Vecka 33 2024

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 18 augusti


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.00

Kokningsrekommendation i Vallby

Vallby drabbades av en vattenläcka den 17 augusti, skriver Uppsala vatten. Det finns en risk att föroreningar kan ha trängt in i ledningsnätet under den vattenläckan. Kokningsrekommendation gäller för alla som har kommunalt dricksvatten i Vallby.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera. 

Lördag 17 augusti


Omvärldsbevakning 20.15

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.15

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.40

Reserekommendationer med anledning av mpox

Folkhälsomyndigheten har infört reserekommendationer till personer som reser till eller ifrån afrikanska länder där smittspridning av mpox pågår. 
Kommentar: Vi har publicerat en nyhet. 

Fredag 16 augusti


Omvärldsbevakning 20.15

Mpox: rusning efter vaccin i Stockholm

Sedan första fallet av den nya mpox-varianten rapporterats i Sverige har intresset för vaccin mot sjukdomen ökat dramatiskt. Det märks hos Södersjukhusets mottagning Venhälsan. Överläkaren Finn Filén berättar för Svenska Dagbladet att Venhälsan blivit fullständigt bombarderade med frågor. Mottagningen Venhälsan riktar sig till transpersoner och män som har sex med män. Men vaccinförfrågningarna kommer från alla, inte bara från mottagningens vanliga målgrupp, säger överläkaren Finn Filén.
Kommentar: Kan tyda på att det finns en utbredd oro för sjukdomen hos den breda allmänheten. 

Omvärldsbevakning 15.40

Tegnell: liten risk för smittspridning av mpox

Risken för smittspridning av mpox i Sverige är liten, säger den tidigare statsepidemiologen Anders Tegnell, som även har stor erfarenhet av smittskyddsarbete i Afrika. Enligt Tegnell finns det nu ett fönster att komma tillrätta med mpox, skriver DN.

– Men det förutsätter att de drabbade länderna i Afrika får de resurser de behöver. Det är jätteviktigt. För nu finns en rimlig chans att få ordning och stopp på det här innan det förvärras ytterligare. Vi vet sedan tidigare att det kan finnas en potential i sådana här utbrott, säger Anders Tegnell till DN. 

Att mpox är en synlig sjukdom, som ger koppor och blåsor på huden, talar också för att smittan går att bekämpa. Den går inte "under radarn" på samma sätt som en virussjukdom, säger Tegnell.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor från allmänheten. 

Mpox: Regeringen kallar in krisgruppen

DN skriver att regeringen har kallat in sin krisgrupp med anledning av mpox. Krisgruppen, som kallas GSS (Gruppen för strategisk samordning) består av bland annat statssekreterare för olika departemetet. Samtidigt höjer Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, risknivån för mpox från "låg" till "måttlig" och skriver att vi behöver bara beredda på fler importerade fall i Europa.
Kommentar: Att regeringen kallar in krisgrupp och att ECDC höjer risknivån kan skapa oro och leda till frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 13.15

Mpox: ECDC vill se reseråd i EU

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC rekommenderar EU-länderna att utfärda reseråd för personer som reser till och från de områden i Afrika som drabbats av virusutbrottet, rapporterar Sveriges Radio

Kommentar: För kännedom. 

Mordvideo från Landskrona sprids som propaganda

En video från mordnatten i Landskrona sprids nu internationellt. Klippet delas med falska påståenden om att den 14-åriga flickan dödats av "muslimska migranter", uppger SVT. Bakom inlägget står ett stort konto på X som även spred lögnen om att en muslimsk migrant låg bakom knivdådet i Southport. Kontot heter "Europe Invasion" och har över 400 000 följare. 

Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 08.45

Unga värst drabbade av mpox

Flera medier uppmärksammar att den nya varianten av mpox verkar slå hårdare mot barn och unga. 
- 80 procent av alla misstänkta fall är barn, säger Rädda Barnens Katharina von Schroeder, på plats i Kongo-Kinshasa till Sveriges Radio.
Dessutom löper barn fyra gånger större risk av avlida av sjukdomen än vuxna. 

Kommentar: Kan leda till oro hos allmänheten och särskilt hos barn och unga. Vi publicerar en text på Lilla Krisinfo. 

Torsdag 15 augusti


Omvärldsbevakning 20.00

Första fallet av ny mpoxvariant i Sverige

Folkhälsomyndigheten meddelade under tidiga kvällen att ett första fall av en ny variant av mpox har rapporterats i region Stockholm och Sverige. Det är det första fallet av varianten klad I som rapporterats utanför Afrika. WHO gick igår ut med att man klassar sjukdomen som ett internationellt hälsohot.

Kommentar: Publicerat i samtliga kanaler. 

Omvärldsbevakning 16.00

Terrorhotnivån ligger kvar

I går publicerade Säkerhetspolisen, Säpo, ett pressmeddelande om att man bedömer terrorhötnivån mot Sverige som fortsatt hög, en fyra på den femgradiga skalan. Säpo skriver samtidigt att man ser att Sverige inte står i fokus för islamistisk propaganda på samma sätt som tidigare.

Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 12.58

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.22

Inget att notera.

Onsdag 14 augusti


Omvärldsbevakning 20.46

WHO utlyser globalt hälsonödläge

Med anledning av spridningen av den nya varianten av mpox utlyser WHO nu globalt hälsonödläge, rapporterar Sveriges Radio. Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC bedöms smittrisken i EU just nu som låg skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Kommentar: För kännedom, vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16.32

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.55

Inget att notera. 

Tisdag 13 augusti


Omvärldsbevakning 20.41

Risk för importfall av nya mpox-varianten till Sverige

Folkhälsoorganet Africa CDC har utlyst ett hälsonödläge på grund av utbrott av mpox. Magnus Gisslén, Sveriges stadsepidemiolog, menar att det finns en risk för att den nya varianten av infektionssjukdomen tar sig till Sverige. Han förväntar sig dock ingen omfattande spridning i Sverige rapporterar Sveriges Radio.

Kommentar: Om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 16.30

Larm om farligt utsläpp i Örnsköldsvik

Räddningstjänsten fick ett larm om ett gasutsläpp på Domsjöfabriken i Örnsköldvik vid lunchtid, rapporterar SVT. Gul rök bolmade ur fabrikens skorstenar. Röken hade att göra med ett planerat underhållningsarbete. När räddningstjänsten var på plats hade personalen fått stopp på läckaget. Räddningstjänsten menar att det inte är någon fara för allmänheten.

Kommentar: För kännedom.

Omvärlsbevakning 11.32

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.27

Stor vattenläcka i centrala Västervik – risk för slukhål

En stor vattenläcka har uppstått i centrala Västervik, rapporterar Sveriges Radio P4 Kalmar. Vattnet rinner på Brunnsgatan från parken ner mot hamnen i Västervik. Räddningstjänsten uppger att läckan kan ställa till stora problem och risk för slukhål.
Kommentar: För kännedom utifall vi får frågor från allmänheten. 

Måndag 12 augusti


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.00

Explosion i villa i Mariannelund, Eksjö

Vid tiotiden i dag kom ett larm om brand, smällar och svart rök från en villa i Mariannelund i Eksjö, skriver polisen på sin webbplats. Riksväg 40 är stoppad för tillfället och närliggande tågräls ska också påverkas enligt polisen.

Kommentar: Vi följer läget och ett eventuellt VMA.

Fortsatta skogsbränder i Grekland

I Grekland fortsätter stora skogsbränder rasa, bland annat utanför Aten där flera samhällen ska ha evakuerats, enligt SR Ekot. Även ett barnsjukhus ska ha behövt utrymmas.

Kommentar: Vi följer läget med tanke på svensk turism i området. 

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.