Vecka 29 2020
Söndag 19 juli
Omvärldsbevakning 21.30
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 17.30
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 13.30
SMHI utfärdar risk för stora regnmängder
Under måndag väntas stora mängder regn i östra delarna av Sverige, från Västernorrlands län ner till Kronobergs och Kalmar län. SMHI har utfärdat en risk för regnmängder som kan medföra översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag. SMHI ser också en risk för översvämmade vägar.
Kommentar: Kan påverka infrastruktur och bostäder i stora delar av Sverige.
Omvärldsbevakning 10.50
Östgötatrafiken kommer att begränsa antalet passagerare
Östgötatrafiken kommer att begränsa antalet passagerare i kollektivtrafiken när skolor och arbete kommer i gång igen i höst, rapporterar SR. Det innebär att busschaufförer kan neka passagerare att kliva på bussen redan när den är halvfull.
Kommentar: Rapporteringen om åtgärder inför hösten berör många och kommer troligtvis att öka inför att skolstart och återgången till arbete efter semestrarna.
WHO rapporterar kraftig ökning av antalet smittade
Sent på lördagen meddelade världshälsoorganisationen WHO att antalet bekräftade fall stigit med 259 848 under bara ett dygn, vilket är det största ökningen under en 24-timmarsperiod sedan pandemin startade. De länder som stod för den största ökningen var USA, Brasilien, Indien och Sydafrika. Nyheten från WHO har plockats upp av flera nationella och internationella medier, bland andra BBC och Svenska Dagbladet.
Kommentar: Statistik som tydligt påminner om att smittspridningen fortfarande är omfattande runtom i världen och vikten av att fortsätta följa myndigheternas riktlinjer
Lördag 18 juli
Omvärldsbevakning 21.50
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 18.30
Barcelona stängs ner igen
Lokala myndigheter i Barcelona har återinfört restriktioner efter att antalet nyinsjuknade i covid-19 i regionen ökat, enligt bland andra DN och SR. Invånare och besökare i staden uppmanas att inte gå ut de närmaste 15 dagarna om det inte är nödvändigt. Dessutom begränsas folksamlingar till högst tio personer och flera verksamheter har tvingats stänga, bland annat nattklubbar, biografer och gym. Restauranger och barer får fortsätta att hålla öppet men med begränsat antal gäster.
Kommentar: Påverka svenskar som bor eller semestrar i området och kan leda till frågor.
Antalet blodgivare på Sahlgrenska sjukhuset minskar
Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg meddelar i ett pressmeddelande att antalet blodgivare sjunkit den senaste tiden och uppmanar friska blodgivare att gå och lämna blod, rapporterar GP. Orsaken till blodbristen hos Sahlgrenska bedöms vara en kombination av att blodgivare är på semester och att färre människor rör sig i samhället med av coronapandemin.
Kommentar: En effekt av pandemin som kan påverka sjukvården.
Omvärldsbevakning 15.00
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 10.15
Mycket turister på Gotland
Polisen uppger för Aftonbladet att fler än 60.000 turister befinner sig på Gotland. Under natten mot lördag rapporteras om mycket trängsel på gatorna i Visby.
Kommentar: För kännedom.
Fredag 17 juli
Omvärldsbevakning 21.15
Vädret påverkar om coronaråden efterlevs
Vädret påverkar hur väl rekommendationerna följs – exempelvis är svenskarna sämre på att hålla avstånd på badstränder när det är varmt, och i butiker och varuhus när det är dåligt väder. Turister är sämre på att följa råden än bofasta, och avstånden hålls i minst utsträckning på barer, restauranger och i butiker. Detta rapporterar Göteborgs-Posten/TT och hänvisar till en rapport från länsstyrelsen i Skåne där lägesbilder från 21 län ingår.
Kommentar: bekräftar det som många vittnat om i sociala medier.
Fördubbling av giftlarm om handsprit
Giftinformationscentralen haft mer än en fördubbling av larmsamtal som gäller förtäring av handsprit och annan handdesinfektion under vissa av coronamånaderna, rapporterar Göteborgs-Posten/TT. Samtalen gäller framför allt oavsiktlig förtäring, främst hos småbarn. Hittills har ingen förgiftats allvarligt men det kan få andra effekter så som frätskador, dock har inga sådana skador upptäckts.
Kommentar: för kännedom.
Omvärldsbevakning 15.30
Bombhot på Ryanairflyg under kontroll
Aftonbladet rapporterar att polisen klockan 13.40 meddelade att man har kontroll på händelsen och att en misstänkt är gripen.
Kommentar: för kännedom.
26 nya dödsfall med bekräftad covid-19
Ytterligare 26 personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige det senaste dygnet, enligt Folkhälsomyndigheten. Det totala antalet smittade som har avlidit i Sverige är därmed 5 619 personer, rapporterar Göteborgs-Posten/TT.
Kommentar: för kännedom.
Personer bosatta i Serbien eller Montenegro undantas inte längre från inreseförbudet till Sverige
(gäller från och med 19 juli)
I ett pressmeddelande från Justitiedepartementet meddelas att regeringen i dag har beslutat om en ändring i det tillfälliga inreseförbudet till Sverige. Ändringen innebär att den som är bosatt i Serbien eller Montenegro inte längre ska undantas från inreseförbudet.
Kommentar: uppdaterat aktuelltsidan med denna information.
Svenska studenter med studentvisum får resa till USA igen
Svenskar med studentvisum i USA får nu resa in i landet igen efter beslut om att européer som studerar i USA undantas från landets inreseförbud, rapporterar Sveriges Radio. Beslutet påverkar till största del så kallade freemovers.
– Det är studenter som läser en hel utbildning i USA, från grunden så att säga. Detta handlar i grund och botten om att de vill ha in de betalande studenterna som finansierar dom amerikanska universiteten, säger Richard Stenelo, Internationell chef på Lunds universitet.
Kommentar: för kännedom.
Omvärldsbevakning 13.00
Bombhot mot plan i Norge
Ett flygplan från Ryan air ska ha blivit bombhotat medan det var i luften, på väg från London till Oslo. Planet har landat på Gardemoen och passagerarna har lämnat planet, uppger SVT.
Kommentar: Följer.
Skolbränderna i Lund blir särskild händelse
Polisen har utlyst särskild händelse med anledning av de många anlagda bränderna i Lund, varav tolv på skolor. Det rapporterar SVT.
Särskild händelse innebär att polisen kan samla resurser för att hantera en specifik situation.
Kommentar: Se morgonens anteckning.
Omvärldsbevakning 09.00
Tolfte skolbranden i Lund sedan mars
Det brinner i Palettskolan i Lund. Branden uppges delvis vara under kontroll, enligt SVT.
Kommentar: Det är den tolfte skolbranden i Lund sedan mars. Vi har fått rapporter från olika håll i landet om att det har varit ovanligt många skolbränder och mycket skadegörelse. Vissa kopplar detta till social oro, andra inte. Men det är något vi kanske ska hålla ett öga på.
Redan i våras var det många som förutspådde en stökig sommar med händelser av den typen som normalt inträffar veckan före skolstart.
Stockholm kan ha 40 procents immunitet mot coronaviruset
Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson kan upp mot 20 procent av befolkningen i Stockholm ha antikroppar och studier kring T-cellers effekt på immuniteten talar för att den andelen kan vara lika stor.
– Det är naturligtvis väldigt positivt. Det ger rätt höga immunitetsvärden, där vi kanske har upp emot 40 procents immunitet i Stockholm, säger Johan Carlson enligt DN. I övriga landet tros det vara ett betydligt lägre antal människor med immunitet.
Kommentar: Intressant.
Risk skogsbrand
Följande län: Gävleborg, Södermanland, Stockholm, Gotland, Öland, Kalmar. Se SMHI:s brandriskkarta.
Kommentar: Lägger ut eldningsförbudskartan på startsidan och puffar i sociala medier.
Torsdag 16 juli
Omvärldsbevakning 21.20
Ingen topp av smittade på turistorter i Sverige
DN skriver att olika turistorter känner sig en aning förvånade att smittspridningen inte tagit fart. Men samtidigt pekar man på att det är först senare man kommer kunna dra slutsatser. ” –Det är lite för tidigt. Vi räknar med att toppen för besökare blir den här och nästa vecka, sen börjar det avta. Det är svårt att säga om prognosen slår in. Men vi har ingen boom som det ser ut nu, säger Sven Montelius som är tillförordnad smittskyddsläkare vid Region Gotland.” Samtidigt har DN ytterligare en artikel där forskare varnar för vissa platser i sommar, såsom: Stränder, pubar och restauranger.
Kommentar: sommarens resor och aktiviteter har diskuterats länge, med anledning av viruset. Vi följer.
Krav på smittspårning i Stockholm
DN skriver att skarpare krav på smittspårning ska ske i Stockholm, för de som testar positivt för covid-19.
Kommentar: vi följer. Stockholm är bland det mest utsatta för coronaviruset i Sverige.
Danmark öppnar upp för fler svenskar
TT/Sveriges Radio rapporterar att Danmark öppnar upp för fler svenskar. Nu har även personer folkbokförda i Halland, Värmland och Kalmar län möjligheten att passera gränsen.
Kommentar: kan komma frågor i sociala medier.
Artister skriver brev till kultur – och justitieministern
SVT uppmärksammar ett stort antal artister som har skrivit ett öppet brev till kultur- och justitieministern, där man ställer sig frågan kring varför man till exempel tillåter mer än 50 personer på vissa platser (simhallar eller muséer), medan det för konserter är mer strikt. Johan Carlsson från Folkhälsomyndigheten ger brevskrivarna delvis rätt och säger att ”Givet att man kan sprida ut människor så behöver det inte vara en större risk utan där är det mer hur man lagstiftningsmässigt kan komma fram i den frågan”.
Kommentar: det är många som drabbas av restriktionen på max 50 personer.
Undersökning visar att många oroar sig för konsekvenser av pandemin
Folkhälsomyndigheten publicerar en undersökning som visar att många är oroliga över konsekvenserna av covid-19.
Kommentar: vi delar myndighetens tweet och lägger upp på aktuellt-sidan.
Omvärldsbevakning 16.15
SJ: från 75 procent till 65 procent
Efter kritik för hur trängseln påverkat SJs resenärer har man nu valt att minska antalet bokningsbara platser, från 75 procent till 65 procent, skriver SvD. Sveriges Radio rapporterar också att tåg- och busstrafik ska ses över, där Folkhälsomyndigheten och Transportstyrelsen ska titta på hur ett underlag skulle kunna se ut.
Kommentar: ett av sommarens budskap hos oss är ”håll avståndet”.
21 nya dödsfall i Sverige
SvD/TT rapporterar Folkhälsomyndighetens senaste statistik, med 21 nya dödsfall i covid-19. Johan Carlson kommenterar att ”kurvan ser fortfarande gynnsam ut”.
Kommentar: för kännedom.
Polisen i stabsläge efter dödsskjutning
Aftonbladet/TT rapporterar om en dödsskjutning i Örebro, som lett till att polisen gått upp i stabsläge. Det klargörs inte exakt varför man gör det.
Kommentar: vi följer.
Brandrisken ökar i och med varmare väder
SMHI har uppdaterat sin prognos för brandrisk, Östersjölandskapens risk ökar i och med att det blir varmt och torrt.
Kommentar: vi följer.
Omvärldsbevakning 13.00
Distansstudier ska minska trängsel i kollektivtrafiken
Till hösten kommer gymnasieskolorna åter att bedriva undervisning i skolans lokaler, men ungdomar som ska åka till sina gymnasieskolor riskerar att öka belastningen på kollektivtrafiken på sina håll. Nu gör regeringen det därför möjligt för gymnasieskolor att under vissa förutsättningar kombinera undervisning på plats i skolans lokaler med fjärr- eller distansundervisning.
Kommentar: för kännedom.
Omvärldsbevakning 08.45
Även mildare fetma farlig vid covid-19
TT rapporterar att redan ett BMI på 30 bör betraktas som en allvarlig riskfaktor vid covid-19, enligt en ny studie. I dag går gränsen vid 40 och Socialstyrelsen öppnar för att riktvärdet kan behöva uppdateras.
Risken att drabbas av svåra komplikationer och livshotande andningsproblem vid covid-19 ökar markant vid ett BMI på 30. Det menar en grupp italienska forskare som har analyserat nästan 500 fall där patienter vårdats på sjukhus efter att ha smittats av det nya coronaviruset.
Kommentar: för kännedom.
Glädjen för dem som utvecklat antikroppar efter covid-19 kan bli kortlivad
En studie från King's College i Storbritannien som The Guardian skriver om visar att en persons antikroppsnivåer kan börja sjunka redan några månader efter tillfrisknandet, skriver Aftonbladet. Blodprover visade att 60 procent av testpersonerna hade utvecklat ett kraftfullt antikroppssvar när kampen mot viruset var på sin peak. Tre månader senare hade bara 17 procent av dem kvar antikroppar på samma nivåer.
Kommentar: kan ge upphov till frågor och kommentarer i sociala medier.
Onsdag 15 juli
Omvärldsbevakning 22.10
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 17.00
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 12.30
Solceller kan störa totalförsvarets verksamhet
Det svenska totalförsvarets verksamhet har upptäckt att viss typ av teknik som finns på solceller ställer till problem på radiofrekvenserna, rapporterar Sveriges Radio. Nu ska Elsäkerhetsverket och Försvarsmakten utreda hur och på vilket sätt elektromagnetiska störningar påverkar totalförsvarets arbete.
Kommentar: för kännedom.
Omvärldsbevakning 09.15
Inget att notera.
Tisdag 14 juli
Omvärldsbevakning 21.15
Förändringar i reseavrådan
UD förändrar i reseavrådan gällande icke nödvändiga resor. Den hävs för Andorra, Polen och Tyskland, efter den 15 juli. Däremot återinför man en avrådan till Schweiz, från den 15 juli.
Kommentar: vi gör en nyhet på det.
Bussbolag vill ha tydligare direktiv
DN rapporterar om bussbolag som tycker det är svårt att förhålla sig till Folkhälsomyndighetens råd kring avstånd. Man efterfrågar tydlighet, ungefär som en regel, kring hur man ska få sitta på en buss eller ett tåg. I artikeln gör man också jämförelsen med restauranger där man åläggs göra viktiga smittskyddsåtgärder, frågan är om något liknande skulle kunna ske för resebolagen. Även flygresande kommenteras i andra artiklar, där just avståndet tycks vara svårt att hålla. Folkhälsomyndigheten uppmanar till att alla ska ta ansvar, skriver SvD.
Kommentar: hålla avståndet är en av sommarens fokusfrågor. Vi följer utvecklingen.
Omvärldsbevakning 16.00
Svenskar slipper karantän vid inresa till Tyskland
GP skriver om att tidigare krav på karantän inte längre gäller. "Inresa till Tyskland från Sverige är möjlig för alla resenärer på alla rutter och utan välgrundad anledning", skriver tyska UD.
Kommentar: för kännedom.
Personer med antikroppar kan göra besök på äldrevården
SvD och flera andra medier rapporterar från pressträff med bland annat Socialstyrelsen, där myndigheten presenterade nya riktlinjer. De personer som har antikroppar kan nu besöka anhöriga inom äldrevården, förutsatt att det kan ske på ett säkert sätt. En anledning är att bryta social isolering för riskgrupper.
Kommentar: ett exempel på hur myndigheterna vill bryta social isolering där det är möjligt.
Risk för vattenbrist
SMHI står tillsammans med SGU bakom tjänsten ”risk för vattenbrist” – de rapporterar att det finns risker för vattenbrist på olika håll i landet.
Lågflöden (län):
Gävleborgs län, Kalmar län, Skåne län, Södermanlands län, Örebro län, Östergötlands län
Grundvatten (län):
Blekinge län, Dalarnas län, Gotlands län, Gävleborgs län, Jämtlands län, Jönköpings län, Kalmar län, Kronobergs län, Skåne län, Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala län, Värmlands län, Västerbottens län, Västernorrlands län, Västmanlands län, Örebro län, Östergötlands län
Omvärldsbevakning 13.05
Skånetrafiken delar ut munskydd
Resenärer med periodkort i Skånetrafiken kan hämta ut ett munskydd på bland annat Malmö Centralstation, rapporterar Sveriges Radio P4 Kalmar.
Kommentar: Frågan om munskydd har under lång tid genererat frågor i våra sociala medier.
Trängsel på Öland har inte minskat
Problemen med trängsel på Öland i bland annat Borgholm kvarstår, rapporterar Sveriges Radio P4 Kalmar. Förra helgen kom rapporter om trängsel och situationen har inte förbättrats. "Det är lika mycket folk nu som det var förra sommaren" säger Christina Karlberg, kommunikationschef på Länsstyrelsen Kalmar till P4.
Pandemin ger dyrare livsmedel
Priserna på livsmedel har gått upp under covid-19 pandemin enligt Statistiska centralbyrån, SCB, rapporterar Sveriges Radio. Störst är prisökningen på frukt. Priserna har börjat sjunka i juni på livsmedel och framförallt grönsaker. Att priserna nu pressas nedåt beror på att exporterande länder börjat öppna upp och kan exportera till andra länder igen enligt SCB.
Kommentar: Exempel på hur pandemin påverkar olika sektorer.
Omvärldsbevakning 09.05
Ny studie om coronarestriktioner
En enkätstudie, som SVT Nyheter rapporterar om, har undersökt hur 70 plussare påverkats av rekommendationerna från myndigheter i samband med utbrottet av covid-19.
Kommentar: För kännedom.
Coronarestriktioner återinförs i Kalifornien
Restauranger, barer och biografer måste åter stänga i den amerikanska delstaten, det har guvernören Gavin Newsom beslutat efter att antalet coronasmittade ökat kraftigt de senaste två veckorna, rapporterar BBC News. Kalifornien började att återöppna en del verksamheter i maj. I de värst drabbade områdena tvingas även kyrkor, köpcentrum och frisersalonger att stänga. Kalifornien har mer än 330.000 fall av covid-19 och mer än 7.000 personer har avlidit.
Kommentar: För kännedom.
Måndag 13 juli
Omvärldsbevakning 21.45
Trängsel på tåg efter ändrade rutiner
DN rapporterar om att SJ bokar sina tåg till 75 procent vilket leder till att främlingar tvingas sitta bredvid varandra utan att kunna hålla avstånd. Tidigare begränsade SJ antalet bokningar så att avstånd skulle kunna hållas men begränsningarna togs bort i samband med att avrådan om inrikes resor togs bort. SJ hänvisar till att man ska ha haft dialog med Folkhälsomyndigheten som ska ha godkänt upplägget men det förnekas av myndigheten. Andra tågoperatörer klagar på brist på riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: Av allmänintresse, kan leda till frågor till Krisinformation.
Omvärldsbevakning 16.00
Karantän för svenskar som besöker Belgien
Belgiens utrikesdepartement meddelade idag att svenskar som kommer till landet kommer att behöva sitta i två veckors karantän samt göra coronatest efter inresa. Belgare uppmanas samtidigt att undvika icke-nödvändiga resor till Sverige. Detta rapporterar bland andra Sveriges radio.
Kommentar: För kännedom.
Artistupprop mot oklara regler
173 artister har signerat ett upprop mot att olika regler gäller för konserter och spelningar och andra företeelser som samlar många människor, exempelvis uteserveringar och badplatser. Artisterna kräver i brevet att reglerna förklaras. Om detta skriver SVT.
Kommentar: För kännedom
Omvärldsbevakning 12.45
Grekland öppnar för svenska direktflyg
Från och med den 22 juli kan svenskar flyga direkt till Grekland rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom.
Omvärldsbevakning 09.45
Experter vill se obligatorisk utbildning i katastrofmedicin
På DN Debatt skriver flera experter inom svensk katastrof- och försvarsmedicin att svenska läkare och sjuksköterskor borde få en obligatorisk utbildning för att kunna ge vård i kris och krig. Ämnesområdet måste bli en del i grundutbildning så att vi står rustade inför nästa kris skriver experterna bland annat.
Kommentar: För kännedom.