser att en stor del av personalen har haft svårt att följa de basala hygienrutinerna. Det är en granskning som har gjorts i Göteborg, med anledning av covid-19 och det är till Smittskydd Västra Götaland som dessa rapporter kommit in. I artikeln pekar man bland annat på bristen av skyddsutrustning.
Kommentar: nu när covid-19 varit på tapeten ett tag, kommer vi nog att få se en hel del rapporteringar kring vad som fungerat och vad som brustit.

WHO kommenterar Sveriges strategi samt coronakommissionen

I SvD intervjuas bland annat generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus och han ger Sverige ett positivt betyg, bland annat med anledning av den svenska strategin. Man lyfter bland annat att Sveriges strategi har en stark förankring i vetenskapen, och där man inte har samma politiska påverkan när det gäller att ta beslut i krisen, utan man förlitar sig mer på expertkunskap. Samtidigt lyfts, i samma artikel, att Sverige har ca 5400 döda och 70 000 smittade.
Kommentar: nu börjar recensionerna så sakteliga komma, vem har gjort vad och vilken strategi har varit bäst, globalt?

Omvärldsbevakning 10.00

Sverige och rustningen för pandemier

SvD har en lång artikel som beskriver pandemin, från start till nu, ur det svenska perspektivet. Den går igenom den svenska strategin och jämför med andra nordiska länder. Man fångar upp den tidiga bristen på skyddsutrustning och den svenska akilleshälen: äldrevården. Man citerar också generaldirektören Johan Carlson som säger: ”Systemet är dåligt rustat för en pandemi. Det skulle jag vilja säga.”
Kommentar: den svenska strategin under lupp. För kännedom.

Barn hålls hemma från förskolan

När covid-19 började spridas i Sverige var det många oroliga föräldrar som valde att ha sina barn hemma från förskolan. Det rapporterar TT/SvD. I utsatta områden var tappet av barn på förskolan upp emot 90 procent. Förskolläraren Elin Ivarsson, Göteborg, säger: ”För många av barnen här är förskolan den enda platsen där de möter det svenska språk i tal, skrift och lek. Tappar man det under så lång tid, så påverkar det språkutvecklingen”.
Kommentar: virusets sidoeffekter.

Långvariga covid-19-symtom kan vara ångest

Aftonbladet skriver att är man sjuk längre i covid-19, så kan symtomen vara något helt annat: ångest. Några av de symtom man pekar på i artikeln är: Diffus huvudvärk, domningar, långvarig trötthet. Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin, säger: ”Det är symtom som också finns beskrivet vid ångestsyndrom. Men om de också kan uppkomma som resultat av covid-19-sjukdom vet vi inte säkert i dag”.
Kommentar: intressant för dem som är sjuka längre än normalt.

Lördag 4 juli


Omvärldsbevakning 21.15

På Gotland verkar anpassningarna fungera

SvD/TT skriver om att Gotland har öppnat upp och att olika åtgärder som vidtagits för att människor ska hålla avstånd verkar fungera.
Kommentar: exempel på att information har nått fram till resenärer är värt att lyfta.

Strömmen har gått på vissa platser på Gotland

Strömlöst på Sudret rapporterar Sveriges Radio, där 250 elabonnenter drabbats. Delar har fått tillbaka strömmen och resterande beräknas ha tillbaka den klockan 22.00 ikväll.
Kommentar: vi följer.

212 000 fall på ett dygn

WHO rapporterar att 212 000 fall på ett dygn har insjuknat i covid-19, vilket är ett rekord, skriver TT/SvD. Man kan jämföra med ett tidigare rekord som låg på 189 000 fall, vilket var i slutet på juni. De som har flest fall är USA, Brasilien och Indien.
Kommentar: vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 18:00

Flyg från Sverige till Grekland stoppades

Sveriges Radio och flera andra medier rapporterar att Grekland inte ville ge tillstånd för svenska flyg att landa, och det hör ihop med smittspridning av covid-19. De svenska passagerarna blev strandade på Arlanda. Totalt är det tre flyg som är inställda i helgen men också ytterligare flygningar är planerade, trots inreseförbudet som gäller till och med den 15 juli.
Kommentar: i och med att sommaren nu är igång, kan osäkerhet kring vissa resor uppstå.

Munskydd rekommenderas på svenska flygplatser

SVT Nyheter skriver att det finns en förväntan och norm att man bör använda sig av munskydd på flygplatser, särskilt utomlands. Nu rekommenderar även Swedavias flygplatser att man ska använda sig av munskydd. Det är ingen som blir avvisad om så inte sker. ”Formellt handlar det om en anpassning till säkerhetsprotokoll från den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA, säger Lovisa Ernestam vid Swedavias presstjänst.”
Kommentar: munskydd är omdiskuterat.

Omvärldsbevakning 13.00

En zon i Spanien isoleras av med anledning av covid-19

TT/GP skriver om spridning i Katalanien, Spanien, av covid-19 som nu leder till att 200 000 personer kommer påverkas av en beslutad isolering. Kl 12.00 lördag startar isoleringen.
Kommentar: med anledning av att länder öppnar upp behöver vi följa corona-läget. Sverige hävde avrådan till bland annat Spanien för en tid sedan.

Risk för mindre tillit i Sverige

SvD publicerar en artikel som handlar om den svenska tilliten och att det finns oroande forskning som pekar på att tilliten minskar, och att det på sikt påverkar hur barn förhåller sig i frågan. Rubriken på artikeln lyder: ”Vad håller på att hända med det trygga Sverige?”
Kommentar: tillit och trygghet är viktiga faktorer för ett stabilt samhälle.

Omvärldsbevakning 10.00

Tidigt tagna test kan ha missvisande resultat

Det fanns de som testade sig tidigt, för att se om man hade antikroppar mot corona, skriver TT/GP. Men det är inte alls säkert att de testerna håller måttet, och därför kan man behöva testa sig igen. Folkhälsomyndigheten har gått ut med information om hur ett antikroppstest ska genomföras. De menar att den som tagit ett test ska höra sig för hos testföretaget och ställa frågan om företaget följt de rekommendationer som finns.
Vidare skriver SVT Nyheter om en studie som visar att antikroppar efter covid-19 kan försvinna efter två månader.
Kommentar: provtagning fortsatt het fråga, även hur skyddad man är av antikroppar är något som är av allmänintresse.

Nytt rekord, igen, i USA

TT/John Hopkins Universitetet rapporterar att USA har ett nytt dygnsrekord. John Hopkins-universitet meddelar att 57 600 fall rapporterats de senast 24 timmarna. I världen är det i dagsläget 11 miljoner smittade med covid-19
Kommentar: vi följer utvecklingen i övriga världen.

Fler bränder i Amazonas

Aftonbladet skriver om forskare som varnar för fler bränder i Amazonas, med en 20-procentig ökning.
Kommentar: skogsbränder i Amazonas kan få följdverkningar som även påverkar oss i Norden, till exempel när det gäller klimatfrågan i stort.

Risk för vattenbrist

Stor risk för vattenbrist för några medelstora vattendrag samt för små och stora grundvattenmagasin i olika delar av Götaland, västra Svealand samt sydöstra Norrland, skriver SMHI.
Kommentar: vi följer.

Minister påpekar allvarligt läge med gängkriminalitet

Sveriges Radio rapporterar att inrikesminister Mikael Damberg menar att läget med gängkriminalitet är allvarligt, trots satsningar såsom Operation Rimfrost. Han kopplar också frågan till pandemin, där man hade hoppats att läget skulle lugna sig med anledningen av krisen. ” Det verkar inte ha gjort det” säger han.
Kommentar: för kännedom.

Fredag 3 juli


Omvärldsbevakning 21.20

MSB ser möjlig explosiv utveckling av viruset

MSB har tillsammans med andra myndigheter, däribland FOI, tagit fram tre tänkbara scenarier för utvecklingen av smittspridningen av covid-19, skriver Dagens Nyheter.
Det hoppfulla scenariot innebär minskad smittspridning, hävda restriktioner och en återgång till ett mer normalt läge.
Det molande scenariot innebär en utdragen smittspridning, vilket bland annat innebär fortsatt hög belastning på vård och omsorg.
Det explosiva scenariot innebär explosiva utbrott i delar av världen, vilket kan leda till misstroende. Fler länder går i auktoritär riktning och begränsar handeln, vilket skadar världsekonomin.
Kommentar: Rapporten i sin helhet kan läsas på MSBs hemsida.

Kritik mot Region Stockholms smittspårning

Trots ekonomiskt stöd från regeringen så kommer Region Stockholm inte införa någon aktiv, centraliserad smittspårning. I stället förväntas patienterna själva kontakta personer som man träffat.
 – Vi har valt att arbeta på ett annat sätt. Vi kommer att hitta strategier för att ta tillvara den information som smittade personer ger oss. Det är en form av smittspårningsarbete, säger Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd, till Dagens Nyheter.
– Jag vet inte hur organisationen i Stockholm ser ut, men man borde kunna lägga ner lite handkraft på det. Man vet i vilka områden som spridningen är störst, i utanförskapsområden, och där skulle man kunna få ner epidemin, säger Björn Olsén, professor i infektionssjukdomar, till Dagens Nyheter.
Kommentar: Visar på dilemmat att regioner arbetar olika i olika delar av landet.

59 länder godkänns av Storbritannien – men svenskar får sitta i karantän

Medborgare från samtliga nordiska länder utom Sverige får resa in i Storbritannien från 10 juli, skriver Expressen.
Svenskarna tvingas, liksom medborgare från bland annat USA, att sitta i karantän i 14 dagar vid inresa i Storbritannien. Skälet är smittspridningsläget vad gäller covid-19.
Kommentar: Resefrågor har stort intresse lagom till sommaren.

Omvärldsbevakning 16.10

Covid-19 sannolikt vanligaste dödsorsak i Stockholm

En ny rapport från Smittskydd Stockholm och Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin visar att covid-19 sannolikt blir det vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020.
Den näst vanligaste dödsorsaken hittills i år är infarkter, 1 256 har avlidit i detta, jämfört med 2 123 som dött med covid-19.
Rapporten visar också att covid-19 slagit olika hårt mot olika områden i Stockholm, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Allt mer fakta kommer fram om pandemin – Stockholm har drabbats hårt.

9 nya dödsfall i covid-19

5 420 personer diagnosticerade med covid-19 har nu avlidit. Det är nio nya rapporterade dödsfall sedan i går.
71 419 personer har bekräftats smittade, det är en ökning med 780 personer sedan i går, meddelar TT/Svenska Dagbladet.
Kommentar: Fortsatt långsam nedgång av antalet dödsfall.

Ledamöter i coronakommission utsedda

I tisdags presenterades ordföranden i den kommission som ska utreda Sveriges hantering av coronapandemin. Det blev Mats Melin, tidigare bl a chefs-JO.
Nu har övriga ledamöter utsetts, skriver TT.
De är Shirin Ahlbäck Öberg, docent och universitetslektor i statskunskap, Ann Enander, professor i ledarskap vid Försvarshögskolan, Vesna Jovic, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, Camilla Lif, präst, Torsten Persson, professor i nationalekonomi, Göran Stiernstedt, läkare och ordförande för Karolinska Institutet, samt Mats Thorslund, professor i socialgerontologi.
Kommentar: Coronakommissionens arbete lär följas noggrant av många.

Dricksvatten i Solberg behöver inte längre kokas

Efter godkända vattenprover står det klart att vattnet i Solberg i Örnsköldsviks kommun inte längre behöver kokas, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Bakterier hittades i vattnet i förra veckan.

Omvärldsbevakning 13.25

Hopp om vaccin redan till hösten

Redan till hösten kan det finnas ett vaccin mot covid-19. Det uppger Anders Nordström, ambassadör för global hälsa vid utrikesdepartementet, till P1 Morgon. Anders Nordström och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström bedömer att vaccinering kan påbörjas i början av 2021.
Kommentar: Hoppfull nyhet som kan verka lugnande.

Ny uppfinning kan döda covid-19-virus

Forskare på Chalmers tekniska högskola i Göteborg har uppfunnit ett material som dödar eller inaktiverar bakterier och virus. Om visir och annan skyddsutrustning kan behandlas med det nya materialet kan spridningen av covid-19-viruset minskas kraftigt, uppger P4 Göteborg.
Kommentar: Ytterligare en hoppfull nyhet som kan verka lugnande.

Bevattningsförbud i 36 kommuner

På grund av de låga grundvattennivåerna har över 36 kommuner infört bevattningsförbud, rapporterar SVT Nyheter. I södra Götaland, östra Götaland och Svealand samt i nordvästra Norrland är nivåerna under eller mycket under de normala för årstiden. SMHI bedömer att det föreligger risk för vattenbrist i elva regioner i Sverige den kommande månaden.
Kommentar: Fortsätter att följa situationen kring vattenbristen.

Sweco: Många insatser krävs för att åtgärda vattenbristen

En ny rapport som konsultbolaget Sweco låtit göra visar att problemen med vattenbrist kommer att förvärras med klimatförändringarna. Enligt rapporten kommer det krävas många åtgärder för att komma till rätta med problemen, uppger Sveriges Radio.
Kommentar: Även om rapporten tar upp ett mer långsiktigt perspektiv kan den bidra till att orsaka oro hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.00

Fortfarande problem i tågtrafiken till och från Malmö

Det kommer att vara förseningar och inställda tåg på sina håll i Skåne till följd av en olycka mellan Malmö och Lund (se notering från igår). Trafiken förväntas kunna återupptas klockan 05.00 den 4/7, meddelar Trafikverket. 
Kommentar: För kännedom.

Coronatester blandades ihop

Patienter som covidtestats vid fyra vårdcentraler i Partille, Herrestad, Bengtsfors och Dals-Ed i Västra Götaland har fått sina provsvar sammanblandade, skriver GP. Det rör sig om totalt 70 personer, som nu uppmanas att ta om sina prover. Samtliga hade milda symptom, men nio av de testade visade sig vara smittade med det nya coronaviruset.
Kommentar: Kan ge upphov till kommentarer i sociala medier. 

Ny form av coronaviruset sprider sig fortare, men tycks inte göra folk lika sjuka

En ny global studie har hittat starka bevis för att en ny form av coronaviruset har spridit sig från Europa till USA i slutet av mars. Den nya mutationen gör att viruset har större sannolikhet att smitta människor, men den tycks inte göra människor mer sjuka än de tidigare varianterna av coronaviruset, rapporterar CNN.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor och kommentarer i sociala medier.

Torsdag 2 juli


Omvärldsbevakning 21.45

Minskad smittspridning kan vara tecken på immunitet

De senaste veckorna har det varit trångt på Stockholms uteserveringar och badplatser. Men trots det minskar spridningen av det nya coronaviruset i regionen. Enligt Per Follin, chef på Smittskydd Stockholm, kan detta bero på att stockholmarna har byggt upp en viss immunitet i befolkningen, skriver DN.
Kommentar: För kännedom.

Danmark öppnar upp för delar av Sverige

Utrikesministeriet i Danmark meddelar att alla Sveriges landskap, utom delar av Småland, Västerbotten och Blekinge, har för hög smittspridning för att boende ska få resa in fritt i landet, rapporterar SVT. Gränsen är därmed fortsatt stängd för skåningar utan ett negativt covid-19-test. Svenskar från Blekinge och Kronobergs län får däremot komma in i landet.
Kommentar: Många har frågor om resor just nu, inte minst mellan Sverige och Danmark.

Överdödlighet på flera hundra procent i vissa grupper

Boende i miljonprogramsområden drabbades hårt när coronaviruset slog till i Sverige. För personer över 40 år som är födda i Irak, Somalia och Syrien är överdödligheten i covid-19 220 procent, enligt en ny studie som publicerats i Läkartidningen. Studien visar att trångboddhet, begränsad möjlighet att arbeta hemifrån och beroende av kollektivtrafik är några av de faktorer som orsakade smittspridningen i de utsatta områdena. Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, säger till Sveriges Radio att smittan kom som en chock i dessa områden. Ahmed Abdirahman, vd för stiftelsen The Global Village och boende i Järvaområdet, berättar att förtroendet för myndigheter och media är lågt i Järvaområdet, och även att informationen om coronaviruset varit bristfällig.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.40

Inreseförbudet förlängs – men fler får resa in i landet

Det tillfälliga inreseförbudet till Sverige förlängs till och med den 31 augusti. Samtidigt har regeringen beslutat att lätta upp restriktionerna för vissa inresor till Sverige, skriver TT/SVT. Hittills har EU-medborgare och deras familjemedlemmar samt personer med uppehållstillstånd undantagits från förbudet om syftet har varit att återvända hem. Från och med lördag, den 4 juli, tas dock kravet om hemresa bort. Då tillåts EU-medborgare och familjemedlemmar och personer med uppehållstillstånd att resa in i Sverige oavsett resans syfte.
Kommentar: Vi har publicerat en nyhet på sajten.

Nytt restaurangkrav: Minst en meter mellan sällskapen 

Den 1 juli trädde en ny restauranglag i kraft som innebär att kommuner ska bedriva tillsyn med möjlighet att stänga ner restauranger och kaféer som inte följer föreskrifterna. Under torsdagen uppdaterade Folkhälsomyndigheten även sina förskrifter och allmänna råd för restauranger, kaféer och barer, som ett komplement till lagändringen, rapporterar SVT. En ny reglering är att det nu ska vara minst en meter mellan sällskapen. Inom sällskap är det fortfarande eget ansvar som gäller.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.45

Rekordmånga drunkningar i juni

Enligt Svenska Livräddningssällskapet (SLS) drunknade 23 personer i juni, skriver DN, den högsta siffran under hela 2000-talet. Utöver dessa finns många personer som fått hjärnskador efter att de fått syrebrist vid ett drunkningstillbud. Tiden är en kritisk faktor vid drunkningsolyckor, flera gånger har dock felparkerade bilar stått i vägen för räddningsfordon och därmed fördröjt räddningsinsatsen. Därför skulle riskanalyser behövas göras för fler badplatser än idag.
Kommentar: Kan bli aktuellt att dela information om drunkningsolyckor. 

Hela Gotland utan ström

Orsaken uppges vara problem med förbindelselänken till fastlandet. Strömmen försvann vid 12-tiden, meddelar Gotlands Energi. 
Kommentar: Strömmen var tillbaka vid 13.20. Vi delade Gotlands Energis Facebook-inlägg.

Omvärldsbevakning 08.30

Planerade avbrott i samtliga Sveriges Radios kanaler kring Gäddede, Jormvattnet och Tåsjö

Under torsdagen väntas flera planerade avbrott i radiosändningarna mellan klockan 08.00 och 16.30 i ovan nämnda områden, på grund av underhållsarbete. Avbrotten gäller samtliga av Sveriges Radios kanaler, P1, P2, P3 och P4 Jämtland. 
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor om det.

Tågstopp i Skåne till fredag morgon

Det är stora problem i tågtrafiken efter en olycka i Burlöv inatt, rapporterar Sveriges Radio. Inga tåg kan passera olycksplatsen och prognosen är att tågen inte kan gå som vanligt igen förrän tidigt fredag morgon. Olyckan kan påverka all tågtrafik till och från Malmö.
Kommentar: För kännedom.

Mängder av riskabla masker sålda till covidvården

Ett tiotal kommuner och flera regioner har under coronakrisen köpt andningsskydd som är farliga och har vilseledande eller bristfällig säkerhetsdokumentation.
I flera fall har de använts i äldrevård, hemtjänst och på sjukhus, kan Uppdrag granskning och SVT Nyheter avslöja. Det handlar framför allt om så kallade FFP2-masker, som högst ska släppa igenom 6 procent av sådana smådroppar som kan bära på viruset. Flera släpper igenom upp till tio gånger mer.
Kommentar: Många inom vården har vittnat om bristande rutiner för skyddsutrustning under
coronapandemin.

Onsdag 1 juli


Omvärldsbevakning 21.30

Antikroppstestning kan dröja i flera regioner

Efter att Folkhälsomyndigheten ändrade sina rekommendationer om att personer med antikroppar kan umgås med personer i riskgrupper vill Pensionärernas riksorganisation (PRO) att regionerna nu ska skynda på den allmänna provtagningen. PRO betonar att en allmän antikroppstestningen skulle minska ensamheten bland äldre, skriver TT/SVT. Men på flera håll kan allmän antikroppstestning bli verklighet först i höst. Innan antikroppstesterna kan genomföras måste regionerna bland annat ta ställning till om det ska ske i egen eller privat regi. Regionerna vill även känna sig trygga med att hitta de tester på marknaden som har högst tillförlitlighet.
Kommentar: Allmän testning genererar periodvis många kommentarer till oss.

Hoppfullt om immunitet i vaccinförsök

På universitetet i Oxford pågår försök med att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset. Och de första försöken har gett hoppfulla signaler om immunitet, skriver TT/Aftonbladet. ”Vi är glada över att se rätt sorts immunitetsrespons som kommer att ge skydd”, sade Sarah Gilbert, professor i vaccinologi under en utfrågning i parlamentet. Gilbert hoppas på ett genombrott senast under början av 2021. Ungefär 8 000 frivilliga personer är anmälda till försöken. Vaccinet är licensierat till den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 16.40

Södersjukhuset gick ner i normalläge igen

I tre månader har Södersjukhuset i Stockholm haft förhöjd beredskap på grund av coronapandemin. Men i dag återgick sjukhuset till normalläge. Antalet patienter som behöver sjukhusvård för covid-19 har minskat så pass mycket, skriver TT/Aftonbladet.
Kommentar: Positiv nyhet som kan glädja många, men som nog också får en och annan att släppa på rekommendationerna.

Studie: Munskydd effektivt mot smitta

Folkhälsomyndigheten har valt att inte följa WHO:s rekommendationer gällande munskydd på allmänna platser. Barnläkaren Kjell Tullus skriver i en debattartikel i SvD att en ny studie nu borde få myndigheten att tänka om. En vetenskaplig artikel, gjord på uppdrag av Värdshälsoorganisationen WHO och publicerad i medicintidskriften The Lancet den 27 juni, visar att användning av munskydd signifikant minskar risken för att bli smittad av det nya coronaviruset. Enligt artikelförfattarna minskar ansiktsskydd smittorisken med 14,3 procent, vilket är mer än både fysisk distansering och ögonskydd.
Kommentar: Folkhälsomyndighetens inställning till munskydd är en omdebatterad fråga.

Omvärldsbevakning 12.15

USA köper upp lager av coronaläkemedel

USA har gjort stora inköp av det antivirala läkemedlet Remdesivir. I stort sett alla lager av läkemedlet är uppköpta tre månader framåt.
– Det finns ingenting kvar för Europa, säger Andrew Hill, gästforskare vid Liverpool University, till The Guardian. Detta rapporterar Dagens Nyheter. 
Kommentar: Smittspridningen tagit fart på nytt i flera delar av landetKan ge upphov till  frågor och kommentarer i sociala medier. 

Ny restauranglag ska bidra till minskad spridning av covid-19

Den 1 juli 2020 träder en ny lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen i kraft. Det innebär att serveringsställen såsom restauranger, barer och caféer enligt lag får ansvar för att vidta åtgärder för att förhindra spridning av covid-19, meddelar Folkhälsomyndigheten. Lagen innebär också att det är kommunerna som får ansvar för att både bedriva tillsyn och fatta beslut om förelägganden och förbud om det behövs för att lagen ska följas. Kommunerna får alltså möjlighet att stänga serveringsställen om lagen inte följs.
Kommentar: Bra att känna till.

Ny rapport av FOI visar stora brister i Sveriges krigsberedskap

”Coronapandemin har drabbat hela det svenska samhället som ingen annan kris under efterkrigstiden”, slås det fast i FOI-rapporten, uppger Dagens Nyheter. Det gäller allt från nedlagda beredskapslager till oklar ansvarsfördelning och senfärdig information.
Kommentar: För kännedom.

UD kommer med nya signaler om svenskars resor till Grekland

Utrikesminister Ann Linde tycker att Greklandsresenärer behöver överväga lämpligheten av resor till landet under sommaren eftersom Grekland stoppar direktflyg från Sverige, rapporterar Sydsvenskan. 
”Detta skapar både osäkerhet och oro för resenärer som planerat att resa från Sverige till Grekland i sommar. UD kommer att hålla löpande kontakt med grekiska ministerier och myndigheter”, menar Linde. 
Kommentar: Grekland är ett populärt resmål för svenskar. Stort ansvar ligger på resenärer som väljer att resa till Grekland. 

Flera regioner har inte kapacitet att aktivt smittspåra

En enkät som SVT Nyheter skickat ut till landets 21 regioner visar att alla inte har kapacitet för detta. I flera regioner får de som testats positivt i primärvården information om att själva kontakta sina närkontakter. De som har haft kontakt eller bor med en smittad person erbjuds inte automatiskt testning eller sätts i karantän.
– Vi riskerar att få en andra våg om vi inte har en effektiv smittspårning, säger Niklas Arnberg, professor i virologi. 
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.00

Förra veckans resande var betydligt lägre än motsvarande vecka i fjol

I samband med att reserestriktioner infördes i mitten på mars sjönk svenskarnas inrikesresor med ungefär 20 procent – och resorna hölls på ungefär samma nivå fram till slutet på maj. Sedan dess har svenskarna rest mer – och förra veckan var svenskarnas inrikesresor på samma nivå som veckan innan restriktionerna trädde i kraft, uppger GP. Men vi reser fortfarande mindre än motsvarande vecka förra året, visar data från Telia.
Kommentar: För kännedom.

Tisdag 30 juni


Omvärldsbevakning 21.20

”Myndighetsråd borde vara mer konkreta till utsatta områden”

– Folkhälsomyndigheten tror att alla sitter i samma båt. Men det finns många som inte kan jobba hemifrån, inte har råd med bil och är tvungna att resa med kollektivtrafik, många som bor trångbott i generationsboenden, säger Ubah Abdisamad, kulturtolk i nordöstra Göteborg, till Sveriges Television.
Ett konkret råd är att en äldre släkting till exempel bör ha en egen fåtölj i en egen hörna, där ingen annan får sitta. Helst ska ingen komma på besök, men om det är nödvändigt bör den äldre gå in i ett annat rum. Och barn i familjen bör inte ta hem kompisar.
Kommentar: Intressant om att myndighetsinformation borde kunna skräddarsys till utsatta områden.

Demonstrant fick föras bort vid Folkhälsomyndighetens pressträff

En demonstrant utanför Folkhälsomyndigheten fick på tisdagseftermiddagen föras från platsen, efter att ha skrikit mot Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell och vägrat följa väktarnas order om att lämna platsen.
Polis fick tillkallas och demonstranten kunde föras från platsen, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Mindre demonstrationer förekommer i samband med pressträffarna, i regel utan ordningsstörningar.

EU öppnar gränserna för 15 länder

Efter att ha haft stängda gränser under pandemin så påbörjar EU nu en öppning.
Det gäller Algeriet, Australien, Georgien, Japan, Kanada, Kina, Montenegro, Marocko, Nya Zeeland, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay, uppger nyhetsbyrån Reuters, vidarerapporterat av Sveriges Radio.
Två länders medborgare som stängs ute från EU är USA och Ryssland.
Kommentar: Många är intresserade av hur det blir med resande från och till EU.

Många bränder i Lund under våren

Det har varit en rad bränder i Lund under våren och sommaren – i skolor, bilar, sophus och i ett hunddagis. Nu tittar polisen på om det kan finnas någon koppling mellan bränderna.
– I ett större perspektiv tittar vi på likheter, skillnader och samband. Inom ramen för det arbetet berättar vi inte detaljer, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisen, till TT.
Kommentar: Polisen utesluter inte ett samband mellan de många bränderna.

Omvärldsbevakning 16.25

Coronakommission leds av Mats Melin

Regeringen tillsätter en Coronakommission, under ledning av tidigare chefs-JO m.m. Mats Melin. Kommissionen ska bland annat granska regeringens, myndigheternas och kommunernas krishantering, meddelades vid en pressträff på tisdagen.
Uppdraget ska redovisas senast 28 februari 2022.
En första delrapport om smittspridningen i äldreomsorgen ska lämnas redan 30 november 2020.
En andra delrapport ska lämnas 31 oktober 2021.
Kommentar: Coronakommissionens arbete kommer följas med stort intresse av många.

Lättare att umgås om du har antikroppar

Folkhälsomyndigheten bedömer att personer som fått ett positivt antikroppstest i större utsträckning kan umgås med familj och nära vänner. Detta kan vara extra betydelsefullt för personer över 70 år och riskgrupper.
Folkhälsomyndigheten publicerade en nyhet och en uppdaterad vägledning om antikroppstester på tisdagen.
Kommentar: Vi har gjort en nyhet om detta och publicerat i sociala medier.

23 nya dödsfall i covid-19

På tisdagen rapporterades 23 nya dödsfall i covid-19, uppger Sveriges Radio.
Det innebär att totalt 5 333 personer har avlidit.
Kommentar: Antalet avlidna per dag minskar långsamt.

Skogsbrand utanför Hudiksvall ej under kontroll

Det är mellan en och två hektar som brinner.
– Branden är inte under kontroll. Vi har haft problem att ta oss fram i terrängen här, men vi hoppas att få hit en helikopter snart, säger Gunnar Löös, insatsledare på Norrhälsinge räddningstjänst, till Aftonbladet.
I nuläget finns ingen spridningsrisk till bebyggelse.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Polisinsats i galleria i Paris avslutad

En större polisinsats på jakt efter en misstänkt beväpnad person ägde på tisdagen rum i shoppingcentret Les Quatre Temps i Paris. Ingen sådan person kunde hittas och insatsen avslutades vid 13-tiden, rapporterar TT/Svenska Dagbladet.
Kommentar: Apropå tidigare notis i Omvärldsbevakningen.

Ny arbetsgrupp ska bevaka vattenbrist och torka

Nationella samordningsgruppen för dricksvatten har startat en arbetsgrupp för att samla och dela information kopplat till vattenbrist och torka. Syftet är att myndigheter och andra aktörer ska få en samlad bild av läget, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Arbetsgruppen leds av Livsmedelsverket. Havs- och vattenmyndigheten, Sveriges geologiska undersökning, SMHI, Svenskt vatten, Sveriges Kommuner och regioner, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen samt Länsstyrelsen i Örebro län deltar i arbetsgruppen.
Kommentar: Värt att känna till.

Omvärldsbevakning 11.45

Polisinsats på galleria i Paris 

En större polisinssats pågår i Paris. Allmänheten uppmanas att hålla sig ifrån shoppingcentret Les Quatre Temps i västra Paris, skriver polisen på Twitter. Gallerian har utrymts rapporterar SvD/TT.
Kommentar: Följer utvecklingen med tanke på ev. drabbade svenskar.

Klimataktion stoppade flygning  

Två personer har gripits på Landvetters flygplats misstänkta för brott mot luftfartslagen efter att de vägrat sätta sig ner när ett SAS-plan skulle lyfta mot Stockholm. Nätverket Extinction Rebellion säger sig ligga bakom aktionen enligt Dagens Nyheter.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 09.15

Nytt virus hittat i Kina 

Ett nytt virus har hittats hos grisar i Kina som uppges kunna smitta människor. Viruset beskrivs enligt forskare ha samtliga tecken för att potentiellt kunna spridas och anpassa sig bland människor, och bör därför hållas under bevakning. Viruset uppges i nuläget inte vara ett akut hot, rapporterar BBC News.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Måndag 29 juni


Omvärldsbevakning 21.25

WHO: Det värsta ligger framför oss

Under måndagens presskonferens lyfte WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus fram att pandemin är långt ifrån över, rapporterar Dagens Nyheter.
– Vi vill alla att det här ska vara över. Vi vill alla gå vidare med våra liv. Men den svåra verkligheten är att det inte ens är nära att vara över. Även om många länder har gjort framsteg, ökar pandemin på global nivå, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Under presskonferensen tonades möjligheterna med ett vaccin ned. Det andra sättet att bekämpa smittan är att bryta smittkedjorna.
– Sydkorea har visat världen att även utan vaccin går det att få ner antalet smittade och bekämpa utbrottet, sade Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Kommentar: WHO har varierat mellan optimism och pessimism vid sina pressträffar. Detta var en av de mer pessimistiska.

Rekordmånga covid-19-fall för femte veckan i rad

7 649 nya fall av covid-19 bekräftades under vecka 26, skriver Dagens Nyheter. Det är rekord för femte veckan i rad.
Enligt Folkhälsomyndigheten beror de ökande siffrorna på kraftigt ökad testning.
Cirka 60 000 per vecka har testats under vecka 24 och 25. Det är fortfarande under målet om 100 000 tester i veckan.
Kommentar: Internationellt har antalet fall tolkats som ökad smittspridning i Sverige, men Folkhälsomyndigheten hävdar att andra parametrar går åt rätt håll.

Nya vårdriktlinjer föreslår bred provtagning

Flera svenska läkarföreningar har tillsammans tagit fram nationella rekommendationer för hur covid-19 ska behandlas. Ett framgångsrecept sägs vara storskalig testning.
– För att de som har covid-19 ska få veta det, men också så att man inte smittar andra. Vi har valt att blicka framåt och vi tycker att provtagning ska finnas lättillgängligt, säger Lars-Magnus Andersson som också är överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till TT/Svenska Dagbladet.
I råden utvärderas också olika läkemedel. Både dexametason och remdesivir rekommenderas vid, medan malarialäkemedlet hydroxyklorokin får tummen ner.
Kommentar: Läkarföreningarnas vårdprogram är inte bindande utan endast rekommendationer.

Grekland stoppar direktflyg från Sverige

Direktflyg från Sverige till Grekland tillåts inte före den 15 juli, meddelar grekiska myndigheter. Beslutet gäller även direktflyg från Storbritannien. Orsaken är smittspridningen i länderna.
Svenska UD lyfte nyligen sin avrådan från att resa till tio europeiska länder, däribland Grekland, för så kallade icke nödvändiga resor. Beslutet träder i kraft på tisdagen.
Researrangören TUI säger till TT/Svenska Dagbladet att de ser måndagens besked som obekräftade uppgifter.
Kommentar: Osäkert kring hur och när svenskar kan åka till Grekland.

Omvärldsbevakning 16.10

30 nya dödsfall i covid-19

På måndagen rapporterades 30 nya dödsfall i covid-19, vilket innebär att totalt 5 310 har avlidit. 67 667 har bekräftats smittade, att jämföras med 65 137 i fredags. 2 423 personer får eller har fått intensivvård, skriver TT/Svenska Dagbladet.
Kommentar: Ökningen av antalet smittade är tämligen kraftig, men sägs bero på ökat antal tester.

Misstänkt föremål var ofarligt

Boende i en del av Rosengård i Malmö fick evakueras sedan ett misstänkt föremål hittats.
Efter undersökning visade sig föremålet vara ofarligt och avspärrningarna kunde hävas vid 14-tiden, rapporterar P4 Malmöhus.
Kommentar: Uppföljning av notering i tidigare omvärldsbevakning.

Omvärldsbevakning 13.25

Kina sätter 400 000 i karantän efter att 18 nya fall upptäckts

En ny strikt karantän har införts i provinsen Hebei i närheten av Peking efter att 18 nya fall av covid-19 upptäckts i området rapporterar CNN. Alla byar, samhällen och byggnader kommer att stängas helt och familjer är endast tillåtna att skicka en familjemedlem för att inhandla matvoror en gång om dagen. Samtidigt rapporterar tv-kanalen att antalet dödsfall globalt i covid-19 passerat 500 000 människor. 
Kommentar: För kännedom.

Person skadad i explosion i Helsingfors 

En person har fått föras till sjukhus efter en explosion vid 11-tiden utanför Helsingfors stadsteater, det rapporterar SVT Nyheter. Enligt SVT beskriver polisen explosionen som en olycka men det är ännu oklart vad den orsakats av.
Kommentar: För kännedom.

Fältsjukhus kan omlokaliseras till regioner med mycket turism 

De fältsjukhus som etablerats på flera platser i landet för att stärka sjukvården i coronapandemin kan komma att flyttas till regioner som har många turister och riskerar en hög belastning i sommar, det rapporterar Sveriges Radio P4 Gotland. 
Kommentar: För kännedom.

Misstänkt föremål i Malmö 

Vid 10.30-tiden upptäckte allmänheten i Rosengård i Malmö ett misstänkt föremål vid en port i ett bostadshus, rapporterar Aftonbladet. Boende i området har evakuerats enligt polisen. Malmö stad har öppnat en uppsamlingsplats för de evakuerade i en närliggande skola, skriver polisen. 
Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 10.00

Tusentals svenskar kan ha drabbats av posttraumatisk stress efter covid-19

Patienter som drabbats av covid-19 kan också få allvarliga psykiska biverkningar, rapporterar Dagens Nyheter. Artikeln hänvisar till en brittisk studie där forskarna följt patienter som vårdats för de tidigare coronautbrotten sars och mers. En tredjedel av patienterna i studien diagnostiserades med posttraumatiskt stressyndrom. 
Kommentar: För kännedom.

Felaktig uppgift om VMA 

Enligt en TT-text som publicerats av flera medier, bland annat Aftonbladet, så utfärdades ett VMA i lördags samband med vattenbristen i Mölle i Höganäs kommun (se tidigare noteringar i omvärldsbevakningen). Detta stämmer inte, då inget VMA-meddelande utfärdades.
Kommentar: Det är i nuläget oklart vad missförståndet kan bero på.