Vecka 36 2020
Söndag 6 september
Omvärldsbevakning 21.00
Hemmajobbandet kan fortsätta många månader
Trots att vi kan ha ett vaccin framåt årsskiftet så tror förra statsepidemiologen Annika Linde att det dröjer innan folk kan gå tillbaka till sina arbetsplatser på ett säkert sätt.
– Efter att vi fått vaccinet måste folk vaccineras och det kan ta hela våren. Så det är omöjligt att ge en tidslinje när man har ett så här oförutsägbart förlopp. Men då kanske våra strategier för hur vi ska hantera viruset, både i vardagen och på arbetsplatsen, är så pass utvecklade att vi lever ganska normalt, säger Annika Linde till TT/Göteborgs-Posten.
Kommentar: Folkhälsomyndigheten har inte gett någon prognos för när hemarbete kan överges, men vill att de som kan jobbar hemma under hösten.
”Sverige borde också ta fram en app”
Finland har tagit fram en app som larmar om du varit nära en coronasmittad person.
– Jag tycker att ni i Sverige borde överväga att göra något liknande, säger Markku Tervahauta, generaldirektör för Finska institutet för hälsa och välfärd, THL, till Dagens Nyheter.
Appen har redan laddats ned av 1,6 miljoner finländare.
Kommentar: Kan möjligtvis bli omdiskuterat.
Kraftig smittökning i Köpenhamn
36 av 100 000 invånare är nu smittade i Köpenhamn. Om Köpenhamn var ett land skulle Danmark avråda från resor dit, skriver Dagens Nyheter.
Motsvarande siffra för Stockholm var 11 under den gångna veckan.
Kommentar: Bra att känna till ökad smittrisk i Köpenhamn.
Extremister använder pandemin i propaganda
Såväl vänster-, höger- och islamistiska extremister använder pandemin i sin propaganda.
– Vår bedömning är också att det kanske är effekterna av pandemin lite längre fram som kanske i första hand kommer användas av extremistmiljöerna, det vill säga eventuell arbetslöshet, sämre ekonomiskt läge och så vidare, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säpo, till Ekot i Sveriges Radio.
Kommentar: Fråga värd att fortsätta följa.
Omvärldsbevakning 16.00
Loppmarknad i Täby upplöstes av polis
– Jag vet inte hur många personer som var där, men det ska ha varit betydligt fler än 50, säger polisens presstalesperson Anna Westberg till TT/Svenska Dagbladet.
Loppmarknader klassas som offentliga tillställningar, med en 50-personersgräns för att minska risken för smittspridning av covid-19.
Kommentar: Kan återuppväcka debatten om vilka tillställningar som begränsas av 50-personersregeln.
Omvärldsbevakning 13.10
Regeringen förlänger coronaåtgärder
Regeringen föreslår en förlängning av coronarelaterade åtgärder på sjukförsäkringsområdet och för tillfällig föräldrapenning. Detta gäller bland annat ersättning för karensavdrag, meddelas i ett pressmeddelande.
Kommentar: Vi gjorde en nyhet på detta och publicerade via sociala medier.
Flera dog efter covid-utbrott på ortopeden i Jönköping
Ortopedkliniken vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping råkade tidigare i år ut för ett utbrott av covid-19. Patienter och personal smittades och enligt uppgift ska flera patienter ha avlidit.
Region Jönköping utreder och ska anmäla händelsen enligt Lex Maria, rapporterar P4 Jönköping.
Kommentar: Kan skapa oro och väcka frågor.
En död och sju skadade i knivdåd i Birmingham
En har avlidit, två är allvarligt skadade och fem har skador som inte är livshotande, efter nattens knivdåd i Birmingham i England.
Enligt polisen är det inget som tyder på att dåden är terrorelaterade, skriver BBC.
Kommentar: Vi följer utvecklingen med hänsyn till eventuella svenskar i området.
Omvärldsbevakning 10.15
Fler smittade i Norge än tidigare beräknat
Norska Folkhälsoinstitutet höjer sin beräkning för hur många norrmän som varit coronasmittade. Den nya beräkningen är 54 000-73 000, mot tidigare 40 000, skriver Dagens Nyheter.
Skälet till ändringen är ny kunskap om hur viruset sprider sig. Bland annat beräknas fler unga ha smittats än man tidigare trott.
Kommentar: Ytterligare ett exempel på att forskarvärlden löpande lär sig mer om viruset.
Flera personer knivskurna i Birmingham
En ”större incident” har ägt rum i Birmingham i England. Polisen uppger att flera personer knivskars natten till söndagen. Polisen uppger inte hur många personer eller hur allvarligt skadade de är, rapporterar BBC.
Kommentar: Vi följer utvecklingen med tanke på eventuella svenskar i området.
Lördag 5 september
Omvärldsbevakning 20.30
Inget nytt att notera.
Omvärldsbevakning 14.30
Många nya smittade nära Norges gräns mot Bohuslän
Omkring 150 personer i norska kommunerna Sarpsborg och Fredrikstad, nära svenska gränsen, ska ha smittats av covid-19 efter firande av en högtid. Det skriver NRK.
Kommentar: Norge har just öppnat upp för inresor till flera svenska län, så uppgiften skulle kunna leda till oro i vissa av dessa.
Omvärldsbevakning 10.00
Råd för sjuka barn skiljer sig mellan regioner
Enligt ett inslag hos P4 Östergötland uppmanar smittskyddsläkaren i Östergötland, Britt Åkerlund, föräldrar att avstå från att testa barn för covid-19 vid symtom som de inte sökt vård för annars. Detta går emot Folkhälsomyndighetens uppmaning om att alla barn och unga med symtom bör testas, så att de barn som har symtom men som har fått ett negativt testresultat för covid-19 kan återgå till skolan snabbare. Skälet till smittskyddsläkarens besked är att det kan ske en undanträngningseffekt, där förkylda barn som testas gör att köerna för testning ökar, vilket kan drabba andra grupper.
Kommentar: Viktigt att tänka på att regionernas rekommendationer skiljer sig åt.
Studie kan leda till ny behandlingsmetod för isolerade äldre
Enligt Sveriges Radio pågår just nu en studie i Västmanland, där personer över 65 år som känner sig deprimerade och isolerade får testa en ny korttidsbehandling via telefon. Studien har enligt inslaget koppling till coronaviruset, som gjort att fler äldre känner sig nedstämda och isolerade.
Kommentar: Om studien leder till en ny behandlingsform i regionen bör vi överväga att tipsa om den på vår samlingssida.
Fredag 4 september
Omvärldsbevakning 22.15
Stena Line kräver munskydd på färjor till Danmark
Stena Line inför krav på att bära munskydd på samtliga färjor från Sverige till Danmark, skriver Aftonbladet. Munskyddet ska bäras i publika utrymmen under hela resan med undantag för utomhus eller när man äter och dricker. Barn under tolv år samt passagerare med synnerligen medicinska skäl undantas från kravet.
Kommentar: Kan sätta igång debatten om munskydd igen.
Antalet coronasmittade minskar tydligt i Sverige
Trots att fler än någonsin testas i Sverige sjunker antalet positiva provsvar. Andelen positiva svar för vecka 35 var 1,6 procent av 85 060 tester. Det rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Kan verka lugnande för allmänheten.
WHO: Massvaccination möjlig först i mitten av nästa år
WHO tror inte att en massvaccination mot corona kommer att vara möjlig förrän i mitten av nästa år, uppger Göteborgs-Posten. Sören Andersson, chef på Folkhälsomyndighetens enhet för vaccinationsprogram, delar WHO:s uppfattning men tror att vi kommer att behöva hålla i smittskyddsåtgärder även efter det att ett vaccin tagits fram.
– Jag tror utmaningen blir i vilken effekt vaccinen har, hur effektiva de är att förhindra sjukdom och hur biverkningssituationen ser ut. Där får vi nog vara beredda att ha tålamod, säger han.
Kommentar: Kan orsaka frågor och frustration.
Omvärldsbevakning 17.15
Ryskt vaccin ser ut att fungera
Flera medier, däribland Göteborgs-Posten och Sveriges Radio, rapporterar om att det ryska vaccinet mot covid-19 ser ut att fungera och faktiskt utveckla antikroppar. Efter tre veckor hade samtliga 76 deltagare utvecklat antikroppar mot viruset. På grund av att uppföljningstiden var kort, 42 dagar, och antalet deltagare litet menar dock forskarna att det behövs mer forskning för att utvärdera vaccinet ytterligare.
Kommentar: Av intresse för allmänheten, kan ge upphov till frågor och kommentarer.
EU-kommissionen vill se gemensamt system för mätning av corona
EU-kommissionen vill införa ett gemensamt system för medlemsländerna, när det gäller hur man räknar på spridningen av corona och antal fall av covid-19, skriver Göteborgs-Posten. Kommissionen vill också att EU delas in i gröna, orangea, röda och grå områden – där den sista färgen framför allt ska gälla för platser där informationen är otillräcklig.
Kommentar: Kan påverka siffrorna och därmed också synen på den svenska strategin och andra länders strategier. Något som i sin tur kan ge upphov till frågor och kommentarer.
Omvärldsbevakning 12.45
Smittspridningen går ner långsiktigt i Sverige
Under andra halvan av augusti steg det så kallade R-talet under andra halvan av augusti, rapporterar TT/SVD. R-talet är ett värde som beräknar hur många som i genomsnitt smittas av en smittad. Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, säger att skillnaderna är så små att de i praktiken saknar betydelse. Långsiktigt går smittspridningen ner, säger han.
Kommentar: Noteras om vi får frågor om R-talet eller smittspridningen i Sverige.
WHO tror inte på utbredd vaccinering i år
I flera länder lyfts hoppet om en utbredd vaccinering mot covid-19 redan i år, men enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är det inte troligt, skriver Aftonbladet. Margaret Harris, taleskvinna för WHO, säger att det troligen rör sig om mitten av år 2021 innan betydande vaccinering kan ske. FAS 3 måste ta tid för att utvärdera vilket skydd och vilka bieffekter ett vaccin kan ge, säger Harris.
Kommentar: Ger WHO:s perspektiv på förhoppningarna om att ett vaccin snabbt kan dämpa smittspridning.
Omvärldsbevakning 08.35
Långvarigt sjuka i covid-19 ska få stöd
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att bygga upp rutiner för rehabilitering för dem som drabbats av långvariga komplikationer efter genomgången infektion av covid-19, skriver Svenska Dagbladet.
Kommentar: Vi har publicerat en länk till regeringens pressmeddelande på vår sida med aktuell information från myndigheterna eftersom det kan uppstå frågor.
Torsdag 3 september
Omvärldsbevakning 21.35
Grannländer lättar på coronakrav gentemot Sverige
Danska polisen meddelade på torsdagen att landet lättar på gränskontrollerna mot Sverige och Tyskland. De tidigare fasta kontrollerna ersätts nu med stickprov, skriver tidningen Politiken. Samtidigt meddelar den norska regeringen att man öppnar gränsen till sex svenska regioner. Från och med natten till lördag behöver besökare från Värmland, Örebro, Gotland, Västernorrland, Jämtland och Västerbotten inte längre sitta i inresekarantän, rapporterar SVT. Anledningen till beslutet är att den norska folkhälsomyndigheten Folkehelseinstituttet konstaterar att antalet fall av covid-19 i de sex svenska regionerna har minskat betydligt under de senaste veckorna.
Kommentar: För kännedom.
Många med segdragna covid-symtom
Så många som 150 000 personer kan vara långtidssjuka i covid-19, enligt en undersökning från Novus, rapporterar SVT. En tredjedel av de som uppger att de har symtom på covid-19 uppger att de varit sjuka i över 10 veckor. Enligt SVT tar flera vårdcentraler nu emot många patienter med segdragna symtom.
Kommentar: Vi får ju till och från frågor om långdragna covid-fall.
Omvärldsbevakning 16.15
Nedåtgående trend håller i sig
Folkhälsomyndigheten har för tredje gången genomfört en nationell undersökning av förekomsten av covid-19. När 2 500 slumpmässigt utvalda personer testades blev samtliga prover negativa, skriver SvD. Den långsamt nedåtgående trenden de senaste veckorna håller i sig enligt myndigheten.
– Smittspridningen i samhället är betydligt lägre nu, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.
Kommentar: Positivt tonläge, men kan få många att slappna av.
Paludan planerar att bränna koraner i Stockholm
Efter att den islamfientlige provokatören Rasmus Paludan, ledare för det danska partiet Stram Kurs, nekades tillstånd av Malmöpolisen planerar han att göra ett nytt försök i Stockholm. Enligt Sydsvenskan har Paludan skickat in en ansökan om tillstånd på fem platser nästa lördag – Botkyrka, Tensta, Akalla, Sollentuna och Upplands Väsby. I ansökan framgår att Stram Kurs tänker genomföra aktionerna oavsett om polisen ger tillstånd eller inte.
Kommentar: För kännedom, med tanke på upploppen som utbröt i Malmö.
Omvärldsbevakning 12.20
Inget att notera.
Omvärldsbevakning 08.30
Trängseln inom kollektivtrafiken ökar – länsstyrelserna kräver nationella riktlinjer
Trots uppmaningar om att undvika kollektivtrafiken är trängseln ofta stor i rusningstrafik. Det visar en sammanställning av trafikläget under de senaste veckorna från landets 21 länsstyrelser som SVT tagit del av. Nu kräver landets länsstyrelser tydliga nationella riktlinjer för vad som ska räknas som trängsel.
Kommentar: Bra att känna till eftersom vi ofta får frågor och kommentarer om trängsel.
Onsdag 2 september
Omvärldsbevakning 21.30
Covid-19 ökar risken för tidig födsel
En grupp forskare från flera länder har sammanställt kunskapsläget om covid-19 och graviditet, skriver SVT. Resultaten visar att det är vanligare att gravida med covid-19 föder för tidigt, jämfört med friska gravida. Den visar också att gravida med covid-19 får intensivvård i högre utsträckning än kvinnor som har covid-19 men inte är gravida.
Kommentar: Kan komma frågor i sociala medier.
Forskare backar från egna smittskyddsråd
De 22 forskare som kritiserat Folkhälsomyndigheten och den svenska coronahanteringen backar nu från två av sina egna råd för smittskydd, skriver DN. Det gäller bland annat ett råd om en blodförtunnande och receptbelagd medicin som nu tagits bort.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor i sociala medier. Rådet om den receptbelagda medicinen har tagits bort eftersom läkemedlet kan ge allvarliga biverkningar om det inte sätts in av rätt anledning, skriver DN också.
Tysklands regering: Navalnyj förgiftades av ryskt nervgift
Enligt de tester som gjorts i tyskt laboratorium förgiftades den ryske oppositionspolitikern av nervgiftet novitjok i Ryssland, uppger SR Ekot. Enligt Reuters kallar Tysklands förbundskansler Angela Merkel attacken för "mordförsök". Den ryske ambassadören har kallats upp till tyska utrikesdepartementet som kräver att de skyldiga till förgiftningen hittas och ställs till svars. Rysslands första officiella reaktion på anklagelserna är att det inte finns några konkreta bevis för förgiftningen och att Berlin inte samarbetar med Moskva om fallet.
Kommentar: Fallet har varit uppmärksammat i medier och tas med i omvärldsbevakningen för kännedom, om det kommer frågor från allmänheten.
Omvärldsbevakning 16.00
Inget nytt att notera.
Omvärldsbevakning 12.30
Kan ta en månad innan coronaviruset försvinner ur kroppen
En italiensk forskargrupp har följt närmare 1 200 personer i Italien som smittats av coronaviruset. Studien, som publicerats i British Medical Journal, visar att 87 procent av patienterna blev av med viruset först 34 dagar efter första symtomen.
Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen och resultat från studier.
Riskgrupper prioriteras när vaccination mot säsongsinfluensan inleds
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer i riskgrupper och vård- och omsorgspersonal prioriteras när vaccinationerna mot säsongsinfluensan inleds i november. Det är också viktigt med god planering inför, så att vaccinationerna kan genomförs på ett säkert sätt utan trängsel.
Kommentar: Det kan komma frågor om hur vaccinationerna mot säsongsinfluensan ska gå till.
Omvärldsbevakning 08.00
12-åring fick inte göra coronatest
En 12-årig flicka som skickades hem från skolan efter att ha uppvisat symtom nekades att göra coronatest, trots nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten om att barn rekommenderas att göra PCR-tester, skriver Göteborgs-Posten.
Kommentar: Kan väcka frågor från allmänheten.
Covid-19 kan öka risken för förtidig födsel
Aftonbladet skriver att en grupp forskare har gått igenom 77 olika studier från olika delar av världen, som tillsammans omfattar nästan 11 500 kvinnor. Studierna visar att det är vanligare att gravida kvinnor med covid-19 föder för tidigt. Resultatet har publicerats i den brittiska tidskriften British Medical Journal. Risken ökar med stigande ålder och andra riskfaktorer.
Kommentar: Bra att känna till innehållet i studierna.
Tisdag 1 september
Omvärldsbevakning 21.25
”70-plussare kommer kunna leva mer normalt om två månader”
Om smittspridningen förblir låg så borde friska 70-plussare kunna leva mer normalt om ett par månader, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aktuellt på tisdagskvällen.
Med detta menas att 70-plussare ska kunna leva mer som övriga befolkningen, och hålla sig till samma förhållningsregler som dem, vad gäller att minska risken för smittspridning av covid-19.
Tegnell understryker att alla detaljer i detta ännu inte är klara, utan det är ett arbete som görs just nu.
Kommentar: Ett uttalande som säkert väcker förhoppningar hos många.
Svenskar skeptiska till att använda munskydd
43 procent av svenskarna är emot att det införs ett krav på munskydd i offentliga miljöer. 30 procent vill ha munskyddskrav och 27 procent är osäkra.
Detta enligt en mätning från DN/Ipsos.
Kommentar: Kan möjligtvis intensifiera debatten om för eller emot munskydd.
Faran över efter VMA i Göteborg
Räddningsledaren har aviserat faran över efter godstågskollisionen i Sävenäs i Göteborg.
Tågvagnarna ska lyftas bort under tisdagskvällen, rapporterar P4 Göteborg.
Kommentar: Uppdaterat VMA-meddelandet på sajten om att faran är över.
Brand i flerfamiljshus i Linköping
Det brinner kraftigt i ett flerfamiljshus i Skäggetorp i Linköping. Byggnaden har utrymts.
– Det är en fullt utvecklad takbrand. Den är inte helt under kontroll och det finns en viss spridningsrisk, säger Ulf Asplund, operatör på räddningstjänsten Östra Götaland, till Aftonbladet.
Kommentar: Vi följer utvecklingen, inget VMA har utfärdats.
Omvärldsbevakning 16.00
Fem nya dödsfall i covid-19
Därmed har 5 813 personer med covid-19 avlidit i Sverige.
Hittills har 84 521 personer bekräftats smittade.
– I Europa ser vi en ökad smittspridning. Däremot i Sverige ser vi ut att ha gått från en större till en mindre smittspridning, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, enligt Svenska Dagbladet.
Kommentar: Vi fortsätter följa utvecklingen av smittade och avlidna.
Så kan nya utbrott av covid-19 hanteras
Folkhälsomyndigheten och regeringen presenterade på tisdagen de åtgärder som kan komma att genomföras via nya utbrott av covid-19.
Regionerna kan under hösten behöva skärpa rekommendationerna lokalt för att stävja utbrott. Regional eller lokal användning av munskydd kan också bli aktuell. Regionala aktörer kan då tillsammans med Folkhälsomyndigheten avgöra i vilka situationer munskydd kan bidra till minskad smittspridning, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.
Kommentar: Precis som andra delar i den svenska strategin kan detta väcka frågor.
Omvärldsbevakning 13.45
VMA Sävenäs, uppföljning
Enligt räddningstjänsten har sannolikt inga farliga ämnen läckt ut. Man undersöker nu hur man kan hantera de urspårade vagnarna på ett säkert sätt.
Kommentar: Se tidigare anteckningar.
Regeringens hemsida
Låg nere en kort period under tidiga eftermiddagen. En reservsida visades där de bland annat hänvisade till Krisinformation.se.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.
Kanske inget högskoleprov i höst
Tidigare verkade det som om det skulle genomföras högskoleprov i höst men nu har riksdagens utbildningsutskott svängt och säger nej till att det genomförs. Om utskottets beslut blir det slutgiltiga är dock inte helt klart. Det återstår att se vad högskoleministern säger, rapporterar TT enligt SvD.
Kommentar: För kännedom.
Omvärldsbevakning 11.15
Viktigt meddelande till allmänheten i Sävenäs, Göteborg
Två godsvagnar har kolliderat inne på Sävenäs rangerbangård. I nuläget har inga farliga ämnen läckt ut men det finns risk för läckage. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig inom en radie av 600 meter från rangerbangården att hålla sig uppdaterade om utvecklingen. Olyckan har påverkat tågtrafiken på västra stambanan. Det är oklart när trafiken kan återupptas.
Kommentar: Skriver nyhet och tar bort just nu (se tidigare anteckning).
Omvärldsbevakning 08.55
Stopp i tågtrafik från Göteborg på grund av urspårat godståg
Under tidiga morgonen spårade två godsvagnar med farliga ämnen ur på rangerbangården i Göteborg. Ett område på 600 meter är avspärrat. Avspärrningen stoppar tågtrafiken på Västra stambanan.
Trafikverket har information om trafikstörningen och SR P4 Göteborg om det misstänkta utsläppet och avspärrningarna. Även räddningstjänsten har information om händelsen.
Kommentar: Publicerar just nu och i sociala medier.
Måndag 31 augusti
Omvärldsbevakning kl. 21.20
Folkhälsomyndigheten: Barn och unga ska testas
Folkhälsomyndigheten gick på måndagen ut med en vägledning till regionerna om att även barn och unga ska covidtestas vid symtom.
Kommentar: Vi gjorde en nyhet på FHMs pressmeddelande, och detta ledde till väldigt många frågor via sociala medier.
VMA utfärdades vid brand i Rättvik
Strax före kl. 19.00 utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten på grund av en brand i en industrilokal i Rättvik. Det blåstes faran över redan efter en knapp halvtimme.
Kommentar: Värt att notera är att Sveriges Radio aldrig fick ut VMA:t på grund av något fel i deras applikation.
Omvärldsbevakning kl. 16.00
Riskgrupper prioriteras vid vaccinering
Personer som är 70 år och äldre, och övriga som löper ökad risk för svår covid-19-sjukdom, bör prioriteras i första hand vid vaccinering, enligt Folkhälsomyndighetens första delredovisning för den nationella planen för vaccinering, som presenterades vid en pressträff och i ett pressmeddelande.
Utöver riskgrupper ska personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorg prioriteras.
Kommentar: Vi har skrivit en nyhet och publicerat i sociala medier.
13 dödsfall räknas bort i covid-19-statistiken
Antalet dödsfall i covid-19 revideras ner med 13, vilket gör totalen till 5 808 dödsfall.
Antal smittade ökar med 421 till 84 379 personer, skriver TT/Aftonbladet.
Kommentar: Revideringen beror på att Folkhälsomyndigheten och Region Skåne har räknat på olika sätt.
Brand i skola i Skillingaryd
Branden kunde släckas relativt snabbt och ingen kom till skada.
Skolan kommer hålla stängt under tisdagen, enligt Sveriges Television.
Kommentar: För kännedom.
Omvärldsbevakning kl. 13.00
Finland lanserar app för smittspårning
Den nya appen Coronablinkern ska hjälpa finländarna att själva hindra spridningen av coronaviruset. Med hjälp av bluetooth-teknik känner appen av om man varit i närheten av personer som testats positivt för Covid-19. Den som haft kontakt med en konstaterat smittad person i minst tio minuter och befunnit sig på ett kortare avstånd än två meter får man ett meddelande i telefonen, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Bra att känna till eftersom det diskuterats även i Sverige.
Omvärldsbevakning kl. 09.00
Kryptovalutan bitcoin finanseriar extremistisk verksamhet
Bitcoin är ett sätt för extremiströrelser att finansierar sin verksamhet när banker stryper deras konton. I Sverige har Nordiska Motståndsrörelsen de senaste åren samlat in runt en miljoner kronor i bitcoin, visar en studie från Totalförsvarets forskningsinstitut.
- Jag tror att de har en skara supporters som utnyttjar möjligheten att stödja dem finansiellt via den här kryptovalutan, och det rullar på än idag med insättningar, även om det är små summor varje gång, säger Magnus Normark, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, till Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom.