Vecka 34 2020

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 23 augusti


Omvärldsbevakning 21.30

Viktigt meddelande till allmänheten i Moskoga, Kalmar län

Ett VMA utfärdades till allmänheten efter att kraftig rök spreds i sambans med en brand på en avfallsanläggning i Moskoga utanför Kalmar. Vid 21.25 återkallades VMA:t.
Kommentar: Publicerade meddelandet enligt rutin på hemsidan och i sociala medier. 

Stora demonstrationer i Minsk

Oppositionen i Belarus har uppmanat till demonstrationer mot sittande president Alexander Lukasjenko. Tiotusentals demonstranter har under söndagen samlats på Självständighetstorget i huvudstaden Minsk. Nyligen har protester slagits ner brutalt av polisen rapporterar bland annat BBC News. Svenskar uppmanas att undvika folkmassor och i möjligaste mån hålla sig uppdaterade om hur situationen utvecklar sig, skriver svenska ambassaden på Swedenabroad.se
Kommentar: För kännedom.

Företag kräver munskydd

I väntan på direktiv från Folkhälsomyndigheten angående munskydd har flera företag runtom i landet infört krav på munskydd för anställda och kunder, rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: För kännedom.

MSB:s brandbekämpningsflyg i insats utanför Söderköping

En större terrängbrand utanför Söderköping i Östergötland startade under söndagseftermiddagen. Branden upptäcktes av ett privatplan. MSB:s brandplan införde under kvällen en insats mot branden och vid 20.30-tiden var situationen bättre och räddningstjänsten hoppas kunna lämna branden senare under kvällen, rapporterar SVT Nyheter Öst.

Omvärldsbevakning 14.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 10.00

Sveriges R-tal ökade första halvan av augusti

Under en sammanhängande period i första halvan av augusti låg R-talet, som är ett mått på hur snabbt en smitta sprider sig, återigen över 1.0, vilket är ett tecken på att smittan ökat. En dryg vecka in i augusti hade siffran stigit till 1.2. Ligger R-talet under 1.0 betyder det att varje sjuk person smittar mindre än en person vardera vilket visar att smittan minskar. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell låg åldersgruppen 20-40 år bakom ökningen då de inte följer rekommendationerna. (SvD/TT).
Kommentar: Kan generera frågor till oss. 

Lördag 22 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Tropiska stormar hotar amerikanska gulfkusten

Två tropiska vädersystem kan påverka området inom kort rapporterar CNN. Att två vädersystem med stomstyrka rör sig mot samma område är ovanligt och har bara inträffat två gånger tidigare sen man började göra mätningar. Stormarna har en bit kvar innan de når land och kan drabba allt inom ett område mellan Texas och Florida.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.30

WHO: Munskydd rekommenderas för barn över 12

För att förhindra smittspridning rekommenderar Världshälsoorganisationen, WHO, att barn över 12 år bör bära munskydd i situationer där det är svårt att hålla avstånd till andra. WHO poängterar också att munskydd endast kan användas som komplement och aldrig vara ett alternativ till att hålla avstånd eller tvätta händerna, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom.

Stora skogsbränder i Kalifornien tvingar tusentals på flykt

I den amerikanska delstaten Kalifornien härjar nära 600 bränder rapporterar Sveriges Radio. I bränderna, som orsakats av tusentals blixtnedslag, har 6 personer omkommit och 500 byggnader förstörts. 
Kommentar: Svenskar i området kan beröras. Följer utvecklingen.

 

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera. 

Fredag 21 augusti


Omvärldsbevakning 21.20

WHO hoppas pandemin är över inom två år

Spanska sjukan tog två år att stoppa. Därför tror WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus att det tar ungefär lika länge att stoppa coronapandemin, skriver TT/Göteborgs-Posten.
Å ena sidan sprids viruset lättare i dagens globaliserade värld. Å andra sidan har vi mer kunskap och bättre teknik än när spanska sjukan härjade.
Kommentar: WHOs bedömningar är av intresse.

Störningar på Krisinformation.se

Efter klockan 20.45 har det varit störningar på Krisinformation.se, och bitvis inte alls möjligt att nå sajten. I skrivande stund kvarstår problemen. Det är oklart vad problemet beror på, men felsökning pågår.
Kommentar: Webbjouren är inkopplad och arbetar med ärendet. (Senaste uppdatering: Fredag kl. 21.40)

Omvärldsbevakning 15.40

Fem nya dödsfall i covid-19

5 810 personer med bekräftad covid-19 har avlidit totalt, skriver TT/Svenska Dagbladet.
Totalt har 86 068 bekräftats smittade.
Kommentar: Utvecklingen känns igen från de senaste veckorna.

Omvärldsbevakning 12.15

Varning för kraftig åska på flera håll

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska i bland annat Värmland, Skåne och Kalmar län.
Kommentar: Vi följer väderutvecklingen.

Undantag mot 50-regeln utreds

Regeringen utreder lättnader i förordningen som förbjuder allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Gränsen på 50 deltagare ska fortfarande gälla som huvudregel. 
Kommentar: Publicerat nyhet och delat denna i våra sociala medier-kanaler.

Omvärldsbevakning 08.45

Stor risk för bränder på många håll

I de östra delarna av landet är det torrt i skog och mark och brandrisken är stor, enligt SMHI. Från Uppsala län och vidare söderut längs östra Götaland ned till Kalmar är brandrisken mycket till extremt stor. 
Kommentar: Vi har sedan tidigare information om hög brandrisk på sajten.

Pressträff med Mikael Damberg och Amanda Lind

Klockan 10 håller inrikesminister Mikael Damberg och Amanda Lind, kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna, en gemensam pressträff.
Kommentar: Vi följer pressträffen.

Torsdag 20 augusti


Omvärldsbevakning 21.40

WHO: Stäng skolor där smittspridningen är hög

I början av pandemin i våras valde många länder i Europa att tillfälligt stänga sina skolor. Den senaste tiden har antalet smittade i Europa ökat igen, vilket skapat oro för eventuell smittspridning när höstterminen startar.
– Överväg att stänga skolor tillfälligt i områden där smittspridningen är hög, säger WHO:s Europachef Hans Kluge, under en presskonferens, rapporterar SVT.
WHO Europa ska nu samla de 53 länderna i Europaregionen för att diskutera skolsituationen.
Folkhälsomyndigheten står dock kvar vid sin tidigare bedömning, att undervisning kan genomföras om det görs på ett säkert sätt.
Kommentar: Risken för smittspridning med öppna skolor diskuterades flitigt under våren.

Misstänkt farligt föremål i Karlstad

Ett misstänkt föremål påträffades under kvällen i stadsdelen Hagalund i Karlstad. Efter bedömning kunde polisen inte utesluta att föremålet var en bomb och spärrade därför av området samt utrymde flera fastigheter. Polisen uppmanade även alla i Hagalund att stanna inne och hålla sig ifrån fönster. Vid 21-tiden kunde polisen konstatera att föremålet var ofarligt.
Kommentar: Just nu publicerad och avpublicerad på sajten.

Omvärldsbevakning 16.30

Sverige ingår avtal om covid-vaccin

Regeringen beslutade under torsdagen att Sverige ska delta i ett EU-gemensamt avtal med svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zenecas kommande vaccin, under förutsättning att vaccinet fungerar. Detta meddelade statsminister Stefan Löfven under en pressträff på torsdagseftermiddagen tillsammans med socialminister Lena Hallengren och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Sverige leder tillsammans med sex andra länder EU:s samarbete kring ett vaccin mot covid-19. 300 miljoner doser kommer att fördelas till de länder som deltar i avtalet och varje land kommer att få antal doser i förhållande till folkmängd. EU-kommissionens strategi är att få ihop en portfölj av flera vacciner.
Kommentar: Publicerade även en nyhet på sajten. Många kommer troligtvis ha frågor om vaccin under hösten.

Omvärldsbevakning 12.05

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Larm om värre psykisk ohälsa i pandemins spår

Isolering, sämre ekonomi och färre kontakter med sjukvården. Den psykiska ohälsan väntas öka i coronapandemins spår hos personer som sedan tidigare lider av psykisk ohälsa, menar flera med insyn i psykiatrin, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Se även notering nedan.

Ny litteraturöversikt om hur pandemin har påverkat den psykiska hälsan

Folkhälsomyndigheten har publicerat en snabb litteraturöversikt, en så kallad rapid review, baserad på sammanlagt 14 studier som undersöker hur den psykiska hälsan i befolkningen har påverkats av covid-19-pandemin och av samhällets smittskyddsåtgärder.
Studierna är genomförda i början av pandemin (mars–april 2020) och i länder som har haft hårdare restriktioner än Sverige med exempelvis nedstängningar.
Kommentar: Avvaktar publicering med tanke på att studien inte berör Sverige i första hand.

Bombgruppen på plats i Majorna efter explosion

En kraftig explosion inträffade strax före midnatt vid ett flerfamiljshus i Majorna. Nationella bombskyddet anlände kort därefter till platsen, rapporterar GP.
– Jag hörde en smäll och såg hur det ljusnade till utanför. Det var jätteobehagligt och så såg jag en blå bil som körde iväg jättesnabbt, säger ett vittne.
Kommentar: För kännedom utifall det kommer frågor från allmänheten.

Tusentals flyr Kaliforniens bränder

Tusentals boende i Vacaville, mellan San Francisco och Sacramento i Kalifornien, har tvingats evakuera när skogsbränder har eldhärjat närmare 50 000 hektar och bränt flera bostäder till grunden, rapporterar SVT. Ytterligare 19 000 fastigheter hotas av branden, enligt lokal räddningstjänst. Kaliforniens guvernör Gavin Newsom har utlyst nödläge.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Onsdag 19 augusti


Omvärldsbevakning 22.00

Riskgrupper uppmanas att vaccinera sig mot säsongsinfluensa

Det är viktigt att de som tillhör en riskgrupp vaccinerar sig mot säsongsinfluensa för att undvika att hamna inom sjukvården. Det säger Folkhälsomyndigheten i en intervju med SR. Eftersom de medicinska riskgrupperna för covid-19 och för säsongsinfluensa är nästan identiska ser myndigheten ett dubbelt virushot inför hösten och vintern.
Kommentar: Vaccination mot säsongsinfluensa är aktuell varje höst men kan komma att ta mer plats i medierapporteringen denna säsong.

Omvärldsbevakning 16.15

Besöksförbudet på äldreboenden förlängs

Socialminister Lena Hallengren meddelade idag att regeringen kommer att förlänga besöksförbudet på äldreboenden till den sista september, rapporterar bland andra SVT. Beslutet som ska tas under torsdagen innebär att det gällande förbudet förlängs ytterligare en månad. Samtidigt får Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i uppdrag att utreda om besöksförbudet ska fortsätta att gälla därefter eller om det går att ersätta med andra åtgärder.
Kommentar: Socialministern öppnar för eventuella lättnader i nuvarande förbudet, vilket berör en stor del av befolkningen och kan leda till frågor och kommentarer.

 

Omvärldsbevakning 13.00

Risk för stora regnmängder på flera håll

SMHI meddelar att det finns en risk för stora regnmängder i västra delarna av Götaland, Östergötland och Örebro under onsdagseftermiddagen. Då regnet väntas komma under kort tid kan det orsaka översvämningar i bland annat källare, viadukter och dagvattensystem, skriver SMHI. Blir prognoserna säkrare kan SMHI utfärda en varning.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.50

Finland lättar på reserestriktioner

Finska regeringen har vid en pressträff meddelat att man kommer att lätta på reserestriktionerna för personer som bor i gränsområden mellan Sverige och Finland, rapporterar svenska Yle. Samtidigt återinförs inreserestriktionerna för ett antal länder då "sjukdomsläget blir sämre" enligt finska inrikesministern Maria Ohisalo.
Kommentar: För kännedom.

Tisdag 18 augusti


Omvärldsbevakning 21.40

Nyfödd bebis smittad med covid-19

Barnet har troligtvis smittats under graviditeten. Det är det första kända fallet i Sverige med ett smittat nyfött barn, skriver TT/Expressen.
Barnet vårdas på neonatalavdelningen vid Skånes universitetssjukhus och uppvisar inga covid-symtom.
Kommentar: Kan väcka frågor.

Ökat antal sjukhusinläggningar kan vara semestereffekt

I Region Stockholm har antalet sjukhusinlagda patienter, på grund av covid-19, ökat med 12 sedan i torsdags, till 58.
– Det kan röra sig om en semestereffekt. Nu återvänder många till stan och personer har smittats både här och på andra platser. Det kan också vara en avslappnande attityd till riktlinjerna, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson, till Dagens Nyheter.
Det är för tidigt att säga om siffrorna vänder uppåt, Johan Carlsson menar att det rör sig om en platå.
Kommentar: Många håller ögonen på utvecklingen nu när jobb och skola drar i gång.

Misstänkt statskupp i Mali - svenskar uppmanas hålla sig inne

Presidenten och premiärministern har gripits av soldater, skriver Dagens Nyheter.
Sveriges ambassad i Malis huvudstad Bamako uppmanar svenskar i staden att hålla sig inne tills läget klarnat.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.00

”Frågan om munskydd är inte död”

Vid dagens myndighetspressträff sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson att frågan om munskydd för allmänheten utreds och ska rapporteras för regeringen ”om ett par veckor”.
–Det kan finnas lägen vid vissa tider på dagen, i vissa områden, där man ändå skulle kunna säga att då föreslår vi, rekommenderar eller till och med kräver att munskydd används. Munskydd bör införas när man ser att andra åtgärder inte kan vidtas. Jag tänker på besök av patienter på vårdinrättningar, optiker, tandvård och så vidare, säger Johan Carlsson, enligt Dagens Nyheter.
Under tisdagens pressträff rapporterades också tre nya dödsfall, därmed har totalt 5 790 personer med bekräftad covid-19 avlidit.
Kommentar: Folkhälsomyndigheten förefaller öppna för användning av munskydd, åtminstone i vissa specifika situationer.

En fjärdedel av Göteborgs spårvagnstrafik skyddsstoppas

Skälet är att äldre vagnmodeller inte har luftkonditionering och i rådande väderläge blir det i värsta fall 45-50 grader i vagnarna, skriver Göteborgs-Posten.
Ersättningsbussar sätts in och operatören Västtrafik uppmanar också passagerare att undvika alla onödiga resor.
Kommentar: Risken för trängsel ökar när spårvagnstrafik ställs in, och därmed risken för smittspridning.

Misstänkt granat sprängdes i Karlstad

En misstänkt granat vid Kanikenäsbanken i Karlstad sprängdes av nationella bombskyddet på tisdagseftermiddagen, rapporterar Sveriges Radio.
Föremålet misstänktes vara en rök- eller chockgranat.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 13.00

Mild infektion kan ge skydd mot covid-19

I slutet av juni visade en studie från Karolinska institutet att ungefär dubbelt så många utvecklat så kallad T-cellsimmunitet mot coronaviruset jämfört med dem som utvecklat antikroppar. Resultaten var preliminära men nu har studien publicerats i ansedda tidskriften Cell. I studien ingick både patienter inlagda på sjukhus och symtomfria anhöriga. Även friska blodgivare ingick som kontrollgrupp.  
- En intressant observation var att inte bara individer med verifierbar covid-19-sjukdom uppvisade T-cellsimmunitet, utan även flera av deras exponerade asymtomatiska familjemedlemmar. Dessutom hade ungefär 30 procent av blodgivarna som lämnat blod under maj 2020 covid-19-specifika T-celler; en siffra som är betydligt högre än vad tidigare antikroppstester visat, säger överläkaren Soo Aleman i ett nyhetsbrev enligt GP/TT.
Kommentar: Intressant om det är så att närmare 60 procent i Stockholm är immuna. 

Omvärldsbevakning 09.00

Förskola i Kalmar stänger på grund av corona

En förskola i Kalmar tvingas stänga då minst tre i personalen bekräftats med covid-19, skriver SvD/TT. Förskolan kommer vara igenbommad åtminstone resten av veckan vilket drabbar 90 familjer och 25 anställda.
Kommentar: För kännedom.

Måndag 17 augusti


Omvärldsbevakning 21.30

VMA om brand i Katrineholm

Sveriges Radio Sörmland rapporterade att en brand vid en elektonikåtervinning i Katrineholm bröt ut på måndag eftermiddag, med kraftig rökutveckling som följd. Ett viktigt meddelande till allmänheten utfärdades tidigt under måndag kväll. Branden var relativt snabbt under kontroll och VMA:t drogs tillbaka kort därefter.
Kommentar: Publicerade nyhet på Krisinformation.se samt delade på Facebook och Twitter.

Omvärldsbevakning 16.30

Inte fastslaget att unga är mer ansvarslösa

DN ger idag en intervju med filosofiprofessorn Erik Angner som påpekar att det inte är säkert att unga är mer oansvariga eller ointresserade av myndigheternas riktlinjer för minskad smittspridning. I själva verket kan det enligt Angner vara så att unga människor gjort större uppoffringar än andra åldersgrupper, om man jämför med hur deras sociala umgänge skulle ha sett ut i vanliga fall.
Kommentar: Frågan om att unga människor står för den största delen av nya bekräftade fall har bland annat lyfts på Folkhälsomyndighetens presskonferenser. Perspektivet i intervjun är relativt nytt och skulle kunna leda till kommentarer i sociala medier.

Annan dödsorsak än covid-19 bland äldre som dog utanför sjukhus

85 procent av de äldre i Östergötlands län som avlidit utanför sjukhus med bekräftad covid-19 hade också andra sjukdomar som bidrog till eller var helt avgörande för att patienten skulle dö. Det rapporterar bland andra SVT utifrån en granskning som Region Östergötland har gjort. 
För 15 procent av dödsfallen bedömdes covid-19 vara den direkta dödsorsaken, hos 70 procent en bidragande orsak och hos 15 procent bedömdes orsaken vara andra sjukdomar och då oftast hjärtsjukdom. Granskningen är ett led i regionens patientsäkerhetsarbete och har också genomförts för att regionen ska lära kunna lära sig mer om covid-19. Region Östergötland har även inlett en journalgranskning för dem som avlidit på sjukhus med covid-19.
Kommentar: Granskningen kan leda till kommentarer och frågor kring effekterna av covid-19 och antalet döda bland den äldre befolkningen, bland annat på äldreboenden.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning kl 09.00

Ny studie: Ingen anledning stänga förskolor

Det finns ingen anledning att stänga ned förskolor under rådande pandemi, visar en ny studie där man jämfört hur Sverige, Norge och USA agerat. Ingrid Pramling Samuelsson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet är en av forskarna bakom studien.
- Det är egentligen bara Sverige och Taiwan som inte stängt förskolor alls under pandemin. I övrigt har regeringarna försökt överträffa varandra i åtgärder. Men det är väldigt få små barn som har blivit sjuka och det finns inga bevis för att förskollärare i Sverige har drabbats värre än andra yrkesgrupper. Så det finns ingen anledning att stänga ner förskoleverksamhet", säger hon i ett pressmeddelande, skriver SvD/TT.
I Norge och USA stängdes verksamheterna helt med Sverige höll sina förskolor öppna. I studien ingick en förskola från vardera land.
Kommentar: Kan leda till kommentarer och frågor.